Kendi sınırlarını zorlamak, konfor alanından çıkıp daha büyük hedeflere ulaşma çabasıdır. Bu, kişisel gelişim için önemlidir çünkü sınırları aşmak, yeni yetenekler ve deneyimler kazandırır. Ancak bazen bu sınırları zorlamak zorlayıcı olabilir. Hangi durumda sınırlarını zorlamayı tercih edersin?
Ben de her insan gibi hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendi sınırlarımı önemli ölçüde zorlayabilirim. Ancak, bu süreçte dikkatli olmak, aşırı zorlanmaktan kaçınmak ve kişisel dengeyi korumak önemlidir. Her insanın sınırları farklıdır, bu yüzden bireysel olarak kendi sınırlarınızı tanımanız ve ona göre hareket etmeniz en önemlisidir.
Öncelikle, sınırlarımı zorlayacak olan konuyu, ilgi alanımda olup olmadığını değerlendirerek ve bilgi ile yeterliliğimi sorgulayarak belirlerim. Sınırları zorlamak, sadece bakıp beğenip deneyeceğim veya başarırım diyeceğim yüzeysel konular için söylenemez. Bu, çok daha derin bilgi ve deneyim gerektiren bir süreçtir; profesyonel bilgi, deneyim, risk almayı ve zorlu şartlar altında doğru kararlar vermeyi gerektirir. Sınırlarımı zorlayacak bir konu hakkında detaylı araştırma yapar, bilgi edinir ve hâlâ kararlı ve istekli olduğumda profesyonellerden yardım alırım. Bu süreçte, onların bilgi ve deneyimlerinden faydalanarak eğitim alır, ardından sınırlarımı bilerek ve bazı konuları öngörerek adım atarım.
İnsanlar sınırlarını ne kadar zorlayabilirler dersen, aslında bu biraz da kişiye bağlı. Bazen öyle bir motivasyonla, kararlılıkla, insanın yapamayacağı şey yok gibi hissedebiliyor. Ama tabii bu işin bir de sağlıklı sınırları var. Vücut belli bir noktadan sonra tıkanır, dayanıklılık biter. Yani "ne olursa olsun" deyip zorladığında, başına işler açılabilir. Ama bazı insanlar, zorlandıkça daha da güçleniyor, öyle bir dayanıklılık gösteriyorlar ki, insan pes etmiyor. Tabii burada önemli olan şey, insanın kendini tanıyıp, sınırlarını bilmesi. Çok zorlarsan, ya bedensel ya da psikolojik açıdan yıpranabilirsin. Yani her şeyin bir ölçüsü var, o ölçüyü aşmadan sınırları zorlamak en doğrusu.
Sıırlarını zorlama kapasiten tamamen kendi inançlarına ve dayanıklılığına bağlı. Kendine inandığın sürece yapamayacağın çok az şey var. Ama dikkat etmeli ki, bazen aşırı zorlamak yıpratıcı olabilir. Kendi iç sesimize kulak vermeli ve gerektiğinde mola vermeliyiz. Güçlü olmanın güzel yanı, hem dayanıklı olmak hem de sınırlarını bilmekten geçiyor!
Kişilik & Karakter konusunda 13,5b cevap paylaştı.
Olduğundan fazla zorladığım yani risk aldığım durumlar da oldu elbette ama çok büyük risklere de girmemek gerekir bazı konularda. Yani göreceli bir kavram dolayısıyla bu konu.
Hayatta sınırları zorlamak, kendimi geliştirmek için kaçınılmaz bir yol. Özellikle fiziksel dayanıklılık ve zihinsel gücümü test eden durumlarda bunu yapmayı seviyorum. Mesela spor yaparken hep biraz daha fazlasını denemek, yeni ağırlıklar eklemek veya daha uzun mesafeler koşmak beni motive ediyor.
Ben hedefleri ulaşmak için elimden geleni yaptım uzun süredir büyük bir sıkıntılı zamanlar geçirdim sürekli önümde engeller çıktı üstlesinden geldim, aslında bu tecrübe deneyim oldu beni bakış açısı değişti.