Õnce meseleyi kategorilere ayırarak incelemeliyim. Pire, burada küçük bir sorun veya önemsiz bir meseleye işaret ederken, yorgan ise büyük bir bütünlüğü ve daha büyük bir değeri temsil eder. O halde soru şudur: Küçük bir sıkıntı için büyük bir kayıptan vazgeçmek akılcı bir hareket midir?
İnsan doğası gereği tutkularına ve ani tepkilerine yenik düşebilir. Öfke, sabırsızlık veya korku, akıl yürütmenin önüne geçerek kişinin bir anlık hiddetle yorganını yakmasına neden olabilir. Ancak Aristoteles’in “Altın Orta” (mesotes) ilkesi bize aşırılıklardan kaçınmamızı, ölçülü olmayı öğütler. Eğer pire rahatsız ediyorsa, onu yok etmenin daha makul bir yolu bulunmalıdır; çünkü yorgan, sadece bir kişiyi değil, belki de bir aileyi sıcak tutan temel bir unsurdur.
Öyleyse, bir yanıt vermem gerekirse, hayır, pire için yorgan yakılmaz. Bunun yerine, akılcı bir çözüm aranmalıdır. Çünkü erdemli insan, öfkesine veya korkusuna teslim olmayan, bilgelikle hareket eden insandır.
mesele yorganı yakmaksa pire teferruattır. o yorganın yakılacağı vardır. Bugün pire yüzünden yakılmasa, yarın sebepsiz yere yanacaktır. Ayrıca pirenin kökünden kuruduğundan emin olmak için yapılması gereken eylemdir. Yorgan bulunur, kaybedilenler için can sıkılmaz...
Kişilik & Karakter konusunda 10,9b cevap paylaştı.
Pire için yorgan yakmam aslında, gereksiz yere büyük bir tepki vermek gibi geliyor. Kimi zaman küçük bir şeyler büyütülüp abartılabiliyor, ama bence meseleye soğukkanlı yaklaşmak daha sağlıklı. Gereksiz yere her şeyi büyütmek yerine, biraz daha sakin kalıp durumu çözmeye çalışmak en doğrusu. Tabii, bazı şeyler gerçekten sinir bozucu olabiliyor ama, çoğu zaman büyütmeye değmez. Bu yüzden pire için yorgan yakmak, pek bana göre değil.
Pire için yorgan yakacak kadar fevri ve mantıksız bir insan olmadım hiçbir zaman hayatımda. Bir olay olurken, enine boyuna düşünür , öyle karar veririm. Tek hatasında kimseyi silmem, bu hatayı neden yaptı , altındaki nedene odaklanırım. Mesela birinin dolduruşuna mı geldi, her şey olabilir altında.
Pire için yorgan yakmam. Küçük meselelerde fevri ve öfkeli cümleler ve hareketler, meselenin daha da büyümesine sebep olur. Ve öfke zincirleme bir kaza misali, bütün zararları da ard arda getirir. O yüzden sakin kalıp, olaya ilk önce çözüm yoluyla yaklaşmak gerekiyor.
Başkalarına pire gelen bir başkasına dağ gibi geliyor, benim için pire gibi görünen mesele de başkasına dağ gibi görünüyor. Açıkçası, benim gözümde pire gibi görünen meseleleri dağ gibi büyütenlerle iletişimi kesiyorum...
Kişilik & Karakter konusunda 10,6b cevap paylaştı.
Kesinlikle yakmam. Önyargı gereksiz derecede olana müsait olmadım hiç bir zaman. Her kadını , her erkeği bir tutmak ne adalet , ne ahlaka , ne de vicdana sığar. Söze gelince mangalda kül bırakmayanlara da sormak lazım.
Heh işte o zaman üstüne benzin döker yakarım çünkü yapacak bir şey kalmadı. Yorganı kurtarma ihtimaline karşı elimden geleni yapmış oldum. Çünkü yorganı kurtarma ihtimalim vardı.