İnsanlara zamanla ve sağlıklı bir iletişim ile tanışarak güvenebilirim. Peki ya siz?

İnsanlara zamanla ve sağlıklı bir iletişim ile tanışarak güvenebilirim. Peki ya siz?

İnsanlara güvenmek, hayatımızın en büyük risklerinden biridir. Çünkü güven, emek ister, zaman ister ve en önemlisi, doğru kişiye verilmediğinde büyük yaralar açabilir. Ama bu, insanlara hiç güvenmememiz gerektiği anlamına gelmez. Çünkü güven olmadan ne sağlam ilişkiler kurabiliriz ne de gerçek anlamda bir bağ hissedebiliriz. Peki, birine güvenmeye nasıl karar veririz? İşte yol gösterici bir rehber:
Öncelikle, güvenin bir anda oluşmadığını anlamak gerekir. Birini birkaç kez görüp, onunla birkaç güzel sohbet edip hemen güvenmek, çoğu zaman hata yapmamıza sebep olur. Güven, zamanla ve kişinin davranışlarının tutarlılığıyla şekillenir. İnsanları gözlemlemek, söyledikleriyle yaptıklarının uyumlu olup olmadığını görmek ilk adımdır. Sözler büyük olabilir ama gerçek güven, eylemlerle inşa edilir.
Birine güvenip güvenmeyeceğinizi anlamanın bir diğer yolu, o kişinin başkalarıyla ilişkisini incelemektir. Başkalarının sırlarını anlatan, eski dostlarını kötüleyen, geçmiş ilişkilerinden sürekli mağduriyetle bahseden biri, yarın sizi de aynı şekilde anlatabilir. Birine güvenmeden önce onun başkalarına nasıl davrandığını gözlemleyin. Çünkü başkalarına nasıl davranıyorsa, er ya da geç size de öyle davranacaktır.
Sezgilerimizi hafife almamak da önemli bir noktadır. Bazen içten içe bir şeylerin ters gittiğini hissederiz ama kendimizi mantıklı açıklamalarla kandırırız. Birine güvenmeden önce, onun yanında gerçekten kendinizi rahat hissedip hissetmediğinizi düşünün. Sürekli temkinliyseniz, onun ne yapacağını kestiremiyorsanız, bu zaten güvenin tam olarak oluşmadığını gösterir. Güven, yanında kendinizi huzurlu ve emniyette hissettiğiniz insanlarla mümkündür.
Ayrıca, insanların hata yapabileceğini ve mükemmel olmadıklarını kabul etmek gerekir. Güven, sadece kusursuz insanlara duyulması gereken bir şey değildir. Önemli olan, hata yaptıklarında nasıl davrandıklarıdır. Hatasını kabul eden, telafi etmek için çaba gösteren ve gerçekten değişime açık olan bir insan, güveni hak edebilir. Ama sürekli bahaneler bulan, hatalarını başkalarına yükleyen biri uzun vadede size de zarar verebilir.
Son olarak, güven verirken acele etmemek en sağlıklı yoldur. İnsanlara küçük konularda güvenerek başlayabilirsiniz. Küçük şeylerde sizi hayal kırıklığına uğratmayan biri, büyük konularda da güvenilmeye değer olabilir. Ama en başından en büyük sırlarınızı, en hassas noktalarınızı paylaşırsanız ve bu kişi güveninizi boşa çıkarırsa, hem üzülen siz olursunuz hem de güven duygunuz ciddi şekilde sarsılır.
Özetle, güven kazanılan bir şeydir, dağıtılan bir şey değil. Doğru insana güvenmek, hayatınızı daha huzurlu hale getirir. Ama yanlış insana güvenmek, sizi uzun süre yaralayabilir. Bu yüzden gözlemleyin, sezgilerinizi dinleyin, acele etmeyin ve en önemlisi, birine güvenmeden önce kendinize güvenin. Çünkü kendinize güvendiğinizde, yanlış insanları hayatınızdan uzak tutmak da daha kolay olacaktır.
Gerçekten bir insana güven duyduğunda yaşadığını o haz var ya hiçbir şey de bunu alamıyorsun...
Örnek verelim mesela
Normalde aşırı şüpheci ve fazla kıskancım?
Ama Güven duydum bir kadın varsa karşımda ona son derece saygı ve güven dolu olabiliyorum.
Telefonunu masada unutsa ve orada çalsa kim arıyor diye bakmayacak kadar saygı duyuyorum, bu belki çok normal gelebilir insanlara ama benim gibi zor Güven duyan biri için çok önemli bir şey hatta bazen şeytana uyup, telefonu ver bakayım dediğimde, telefonu uzattığında kurcalamadan verebilmekte gizlidir güven...
Kafanda hiçbir soru işaretinin olmadığı!
Acaba bunu neden yaptı diye düşünmedin!
Saatlerce haber almadığından sadece merak duygusunu oluştu!
Ne halt ediyor da gelmedi demek yerine zamanı olsaydı mutlaka gelirdi diyebilmenin güzelliğini hiçbir aşk ya da sevgi size veremez!!
Birine güvenmek aslında ona canını emanet etmektir. Çünkü güven duyduğunda gerçekten bütün duvarları yıkarsın kendini aşırı savunmasız bırakırsın ve %99 kendim olursun o nedenledir ki Güven ilişkilerin en temel yapı taşıdır...
Zamanla kazanılacak İnci gibidir Güven en derinlerden en değerli olanlarına rastlarsın o yüzden derinlemesine tanımadan kimseye sonsuz bir Güven besleyemem..
Birine güvenmeye karar vermem zaman alır, çünkü güven benim için lafla değil, hareketlerle kazanılan bir şeydir. İnsanları gözlemlerim, söyledikleriyle yaptıkları tutarlı mı, verdikleri sözleri tutuyorlar mı, başkaları hakkında nasıl konuşuyorlar, özellikle de onların yanında değilken? Bir insanın küçük şeylerde bile dürüst olup olmadığı benim için önemli, çünkü ufak yalanlar büyük yalanların habercisi olabilir. Zor zamanlarımda yanımda olup olmadığına, menfaat gözetmeden bana nasıl davrandığına bakarım. Bir de en önemlisi, içgüdülerime güvenirim; eğer içimde bir huzursuzluk varsa, bunu göz ardı etmem. Güven zamanla oluşur ama bir kez kırıldığında, geri kazanılması neredeyse imkânsızdır.
Yüreğinize sağlık güzel bir yorum olmuş.
"Küçük şeylerde bile dürüst olmayı" kişinin güvenilir olmasının alameti olarak belirtmişsiniz.
Aklıma, günlerce uzak mesafeyi sadece bir hadisin (peygamber efendimizin sözleri) sahih bir kaynağa sahip olup olmadığını öğrenmek, teyit etmek için kat eden zatın, oraya vardığında hadisi soracağı kişinin hayvanı yem verecekmiş gibi çağırıp vermemesi üzerine, o kişiye itimat edilmez diye düşünüp bir şey sormadan geri dönmesi geldi...
Güvenilir (Sahih) hadisler bu şekilde toplandı peygamber efendimizin vefatından sonra...
Bunu hatırladım okurken yorumunuzu , uzun oldu kusura bakmayın
Gerçekten çok anlamlı bir hatırlatma oldu. Küçük gibi görünen şeyler aslında insanın karakterini ve güvenilirliğini ortaya koyuyor. Bir insanın dürüstlüğü sadece büyük meselelerde değil, en ufak detaylarda da kendini belli ediyor. Hadislerin güvenilir şekilde toplanması sürecinde gösterilen bu hassasiyet, aslında hayatın her alanında geçerli bir prensip. Bir kişi küçük bir konuda bile yanıltma yoluna gidiyorsa, büyük konularda ona nasıl güvenilebilir? O yüzden dürüstlük ve güven meselesinde detaylara dikkat etmek benim için önemli. Böyle değerli bir örnekle düşüncelerime katkı sağladığınız için ayrıca teşekkür ederim.
Rica ederim vesile oldunuz, tekrar ben teşekkür ederim:))
Zaman veriyorum. Zamanla tanımaya çalışıyorum. En önemlisi de bir insana güvenmek için ne kadar güvenilir birisi olduğunu anlamak için borç vereceksin. Zamanında ödüyorsa veya seninle iletişimi kesmiyorsa o zaman güvenilir birisidir. Ama yok ödemiyorsa ve kaçıyorsa kesinlikle güvensiz birisidir. Başıma geldiği için biliyorum çok iyi tecrübe bu yani.
Cevap
28Cevap
Hiç bir zaman %100 güvenmiyorum kimseye.. Ancak ve ancak belirli kişilere ve belirli konularda.
Duruşundan karakterinden varsa o şekilde
Karar verilmez ki konuşursun baktın kafa yapısı sana uyuyor ama sen kendinden birşeyler demeden zayıf yönünü bilmeden kafanın sarması gerekir gadası
Şimdilerde herkes derdini yaşadığı olumsuz halleri birine anlatıyor karşı taraf bunu bilerek konuşmaya başlıyor
İşte o zaman o kişinin gerçek yüzünü görmüyorsun
Kendiniz olmak ve başkalarına doğal bir şekilde davranmak, güven duygusunun oluşmasını sağlar. Güven, insan ilişkilerinin ve iş dünyasının temel taşıdır. Dürüstlük, tutarlılık, empati, sorumluluk alma ve saygı gibi değerler üzerine inşa edilen ilişkiler, güvenin sağlam bir şekilde oluşmasını sağlar.
Çekinme ve korku olmadan, kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusudur. İnsanlar uarasında güven duygusunun olması çok önemlidir. Eğer bir toplumda güven duygusu yitirilmişse o toplum yavaş yavaş çözülmeye başlamış demektir.
İnsanlara sakın güvenmeyin çocukluktan beri ne zaman güvensem üzülen ben oldum annem beni sevmemişti ve hep dua ettim Allah ' ım beni yanına al annem mutlu olsun diye sonra Allah beni çok sevdiği için var etti bu dünya da sübhanallahi ve bihamdihi diyorum şimdi onun şanından ve yüceliğinden üstün kimse yok benim yanımda
Ben insanlara hemen güvenmem, çünkü güven zamanla ve yaşananlarla oluşur. Önce bir mesafe koyarım, karşımdaki insanı gözlemlerim. Sözleriyle davranışları tutarlı mı, zor zamanımda yanımda mı, yoksa sadece iyi gün dostu mu? Bunları görmeden kimseye içimi açmam. Ama biri gerçekten güvenilir olduğunu gösterirse, ben de ona içtenlikle güvenirim. Çünkü güven, karşılıklı emek ister.
Elbette detaylandırdığınız gibi sağlıklı bir iletişim ile mümkün olabilir bazen, kulaktan duyma ile değil
Bazen de aksine, kişiden iletişim ile öğrenemediğiniz detayları başkaları aracılığı ile öğrenebilir, bu duyumları araştırarak neticelendirirsiniz teşhis koymada...
Benim açımdan bazen sezgilerim öyle çalışır ki başkalarının 10 ipucuna rağmen göremediğini birkaç ipucunda görebilirim
Bazen de sezgiler devre dışı kalır, kontak kapalı gibi olurum:))
Kimseye her konuda güvenmem. İnsan tanıma yetime güvenirim. Kimin nerede ne yapacağını az çok kestirince güvenmedim etmedim olayları kalkıyor.
Çoğu zaman güvenmek istediğine güveniyor insan, ikna olmak istediğine ikna oluyor.. Kör olduğumuz zamanlar inanmaya, güvenmeye karar veriyoruz.. O göze parmak sokunca anlıyoruz güvenmemek gerektiğini..
Güvenirim ben güven sorunum yok
kendime güveniyorum ;)
Söyledikleriyle yaptıklarıyla örtüşüyorsa güvenmeye başlarım lakin körü körüne de güvenmem. Yanılma payımı göz önünde bulundururum.
Benim ona söylediğim sade bir sırrı kimseye söylemezse, sır tutmayı biliyorsa o kişiye güvenirim zamanla.
Söz eylem birliğine bakarım. Tutarsızlıklar varsa güven kavramına uzak olması olasıdır benim değerlendirme yöntemlerine göre.
Birkaç olaya karşı verdiği tepkiye bakarım. Benimle buluşmaya gelmek için bir şeylerden taviz veriyor mu bakarım ve benimle olan samimiyetine bakarım
Güvenmem kimseye. Güvenirsemde demekki yıllarca tanıyorum
5 şeyi yapın.
Yola gidin, borç verin, miras ya da aynı evi paylaşın, alkol alın.
Bu 5 şeyden sonra herkesi tanırsınız
Söyledikleriyla davranışları uyumlu ise güvenmeye başlarım
Bu saatten sonra herkesin söylediği herhangi bir şeye hep şüpheyle bakıyorum...
İyice tanıdıktan sonra karar verebilirim ve her zaman kendimi güvenli noktada tutarım.
Güven konusu büyük bir problem benim için. Hala kimseye tam olarak güvenemiyorum
Kötü günde tanırım öyle karar veririm ne olup olmadığına sonrası gelir
Direkt hissediyorum o kişinin ne bok olduğunu bu bana verilmiş süper bi güç
Güven zamanla tanıdıkça gelişir veya gelişmez
Hep zamanla tanımak deriz ücgun icinde karar alirız
Zamanla hal, hareket ve düşüncelerine göre..
Aynen detaydaki yorum gibi hayatın her alanı bana.
Merhaba,
Güven sorunum yok. Güvenmeyi tercih ederim hata yapana kadar! 😅
Güvenmem. Ancak zaman geçmeli ki ona göre buna karar veririm
İnsanlara güvenmem ama herkesin puanı 100 dür bende
Saçmalama insanlara güvenilir mi
İnsan guvenilmez bir yaratık
Ben güvenmem çevremde 3 parmağı geçmez
Bana karşı hal hareketleri ve dürüstlüğüne göre
Güvenmeyerek
Hemen güvenirim ama darbe alırsam güvenmem..
Karar vermem , eşit bir şeyler sunmadığı müddetçe.
Devir kotü kolla gotü..
Vermemek en iyisi
Zamanla deneyerek karar veriyorum.
Güvenmek zor
Söz doğru
En zor şey
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?