Cahillik, genellikle bilgi eksikliği olarak tanımlanır, ancak bazen dar görüşlülükle de ilişkilendirilebilir. Bir kişi belirli bir konuda bilgi eksikliği yaşayabilir, ama aynı zamanda o konuda öğrenmeye açık olmayabilir ya da farklı bakış açılarını kabul etmeyebilir. Bu, kişinin sadece eksik bilgiye sahip olmasından daha fazlasıdır; düşünce yapısındaki sınırlılıklar da önemli bir rol oynar.
Peki, sizce bir kişi, sadece bilgi eksikliği yüzünden mi cahil olur, yoksa öğrenmeye kapalı olmak da bu durumu pekiştirir mi?
Cahillik, sadece bilgi eksikliği mi yoksa dar görüşlülükle de mi ilgilidir?
Kavramsal açıklaması ‘bilgisizlik’ olsa da nihayetinde herkes bilgisiz ve tam anlamıyla fikir sahibi değil. Oldukça göreli tarafları olsa da bie şeyler hala eksik kalıyor gibi.
Öyleyse gerçek cehalet ne olabilir? Bence cahilliğin ilk adımı ısrarla yanlışa tutunup, doğruyu görmeyi reddetmektir.
Cahillik sadece bilgi eksikliği değil, aynı zamanda dar görüşlülük ve yeniliğe kapalı bir zihinle de ilgilidir. Bilgi eksikliği öğrenme ile giderilebilir; ama dar görüşlülük, kişinin kendini geliştirme isteği ve başkalarını anlamaya çalışmamasıyla şekillenir. Asıl mesele, bilmediğini kabul edip öğrenmeye açık olmaktır. Çünkü kendini kapatan bir zihin, en bilgili olsa bile dar bir çerçevede sıkışıp kalabilir. Empati, merak ve öğrenme arzusu, cahilliği aşmanın en güzel yollarıdır.
Kişilik & Karakter konusunda 13,5b cevap paylaştı.
Bilgi eksikliği cehalet değildir zaten bana göre. Bilgi eksikliği olmasına rağmen biliyormuş gibi takılmaktır asıl cahillik. Görüşler kişisel olarak değişkenlik gösterebilir elbette ama bir de hayatın yadsınamaz tek yönlü bakış açıları olması gerekir mesela birini öldürmenin kesinliği gibi gibi. Griler illaki olur ama sınırları aşan ya da linçlenmeyi hak eden davranışlar sergilenmemeli.
Sadece bilgi eksikliği değildir bazen cahillik insanın bildiği şeylerde bile ısrar etmesinden kaynaklanır, insanların en çok cahillik yaptığı şey ben biliyorum benim dediğim doğru benim dediğimin dışındaki her şey yanlış, yani doğruyu Bir de kabul etmemesinden kaynaklanır
Cehalet, bilgi ve tecrübe eksikliğidir. Cahil ise habersiz, hatta bilişsel uyumsuzluk ve diğer bilişsel ilişkilerdeki bir kişiyi tanımlayan ve önemli bilgi veya olgulardan habersiz olan bireyleri tanımlayabilir. Bilgi eksikliği, belirli bir konu veya durum hakkında bilgi veya anlayışın eksikliğini ifade eder.
Bak bunu genel gideyim bu millet cogunda sadece bir sey ogrendi mi herseyi biliyor zannediyor Thomas Edison, Nikola Tesla , Einstein elestiriyor Örnegin adam gelmis Danca , Norvecce ve isvecc'deki å'yi a okuyor Professor zannediyor
Cahillik dar görüşlü olmaktır her zaman kendisini haklı olan karşı tarafı aşağılayan zır cahildir bilgi eksikliği olabilir buna bir şey diyemem herkesin IQ seviyesi bir değil ama anlayış saygı herkes de olmalı
Dar görüşlülük daha bir yakın geliyor. En büyük nedeni menfaatler nasıl evriliyorsa insanoğlu o yöne kayıyor zaten. Böylece en büyük bilgelik cahillik diyoruz.
Bence iki türlü cahillik var birisi masum cahillik diğeri dar kafalılıktır.. Masum olan öğrenmeye acıktır, fikirlere saygılıdır.. Digeri ise kendi bildigini okur, elestiri kabul etmez..
Cahillik bilgi eksikligi oldugu kadar insanın akıl eksikligi olmasından da kaynaklanır bazı insana ne kadar bilgi de versen olmaz kısaca okumak cahilligi götürür fakat aptllık baki kalır
Cahillikte ısrar dar görüşlülüktür herkes muhakkak bir konuda cahildir yani bilmediğimiz şeyler var illaki bilgi eksikliği ama cahillikte ısrar etmek dar görüşlülükle ilgilidir bence
Cahillik bilgiye eksikliği değildir tamamen kısmen olarak yani bakıyorsun mesaj üniversite okuyor diğer alanlara giriyor ama gerçekten kafası çok dar ya tamamen bu spesifik bir şey aslında