Bir insanın hayatını şekillendiren en önemli etkenlerden biri, doğup büyüdüğü ortam ve aile yapısıdır. Karakter gelişimi, hayata bakış açısı ve hatta hayaller bile büyük ölçüde çocukluk yıllarında aldığı eğitim ve gördüğü değerlerle şekillenir. Ancak diğer yandan, insanın büyüdükçe yaptığı seçimler, karşılaştığı zorluklarla nasıl başa çıktığı ve kendi çabaları, hayatını tamamen farklı bir yöne çevirebilir. Peki, bir insanın geleceğini belirleyen şey doğduğu ev midir, yoksa kendi seçimleri mi daha etkilidir?
Doğduğun ev mi seni sen yapar, yoksa seçimlerin mi?
İnsan sürekli düşünebilen, sorgulama yetisine ve seçme iradesine sahip bir varlık.. Evet çoğunlukla"doğduğun ev kaderindir"desek de,"kader gayrete aşıktır"deyince de bütün rota bir anda değişiyor.. Belki genlerimizle gelen olumlu ve olumsuz huylarımız, aile ve çevremizden, öğretmenlerimizden aldığımız ilk hayat dersleri bizi şekillendirdi.. Ama belli bir yaşa gelince artık kendini bağımsız ve daha özgür hisseden ruhumuz, öğrendikleriyle yerinde saymak yerine kendini daha çok geliştirmeye ve seçimlerini daha isabetli yapmayı öğrenebilir, öğrenmelidir...
Kişilik & Karakter konusunda 204,1b cevap paylaştı.
Beni doğduğum yer değil seçimlerim ben yapar tabi ki de. çünkü insan doğduğu yeri seçemiyor maalesef. ya da ailesini seçemiyor mesela. ama benim seçimlerim kendi kararlım beni ben yapan şeydir bu yüzden de seçimlerimden sorumluyum ben. ama keşke tabi ki de her şey daha basit olsaydı doğarken de şanslı doğmak isterdim bazen coğrafya keder derler bunu çok sık yaşıyorum ben. Hangi okullarda okuyacağımız, hangi mesleği seçeceğimiz gibi kararlar, hayatımızı ve kişiliğimizi önemli ölçüde etkiler. İlişki Seçimleri Kimlerle arkadaş olacağımız, kiminle evleneceğimiz gibi seçimler, hayatımızın yönünü ve mutluluğumuzu belirleyebilir. Yaşam Tarzı Seçimleri Nasıl yaşayacağımız, ne tür hobiler edineceğimiz, hangi değerlere önem vereceğimiz gibi tercihler, kişiliğimizi ve karakterimizi yansıtır.
Aileden yana yüzüm gülmedi zamanında çok çektirdiler lakin ailem sayesinde çoğu yerde güçlü olmayı öğrendim. Yaşanmışlıklar sayesinde olgunlaştım, aklım başına geldi. Seçimlerim sayesinde de kendim olabildim her ne kadar zorluk çeksem de gerçekten seçimlerim sayesinde bu zamana kadar hep böyle dimdik ayakta kalabildim. Bu yüzden beni ben yapan şey aslında ailem sayesinde yapmış olduğum seçimler, yaşanmışlıklar.
Doğduğum ev bir ben yaratır, seçimlerimle ise ya bu beni kabul eder ve hayatıma bu şekilde devam ederim. Ya da benim için oluşturduğum tüm kalıpları yıkar yeni bir ben yaratırım. Yine de en başta benim için oluşturulmuş karakterden tam bağımsız olmaz, olamaz. Kalıntıları kalırdı.
Dogduğum ev ve bana ögretilen kurallar hissettirilen duygular benim şekil almamda rol oynadı. Sonrasında çevremde yaşadığım gördüğüm her şey şekil almamda bana yardımcı oldu.
Kötülükler iyilikler kime nasıl davranmam gerektiğini nasıl tedbirler almam gerektiğini öğretti.
Aslında her şey bir bütün ve bu bütünler bizim kişilik ve karekterimizi geliştirmemize veya geliştirememize yardımcı oluyor
Doğduğun ev sadece seni etkileyebilir, ama seni sen yapmaz, sadece bazı olgularını değiştirebilir veya bazı olgulardan uzaklaştırabilir, ama önemli olan seçimlerdir, çünkü sonuçlarına sen katlarınsın.
Önce doğduğun evle insanlarla başlarsın hayata travmasıyla , iyi ve kötüsüyle ne yaşadın , nasıl yaşadın , kimlerle büyüdün neler verdiler, aldılar senden ona göre seçim ve tercihler başlar iyi, kötü , yanlış, hata, bazen de bile bile ani kararlar alıp hata üstüne hata yapar insan içten gelir göz açtır benim fikrim bu yönde
Selam 🙋♂️ Güzel bir soruydu tebrik ederim öncelikle
Çok şeyler yazmak ve anlatmak isterdimde Uzun bir yaşamı kısa sözcüklerle dile getiremiyorum doğduğu ev kimine göre kimine göre ise seçdiği kendi seçimleridir.
Tabii ki doğduğun ev ailen ve ailenin kültürü memleketi senin hayatına mutlaka yön verecektir fakat insan kendini bilen bir yaşa geldiğinde de iyiyi kötüyü ayırt edip ailesinin verdiği eğitim ve terbiyenin üstüne katarak kendine yön verebilir ve geliştirebilir.
Seçimlerin yapar. Çok fakir bir yerde doğmuş olabilirsin. Veya çok korkak bir ailede büyümüş olabilirsin. Ama seçimlerini doğru yaparsan milyoner de olabilirsin, şövalye de.
Doğduğumuz ev karakterimizi, davranışlarımızı ve değerlerimizi bize katar. Aslında hayatımıza nasıl yön vereceğimize ve kararlarımıza çok net bir şekilde etki eder. Hayatta yaptığınız seçimlerin düzgün olmasında iyi bir ailede yetişmek %70 etkilidir. Arada istisnalar çıkabilir fakat doğduğumuz evin bizi biz yaptığını söyleyebilirim. Katarsiste gökhan hocam hep nasıl bi aileye doğdun diye sorar ya bence sebebi bu biraz da😅