Değer verdiklerimin başına her an her şey gelebilir şu an ki toplum öyle bi toplum. Benim içinde birkaç saat haber alamayınca endişelenen sürekli arayan ulaştığı zaman da o anın rahatlığıyla nerdesin diye söven insanlar var. Değer vermek bunun temeli.. Ayrıca bende panik atak ve okb var, hele bi de aniden ortadan kaybolunduysa ya da tam ani krize girdiğim an hedefime aldığım kişiden cevap haber gelmezse kafayı yiyorum şiddetli çarpıntım baş dönmem falan oluyor berbat bi şey 😅
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Düşüncelerini paylaştığın icin teşekkür ederim.
Kesinlikle ya değerden ya da kişisel çıkarlardan kaynaklanan bir şey.
Değer bir kişisel çıkar mıdır bilmiyorum. kesinlikle.
O bahsettiğin şeyleri bence toplumda yaşıyanların sayısı bi hayli fazla ama bazı insanlar bunun farkında değildir.
Sosyal bir canlı olmamızdan ötürü karşılaştığımız insanların yaşadıkları olumsuzluklar ister istemez bizleri endişelendirir. Çünkü benzer toplumsal katmanlarda yaşadığımız insanların başlarına gelen olumsuzlukların bizlerinde başına bir şekilde gelebilme ihtimalini düşünür beyin. Empati yoluyla farkında olamadan kendini kaptırdığı bu durum kişide kaygı ve stres yaratır.
Bir astronotun havasız kalmasına ya da bir dalgıcın vurgun yemesine çokta empati kuramaz insan. Bu iki farklı ortamın doğal yaşam alanlarımız olamayışından bizlerinde bu gibi şeyleri yaşama ihtimalinin düşüklüğünü bilir zihin. Ama pandemi düzeyinde bir salgın, toplumsal şiddettin sokaklara inmesi, sefaletin artması ya da çevre felaketlerine uğrayanları içselleştiririz. Bu durumlara maruz kalma ihtimalimiz daha fazladır. Zihnin bu kaba hesabı yapmasından dolayı engel olunamayan endişeler hissediyor olmamız gayet hayatın içinde olan bir durumdur.
Bu nedenle endişemizin ana kaynağı karşımızda ki insanlar aracılığıyla aslında geleceğimize ve kendimize yöneliktir.
Tani şimdi sadece suçu onlara ihale etmeyelim, beyin de eşlik editor ama danışıklı dövüş onlarınki jdjdkd
Temel duygu da kaygı. Kişi genel olarak kaygılı bir yapıya sahipse üsttekiler sebepli o daha çok endişelenir. Bu temelde kendi içindir.
Fakat önemsediğimiz, değer verdiğimiz kişiler için de bu ortaya çıkar. Kişiye göre hatta kendisinden bile fazla ortaya çıkar.
Dediğin gibi fazlası zarar ama hormonlar ah hormonlar 😀
1
11 Yorumla
Soran
1 yıl
Ah hormonlar vah hormonlar : )
Kaygının bu kadar etkili olabileceğini bilmiyordum. Birşeylerden endişe etmek biri hakkında ya da birileri hakkında. Beyinle bir olup bana pusu kuruyorlar. Şaka gibi.
Hormonlar mı dengesiz acaba bi baktırmak lazim istatistikler yalan söylemez dirler
Herkese iyi gelen biri kendini unutur, erteler, öteler genelde. Bunu bildiğimiz için sevdiğimiz ve değer verdiğimiz insanların iyi olup, olmadığı konusunda endişe ediyoruz.
Neticede hepimiz insanız Psigareşh. En çabuk ve kolay da kendimize karşı hata yaparız, eğer narsistin teki değilsek..
2
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Kesinlikle öyle , esasında kendi içimde oturtamadığım ve henüz anlamını keşfetmediğim çok şey var.
Hata konusundada diyecek bir şey bulamıyorum öyle yani.
Umarım değilimdir zira bazen kendime kızdığım noktalar oluyor
Çünkü sevdiğimiz ve değer verdiğimiz insanlarla atıyor kalbimiz.. Onların acısı bizi de acıtıyor.. O yüzden onları düşünmek, koruyup kollamak bir sevgi ve merhamet refleksi oluyor aslında..
1
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Belkide öyleydi bilemiyorum. Bazı şeyler net şudur diyemeyeceğim kadar muğlak oluyor.
Çünkü onlarla kurduğumuz bağ onların iyi olması gerektiğini böylece bizim de iyi olacağımızı söyler efennim 🙃
2
8 Yorumla
Soran
1 yıl
Öyledir pek tabi. Bazen orada bir sınır vardır ve o varolan sınırı aştığını düşünürsün. Onun sebebini merak etmekteyim. Cok değer verdiğinden mi yoksa kendi bencilliğinden mi . Onu anlayamıyorum. Belkide anlatamadım üzgünüm
Aslında bunun sebebini biliyorum sanırım ben. Kendi hayatıma yön veremeyip mutsuz olduğum dönemlerde daha çok yapıyordum bunu. Kendim yapamıyorum ama size destek oluyorum. Siz iyi olmak zorundasınız ve ben böyle bir şey başarmış olacağım diye düşünürdüm. Boşluk hissi her şeye anlam vermeyi kolaylaştırıyor