Hepimiz , hayat içerisinde şu olsaydım veya bu olsaydım bunu böyle yapmazdım demişizdir. Bir insanın kişiliği onun dışa vurumudur değil mi? Peki o insanin karakterini bilmeden yani ahlak , etik kurallar ve değerlerini bilmeden doğru kararlar verilebilir miydi? Esasında gerçektende o kişi olsaydınız. Farklı kararlar verir miydiniz?
Bir insanı tanımak , onun kararlarını anlamak mıdır?
Her zaman değil :) bir insanı, gerçekten anlayabilmek veya anlıyor olabilmek için; gerçekte o insanın yaşadığı hayatı veya çektiği sıkıntıları, sizin de (benzer veya aynı) yaşamanız gerekiyor. Diğer türlü “seni anlıyorum” lafı, havada kalan basit bir söz olup çıkıyor.
3
7 Yorumla
Soran
1 yıl
Kesinlikle öyle. coğu zaman anlamaya çalışıyorum. 100% anladığım söylenemez.
Hayır bir insanı tanımak kararlarını anlamak değildir, hatta o kişiyi bile anlamak değildir.
Tanımak çok yüzeysel bir şey. Mesela ben seni az çok tanıyorum artık ama seni anlayamam bu imkansız. Bir kişiyi ve kararlarınıanlayabilmek için tanımak yetersizdir, onu "bilmek" gerekir.
Tanımaktan geçer değil de başlar diyebiliriz. Sonra öğrenmek, paylaşmak, yaşamak vs. en sonda da bilmek.
Nefes alışından, mimiğinden, durma şeklinden, yazdığı kelimelerden, ses tonundan, iletişim kurmadığı zamanlardan vs. anlamaya başladığımızda biliyoruz demektir 😇
kişinin kararlarını anlayabilmek için yaşadığı şeyleri yaşamak yetmez bu sadece empati yaptırır o da biraz, herkesin hisleri ve aynı durum yaşansa bile düşünceleri farklıdır. O kişinin kendisi olmadıkça kararlarını tam anlamıyla anlayamayız, bu da zaten imkansız.. diyerek silinen onca yazımı farklı bi yazıyla toparlamış olayım.