Zaman kavramını yitirmek, hep çocuk kalmayı arzulamak, o günleri tekrar yaşamayacağımızı bilmek, keşkelerimizin çoğalması… Eskiye dair ne varsa gözümüzde daha farklı bir hale bürünür. Belki eski günleri değil, güzel olan anıları özlüyoruzdur.
Ne güzel kelime oyunu oldu. Sendeki en sevdiğim özelliklerden biri. 😸 Evet an (ı) larda kalabilmek benim üzerine çalıştığım bir şey. Ne geçmişte ne gelecekte ne andayım. Her yerde, hiçbir yerde gibiyim😸
Kişilik & Karakter konusunda 205,2b cevap paylaştı.
Maalesef şu an yaşadığımız hayat geçmişten daha kötü olduğu için geçmişi özleriz aslında ama her zaman değil bazen de geçmiş çok ağır geldiği için özleriz ya da özlem duyarız eski yaşadıklarımıza.. bende geçmişi çok düşünmem aslında ama yine de geçmişi seviyorum ve bazen yer yer özlem duyuyorum eski sağlıklı günleri özlerim mesela.. ya da kuzenlerle geçirdiğim güzel günleri de özlerim.. ama tabi ki geçmiş her zaman güzel değil kötü yanları da var hiç hatırlamak bile istemeyeceğim. bunların dışında Geçmişe bakarken, genellikle olumlu anıları hatırlar ve olumsuzları göz ardı ederiz. Bu nedenle, geçmişi idealize ederek, o dönemin aslında olduğundan daha güzel olduğunu düşünürüz. Bu da mevcut durumla kıyaslama yaparken daha fazla acı çekmemize neden olur. Geleceğe dair belirsizlik, geçmişin güvenli ve tanıdık olduğu hissini daha da güçlendirebilir. Yeni başlangıçlardan korkmak ve bilinmeyene karşı kaygı duymak, eskiyi özleme duygusunu artırabilir.
Değerli zamanlardı ve galiba bir daha donemeyecek olmak galiba. Düşüncelerimizi etkiliyorsa çok yüksek ihtimalle bir tür psikolojik sorun yaşıyorsunuz ve farkında değilsiniz. herkes geçmişi anıları hatıraları özler, güzel birer an olarak hatırlar ancak geçmişe dönme arzusu şiddetli geleceğe dair umutlarınız yoksa hatta geçmiş yaşamınızı tekrarlıyor durumda iseniz bunun zaten bir adı da vardı geçmişe dönüştü sanırım bir tür popüler bir durum.
Bu durumda hayal kurar gibi halüsinasyonlar görmeniz, gerçeğe yakınsamalar hissetmeniz dahi mümkün. size bir hata yaptırmadan bir destek almak veya yoğun seviyede tıbbi destek almak şart.
Sorudan çıktı 😅 bazı insanlar eskiye aşırı takık oluyor. Bu arada benim öyle bir ihtiyacım yok ne yazsam benimde ihtiyacım veya yaşadığım bir şey zanediliyor 😅 ve eskiye takık değilim sadece bazen özlüyorum 😅🤣
Eskiyi özlemek sancılı çünkü geçmişteki anılar, bir zamanlar bize ait olan bir şeyin kaybolmuş hissini yaratır. O anılar, bir güven duygusu, bir rahatlık ve bazen de bir kimlik duygusu sunar. Geçmişteki birini, bir durumu veya bir zamanı özlemek, o dönemdeki duygulara geri dönmek istemekle ilgili olabilir. Ancak zamanla değişen koşullar, bu anıların ulaşılmaz olmasına yol açar ve bu, kayıp hissiyatıyla birleştiğinde sancılı bir hale gelir. Eskiyi özlemek, bazen sadece bir kayıp değil, aynı zamanda değişimle yüzleşmek anlamına gelir.
Şimdiki anın mutsuzluğundan geliyor birazda. Geçmiştede çokça kötü anımız olabilir ama silinir gibi güzel anılara kodlanıyoruz. Böylece gözümüze daha güzel geliyor. Dediğin gibi değer farkı belirleyici oluyor. İletişim kurmak istediğin kişiyle karşılaştığında nasıl hissedeceksin? Veya hiç bulmadığında?
Çok kötü bir his. Ben özellikle sürekli geçmişte yaşıyorum sanki. Güzel bir çocukluk yaşadım ama en önemli sebebi annemi kaybetmek oldu. Geçmişe özlemim annemi kaybetmekle başladı. Annem, çocukluğum, ergenliğim, en mutlu zamanlarım demekti. En önemlisi ev, yuva kavramının karşılığı demekmiş, şimdi anlıyorum...
Çünki bazen öyle saf duygular yaşıyoruz ki geçmişte, artık o duyguları tadamayınca insanın kalbinde bir boşluk hissi oluyor. Bazen bir koku hatırlatır, bazende bir insan.
Senin için öyle içinde bulunduğu durumu sevmeyenler yaşar bunu
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Aslında çocukluk değil, büyümek travmadır.
1
7 Yorumla
Cevap sahibi
1 yıl
Ama yine de ihsan oktay anar'ın dediği gibi: "Yaşanılanlar, görülenler ve öğrenilenler ne kadar acı olursa olsun, macera insanoğlu için büyük bir nimetti. Çünkü dünyadaki en büyük mutluluk, bu Dünya’nın şahidi olmaktı."
Rica ederim. Bir önerim daha olacak. Geçmişe özlem çok normaldir. İnsan kontrol edemediğine yenilir. Zamanı kontrol edemiyoruz, edemeyecegiz. Bundan 10 yıl sonrada bu zamanları özleyeceğiz. Bu insanın fıtratında olan bir şey. Aynı durumu bende yaşıyorum. Çocukken izlediğim dizileri izleyerek kendimce o günlere dönüyorum.