Arkadaşlar siz olsanız hangisini tercih ederdiniz ?
Önce ufak bir hatırlatma
Polis maaşı : 2.200
Kaptan maaşı : uzakyol : 17000
Yakınyol: 5000
Önce ufak bir hatırlatma
Polis maaşı : 2.200
Kaptan maaşı : uzakyol : 17000
Yakınyol: 5000
Uzakyol maasi 17000 TL yi kim soylediyse fazla soylemis. Pratik olayini soyleyeyim,
OKul haricinde 1 yil staj yapman lazim, guvertede. Genelde stajyerler her iste kullanilirlar, murettabat sevmez, dis gecirebildiklerinden de laf koymaya calisirlar vb. vb. Kaptan, 2. Kaptan ve digerleri de iyi iseler iyi yoksa 1 sene iskence gibi gecer.
Sonra 4. Kaptan olarak baslar, 1 sene sonra 3. Kaptan olarak gidebilirsin. Sinava girip 2. Kaptan olacaksin sonra Kaptan olmak icin ayri sinav var. Bunlari gecsen bile hicbir sirket direk sana kaptanlik vermez deneyim isterler. Yani kaptan olana kadar hersey iyi giderse 8 senen gider okuldan sonra. Ve 17000 TL lik maasi iyi bir sirkette verirler. Bu sirketlerin gemileri de iyi oldugundan sadece iyi deneyimli kaptana bu maasi verirler. Turkiyedeki bircok sirket (uzakyol kagidi gerektirenler) 20 yasinda belki daha eski gemileri isletmeye calisirlar. Genel de para odemeleri gecikir vb. vb. Kisaca bir 8 sene 2000 $ (3. kaptan olarak bunu verirler) ve 4000 $-5000 $ (2.Kaptan olarak) alabilirsin. Kaptan olarak da dedigim gibi 17000 cok abartili kalmis.
Genelde 4 ya da 6 ayda 1 ay eve gelmeyi goze alman, kaptan olana kadar tum ustlerinin afra tafralarina katlanman gerekir. Kaptan olunca da sirket merkezinden gelen mudurler vb. bas belasi olurlar. Bir de oh ne guzel liman liman gezerim hayali kurma, vaki tpara, onun icin bircok limanda disari cikman bile mumkun olmayabilir. Ciksan da isin yorgunlugu uzerine iki uc saat vb. cikabilirsen cikar gezersin.
Yani, ben 10 sene disimi sikar, calisir para biriktirir sonra da karada bi ise gecerim dersen gemide iyidir, ama aile ve arkadaslarin, aksamlari cikip yurumek, bir yerde oturup kahve icmek, ya da duzenli bir hayatin olmasini istersen gemi iyi degildir.
Ben muhendis olarak bir 5 sene gibi calistigimdan denizcilik sektorunde bunlari bizzat biliyorum :)
Kaptanlığa heves etmiştim vakti zamanında. Aşağıdakilere dikkat et.
- Kaptanlık için bahsedilen rakamlar genelde kıdemliler içindir, Başlangıçta uzun yola 17K vermeleri konusunu iyice araştır.
- Kaptanlıkta uzun yolda özel hayat yok gibi birşey.
Polis ve kaptanlık harici seçeneğin yok diye baz alırsak polisi asla tercih etmezdim. Keza kariyer ve rakam olarak uzaman çok kolay değil. Kaptanlıkta girişken ve bağlantıları iyi tutan biriysen karaya kapak atabilirsin vs
Yakınyol en iyisi gibi.
arkadaşım benim deniz lisesinde okuyan bi sevgilim vardı çocuk mezun oldu olduğu gibi yola gitti ben bekledim onu 2 ay gelmedi sonra geldi görüştük bu sefer yine yol çıktı 5 ay mı ne gelmiomuş ben ölene kadar beklerim ama yerleşik bi hayatı yok ki :/ maaşı ne kadar iyi olursa olsun sen çocuğunu falan özlemez misin eşini falan :/
Kesinlikle.Önemli bi unsur ama nereye kadar maaş
tabi canım ve buzdolabını aşk doldururmuş :) bunu bi filmde duymuştum :D
kışılığın hayaslın ve ne yapmak nerde olmak ıstoyosun onlar onemlı amöa ben polıslık derdım duzenlı fena degıl ıyıye yakın maası var tr sartlarında
zor gorev durumları var bıraz rısklı ama kısa suredır onem verılen rahatlatılan bı meslek oldu
destek almayada devam eder bence
Cevap
8Cevap
30a kadar uzak yol çalış zaten yeterınce bırıktırır 2-3ev almıs olursun ,gelır ykaınyol calısırsın gül gibi geçinirsin.
gerçi benım arkadasın dayısı uzak yol kaptanı 22000tl maaşı var adam hala bırakamadı cocugu dogdu okula basladı,geçinemem diyor :))))
Öncelikle Gemi kaptanlıgı için Mf puan türünden alıyorlar matematik fene kafan basıyosa güverte oku..
Gemi güverteden başalrsın 12 ay stajını bitirirsin staj olarak başlarsın işe..
2. kaptan olman güzel bi çalışırsan yaklaşık 5-6 yılını alıyor sanırsam gibi 17000 $ Civarını birinci kaptan alıyo..
Gurbetlikle sorunun yoksa gemiye uç ama denizi sevmen şart..
fırtınalara dayanabilirim diyosan oraya uç :)
Valla arkadaş öyle bi kaptan maaşı yok öyle hemen =) Ben okuyorum okulumun dışındada baba mesleği armatörlük yapıorum.Yanlız senin kaptan olup o maaşlara ulaşman için denizde biraz ömür harcaman lazım.mevzun olduktan sonra bide bunun daha detaylı sınavları var ve denizcilik çok zor bi meslek.Poliste öyle zor ama yine de başarabilirim diosan yanlış yaşayabilirim belli süre ailem olmasada olur diosan kaptanlık oku yanlız oda cok zordur :D
Polis olmak la , kaptan olmak arasında hayli uçurum var. Kaptanlık için benim bildiğim üniversitenin gerekli bölümden mezun olman gerekmiyor mu? tr de bu üç üniversitede var. itu dokuz eylül ktu.
ayrıca yaş sınırı da vardır bu bölümler için. ben mi yanlış biliyorum.
Maaş'a bakma. Sen en özverili olabileceğin ve en istekli olduğun mesleği seç, zaten istekliysen başarılısındır. Başarılı olan her meslekte sana kapı açılır, iş bulursun. Rahat ol, en sevdiğin mesleği seç.
yaşam tarzına göre karar vermelisin. ailene bağlıysan onlardan çok uzun süre uzak kalamıyorsan polisliği seç. ama öyle bi problemin yok denizi de seviyorsan tabiki şüphesiz gemi kaptanlığı daha mantıklı.
başın sağolsun. zorlanmıyacağını düşünüyosan bence kaptanlığı seç.ve rica ederim.
bak evlilik düsünüyorsan bir aile kurmak istiyorsan çocukların olsun istiyorsan bence polisliği seç çünkü kaptan olunca evine az uğrayacaksın ve belki mesleginden dolayı bekar kalabilirsin
ileride nasıl bir aile hayatı hayali var otur düşün karar ver. açıklamama gerek yok sanırım uzun uzadıya
Para hersey değildir. Kaptan olmak guzel görünüyor ama Kaptanlık icin tecrübe lazım. Deneyim kazanana kadar cok daha düşük paralarla yasaman da gerekebilir.
valla tamam para onemlı ama mutlu oldgn meslek olmalı .. içinde hngisi daha baskınsa
kaptanlık gerçekten ilgi çekici hem yeni yerler hemde yeni kişiler (karolin) görme imkanın var polislik sakat :)
tabikide kaptanlığı tercih et ailenden uzak kalmak seni zorlar belki ama
insan tüm ayrılıklara birgün alışır bunada alışırısn insanın yanlız kalmayı öğrenemside hayatında bir artıdır :)))
tek ıstedıgım denız subaylıgı ya:(ama maastan dolayı degıl bence bır para ıçın meslek seçılmemelı
Pilot yazacaktın heralde kaptan yerine ?
Çok aldıklarını biliyorum ama abartılmış sanki bayaca
Madem denizi seviyorsun o zaman kaptan ol ;-)
Gemi kaptanlığı kolay bişey gibi geliyor galiba?!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar