- Gizli Üye(36-45)1 ay
Travmalar bazen ailenin içindeki dinamiklerden, bazen de yakın çevremizdeki insanlardan kaynaklanabilir. İnsanlar, hayatları boyunca çeşitli travmatik deneyimler yaşarlar ve bu deneyimler, yaşadıkları çevrenin, ilişkilerinin ve özellikle de ailelerinin etkisiyle şekillenir. Aile, bir kişinin duygusal gelişiminin temellerini atar ve bazen bu temeller, sağlıklı bir duygusal yapının gelişmesini engelleyecek şekilde bozulabilir. Örneğin, çocukluk döneminde sevgi ve güven eksikliği, istismar, ihmal, duygusal ya da fiziksel şiddet gibi deneyimler, bireyin iç dünyasında derin izler bırakabilir.
Ancak travmalar yalnızca aileden gelmez. Yanımızdaki insanlar, arkadaşlar, partnerler, öğretmenler ve toplum da önemli bir etkiye sahiptir. Bir ilişki içinde yaşanan ihanet, dışlanma, küçümseme ya da sürekli eleştirilme gibi deneyimler de travmatik olabilir. İnsanlar, kendilerini güvende hissetmediklerinde ya da duygusal olarak terk edildiklerinde, derin yaralar alabilirler. Bu tür travmalar, insanın özgüvenini, ilişki kurma becerisini ve hayatına dair umutlarını etkileyebilir.
Sonuç olarak, travmaların kaynağı her birey için farklıdır ve her iki faktör de—aile ve çevredeki insanlar—büyük bir rol oynayabilir. Bu travmalar bazen geçmişte yaşananlardan kaynaklansa da, günümüzdeki ilişkiler ve etkileşimler de bu yaraların iyileşmesi ya da derinleşmesi üzerinde etkili olabilir. Önemli olan, bu travmalarla yüzleşmek, iyileşmek için adımlar atmak ve sağlıklı sınırlar koyarak sağlıklı ilişkiler kurmaktır.
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
- 1 ay
Travmalar, bazen aileden, bazen de yanımızda olan insanlardan gelebilir. Aile, bir kişinin ilk sosyal ortamıdır ve burada yaşanan deneyimler, duygusal temelleri atar. Bir ailedeki ihmal, kötü muamele ya da aşırı beklentiler, uzun vadede derin izler bırakır. Ancak yanımızdaki insanlar, arkadaşlar, partnerler ve toplum da travmaların kaynağıdır. Dışarıdan gelen sözler, davranışlar ve ihanetler de aynı şekilde kalıcı etkiler bırakır.
Bence travmalar sadece geçmişten değil, mevcut ilişkilerden de beslenir. Kişinin etrafındaki kişiler, duygusal güvenliği ve sağlıklı sınırları ne kadar ihlal ederse, o kadar derin izler bırakır. Önemli olan, bu izleri fark etmek ve sağlıklı bir iyileşme süreci başlatmaktır.
13 Yorumla- Soran1 ay
Güzel yorum için 🙏teşekkürler 👏👏👏👏👏
- 1 ay
Rica ederim 🌸 güzel sorun için ben teşekkür ederim
- 1 ay
Eic için teşekkür ederim 🌸
s
1 ayEn başta aile içi yaşananlarla meydana geliyor. Zaman içerisinde hayata karıştıkça yetişkinlik döneminde yaşadıklarımız çocukluk dönemiyle beraber sentezlenir ve şekillenir.
15 Yorumla- Soran1 ay
🥰🥰🥰🥰👏👏👏👏👏👏👏 psikolojik bakışlı harika bilinçli yorum
- 1 ay
Teşekkür ederim tatlım🥰🥰🥰🍫
- Soran1 ay
Rica ederim asıl ben teşekkür ederim tam nokta atışı yorum oldu Allâh razı olsun kuzum ☺🤗🥰
- 1 ay
Senden de bal kadın 🩷🩷
- 1 ay
Teşekkür ederim eig için🙏🏻🥰🥰🥰
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
52Cevap
u
1 ayMerhaba, en çok aileden iz bırakır bence kişiye çünkü kişinin direkt olarak etkilendiği veya etkilenmekte olacağı en yakın çevre aile olarak karşımıza çıkar. Özellikle çocuk yaşlarda travma niteliğinde olaylar yaşandıysa onlar elbette kişiyi daha çok etkileyecektir olumsuz manada.
10 Yorumla- 1 ay
Hayat dünya çok cennet bir yer değil afı dünya cennet değil
travmalar olacaktır çevreden aileden veya başka yerden önemli olan anında çözmek
15 Yorumla- Soran1 ay
Nasıl çözmeli mesela hoca prens☺
- 1 ay
En iyisi Anında … üstüne giderek kavramları doğru çözümleyip hallederek ….
Şart ve duruma özel olarak - Soran1 ay
Teşekkürler hocam çok sağol 🥰🤗
- 1 ay
Ben teşekkür ederim
- Soran1 ay
Rica ederim
u
1 ayYaşadığımız müddetçe travmalar var olacak bazıları geçmişte bazıları şimdiki zamandan ileriye miras kalan
11 Yorumla- Soran1 ay
Keşke olmasa ama haklısın
- 1 ay
Çocukluktan başlar yani aileden ve çevresel faktörlerden..
11 Yorumla- Soran1 ay
Kesinlikle bu dediğin çok doğru ☺🥰
- 1 ay
Ailede başlıyor çoğunlukla maalesef en acısıda bu zaten. Ve gayet tabii zamanla içinde bir şekilde bulunduğunuz çevrede travma yaratabilir. Hayatın kendisi travma sebebi genel anlamda. 🙄
10 Yorumla - 1 ay
Genelde hepsinden her an gelebilir
10 Yorumla - 1 ay
Her yerden gelebilir. Ama en çok aileyle vakit geçirip büyüdüğümüz için birde sevgisiz bir evdeysek aileden fazlasıyla travma alırız. Hatta haddini o kadar aşar ki bu durum bir yerden sonra normal düşünmemeye, sağlıklı davranış sergilememeye, uç noktalarda davranışlar sergilemeye başlar birey.
Kişilik bozuklukları oluşur ve kendini 18 yaşından sonra gösterir. Aile nasılsa hayata dair öğrenme kapasitemiz de buna göre şekillenir.12 Yorumla- Soran1 ay
Güzel yorum teşekkürler🙏
- 1 ay
Rica ederim
- 1 ay
Çok tavmalar geçirdim çocukluğumdada evliliğimdede boşandıktan sonrada
Sonucunda panik atak geçirmeye başladım
Kapalı olan hiç bir yerde duramıyorum
Nefes darlığı çekiyorum ellerim titriyo
Baş örtümü sanki çekip fırlatasım geliyo sanki nefes alamlyorum
Ellerim falan titriyo
Otobüse metroya falan binemiyorum bayılacak gibi oluyorum
🤦🏻♀️11 Yorumla- Soran1 ay
Çok zor çok üzüldüm gerçekten lütfen atlatmaya çalış iyi ol inşallah 😊😌
- 1 ay
Travmalar birinden gelmez aslında. Bu daha çok olayları yorumlama ve beynimize işleme yeteneğimizin bir sonucu. Derine indiğimizde birçok danışanın travması kendi hayatıyla bile alakalı değil. Televizyonda gördüğü, akrabalarından veya arkadaşlarından duyduğu bir olay onu çok etkileyip bilinçaltında kalmış da olabilir. O yüzden her zaman aileyi veya yanımızdakileri sorumlu tutmak çok sağlıklı olmaz
10 Yorumla Ne yaşadığına bağlı mesela benim küçüklükten aileden geldi.
15 Yorumla- Soran1 ay
Aile önemli çok
- Soran1 ay
İnşallah kalıcı travmalar olmasın çabuk geçsin ☺
- Soran1 ay
Rica ederim 🤗☺
Tranva çocuklukta yaşanılan çoğu zaman fark bile edilmeyen anların etkisi ile olur mesela ilişki süresini kısa tutan bir insan her zaman terk edilme korkusu yaşar bu sepele önce o ayrılır yani ana tranvaların dallanıp budaklandığı bir döngüdür oda şuanı yani yeni sandığımız tranvaları yaratır
10 Yorumla- 1 ay
Yanımızda olan insanlardan gelir ilk önce ailede başlar bunu kabul ediyorum onu daha sonra hayat içinde tanıdığımız veya bize Güven kırıklıkları meydana getiren insanlar dolayısıyla yaşarız
10 Yorumla - 1 ay
Aileden aileni seçemediğin için hep riskli durumlarla karşılaşırsın travmalar yaşarsın atlatırsın yine yaşatılmaya çalışılır kurtulursun ilkten kurtarırlar sonra sezersin düşmanlarını
10 Yorumla - 1 ay
Çocukluktan geliyor. Bir de eğer yobaz bir toplumda yaşıyorsak onlar yapıyor. Annen şöyle baban böyle, sonra iz kalıyor
10 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 6,5b cevap paylaştı. Kimine kelek, kimine felek. Kimine doğurduğundan, kimine seçip bulduğundan. Tek bir seçeneğe bağlamak zor.
10 YorumlaAileden.
Birebir onlardan olmazsa bile etrafındaki şeyleri nasıl algıladığın tamamen yetiştirilme tarzın elinde.10 Yorumlaselam.. öncelikle yaşadığın hayat ve yaşam koşuları ve tabi bunları besleyen kişiler kişilikler de eklenince içinden çıkılmaz Travmalar.
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 4,2b cevap paylaştı. Kader den gelir çünkü bizler sadece et kemik ten olan varlıklarız
Ben kendi yaptıklarımı vs böyle düşünüyorum10 Yorumla- 1 ay
Yanınızda görünen ama hiç yanınızda olmayan kişilerden
10 Yorumla m
1 ayYolda yürürken bile tanımadığın birisi sana travma yaşata bilir, herkesten gele bilir.
10 Yorumla- 1 ay
Travmanın nerden geleceği belli olmaz saatsiz bomba gibi bir şey
10 Yorumla - 1 ay
Aileden de gelebilir yanlış seçimle hayatımıza aldığımız insanlardan da gelebilir
10 Yorumla - 1 ay
Büyük oranda çocukken ailemizden gelir. İlerleyen yıllarda başka insanlardan da gelebilir
10 Yorumla - 1 ay
aileden travmalı geldiğimiz için hayatımıza da travmalı insanları çekmiyor muyuz?
10 Yorumla - 1 ay
Bazısı aile de gen havuzuna işleyebilir sonrası kesinlikle dış faktörler bana göre
10 Yorumla - 1 ay
bence aileden gelir. bizim hamurumuzu onlar yoğuruyorlar
10 Yorumla - 1 ay
Hayat mayın tarlası gibi. İlk mayına nerde basarsan artık. Şansına
10 Yorumla - 1 ay
İkisindende olabilir ama asıl travmalar genelde ufak yaşta oluyor aileden kaynakli
10 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 376 cevap paylaştı. Önce aileden sonra bulunduğumuz çevreden... Sonrada saplanıp kaldığımız arkadaşlarımızdan
10 Yorumla- 1 ay
İkisinden de harika hayatı olan biri bir gün okulda öyle bize zorbaliga uğrar ki hayatı değişir kökten etkilenir ya da berbat bir ailesi vardır çevresi vardır resmen bataklığin içindedir ve birini sever o bataklıktan kurtulur gibi gibi
10 Yorumla - Gizli Üye(30-35)1 ay
Aile ya da küçük yaştaki yaşantı başlatır ve çevre ya da kendi psikolojisi tetikler
10 Yorumla - 1 ay
Hayattaki herkezden gelebilir bazıları atlatilamiyot
10 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 2,1b cevap paylaştı. Travma istasyonundan gelir 🙄😂
19 Yorumla- Soran1 ay
Ooo ne ya bal böceği 😂😂
- Soran1 ay
Anladım tamm ☺☺☺
- Soran1 ay
Günaydın 🤗☺
- Soran1 ay
Seviliyorsun ☺
- Soran1 ay
Rica ederim ☺
Aile çoğu şeyin başı diyebilirim en çok aile etkiler
10 Yorumla- 1 ay
Her yerden gelebilir ama aile en çok etkileyendir çünkü hayat boyu kalıcıdır
10 Yorumla - 1 ay
Bunun net bi cevabı yok, en güvendiğinden de gelebilir, en sevdiginden de.
10 Yorumla - 1 ay
Bence ilk etapta aileden geliyor kesinlikle.. Ailede ne görüyorsanız onu tekrarlıyorsunuz. Sonra yanlış seçimler olabiliyor
10 Yorumla u
1 ayHerkesten gelebilir.
20 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 332 cevap paylaştı. Aileden başlar yanımızda olanlardan devam eder
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,8b cevap paylaştı. Bence aileden geliyor
10 Yorumla- 1 ay
genetikten de gelebilir ama tetikleyen çevredir
10 Yorumla Travmaların kökü aileden gelir
10 Yorumla- 1 ay
Bana kalırsa her iki türlüde olabilir
10 Yorumla - 1 ay
Aile daha çok etkiler ama çevrede sebep olabilir
10 Yorumla - 1 ay
Aileden gelir
10 Yorumla - 1 ay
Başımıza gelen olaylardan
10 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 2,3b cevap paylaştı. Genelde aileden gelir
10 Yorumla- 1 ay
Herkesten gelebilir canlı ve cansız her şeyden de
10 Yorumla m
1 ayHerkesten gelebilir insan bu sonucta
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,4b cevap paylaştı. Aile çok etkili bu konuda
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 5,6b cevap paylaştı. Aileden geliyor daha çok
10 Yorumla- 1 ay
Her ikisi de ama ile daha baskın maalesef
10 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 858 cevap paylaştı. En çok değer verdiklerimizden gelirm
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 2,1b cevap paylaştı. ikisindn de
kim yaşattıysa yani10 Yorumla- 1 ay
İkisinden de gelebilir.
10 Yorumla - 1 ay
Travmalar ailede başlar
10 Yorumla Yanımızda olan insanlardan
10 Yorumla- 1 ay
Hayatımızdaki tüm insanlardan gelebilir
10 Yorumla - 1 ay
Travmanın kimden geleceğini bilemeyiz
10 Yorumla - 1 ay
İkisi de. En çok sonradan