Ya da tam tersini düşündüğümüzde, gelişmiş bir toplumun içerisinde bir bireyin dahi gelişimden mahrum kalmış olması o toplumun kaderinde çok büyük bir risk ve tehlike faktörü oluşturmaz mı?
Serdar Kuzuloğlu nun Haddini aşan yaşam rehberi podcast in den alıntı bir sorudur.
Serdar Kuzuloğlu nun Haddini aşan yaşam rehberi podcast in den alıntı bir sorudur.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
Herkes kendi kapı önünü temizlerse mahalle temiz olur. Ama herkes evini temizleyip, idareciler sokağı süpürürse orada refah vardır. Kişiler gelişirse toplum gelişir bana göre.
Aslında podcastte son yıllarda kişisel gelişim zırvalıklarından bahsediyordu. Anlatılana göre herkes o kadar bireysel gelişimi için odaklanmış ki aslında kimse gelişemediğinin farkında değil elde edilen yapılan meziyetleri topluma mal edecek katma değere sahip bir şey yok ortada. Toplumu ileri taşımayan gelişimin, bireyin kendisine de pek faydalı olduğu söylenemez gibi bir bakış vardı ya da en azından ben öyle anladım.
Kişisel gelişim, nasıl bir gelişimi kapsıyor acaba? Kişi kendini sağda solda vucudunu gösterip dans etmeyi de gelişim olarak görüyorsa benim kast ettiğim o değil. Kişisel gelişim temeli ahlaktır. Çalmazsın, hayvana saygı duyarsın, insanlara zarar vermeden ve hatta faydalı olmak için gelişirsin, işin komşunun yaptıklarının dedikodusu yapmak olmaz. İşini hakkıyla yapmaya yönelirsin gibi gibi örnekler çoğaltılabilir. Benim baktığım yerden kişi ancak kendini böyle geliştirebilir. Bu durumda dediğin; herkes kendibireysel gelişimine odaklanmış ki, deyimin bana göre tamamlanmamış gelişim ve ben insanların gelişmekten ziyade köreldiğini, bencilleştiğini düşünüyorum.
Dediklerinde haklısın ancak konu şu ki ahlak ve etik kişisel gelişimin konusu değil daha çok eğitimin konusunu kapsıyor. Yani temelde aileden alınan ahlak ve etik konularını başka yerlerde almabilmekde zor açıkçası. Dediğin konuya şu şekilde yaklaşıyorum kişisel gelişim zırvalıklarında insanların herşeyi yapabileceklerini inandırmak gibi bir aldatmaca içinde olmak bu konular üzerine insanları gazlamak yerine evet ahlakın ne kadar ölçülebilir değerleri olduğunu daha yaşanılabilir bir toplumun yapı taşı olduğu gereksinimleri vurgulamış olsalar yaşanabilmesi daha güzel bir dünya için mümkün kılınır çok daha faydalı olurdu. maalesef kişisel gelişimin ben merkezci benlik oluşturup insanları birlik olmaktan uzak tutan bir yanı var bu görmezden geliniyor çünkü insan sosyal bir varlık bu temeli bozuyorlar geldiğimiz son durumda ortada
Kişisel gelişim, akıl başa düştükten sonra insanın kendinde fark ettiği eksik ya da olması gerekenin olmadığı durumlarda düzeltmesi gereken olgular değil mi?
Bu tanım pazarlama stratejisi. Aslında anlattıkları insanların ortaya çıkartamadıkları yüksek potansiyellerini hayatlarına sunmaları gerektiğini söylüyorlar. Sanki herkes Einstein miş te mazur kaldıkları yetiştikleri yerler bunların önüne geçiyormuş bu engellerin insanların kendi zihninde olduğu ve bunlardan kurtulması gerektiği yönünde verdikleri direktifler oluyor. Keşke dediğin gibi olsa kişisel gelişim. Benim savunduğum taraf anlatılan popüler kültürün zırvalıklarından ziyade tarih ve felsefe okumalarının insanların en büyük gelişimi olduğu yönünde.
Okumuşlar ama ders almışlar mı ya da hayatlarına yansıtmışlar mı hayır. Şu dönemde herkes herşeyi çok biliyor ve herkes çok haklı. Ben n gelişen bireyler ne de bağantılı olarak toplum, ne de bu toplumu geliştirmek için çabalayan devlet sistemi göremiyorum.
Konu nereye geldi yaa. Felsefe okumak doğru düşüne bilmenin yanısıra derin düşünebilme kabiliyeti kazandırır insana. Tarih okumak insanların geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarmasını geleceğe daha aydın bir yüzle bakabilmesini sağlar. Buda daha sağlıklı zihnen sahip bireyler ortaya çıkartır. İnsanların çok bilmişliği bilginin çok kolay ulaşılabilir olmasından kaynaklı. Birey toplum devlet üçgeni isyanınıza ancak siyasi bir yorum getirebilirim çünkü bahsi geçen sosyolojik olarak ise din duygularının egemen olduğu yozlaşmış toplumlarda görülen çöküşün ta kendisini yaşıyoruz ondan kaynaklıdır bu haklı isyanınız
Keşke dini de hakkıyla yaşıyabilen toplum olsaydık herşeyimiz yarım yamalak şükür 😄 neyse konuyu taşımayalım madem iyi geceler
Dinin öğrenilmesi gerekilen konuları kulaktan dolma geleneksel ezberci şekilde anlatırsalar öğrenilen din de erkek ismi hakkı dan ibaret olur. Madem öyle size iyi geceler
Toplum bireylerden oluşuyor
Birey düzelse toplum zaten duzelecek
Bence tam tersi. Kişisel gelişim olmadan toplumsal gelişimden söz edemeyiz.