Hayaller ve Gerçekler. Kıssadan Hisse Hikayeler Sever misiniz?

Bir zamanlar kardeş gibi yaşayan üç arkadaş varmış. Hayatlarının neredeyse hiçbir anını ayrı geçirmezlermiş. Kendilerini meşhur bir film olan İyi, Kötü ve Çirkin karakterlerine benzetirlermiş. Karşılaştıkları her durumu "Bu iyi mi, kötü mü, yoksa çirkin mi?" diye birlikte yorumlarlarmış. Belki de bu yüzden o filme bu kadar bağlılarmış.

Bir gün yine beraber yolda yürürken, içlerinden Kötü olan, "Karnım çok acıktı," demiş. İyi, "Benim o kadar açlığım yok, hem cebimizde karnımızı doyuracak para da yok," diye cevap vermiş. Kötü ise hemen atılmış: "Evet, paramız yok ama aç kalacak değiliz ya!"

Çirkin gülümseyerek, "Benim bir fikrim var," demiş. "Mahallenin aşağısında yaşayan yaşlı kadına gidelim. Onun kayıp çocuklarından bahsederim, kadın da o acıklı hikâyelerini anlatır. Biz de ona, ‘Üzülme, biz senin çocukların değiliz ama bizi onların yerine koyabilirsin,’ deriz. Böylece kadının duygularıyla oynayıp, karnımızı güzel yemeklerle doyururuz."

İyi’nin yüzü bir anda asılmış, kaşları çatılmış. "Siz beni tanımıyor musunuz?" diye çıkışmış. "İnsanların acılarını sömürerek menfaat sağlamak mı? Ben, açlıktan ölmeyi tercih ederim!" Kötü, "Biliyor musun, bazen sana tahammül edemiyorum," demiş. "Her konuda bir melek gibi davranıyorsun, bu canımı sıkıyor."

Çirkin de hemen araya girmiş: "Aslında aranızdaki en iyisi benim! Çünkü duruma göre hareket etmeyi biliyorum."

İyi, bir süre sessizce yürüdükten sonra, "Keşke," demiş, "şu yolda yirmi lira bulsak. Onun beş lirasını sen, beşini ben, beşini de Çirkin alsa… Kalan beş lirayla da karnımızı doyursak. Sonra elimizdeki parayla bir iş kurar, dürüstçe çalışarak kazandığımızla karnımızı doyururuz. Hiç kimseyi sömürmeden."

Tam o sırada, yolda İyi’nin gözüne bir yirmi lira ilişmiş. Eğilip parayı yerden almış ve cebine koymuş. Kötü ve Çirkin şaşkınlıkla ona bakmışlar: "Hani parayı paylaşacaktık?" demişler.

İyi, "Evet, öyle demiştim," diye cevap vermiş. "Ama gerçekler, hayaller gibi değil. Hayaller her zaman zengin, her zaman masum ve paylaşılabilir. Gerçeklerse asla öyle değildir.

Sonuç olarak;

Bu hikaye, aslında üç arkadaş üzerinden bir insanın içinde barındırdığı farklı karakterleri anlatıyor. İyi, kişinin vicdanını ve erdemlerini simgelerken, Kötü kolay yolu seçen, çıkarcı yanını temsil ediyor. Çirkin ise duruma göre değişen ve uyum sağlayan pragmatik tarafı yansıtıyor. Her birimiz, bu içsel çatışmalarla hayatın gerçekleriyle yüzleşiriz. Hayallerimizde saf ve paylaşılabilir bir dünya yaratmak mümkünken, gerçek dünyada bireysel çıkarlar ve zorlayıcı durumlarla karşılaşırız. İnsan, içindeki bu farklı seslerle kendi yolunu bulmaya çalışır, ama sonunda gerçekler hayaller kadar masum olmayabilir.