Ne kadar iyi insan olsakta yetmiyor diyor musunuz?

Kötülüğü hayat şartı kabul etmiş canlıların sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı görünce çok büyük şaşkınlık yaşamaları ve afallamalarıdır bu... (Dostoyevski /Ölü Evinden Anılar kitabından)

Hz. Ali (ra), kâfiri imana davet etti. Kâfir, bu daveti reddedince de vuruşmaya başladı. Biraz sonra yere yıkıp göğsü üzerine çıktı ve kılıncını boğazına dayayıp tekrar imana davet etti. Kurtulamayacağını anlayan kâfir, O'nun yüzüne tükürdü. Bunun üzerine Hz. Ali (ra) kılıncını kınına soktu ve ayağa kalktı. Adam bir mânâ veremedi. Sebebini sordu:

"Ey Ali! Ben seni daha çok kızdırayım da, beni bir anda öldüresin ki kurtulayım diye sana tükürdüm. Sen ise kılıncını kınına sokup kalktın. Bunun hikmetini anlayamadım?"

Hz. Ali (ra) müşriğin bu merakını şu ibretli cevapla giderdi:

"Ey kâfir, seni hemen öldürmeyip beklememin [imana çağırmamın] sebebi İslâm dininin izzeti ve Allah hakkı içindi. Sen yüzüme tükürünce bu benim nefsime ağır geldi. Böyle olunca seni Allah için değil, nefsim için öldürmüş olmaktan korktuğumdan kılıncımı kınına koydum."

Kimseyi değiştiremezsiniz ama doğruyu göstermeye çalışırsınız. Yine siz suçlu olursunuz.