İnsan çocukluğundan beri inandığı hatta emek harcadığı, çevresi tarafından kabul gördüğü değerlerini kolay kolay sorgulayamaz çünkü ait olduğu alandan çıkmaktan korkar.
Bunu yapamayan insanların kendini geliştirmekten uzak olduğunu düşündüğüm için yapamadığını zannediyorum. Bir aydınlanmada yaşayamamış olabilirler. Farklılığı aramıyorlar aynısını yaşamak istiyorlar. Önündekini görmek istiyorlar, arkasındakini değil.
Bu yüzden insanlar sorgulamaktan çok uzak, zorlamaya korkak, mücadeleden utanç duyuyorlar.
Sorgulamayan insan a. ptal insandır. Aynada hiç kendine bakmamış, ellerini incelememiş, varlığını irdelememiş, dinini hiç araştırmamış, kitabının ne anlattığını merak etmemiş, kendisine öğretilenlerle yetinmiş, futbol takımı tutar gibi siyasi parti tutan, desteklediği siyasi liderin her söylediğinin doğru olduğunu kabul eden, en büyük hedefi saygı görmek ve topluma kendini kabul ettirmek olan, bunun yolunun da para kazanmaktan geçtiğine inanan, sistemi sorgulamadan kabul eden, okumayan, çok konuşan, az düşünen insan a. ptal insandır. İnsan çok derine inince fazla sorgulama sonucunda yüksek farkındalığına ulaşınca, daha doğrusu o son levele yükselince de şey oluyor; keşke yanlışlıkla tropikal bir adaya düşsem de hindistan cevizi yiyip, yavru koalaları severek hayatıma devam etsem.
Sorgulamak değil mesele.. Neyi , nasıl sorguladığın ve bunların cevaplarını alıp alamadığın.. Çoğu insan bundan dolayı endişeli, kaygılı ve dahi üzgün, umutsuz..
Hayatı çok sorguluyorum hatta kendimi de. Bu kadar iyi niyetli ve çok değer vermemekmiş hayatta yine öğrendim. Sağolasın Allah her unuttumda bana bunu hatırlatıyor