Yok olduğumu düşününce panik oluyorum çünkü yoksam ne yapıcam?
Bazıları bunun huzurlu olduğunu söylüyorlar fakat yoksam huzurlu olduğumu nasıl hissedicem?
Yok olduğumu düşününce panik oluyorum çünkü yoksam ne yapıcam?
Bazıları bunun huzurlu olduğunu söylüyorlar fakat yoksam huzurlu olduğumu nasıl hissedicem?
Küçükken ilk okulda kimse beni görmüyor sanırdım hayalet gibi geziyorum sandım çünkü ilk okulda kimseyle aram yoktu bende beni görmüyorlar sanırdım yok olma duygusu biraz senin içinde birşeyler ile boğustugunu gösteriyor kafanda ne tarz düşünce varsa tersini yap iyi gelir
"kimse beni görmüyor" düşündüğünüzü bu yüzden yok olmadığınızı gösterir bu daha çok sosyal izalasyon olur. Bu tarz bir korkunun üzerine gitmek de intihar olur.
şu an yok tabi ilk okulda vardı
Psikolojik destek iyi gelir
psikiyatrist geçen beni kovdu, bilgiçlik tasladım diye.
Yok olduğunda mı? Yok olduğunda his kalmaz çünkü onlarda yok olur bu teze göre. İyi ve kötü tüm his duygu beden iletişim ve ilişki biter yok olmak bu. Kas ettiğiniz bu yok olma ise tabi...
yok olunca korku olmaz fakat yok olmak da büyük bir sorun gibi çünkü yoksun.
Taki ölene kadar büyük bir sorun ya da korku ondan sonra hiç bir şeyin anlamı yok. Anlamı olmadığı için yok olmanın büyük bir sorun olmasında da bir sorun olmayacak. Dini ya da felsefi bir düşünce ise öldükten sonra bence direk yok olacağımızı düşünmüyorum. Sadece burada ki beden yok oluyor. Bu yok oluş tamamen bir yok oluş değil benim için. Enerji tamamen yok edilemez ise bende ki enerji nereye gidiyor? Toprağa karışıyorum doğaya döneceğim. Anne baba sperm ve yumurtayı yediklerinden havası suyundan beslenerek ortaya koyuyor doğa da ölüm ile verdiğini alıyor. Kimyasal enerjimiz ile tekrar bir dönüş. Dini inancım da ölümden sonrasına inanan biriyim. Tanrı ya da o şey ne ise onu gibi düşünemeyeceği mi biliyorum. insan şaşar beşer bir varlık olduğuna inanıyorum çünkü kusursuz bir varlık değiliz. Deneyimimiz dünyadan ibaret ve sınırlı.
öldükten sonra doğmadan önceki halimize dönüyorsak tekar doğar mıyız, doğarsak nasıl eski halimizi de hatırlyamayız, belki tek bir varlık var biz onun içindeyiz
Yani o kadar detayı bilmiyorum ama büyük bir mühendislik var. Bazıları reankarnasyon diyor bu duruma ama doğa süzgeçten geçiriyor onun için tekrar eski benlik hatırlanmıyor olabilir. Bilgisayarın sıfırlanması gibi fazla bilgi çökertir. Doğa ana temizler yıkar yakar o zaman eski biz olmamız zor gibi. Bu bana 1989 sil baştan filmini de hatırlattı. Bazı insanların ölüm sonrası ya da farklı deneyimleri de oluyor onlarda ilginç ama. Dünyanın en büyük canlısı mantarlar aynı bizim beyin nöronlarımız ve damarlarımıza benziyor. Mantarlar dünyanın iletişim aracı o canlılar ölen bir bedeni bile kullanabiliyor. Mantarların gizemli dünyası ile mantarların etkileyici dünyası belgesellerini izleyebilirsin müthiş bir şey dünya bize dair. Biz insanlık bence bu bilgi madeninin başındayız bilmediğimiz çok şey var.
Genel olarak insanlar ve diğer canlılar birbirine benziyor aynı kökenden geliyorlar, ölüm sonrası deneyim yaşayıp bunu anlatanlar gerçekten ölüp geldiğini nasıl anlayacağız?
Bu bir teori ölüp geri geleme ve onun eski benliği bulmak vs. Bunu bir kanıt vs. Benim bildiğim bir konu değil. Gerçek düşünürsek Ölürsem benim benliğim geri dönmeyecek çünkü enerji kimyasal enerji işleniyor. Yüzde yüz ben olamam. Değişip dönüşüyoruz. İnsan olmaya da bilir bu enerji aktarımı bir ağaca gidebilir enerjim bir kuşa bir böcek ya da yılana. Sadece öldüğümüz de enerji kalıyor enerjisel bir durum bilinç sahibi bilinçli bir şey orata da ölüm sonrası mümkün değil. Bahsettiğim var olan temel enerji enerjimiz.
bilincimiz ne olacak, bilincimiz yoksa anlamı olmaz ki?
Bu sizin yok olacağım konusunda söylediğim, mantık ve kanıt açısın da bir şahsi yorumum. benim için ölümden sonrası düşüncesi ve metafizik bir düşünceye ait bir insanım ki bu konu felsefe ve bilim konusunda iyi bilgisi olan birisi ile konuşulması gereken bir konu sizi yanlış yönlendirmek istemem. Agnostik birisiniz agnostikler yok olacaklarına kesin kanat getirmesi ilginç geldi. Genelde her şey de şüpheli bakarlar. Ateistler tanrı yok ve hepimiz yok olacağız der nettir. Agnostikler tanrı veya süper gücün neler yapacağını bilemediklerini insan aklının buna yetmeyeceğini inanıp inanmamakta imkansızdır tarafı yoktur net duruşu olanlar da var ve eğer varsa bir Tanrı veya süper güc öldükten sonra belki deneyimleyebiliriz tarafı da var iki bilinmezlik durumu gibi savunması vardı inanç da değil bir tür yakalaşım sanırım. Ancak ölüm ve ölümden sonrası için bir çok insanın net bir bilgisi yok. Bir çok şey bu konuda bir tez, varsayım, yaklaşım, his ve deneyimlerden ibaret. Tezler ya da yaklaşımlar yanlışlana bilir bu yüzden ben din felsefesinin fazla kurcalamayı sevmem. Çünkü ateizim ve agnostik arasında kaldığım ne olduğum belli olmayan dönem akıl ve ruh sağlığıma iyi gelmedi. İkiside hayatı anlamsızlaştıran basitleştiren hep mantık çerçevesi robot gibi insani duygulardan uzakta hissettirdi ama o dönemin depresifliği de vara. Hayat anlamsızdı o dönem benim için. Ek olarak din felsefesinde bilgileriniz eksikse veya içsel duyu ve hisleriniz olarak size ters düşüyorsa bu yaklaşım sizin ruh ve akıl sağlığınızı aşırı zorlar. Din felsefesi derin ve tehlikeli bir alan yanlış yorumlanması ya da benimsemesi durumunda insanı ciddi zorlar. Bu konuda belki de bilgilisinizdir de ama lütfen dikkatli olun. Umarım bu korkunuz düzelir.
Belirsizlik de zaten, soğuk kanlı olmak faydalı olur fakat bu anksiyeteli kişilerde olmuyor gibi
Birader yok olduğunda ne duygum ne zihnin olucak dolayısı ile bu düşüncelere de sahip olmucaksın fakat şuanda da varlığın ile yokluğun arasında pek bir fark olacağını sanmıyorum 👶
yok olursam yok olma korkum olmaz
ama hiçbirşeyim yok durumda oluyor.
Aynı şeyden bahsettim birader...
bu durumda kafaya takarsam ne olur
Cevap
4Cevap
Düşünmenş gerektirecek bir şey değil ki. Hiçliğe inanıyorsan, var olmanın tadını çıkar. Düşünme sonrasını
öldükten sonra olacaklar belirsizdir, belirsizlik de korkutur
Yok olacağını nereden çıkardın o zaman. Hiçliğe inanmıyorsan
yok olduğumu düşününce korktum
Yok olmak istemiyorsan, yok olmazsın. İçimizde bu sonsuza kadar yaşama isteği boşa değil merak etme
depresyondaki insanlar neden ölmek istiyor korkmuyorlar mı?
Korkuyorlarsa da yaşamaktan daha az korkutuyordur. Psikolojik rahatsızlıklar ile kıyaslamak yanlış olur
anksiyete de yaşamaktan korkma yapabilir hatta insan korkudan hareket bile edemeyebilir, katatoni diyorlardı.
Olabilir. Hafif düzeyde depresyon yaşadığım olmuştu. Hiç bir şey umrumda olmuyor ki ölmek umrumda olsun
Yaşam amacını yitirdiğin an ölüm korkun da bitiyor
İnsanlar aşırı acıdan dolayı acısız ölme düşüncesi de olabilir.
Bazı insanlar da tam tersi acı çekmekten zevk alabilir, acının verdiği zevkten ölmek gibi bir durum o da.
Maalesef yok olacağız, bundan binlerce yıl önce ölen firavunlar bile yok olmuşlar. Ve bir daha var olmayacaklar.
ölümsüzlüğü falan da bulamam bu durumda "doktor ne yerse yesin dedi" gibi bir durum
Yok olunca hissiyat kaybolcak. O yüzden hazır yok olmamışken, hissettiklerini yaşa:')
ölümsüzlüğü falan bulmaya çalışsam bulamam da
Icinde kalanlari ve pismanliklarini telafi edersen rahatlarsin biraz icinde kalmaz bisey
içimde bişey yoksa boşluk duygusu hissetmez miyim
yok olmayı düşünmeyince korkmuyorum
çıldırmak mı unutmak mı iyi
Bulunduğun ortamdaki sende ozguven eksikliği oluşturmuş. Ortamını değiştir. Faydasını göreceksin.
ama yok olmaktan herkes korkar.
Vallahi ustad.
Ne olursa olsun hayat yaşamaya değer.
Aklına sağlık hariç ne gelirse yedeğini bulursun.
Ister i s ister kadın ister araba ister ev.
Ev olmazsa kırsa oturursun
Kadın olmazsa yenisini bulursun
Araba olmazsa toplu taşıma kullanırsın.
Yeterli sen sağlıklı ol. Gerisi hikaye.
Sadece yapabileceğine basarabilecegine inan.
Cok paran yok diye üzülmeye gerek yok. 1 lokma yiyecek asgari ücretle de çalissan bulursun.
Yok olmak diye bir cümle yi ben kabul etmiyorum. sende Kabul etme.
Yok olma karşısında dünyanın en zengin insanı da bişey yapamıyor zaten.
Dini görüşünüz nedir acaba?
agnostik
Ya şöyle ahiret inancınızın yokluğu sizi kötü etkiliyor. Ben reisten biri olarak ahiretin var olduğuna, yeniden diriltileceğimize inanıyorum. Yokluk, müthiş bir eksiklik olacaktır.
teist* biri olarak
ahiret inancından zaten yok olma yok en kötü cehennem de yanıyorsun
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?