Benim için aşağılık tanımı Allah korkusu olmadan herşeyi yapan ve bu yaptıklarınada bir bahane bularak o bahanelerle aşağılık oluşunu kapatmak, yalan söylemek, yalandan yeminler etmek, iki kişiyi birden idare edip aldatmak. Bir insanın saf tertemiz duygularını kullanmak onunla oynamak.. Bunu yapan insan aşağılık ve Allah korkusu nedir bilmeyenler sınıfına giriyor.. Daha bir çok şey varda bu kadar yeter bence. Az çok biliyorsunuzdur aşağılık nedir ne değildir kime denir diye...
Aşağılık insan tanımının içine karaktersizlik, ahlaksızlık hatta şeref yoksunluğu gibi olgularında dahil olduğu düşünülse de bu tanım tamamen yanlıştır çünkü saydığım özellikler tanımın kendisi değildir, sadece birer araçtır. Şöyle ki; aşağılık insan kendini, topluluğunun (iş yeri, aile, arkadaş ortamı, sosyal medyada etkileşimde olduğu kişiler ya da dizi karakterleri bile olabilir skala geniş) içindeki diğer insanları nispetle gördüğünden ve kendini yükseltecek herhangi bir içsel donanıma sahip olmadığından diğer insanları üstüne basılması gereken bir nesne olarak görür. Kendine yönelik algısı o kadar bozuktur ki; ancak diğerlerinin üstüne basabildiğinde üstüne bastığı kişinin değerine göre kendine dair bir değer algısı oluşturabilir. İşte bu üstüne basma eylemini gerçekleştirmek için de en başta saydığım karaktersizlik, ahlaksızlık şerefsizlik gibi araçları kullanır. Yani aslında ağız dolusu küfretmek yerine ağız dolusu şifa dilenecek epey hasta zavallılardır. Benim aşağılık tanımım budur.
Vasıfsız biri olup, vasıflı insanlara yalakalık yapması ancak kendi gibi vasıfsız insanlara ahkam kesmesi. Onlara değersiz gözüyle bakması ve hor görmesi. Parayı görünce hemen afedersiniz ayakkabı öpecek tipler. Onlardan en naziği, en zarifi ve en hoşgörülüsü yok gibidir. Ancak hele menfaati olmayan beş parasız insan olsun, gözlerinin yaşına bakmaz alay eder, dalga geçer ve aşağılarlar. Yalaka zihniyetli insanları, peşkeş çeken insanları gördüğümde yüzüne tüküresim geliyor. Fakir insanda insandır lan. Sen parası yok diye ne akla hizmet hor görüyorsun, insan yoksunu herif.
Teşekkür ederim. Gerçek hayatta böyle davranan insanları gördüğümde, hor davranılan kişiye aşırı saygı gösterisi yapıyor ve onun hakkını savunuyorum. Böyle yaptığım zaman bir gün biri beni yerin dibine sokmaya çalışmıştı. Zengin ukala züppe. Bende kovdum mekandan.
Kişinin kendini başkalarından daha yetersiz ve değersiz hissetmesi durumudur. Bu yetersiz ve değersiz hissetme duygusu kişide kendisine karşı bir güvensizlik yaratır. Bununla birlikte özgüven eksikliği ve sürekli karşılaştırma gibi belirtileri, kişisel gelişim sürecini olumsuz etkileyebilir. Aşağılık hissetmesine neden olan etmenler vardır.
Çocukluk döneminde gereksiz, fazla ve yanlış eleştirilere maruz kalma
Sana yardim için uzatan el nankörlük yapmak Masasına oturduğun insanin eşine , kızına göz dikmek Sana malını emanet etmiş birine hainlik yapmak çok var aklima bunlar geldi
Karısı dururken gözü dışarıda olup altına başka bir kadını almakla yetinmeyen boşanırsam lafları ile karı kızı oyalayan erkekler. Ve onlarla olan kadınlara empatisi olmayan sırf zevkine ya da farklılık olsun diye bazen de çoğu zaman duygusal tatmin olduğu için onlarla olan kadınlara AŞAĞILIK derim :)
Çok tuhaf. Neden allahtan korkmamiz gerekiyor? Kotu biri mi? Korkulacak denli haydut vs mi? Allah korkusu ifadesinin üzerine dusunurseniz kulaktan dolma ağza dolanmış bir söz öbeği olduğunu göreceksiniz.
Daha yazdığımı anlamamissin. Naneden bahseden kim. Neden insanlarda allah korkusu olması gerekiyor. Neden allahtan korkmamiz gerekiyor onu dedim. Ama anlamadigin için alakasız cevap verdin.
"allah korkusu " ile insanları yanlış kötü seylerden uzaklaştırmaya çalışmak ya da o insanın sırf bu korku sebebiyle kötü işlere kalkismamasi... Onu karakterli yapmaz diyorum.
Ben seni gayet iyi anladım da sen anlayamamışsın belli ki, insan Allah korkusu olmadan zaten kendini bilmeli. Amma ve lakin Yaradan'ın her şeyden haberdar olduğunu düşünüp de kendini frenlemesi gerektiğini düşünüyorum ve şu anda müsait de değildim ondan okuyamadım o güzel cümlelerini kusura kalma.