Günümüzde çok normalleşti bu. Kendimden örnek vermem gerekirse; aldığım bir kıyafetin bir başka rengini de almayı seviyorum özellikle yazlık olunca değişe değişe giyinmeyi seviyorum ama vicdanım hiç rahat değil bu konuda. Sosyal medyanın da etkisi büyük ; hoşuma giden gördüğüm herşeyi not alıyorum denk geldikçe satın alıyorum. Bir kitap, çanta veya gömlek.. sonra bir bakıyorum baya yatırım yapmışım kıyafete.. buna nasıl dur denilir , nasıl engel olunur? ✍🏻
Seni çok iyi anlıyorum. Günümüzde sosyal medyanın ve sürekli yeni şeyler görmenin etkisiyle alışveriş yapma eğilimimiz arttı. Aldığın bir kıyafetin farklı renklerini almak ve değişik kombinler oluşturmak eğlenceli olabilir, ama bu durumun zamanla birikim yapmana ve vicdanını rahatsız etmesine de neden olabilir. Bu durumu kontrol altına almak için bazı adımlar atabilirsin.
Öncelikle, kendi tarzını belirlemek ve sadece bu tarza uygun parçaları almaya özen göstermek önemli. Modası geçmeyen, klasik ve kaliteli parçalar, uzun süre kullanabileceğin için yatırım yapmaya daha değerdir.
Bir diğer yöntem ise alışveriş listesi oluşturmak. Gerçekten ihtiyaç duyduğun ve eksik olan parçaları belirleyip bir liste yapabilirsin. Bu liste dışında alışveriş yapmamaya çalışmak, gereksiz harcamaları azaltmana yardımcı olacaktır.
Alışveriş yapmadan önce kendine biraz zaman tanımak da etkili olabilir. Bir şeyi çok beğendiğinde hemen almak yerine, birkaç gün beklemek, gerçekten ihtiyacın olup olmadığını düşünmek faydalı olabilir. Böylece ani kararlarla yapılan alışverişlerin önüne geçebilirsin.
Sosyal medyada gördüğün şeyleri not alıp almak yerine, bu platformlarda geçirdiğin zamanı azaltmak da bir çözüm olabilir. Farklı hobilerle ilgilenmek, kitap okumak, spor yapmak gibi aktiviteler, alışveriş isteğini azaltabilir.
Son olarak, dolabındaki kıyafetleri düzenli olarak gözden geçirmek ve kullanmadıklarını başkalarına vermek, daha az eşya ile mutlu olmayı öğrenmek konusunda da yardımcı olabilir. Bu şekilde hem gardırobun sadeleşir hem de ihtiyacı olanlara yardım etmiş olursun.
.. hayata gerçek bakmayı öğrendiğin zaman sosyal medya gelişmemiş ülkeler için bir faciadır Tek siz değil çoğunlukla insanlar aynı durumda bunun nedeni misali bir yere gidecek aynı kıyafeti giymim beni havalı görsün gibi vs gider ... Kendini dinle ve hayata gerçek bak örneğin bir kıyafeti 3 5 gün yıka giyin sorunun ne olduğunu anlayacaksın .. sorun insanların özgüvenin de
Örnek vereyim misali yemek yiyeceksiniz dışarda git bir simit al birde meyve suyu ye ve karnın doydugunda aynı şekilde doyacak peki bunu kendine yediremeyen insanlar var aslında bütün genel problem kendine yedirememekden geçiyor insanın hayatında her şey . Sizde kötü bir kıyafet giyin çıkın dışarı ve kimsenin seni kötü kıyafet giyidin diye bir şey demiycek ama siz kendi kendinizi acaba oldumu yakıştı mı gibi düşüncelerle psikolojinizi bozacaksınız ancak kendi kendine aslında sorunun düşünceleriniz olduğunu anladığında işte o zaman bu yorumda bana şunu diyeceksiniz sorun bende kıyafette değil
Şimdi kapitalizm işte budur insanların bir biri ile yarışması ve insanlar bunu yüzde bir milyon yapıyor zaten senin gibi anlayan biri de Bir yanlışlık var diyor bak yinede anlamışsın
Parayla satın alınan şeylerden hayatına anlam katmalarını beklememeyi öğrenmekle başlayabilirsin. Genç yaşta kaybettiğimiz, ODTÜ Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Ulus Baker'i bir araştır, tanı.
bunun farkında olarak güzel bir adım atmışsın, bir alışkanlığı yenmek zor bir iş seni bu duruma itecek ortamlardan belli bir süre uzak durman lazım mesela sosyal medyada görüyorsan sosyal medyadan uzak durcan, mağazaların vitrinlerinde görüyorsan çarşıya çıkmıcan
Bi yandan da diyorum ki hayata bir kere geliyorum, keyfimin istediği gibi yaşayamayacaksam; istediğimi alamayacaksam neden yaşıyorum? Neden sabahtan akşama kadar çalışıyorum ki? Kullanmadığım bir sürü kıyafetim, eşyam mutlaka vardır ama zamanı geldiğinde kullanıyorum.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
1 yıl
Bedelini ödeme gücüm varsa harcayayım zihniyeti mevcut, özellikle kadınlarda.
Benzeri bir sanki kaynaklar sınırsızmış gibi, bedeli ödeyebilmek kaynakları hesapsızca kullanmak için yeterli şartmış gibi kabul edilen bir cahillik var ortada.
Yapılan "Suyun bedelini ödeyebiliyorsam musluğu açık bırakabilirim." Demekle aynı cahillik seviyesinde.
Her şeyin fiyatıda çok fazla artık normal gelmeye başladı bana açıkçası, bir defa dışarıya çıksan alışverişi geç yemek yesen kahve içsen bin TL lik oluyorsun her şey çok pahalı
Baya olduk çünkü lazim olmayanida almaya başlıyor ama bu konuda kadınları kimse gecemez 10 canta 20 ayakkabı alıpta 1 kere giyilip kenarda duran kiyafetler
Haklısın valla. Bu sene ne çok gereksiz ayakkabı almışım. Ulan bu niye aldın şimdi diyorum bir kere giydim bıraktım. Sonra gittim baskasini aldım amannn