"İnsan özünde iyidir. Hatırladıkça kendine yaklaşır."
"Platon"

"İnsan özünde iyidir. Hatırladıkça kendine yaklaşır."
"Platon"

Hayır herkes özünde iyi değildir.. ben bu alfa kesinlikle inanmam.. bir insan sadece ve sadece kötü de olabiliyor.. mesela bebekleri öldüren bir insanın özünde ne iyilik olabilir? ya da eşine şiddet uygulayan veya hayvanlara kötülük yapan.. ben aslında özünde iyiyim lafı tamamen kötülerin uydurduğu bir sığınak sadece.. insan özünde iyiyse zaten kötü bir düşüncesi olmaz.. ama en küçük kötülük düşündüyse zaten kötüdür.. sadece önemli olan doza karar vermek.. çünkü kimsenin tamamen iyi olduğuna da inanmıyorum ben.. kimisi şartlara göre iyi oluyor.
bu yüzden de elimizden geldiğince iyi olmayı denemeliyiz..
Kimisi doğası gereği kötü maalesef kimisi yaşanmışlık ya da sevilmemenin verdiği nefret etkisiyle✍🏻✅
Evet ben bunu her zaman savunurum herkes özünde iyidir ama yaptıklarından dolayı bu herkesin iyi olduğu anlamını taşımaz, ya kusura bakma ben sana adilik yaptım ama özümde çok iyi bir insanım idare et olur mu? 😅 olmaz yani.
Haklısın.
Rica ederim🍀
Evet herkes özünde iyi olabilir. Sonucta dünyaya geldiğimizde karakterimizi şekillendiren ailemiz, çevremiz ve yaşadığımız travmalar... O yüzden herkes özünde iyi olabilir ama yaşadıklarından dolayı kötü olmuş da olabilir. Örnegin seri katillerin bile yaşam hikayelerini dinlediğimde düşündüğüm bir şey bu, ya çok dışlanmış oluyorlar arkadaslari tarafından ya da ailesinde sıkıntı oluyor.
Bu sebeplerden dolayı karakterleri kötü bir yöne evriliyor ya da psikolojileri bozuluyor ve bundan dolayı kötü oluyorlar.
Sonuçta yeni dogdugumuzda hepimiz masum ve iyiyiz.
Hayat bazen acı tecrübeler yaşatıp bizi özümüzün dışında bir kişiliğe dönüştürse de o bir yanılsamadır. Küçücük bir detay bile bazen o iyiyi ele verir. Bazen güçlü görünmek için, bazen de duygularımızı köreltip derine bakamadığımız için farkedemeyebiliriz ama bu herkes için geçerli olmuyor maalesef. Herkesin içinde iyi olmuş olsaydı akıl almaz kötülükler asla yapılmazdı. O nedenle herkesin özünün iyi olduğunu düşünmüyorum.
İnsancıl bakış açın çok ince sevgili @Barbiemiyimneyim🌺🌸
Sen de çok incesin 🌺🌺
💚🌺🌸
Kimsenin kuyruğuna basmadikca herkes iyidir
Cevap
50Cevap
Şu özünde de iyidir lafına ayar oluyorum 😂 ben birini sevmiyorsam o benim için özünde de kötüdür 😂
😂😂
😂😂
Akıl ermeye başladığı anda herkes kendisine bir yol inşaa eder.
✅💯
Hayır değildir, ben doğuştan kötü insanların olduğuna da inanıyorum tamam çevre çok önemli ama doğuştan gelen yapı da önemli.
Vardır herkesin içinde bir “iyi”
İnsancıl bakışın👏🏻💐
☺️🌸
Bazısı gerçekten pislik değişmiyor
mutlaka öyledir. en kötü gaddar dediğimiz kişiler dahi özünde bir yerde masum ve sevgiye ihtiyaç duyan bir yanı vardır. insanoğlu ebeveynlerin eline verilmiş renksiz bir hamur gibidir. onu yoğuran suyunda, tuzunda, mayasında kimlerin emeği varsa onların rengine bürünür. merhametli sevgi dolu ve şefkatli bir ailede yetiştiyse başka; vicdansız, sorumsuz, bencil ve hayata kahırla bakan bir ailede yetiştirildiyse bambaşka bir renk alır.
💯👍🏻✅
Adam müthiş yorumlamış.. Tabii her düşünürün kendine göre bi yorumu var bu konuda. İnsana dair çok çok farklı derin anlamlar içeren yorumlamalar demek istediğim. Bence bu yorum da çok derin anlamlar barındırıyor..
Yani bence bi insan özünde tabii ki de iyidir..
Çocukken hangimiz kötüydük mesela? Parayla pullla aşkla meşkle işimiz yoktu tek derdimiz oyundu, uyumaktı.. E büyüdükçe hayatın kaosu ülke şartları, aile, okul hayatı, akraba, arkadaş iş ortamı derken özü değişebiliyor insanın yani tabi platon'un bu cümlesi iki üç kelimeyle tabii ki özetlenip geçilemez. Benim de kız kardeşim felsefe mezunu çünkü ondan biliyorum.
Tabiki daha derin o cümle zaten bu alıntı kitabıda var hatta ben okudum psikoloji mezunuyum orada da vardı felsefe dersleri ☺️
😇👍🏼
Konuya yeni doğmuş bebek gibi bakabilirsin.
Her bebek saf masum ve temiz bir yapıdadır. Onu yetiştiren ailesi akrabaları komşuları arkadaş çevresi eğitimi televizyon tiktok vs derken zamanla c@hil ve kötü niyetli insanlar haline bürünüyorlar. Parkta bile 2 bebek birbirine sarılırken ailesi sarılmaya gelene vur döv onları diye öğüt veriyorsa ya da çocuğu dövüş sporlarına vs yolluyorsa suç çocuğun bebeğin değil aile ve çevrenin demektir.
Kısaca doğarken masum saf ve temiz doğan herkes zamanla kötüleşir.
Herkesin özünde iyi huylu olmasıda büyük bir roldür. Iyi 0.1 ise kötü %99 dur.
Onu kötü yapanları var demek istemişsin genelde bence de bu şekilde👏🏻
Tüm dünyada kardeşlik sevgi mutluluk huzur aynı dil aynı para birimi aynı ölçü terimleri vs olmalıyken yüzlerce dil her ülkenin kendi parası ayrı ölçü birimleri mesela avrupa km amerika mil demesi gibi ayrı tıp terimleri vs bunlar hep kötü niyetli insanlardan dolayı oldu. Savaşlar ölümler zengin fakir ayrımları hepsi kötü insan eseri. Yeni doğan bebekleri yan yana koy sıfır müdahale ile büyüsünler hepsi birer melek gibi iken aile etkeni varsa birer şeytan gibi büyüyorlar. Arkadaşını dövmeler oyuncağını almalar ya da keyfi kırmalar daha tonla şey. Sebep kötü niyetli aile öğretmenler televizyon ve çevre.
Insan ozunde pragmatisttir. Yani bu da iyi demek oluyo cunku kendini ve cevreni gelistirmek istersin.
Bu sigaraci *insan*lar mesela kotu. Gucum yetse endustriye de el aticam ama birey bazinda donusum cok daha etkili.
Ustelik gelismis ulkelerin planlari icerisinde sigarasizlasmak var. Sen bundan gocunmuyosan kotusundur, dusuk seviyesindir.. ulkelerin planlari var ya.. plan..
Daha baska seyciler de var ama yazarsam simdi problem cikar :D
Duyarlılık seviyen hoş evet konu çok ama kitaplar olur yazsak💐✅🌸
Aslinda kitap falan olmaz da ben simdi yazarsam agresif yazarim o sebeple yazmiyorum :D
Ahahha bende kitap olur😂😂evet sal o kısmı simdilik💐
Insanin temel ihtiyaclari, teknoloji ve etik karsilandigi zaman daha kolay gelisiriz. Etik icerisinde din yok. Zaten felaket senaryolarinda herhangi bir dinin yok olmasi islenmez cunku temel ihtiyac degil, ekstra yuk. Ornegin din icin ayrilan butce (ki normalde din butcesi olmamali ve gelismis ulkelerde boyle bi butce yok) egitim, saglik, tarim ve teknolojiye ayrilmali.
Herkesin iyi ve kötü tarafı var ve herkes yaşadığı şeylere göre karşılık veriyor bu hayatta ama şöyle bir ayrım var bazı insanlar yaşadıkları olumsuzluklara yenik düşüp kötü olmayı çok kolay seçebiliyor bazıları ise her olumsuzluğa rağmen iyi kalabilmeyi tercih ediyor işte bu seçim ya da tercihler kişinin özünde bulunan iyiliğin ne kadar sağlam olduğunu gösteren bir detay. .
✍🏻✅💐
Hayır değildir. Adam ya da kadının yapmadığı hinlik puştluk kalmamıştır nerde serseri vardır onunla takılıyordur ama biri kalkıp bana ama o özünde iyi biri dediği zaman ister istemez tutuluyorum. İnsan bir yerde kendi içgüdülerine göre insanlarla birlikte olmak ister hacı hacıyı tekkede diye başlayan bir söz var o hesap. Bu yüzden mayasında merhamet vicdan ahlak olmayan bir kimse en fazla mış gibi yapabilir sonrası gerisin geri orjinal haline döner zaten.
Haklısın
Herkesin içinde iyi huylu yönler vardır.
Önemli olan, insanların içindeki iyi huyları teşvik etmek ve birbirimize anlayışla yaklaşmak.✨️
Çok insancıl bakış açısı💐🌺
🌸✨️
Buna şöyle cevap verebiliriz Bazı insanlar iyiliğe meyillidir Bazı insanlar da kötülüğe kötü olmaya meyillidir iyiliğe meyilli olan insan yorma için büyük bir çaba sarf etmez fakat kötülüğe meyilli olan insan iyi olmak için büyük bir çaba sarf eder
Ben bu düşünceyi tehlikeli buluyorum. Sonra karşılarına en angut insanı çıktığında "Değiştirebilirim" düşüncesiyle kendilerini yıpratıyor insanlar 👀
Aman aman inatlaşmamak lazım bedene zarar haklısın💐
Bazı insanlar kötüdür ya baya bildigin saf kötü. İyilikte kötülükte kendi seçimimiz zaten, özunde iyidir falan bilmem ne zırvadan başka bir şey değil .
Bazen evet bazen hayır maalesef kötü yapan faktörlerde var😌
Kimse doğarken kötü doğmaz.
Çevre, hayat şartları ve niyetler şekillendirir insanın iyi mi yoksa kötü mü olacağını.
✅✅
Hayır. İnsanların içindeki iyiliğe, saflığa inanmıyorum artık. Herkes kötülük yarışına girmiş, nasıl daha fazla zarar verebilirim telaşında.
Sonradan kötüleşenler için haklı tespit💐
Zaten kimse ben kötüyüm veya işe yaramazım demez Herkes kendini tanıtırken Ben iyiyim güzelim der Ama bunu tanıdıkça anlarsın
Öyle👍🏻
Herkes özünde iyi ise insanın insana yaptıklarını ne yapıcaz.
Görmezden mi gelelim.
Tabiki görmezden gelinmemeli😌
O nedenle hep söylediğim söz burada konuya dahil oluyor.
İnsan hep kendine ve yine kendi kendine yapar , ne yaparsa.
Gerisi sadece insanların kendini kandırmasından öteye geçemez.
hayır herkes iyi değildir. bazı insanlar bariz kötüdür
Doğasından evet👍🏻✅💚
İnsanlar sonradan kötülüğü öğrenir yapar , o yüzden platano katılıyorum.
💐✅
insanlar sonradan, kötü kişiler olur. Hiçbir insan kötü doğmaz...
Kısmen evet✅
Herkes iyiyse biz kötülüğü kimden gördük.
Sonradan kötüleşenlerden olabilir🥲🙃
Zaten kimse doğuştan Kötü değildir yaşam koşulu hayatındaki kişiler Onu kötü olmaya zorlamıştır Ben kimseye kötü demem kolay kolay bana kırk kalem yanlış olması lazım bu insan kötü demem için ama kötü insan da gerçekten kötü oluyor Son zamanlarda bunu biraz da olsa Anladım ama yine de içimde bir iyi enerji var Bana Taş atana Ben çiçek atarım. Ama canımı yakanında canını çok pis yakarım kısasa kısas bir karakterim de vardır aslında o kişiye bağlı muhtemelen
Doğrusun valla👏🏻Zamanı gelip hazır olunca en iyisi affetmek buda kendi bedenini zihnini özgür bırakmak adına yine başkası için değil🌺
🌹🌺🌸
Herkes nasılsa öyle davranıyor özünü belli ediyor zaten.
Kısmen öyle✅💐
Yok yok komple öyle. Kimse gerçek kişiliğini gizleyemez. Sadece sen geç fark edersin. :))
Bence herkes özünde iyi ile dünyaya gelir ama zaman içinde kötülüğü tercih eder.
Kısmen evet💐
Her doğan canlı iyi ruhludur fakat çevre eğitim her canlıyı farklı yollara ve karaktere büründürür
✅👍🏻
Hayır bazı insanlar kötüdür, herkes doğasının gereğini yapar
Kısmen evet
Özünden kasıt doğdumuz gün ise evet öyledir haricinde özü kötü olan da var bence.
Aynen evet o 👍🏻
Aslında Evet İnsan özünde iyi huyludur Merhameti duygusu olur içinde Fakat Nefis şeytan yüzünden onların yolunda gitme yüzünden bunu kaybeder İnsanı Nefis ile şeytan Zalimleştirir
Hayır
Kötülük dogustan gelen bir şey dir bence
Tabi cevre yasananlar da bir etkendir ama iyilik ve kötülük sana dogustan verilen bir şey
Bakınız James Bulger olayı
Herkes özünde iyidir melek olarak dünyaya gelir seçim kendisinindir ya kötü olacak ya da iyilerden olacak aile çok önemli bu yüzden güzel evlatlar yetiştirin
Özüne bakmak lazım. Önce huyu kötü olup özüne dönende var dönmeyende. Ama özü evet önemli bir ihtimal.
Çok doğru öz👌🏻✅🌸
İyi huy öznel bi kavramdır neye göre iyi kimse göre iyi değişir. Birde genetik faktörler vardır. Özünde iyi huyluyuz ama çeşitlilik bu iyiliği bozdu.
Doğru dedin💐👌🏻
Tabiki özünde herkes iyi huyludur toplumsal normlar, hayatın ansızın yaşattığı olaylar ve kaygılar maalesef özümüzde olan kişiyi uzaklaştırıyor
Dikkatimi çekiyordun biraz takip ettim yorumlarını falan herkesi bilmem ama bence sen iyi birisin
Teşekkürler
İnsan doğası gereği tertemiz yaratılır kirleten biziz yani
İnsanın içinde iyilik de barınır kötülük de.
Yani herkes kendi için ‘’ benden iyisi yok ‘’ der ama aslında durum öyle değildir
Ben inanmıyorum herkesin oözünde iyi olduğuna
Kimse anasının karnından kötü doğmaz ki sonradan şekil alınan bir şey bu
Elbette. Kişisine, olaylara ve yaşatılanlara karşi aldırğı bir gardı vardır sadece..
Değildir. Uzun uzun yazmayı çok isterdim de şu an uzun uzun yazacak vaktim yok
herkes kendine göre iyidie sadece yetiştiği ortama bağlı iyi gördüğü davranışlar vardır bu da herkes tarafından iyi karşılanmaz
👌🏻💐🌺
Bir bebek kötü olarak doğamaz. Çocukluk onun nasıl biri olacağını belirler. Aile, çevre, sosyal ortam buna katkı sağlar, yönetmeye başlar. Ama herkes özünde iyidir.
kötü olarak doğmazsın büyürken kötü olursun :D
O da kötü yapanlar var demek😂🌸
Yani evet öyle canım :D
Herkes özün de iyi değildir. Bir sürü insan gördüm ne merhamet sahibi ne de içinde bir gram sevgi var..
Erkeğin yüreği özünde serttir. Kadının yüreği özünde kötüdür
Herkesin içinde iyi ve kötülük vardır önemli olan bu savaşta hangisinin galip geldigidir.
En kötü insanın bile içinde merhamet vardır.. Ama hayat şartları kötü birine dönüştürüyor insanları
Herkesin içinde iyilik ve kötülük mevcuttur koşullar, şartlar, akıl vicdan tüm dengeyi belirler.
Cikarcilar hariç herkes
✅✅
Evet öyledir sonra kötü olur
✅👍🏻
Her insan iyi değil maalesef
Kimisi doğası kimisi sonrası kötü
katılmıyorum, genetik çok önemli
Kimisi sonradan kimisi doğasından bilinmez
Öyle
Yok yok kötü insanlar da çok
Öyle
Kimse kendine kötü demez.
Doğru 😌
Bunca yalan dolanı nereye koymak gerek..
Kötülük kategorisinde🙄😑
Hayır dümdüz leş gibi insanlar var güzellemeye gerek yok
İnsanın özü beni ilgilendirmez bana olan davranisi önemli
Sorsan herkes iyi , ama kötü kim bilmiyorumz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?