Descartes’in gözleri neden yuvalarından çıkmış?

Çünkü düşünmeden de var olabilen insanlar olduğunu fark etmiş...

Her şeyden şüphe edebileceğini söyleyen Descartes, buna hiç şüphe etmeden karar vermiş. Şaka bir yana, insan düşünmeden var olabilir mi gerçekten?

Varlığını fark etmesiyse konu, bilinçli bir akıl ile varlığını algılamaya ihtiyacı var. ‘’Düşünüyorum, öyleyse varım.’’ önermesini de bu şekilde ortaya atmış. Sanılanın aksine, düşüncem kadar varım değil, düşünebildiğim yani algılayabildiğim için var olduğumu bilebilirim demiş. Yani düşünmenin kapasitesine değil, fonksiyonuna atıfta bulunmuş. ‘’Ama olur mu, ben sevdiğimde var olduğumu hissediyorum, bence Descartes yanılmış’’ diyenler olacaktır.

İşte tam da Descartes’in gözlerini pörtlettiren haller buraları.😬 Kişinin kişisel deneyimini mutlak sanması hali. Kendi inancının hakikat olduğunu sanması hali. Gerçek karşısında kişinin ne düşünüp ne hissettiğinin bir önemi kalmaz. Herkes düşünebilir, ama herkes düşünmeyi bilmez.

👀
👀
Descartes’in gözleri neden yuvalarından çıkmış?
Cevapla