Algısal öz bütünlüğünü inşa edebilmek için, beslenmeye muhtaç olgunu nasıl dizginliyorsun?

Algısal öz bütünlüğünü inşa edebilmek için, beslenmeye muhtaç olgunu nasıl dizginliyorsun?
Ego daha çok başkalarına yukarıdan bakmak demektir.. mesela kibirli olurlar.. birisi övdüğü zaman tabi ne sandın ben hep öyleyim derler.. alttan almazlar abartırlar kendilerini. ve kendisini karşısında ki insandan üstün görür bu tipler her zaman. ama öz güven ise bir şey yapacağı zaman kendine olan inancıdır.. mesela ben bunu yapabililrim.. ya da yapmak zorundayım başarabilirim der.. ama bunu yaparken saygısını bozmaz.. kendini de abartmaz.. tedbiri elden bırakmaz.
Ego ile öz güven arasındaki fark, kişinin kendine dair algısının nasıl şekillendiği ve bu algıyı dışa nasıl yansıttığıyla ilgilidir. Öz güven, kişinin kendine olan inancıdır; yeteneklerine, değerine ve sınırlarına dair gerçekçi bir bakış açısıyla hareket eder. Sağlıklı bir öz güven, başkalarını ezmeden, kendini de küçümsemeden bir denge kurar. Öz güven, başarısızlıklar karşısında bile kendine olan inancı koruyabilmek ve hatalardan ders çıkararak gelişmeye devam edebilmektir. Ego ise daha çok bir savunma mekanizmasıdır. Ego, kişinin varlığını haklı çıkarmak ve üstün göstermek adına gerçeklikten uzak bir şekilde kendini yüceltme çabasıdır. Öz güven insanları çeker, onlara ilham verirken; ego, genellikle uzaklaştırır çünkü altında kibir, üstünlük hissi veya başkalarını değersiz görme gibi tavırlar yatar.
Öz güven, bir odada varlığınızla huzur ve saygı yaratırken; ego, o oda sizin çevrenizde dönsün ister. İnce çizgi burada ortaya çıkar: Kendinizi sevmek, değerli hissetmek güzel bir şeydir ama bu değer, başkalarının değeriyle yarışmaya dönüştüğünde ego devreye girer. Öz güven, "Ben yeterliyim" der; ego ise "Ben herkesten daha iyiyim" der.
Öz güven sizi daha gerçekçi, ulaşılabilir ve sevilen biri yaparken; ego sizi yalnızlaştırabilir. Kendinizi sık sık sorgulamak ve niyetlerinizi gözden geçirmek bu ince çizgiyi aşmamayı sağlar.
Öncelikle soru için teşekkür ederim abi🙏
Kendi sorduğum soruya kendim cevap vermesem olmazdı 🤦😀.
Soruya gelecek olursam, özgüven ve ego aslında biri birinin bir tık fazlası bunu da insanların kullanış şekilleri ayırt eder şöyle izah etmek gerekirse eğer özgüven kişinin kendine duyguyu cesaret diye nitelendirebiliriz ego ise fazla duyulan cesaret artı yapamayacağını bildiği halde ben en iyisiyim benden daha iyisini bulamazsın gibisinden takıntığı bir durum.
İkisinin ortası ise cesarettir bana göre. Cesurluğun dozajı bunu belirliyordur.
Olanı söylemek özgüven;olanı ya da olmayanı abartarak söylemek ise egodur benim nazarımda. Kendine güvenmek güzel bir durum lakin fazlası insanı kendinden soğutur.
Egosuz, özgüvenli insanlar olmamız ve karşımıza da bizim gibi kişilerinin çıkması dileğiyle..
Rica ederim abim 🌸
Ben bu soruyu senin için sordum ve sorunun eser sahibi olarak; böyle güzel görüşünü de görmek harika!
Estağfurullah, aşağıdakilerin yarısı etmem ben. Ondan görüş okumaya geldim 😂
Alçak gönüllülüğün yeter 💫 İnşallah yarına kadar daha da fazla görüş gelir, soruyu takiplemişsindir zaten. Soru sana emanet :))
Sana ne dedim ben dedim ki az öz insan önceliğimiz 😂.
Eyvallah abim 🙏
Görüşlere yorum yapabiliyor muyuz izin var mı ahah
Boş görüş dolacağına, az ama öz olsun. Peki madem 💫😄
Soru senin dedim, istediğini yapabilirsin:)
Eyvallah abim
Teşekkür ederim ama inan hiç hak etmiyorum.
Ben dışında başkalarını seçmen lazımdı soru sahibi nasıl iyi cevap verebilir ki
Sorunun asıl sahibini göstermek için fırsat aradım, lütfen 🌺
Estağfurullah ya hak yenilmesin yeterli benim için.
Teşekkür ederim tekrardan abim 🙏
Rica ederim abim, ben teşekkür ederim
☺️🙏
Açıklamam, herkes okusun öğrensin :D
Ne var yani farkını ortaya koysan? 😄
Çok koyduk :D
Eylemine ben de çok kez ortak oldum ama bazen farklı açıdan da görüşünü koymak gerekiyor 😂
Farklı açılardan da koyduk :D herkes bi kendini doğrultsun gelsin sonra anlatacaklarım birikti djjf
Dahil oluyorum ama kusura bakmayın.
Sheqilin duruşu cevap niteliğinde ya ondan abicim bunu söylemen bile ayıp 😄
@the_belansekerim senin gibiler dahil olabilir 😅
Ahaha, genelde 3. kisiler hep bozucu olur. Yapıcı olanındanım ben. Arada görürsem dahil olurum.🌸
Teşekkür ederim şekerim 🌺
Rica ederim efendim 🌸💙
@the_belansekerim Bak ben de o duruşa göre şeklini verdim zaten! 😄💫🌺
Öyle olmasa cevap vermeye bile tenezzül etmezdim zaten 😏
Rica ederim @sosyetic_sheqiil 🌸
@the_belansekerim 🤘
Cevap
9Cevap
Ego ile öz güven arasındaki ince çizgi, ego insanın kendini beğenmişlik hissiyle öne çıkarmasına yol açarken, öz güven ise insanın kendine olan inancını ve değerini kabul etmesini sağlar.
Birisi öz değerin farkındalığı, diğeri bu farkındalığın özel ve bulunamaz görülmesi bunun üzerine "ben"cil davranışların şekillenip kişinin hayatında yer edinmesi ve çok zaman ömür boyu kurtulamaması durumudur. Böyle açıklayınca mübalağa gibi görünüyor ama temelde bu içgüdü yatıyor. Egonun altında genelde yetersizlik, kanıtlama, övülme güdüleri de yatar. Özgüven bunlara ihtiyaç duymaz, diğerlerinin de değerlerini bilip buna saygı duyar. Ah ah bütün dünya buna inansa, içselleştirse ve hayat bayram olsa ya 😄
Ego içinde; kibir, üstünlük, küçümseme barındırır.. Üstten bakma durumları vardır..
Özgüven ise farkındalık.. Kişi kendinin ve kapasitesinin farkındadır.. Bunu dışarıya kendini gayet iyi bilerek, kendinden emin şekilde yansıtır..
Özgüven, gerçekten kaliteli bir markanın çıkarttığı ürünün arkasında durarak yarattığı güven gibidir.
Ego ise kaliteli olmayan bir ürünün reklam ile kaliteli izlenimi verme hareketidir. Çünkü gerçek bir kaliteye sahip olmadığı için sürekli kendini lanse edip, dillendirmek zorundadır.
Güzel bir örnekleme
egoyu, daha çok dış çevrenin pompalamasıyla oluşan hava boşluğu diye adlandırıyorum.. Bir nevi şımarıklık yani..
Öz güven ise; tecrübelerle ve yaşamışlıkla yoğurulmuş, Başarma alışkanlığı kazanmış, Yeterlilik derecesini gösteriyor..
Benim için ego ve özgüven iç içe geçen kavramlardır. Özgüven kendi değerinin ve yapabileceklerinin bilincide olmaktır, ego ise özgüvene dayanan bilmişliktir. Özgüven tarla ise ego sudur. Özgüvenin ile egonu beslersin.
Demek istediğim özgüveni olan insanların ego sahibi olması gerektiği. Yoksa içi altı boş bir ego komik görünür.
Ego; süperego ve id arasındaki dengeyi sağlar. İd aşırı bir açlık hali ve bencilce düşünceler, süperego ise ahlaki yönü öne çıkarır ve bunun tartısını kuran egodur. Öz güven ise kendimize olan inanç ve güvenmedir. Sigmund dede mezarında ters döndü.
Özgüven bence insanın kendisine olan değeridir. Ego ise başka insanların o insana verdiği değer gibi görünen ama aslında iğne değse sönecek balon gibidir. Özgüvenin bir tık ilerisi ego, o çizgiyi aşarsa bir insan artık eskisi gibi olamaz bence.
Kendine güvenen özgüvenli insan sürekli ben bunu biliyorum diye kendinden bahsetmez kendini övme ihtiyacı duymaz alçak gönüllüdür. Egolu insan ise bilmese de ben biliyorum edalarında olur. Birşeyi bilmemezliği kendine yakıştıramaz. Biri savaştadır biri akışta.
Kendini özgüvenli diye tanımlayan egolular hava atma, yüksekten atma, artislik yapma derdinde oluyolla sonra da ben özgüvenliyim diyolla
Aynen öyle diyolla Alfamsi
Ben bu çizgiyi açıklayamam çünkü çok ince:))
Senden bu inceliği bekliyorum:)
:)) çok Kibarsınız.. bazı şeyler anlatılmaz hissedilir ya bu da öyle bir şey
Teşekkür ederim, tatmin edici bir yanıt oldu :))) :d
Ego, kendini beğenme, kendini öne çıkarma ve başkalarını aşağılama gibi davranışları içerir. Öz güven ise kendine güvenme, kendi değerini bilmek ve başarıya olan inanç gibi olumlu bir tutumu ifade eder.
Ego kibirden, öz güven mütevaziden beslenir. Birinde hep sen diğerinde önce sen varsındır.
Öz güvenli insan kendini çok beğenir ama kimseden kendini üstün görmez. Egolu insan da kendini çok beğenir ama herkese üstünlük taslar.
Ego karşısındakini ezer, yüksekten bakar, konuşmasıyla bile anlaşılır. Öz güven kendini bilen bir duruş sergiler, karşısındakini konuşmasıyla ezmez, kibarlığı elden bırakmaz.
Ego denen şey, daha çok benlik duygusu yüksek sadece ve sadece kendisini düşünmekle yetinen bir davranış biçimi. Özgüvense, benlik duygusundan ziyade cesaret duygusu yüksek bir davranış özelliği.
Ego kalitesiz insanların kendini kaliteli gösterme cabasıdır öz güven işe her türlü başarıya doymuş insanların kalitesini etrafa yayma şeklidir
Ego kibirle alakalı bir durum gözün senden başkasını görmek hep en en en dersin kendin için. Özgüven kendine olan saygınla alakalı.
Kendini beğenmiş kibirli insanlara tepeden bakan güçsüz insanları ezen kişiler ego sahibi oluyor
Bu
Ego kişiye sınir cizdirir güvensizdir şüphecidir, ozgüvense tam tersi sınırları kaldırır güven duyar ve güven verirsin.
Egolu insanlar ezik olurlar. Özgüvenli insan kimseye minnet etmeyen karakterli insanlar.
Ego asla hata yapmayacağını düşünmektir. Özgüven hata yapmaktan korkmamaktır.
Bence ego ile özgüven arasında çok da ince bir çizgi yok, arada kıyı farkı var gibime geliyor.
Egoist insan yüksekten bakar. Özgüvenli insan kendinden emin konuşur.
Ego bencillik özgüvende kişinin kendine hoş tavrı kendine has özgü tavrı
Özgüvenli insanlar başarının peşinden koşar, egolu insanlarda başarının peşinden gelmesini bekler
Ego rezil eder özgüven vezir
Özgüvenin aşırısı egodur bana göre
Ego havalı olduğunu sanır özgüven ise havalı olur
Haddini bilmek
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?