ÖZGÜVEN ve Ego. Maalesef günümüzde çokça karıştırılan iki terimdir. Bu iki kavramın anlamları arasında insanlar zaman zaman çelişki içerisinde kalıyor, hatta birbirine karıştırıyorlar. Özgüven ve ego arasında öyle ince bir çizgi var ki, çoğu zaman insanlar bu çizginin hangi tarafına düştüklerini fark edemiyorlar..
Özgüven ve ego arasındaki fark nedir? İkisini birbirinden ayıran özellikler nedir?
Soru ve detay çok mantıklı ve doğru olmuş, öncelikle böyle bir soru için teşekkür ederim.
Özgüven denilen durum; Aslında kendimizi ne olarak gördüğümüz ile alakalı olan bir durumdur. Ego denilen durum; Kendini ne sandığın ile ilgili bir durumdur.
Fakat insanlar sizinde söylediğiniz gibi, en ufak davranışı ego olarak yorumlayabiliyor. Ego ve özgüven her insanda olması gereken iki önemli kriterlerden bir tanesidir. Genelde yapabildiğiniz veya yapmış olduğunuz bir şeyden bahsederken, aaa bu çok egolu bir insan diyebilirler. Fakat bu tamamen saçmalıktan ibarettir.
Egolu insanların, kendini aşırı beğenmiş ve diğer deyişle kibirli kişilikler genelde sürekli kendilerinden bahsetmek ve yaşamsal deneyimlerini bir ölçüde fazla abartarak sizlere lanse etmeye ve kabullendirmeye çalışır. Yani diyebiliriz ki iyi bir konuşmacı ama dinleyici değillerdir. Bir diğer taraftan kendine güvenen insan doğruca sözlerle değilde yaptıkları işlerle gündeme gelir. Yazılan bir dilekçenin altındaki imzayı temsil ederler. Şartlar ne olursa olsun, yaşadıkları olaylardan pek olumsuz etkilenmez ve inancını kolay kolay yitirmezler.
Egolu veya kibirli insanlar kolay kolay hu sorunların altından kalkamaz ve gerçeği kabullenmektir ziyade çıkılmaz durumda olsalar bile insanların nasihatlerine ve yardımlarına kapalıdırlar. Sonuç olarak işin özü biri ben yaptım derken diğeri yardımın için teşekkür ederim demeyi tercih eden kişiliktirler.
Özgüven farkındalıktır. Kendinin farkındasındır ve sosyal ilişkiler kurarken iletişimini buna göre dizayn edersin. Egoyla da ilintilidir. Yani birbirinden farklı kulvarlarda terimler değillerdir esasen fakat ayrım şurada yapılabilir. Özgüven sahibi her insan az ya da çok ego sahibidir. Ego, kibir duygusunu besleyen bir şeydir. Dolayısıyla özgüveni, diğer insanlardan üstün konumda olduğunu düşünecek kadar çok aşılamamak gerekir ki, çok yükseklerden uçmamak gerekir ki anlamını yitirmesin. Güzel ve gerekli bir nitelikken kişinin narsist bir bireye dönüştürmesin.
özgüven, kendimizi ne sandığımızla kendimizin ne olduğu arasındaki farkın sıfıra yakınsaması durumunda ortaya çıkan algısal öz bütünlüğüdür. ego ise; kendimizi ne sandığımız ya da bizi ne sansınlar istediğimiz ile ilgilidir ki, aslında ne olduğumuzdan ne kadar uzak veya ayrık olması önemsizdir.
Özgüven, kendi eksikliğini kabul edip kendinle barışık olma durumu. Ego, hayatta kalmak için kendini önemsemedir lakin fazlası narsist bir kişiliktir ve temeli eksikliğini gidermek için başkalarını kullanmak veya başkalarına zarar vermekten geçer. Egolu kişiler kendi kötü yanlarına kördür görmezden gelir, özgüvenliler bununla yüzleşir ve kimseye zarar vermeden çözmeye çalışır
Ego daha çok herşeyde ben hatada bile benim hatam doğruda bile benim dogrum hep ben konusulmaliyim herşey bana bağlanmalı şeklinde kendini gösterirken özgüven bunu dillendirmeye ve göstermeye cabalamaya gerek duymaz yani ego kendine methiyen özgüven milletin sana methiyesi şeklinde karşılık bulur 😂
Her gün ama her gün bu ego ve canım lık testine girmiş olsa geride kimseyi bırakmayacak biri ile aynı iş yerinde çalışıyorum... Fazla ego, insanı herşey den soyutlar. Kaldı ki bilmediği konu hakkında sürekli biliyormuş gibi konuşmak ta ego ve salaklığın göstergesidir. Özgüven ise farklıdır. Ben bunu yapamam değil de, bunu yapabilirim diye düşünerek başladığın herşey özgüvenden gelir...
Öz güven zor bir durumdur. Zıt kutupları bir arada bulundurur. Öz güven sahibi bir kişi bir sorunla karşılaştığı zaman "Ben bu sorunu halledebilirim" diyerek onu çözmeye çalışır. Yapamayacağı bir şey olduğunda "Ben bunu yapamam" diyebilecek kapasitededir.
Ama ego çok basittir. Belki birazı farkındalık kazanıp öz güven sahibi olabilmemiz için bir zemin hazırlar fakat bunu başaramayanlar sadece koca bir balon olarak kalırlar.
Öz-güven kendine has bir durumdur iyi görünürsün zekana güvenirsin başarın vardır.
Tüm bunları başkalarını psikolojik olarak üstünlük sağlayarak lanse etmek egonun ağa babası oluyor. Bazıları bu özellikler olmadan da yapıyor gerçi ama kendilerini aptal konumuna düşürdüklerinin farkına bile varamıyorlar.
Özgüven her konuda birşeyi yapabileceğini hissetmen seni yapmaya iten düşünce ama ego sadece ben yaparım veya herşeyi ben bilirim kimseyi beğenmeme başkalarını küçük görme veya üstten bakma kendini gereksiz begenen bukalemun işte😂😂
Öz güven, yeterliliklerinle ilgilidir. Neyi iyi yapacağını ve neyi kötü yapacağını bilirsin. Ego komik, o biraz ne olduğunun farkında değil ama gene de cahilce kendini önlere atıp komik duruma düşüyor.
Aralarındaki fark had bilmektir özgüvenli insan haddini bilir ego ise şuursuzdur, ayriyeten ego sürekli tatmin edilmek ister özgüvenin buna ihtiyacı yoktur
Özgüvenli insan kusurlarının farkındadır ve kendini her haliyle sever egolu insansa kusurlarini örtmek icin baskalarını asagilamaya çalışır aslinda ego özgüvensizlikten kaynaklaniyor.
Ben bilirim egodur. Net. Ben de birşeyler biliyorum ama halen bilmediğim tonca bilgi var. Öz güvenim fazlasıyla var ama başka bir insanıda, bilmiyormuş gibi dinlerim...
Özgüven kusurlarını bile sevebilen gururla taşıyan kişilerin yaşadığı durumdur, ego ise kusurlarının bile diğer insanların artılarından bile daha iyi olduğu düşüncesine kapılmış karakter bir çimidir
Aslın’ da egolu olmak özgüvenli olmak değildir.Özgüvenli insan ;nasıl davranması gerektiğinin farkında’dır. Ego insanı bencil ‘dir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Özgüven kendinin farkında olup buna göre hareket etmendir. Bildiğini de bilmediğini de farketmektir. Ego ise koruyucu bir zirhtir. Bazen korkularını bazen zayifliklarini örten yalancı bir özguvendir.