Kendinizi tanıma yolculuğuna var mısınız?

Kendimize en yakın olan kişi yine kendimiziz ama yine de kendimizi tam anlamıyla tanımıyoruz. Mesela günlük hayatta verdiğimiz tepkiler aslında kendimize ait olmayabilir. Örneğin benim bir arkadaş tıpkı annesi gibi güler komik bir şey olunca. Annesinin bu davranışını kopyalamış aslında çünkü beynimiz her zaman kısayollar arar. Böyle olunca da kendimizden adım adım uzaklaşmaya, kim olduğumuzu bilmemeye başlıyoruz.

Ben bu hafta kendimi daha yakından tanımak için gün içinde kendime neler söylediğimi ve kendimi daha net nasıl duyabileceğimi, gün içinde neler hissettiğimi, kendime hangi duyguları yaşattığımı not edeceğim. Mesela duygusal ve ağlamaklı hissediyorsam, aslında kendimi bu duyguları hissedeceğim durumlara sürüklüyor olabilirim. Başkalarına bağlıyor olabilirim bu duygularımı. Ama unutmayın ki nasıl biz eylemlerimizi başkalarına bir duygu yaşatmak için yapmıyorsak başkaları da eylemlerinde bize bir duygu yaşatmayı amaçlamıyorlar. Örneğin sevgiliniz size anında cevap vermiyorsa bu sizi üzmek için değil, kendisinin bir ihtiyacı ve beklentisinden dolayı anında cevap vermiyor. Başkalarının eylemlerinde bize yaşatmak istedikleri duyguları değil, onların istek ve ihtiyaçlarını görürsek, başkalarının eylemleri bizi herhangi bir duyguya sürüklemez. Ve aslında sürüklendiğimiz bu duygu durumlarını tamamen kendi kendimize yarattığımızı, vu duyguların peşinden gittiğimizi anlarız. Ek olarak bu duyguları yaşadığım deneyimlerde kendime neler söylüyorum? Bunları not edeceğim. Mesela sevgilin cevap vermedi, kendine ne söylüyorsun, sen seviliyorsun vb. kendinize ne söylüyorsunuz? Ve aslında bu sözleri size kimlerin söylediğini keşfetmeye anlamaya başlayacaksınız. Örneğin kendinize sık sık sakarım diyorsanız çocukken bunu ailenizin size sık sık söylediğini farketmeye başlayacaksınız.

Son olarak da kendimle kurduğum bu iletişim şeklinden kendimin ve benim ortak kazançlarımız neler? Neye hizmet ediyor? Bunları not alacağım bir hafta boyunca..

Eğer siz de benimle bu gelişim yolculuğuna başlarsanız her hafta farklı pratiklerle kendimizi daha iyi tanıyacağız. Bu sorunun devamı gelecek yani..

Var mısınız?

Varım
Yokum
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Güncellemeler
+1 yıl
Varım diyen arkadaşlar, dünkü günlüğünüzü tuttunuz mu? Nasıl geçti?
Kendinizi tanıma yolculuğuna var mısınız?