Bir şeyin bize mutluluk vermesine izin verdiğimizde acı vermesine de izin vermiş olmuyor muyuz?
Hayatın tuhaf döngüleri.

Bir şeyin bize mutluluk vermesine izin verdiğimizde acı vermesine de izin vermiş olmuyor muyuz?
Hayatın tuhaf döngüleri.

Hayat yaş ve çevre ile birlikte sürekli bizi değişik yollara sürükler. Çocukken ayrı, gençlikte ayrı, yetişkinlik ve yaşlılıkta apayrı. Bize acı veren şey, aslında mutluluk veren duygunun ta kendisidir. Temelde elde edemem veya istediğin gibi olmaması içimizi yakan, gözlerimize yaş dolduran düşüncelerdir. Şimdi kime sorsak eline bir kağıt kalem alıp hayatını baştan yazmak ister. Kimse yazılana razı değil. Bazen şehirdeki insanların basit köy yaşamına özenmesi de tam bu yüzden. Bütün bu döngüler içinde kaybolmak istememesinden.
Ferrarisini satan bilge romanında olduğu gibi.
Biz bu hayata mutlu olmaya gelmedik
Yaşam kadar ölüm
Gundux gibi gece de var
Bir başarı sağlandığında oluşan işe yarama kendinle gurur duyma hissi gibi
O başarıya ulaşana kadar çektiğin sıkıntı
Hata başarısızlık durumunda oluşan hayal kırıklığı gibi tonla duygu ve düşünce var
İnsanlık olarak en büyük hatalarımızdan birisi
Evrenin merkezinde biziz gibi büyük bir kibre sahibiz
Biz doğa karşısında sinek bile değiliz
Sinek bizi rahatsız edebilecek kabiliyeti vardır
Bizin doğa karşında bu kadar bile onemimiz yok
Tamamen sifiriz
Sıfır bile matematikte işe yarat
Biz sıfır kadar öneme sahip bile değiliz
Dolayısıyla yaşamalı ve olmalıyız
Basitçe abartmadan
Hayat anlamsiz olabilir
Ama bu bizim hayata anlam yuklemeycegimiz anlamına gelmez
Benim bahsettiğim din değil
Dini anlamda zaten var
Direkt doğa ile anlatıyorum
Yaratıcı ayrı doğa ayri
Reddeden yok ama akilci bir bakış açısıyla bakarsak
Yaratıcının seni yaratması
Senin hayatına bir anlam verdiği anlamına gelmez
Misal benim hiç yaratilmamam ya da ölünce yok olmam daha fazla işime gelirdi
Yaratıcının özenle herkesi en ince detayına kadar yaratmasına inanıyorsun ama herkese bir anlam vereceğine inanmıyorsun? Benim bahsettiğim anlam daha çok dharma gibi. Ancak bir yerde tüm yollar tek bir yolla götürür seni, o da bir çok bilge insanın hedefi olmuştur yüzyıllar boyunca.
Senin hiç yaratilmaman nasıl işine gelebilir? Gerçi böyle bir düşüncede işine gelememe diye bir şeyden bile bahsedilemez...
Dini dışarıda tutarak konuscagim
Yaratıcı hakkında hüküm verebilmek için yaratıcı olmak lazım
Belki yaratıcı detayına kadar yarattı sonra umurunda olmadı
Bunu nereden bileceksin
Belki yaratıcı iyileri cehenneme kötüleri cennete atacak nereden bileceksin
Belki tanrı kötüdür biz niye onu hep iyi birisi diye lanse ediyoruz?
Çünkü iyi olması bizim daha fazla işimize geliyor.
Kısacası tanrı değiliz
Düşüncesini bilemeyiz
Tanrı hakkında tek akli bilgi
Var olduğu zamandan ve mekandan üstün olduğu
Çünkü bu şu an ki mantık ilmiyle açıklanabilir. Diğer bilgilerin hiç biri için var ya da yok denilemez.
Var dersek bir nevi kendimiz tanrıya emir buyurup. Söyle olmalı böyle yapmalı dersek
Tanrısallligi oynamış oluruz
Tek sorun tanrı degiliz
Ben hiç yaratilmasaydim
Bunca acı ve sıkıntı ile uğraşmak zorunda kalmazdım
Gerek yok
Çoğu insan mutlu olmak istiyor
Acı çekiyor
Ya da ihtiras uğruna geberiyor.
Ulaşamadığı hayallerini düşünüp kendini yoruyor
Bla Bla
Sürekli mutluluk mümkün değil
O halde var olmasaydım da olurdu
Varlığım ya da yokluğum
Kimseye bir şey kazandırıp kaybettirmezdi
Acı dediğin deneyimde öğrenilmesi gereken şeyler var:
Korku cesareti
Sinir sabrı
Haksızlık adalet kavramını
Acı güçlü olmayı öğretir
Her yer karanlık olsaydı karanlığı nasıl tanımlardın?
Karanlık olmadan ışığı nasıl tanımlardın?
Acı olmadan mutluluğun bir önemi olur muydu?
Yolculuk olmadan sonucun önemli olur muydu?
Bir şeylere çirkin denilmeseydi güzellik algın nasıl olurdu?
Yukarı olmadan aşağısı olur muydu?
Tamam bu dediklerinde sorun yok
Asıl sorum şu bunlarla niye mücadele etmek zorunda olayım?
Direk hiç var olmasaydım
Mücadele etmeme gerek kalmazdi
Zaten var oldum
Ama bu seferde yok olamıyorum
Cehenneme gitme ihtimalim var
Ölünce yok olmayı isterdim
Konuşmamızın çoğu ihtimaller üzerine kurulu. Hayatta ve ölümde her türlü ihtimal var.
Şöyle düşün ya biz seçmişsek böyle bir dünyada doğmayı, ya tanrı bize seçim hakkı sunmuşsa? Ben olsaydım bu bazen pisliklerle bazen güzelliklerle dolu olan dünyada tekrar doğmayı tercih ederdim.
Hayatın sürekli düz yollardan oluşmuş olsaydı mutlu olur muydun? Asıl mutsuzluğu o an yaşardın ve mutsuzluktan daha kötü olanı yani boşluk duygusunu.
İslama göre biz seçmedik
Diyelim ki Müslüman değiliz
O halde bilmediğimiz bir şey hakkında neden karara varalım
Bunun tıpkı yunan masallarinda hiç bir farkı yok
O halde kafamızda oluşan saçma hayallere içinde ya olsaydı ya varsaydı diye düşünmek kadar sacma
Hayatta zengin ya da fakir ol
Sıkıntılı ya da çok az sıkıntılı vakit geçir farketmiuor
Adam düşün hayati boyunca en fazla 2 desibellik acı çekmiş
Onu 1.5 desibellik acı zorlar
Ama diğer adam 1000 desibellik acı çekmiş
Onu 1.5 desibellik acı sinek ısırığı kadar acı bile vermez.
Kısacası insan her durumda ve şartta acı çekmeye eğitimliler
Çünkü doğamiz gereği sürekli mutlu olamayız
Benim bagsettigimse bütün bunlara gerek olmaması
Direk en baştan beri var olmamak ya da ölünce yok olmak...
Zaten hayatın kendisi döngüdür, tıpkı herkesin doğup büyüyüp ölmesi gibi. Hayatın döngüsünden de kaçış yoktur.
Aslında yaptığımız her şey bir döngü sayılabilir; İhtiyaçlarımızı karşılamak için çalışırız ama ihtiyaçlarımız asla bitmez, bu da ihtiyaç-çalışma döngüsü olur. Sadece basit bir örnek, kim bilir daha neler vardır.
Bir seyin bize mutluluk vermesine izin vermek o mutlulugun gelecekte getirebilecegi acilari ile kabul etmektir. Gelecegi düsünmeden önümüze gelen o hos duyguya kucak açmak gibi.
Evet çünkü sadece o anda kalmak istiyoruz. O anin sihiri bozulmasin diye hayat ile yüzlesmeyi erteliyoruz sonra bir anda yasam önümüze çikip görmek istemedigimiz, unuttugumuz aciyi yüzümüze vuruyor.
Cevap
5Cevap
benim hayatım döngüde hep bazen de durmuş gibi
Hani bi söz varya klişelerden; no pain no gain yani acı yoksa kazançta yok, aynı böyle bir olay bu döngüler. Bir şeyi elde etmek için başka şeylerden fedakârlık göstermek gerekiyor. Sürekli bu döngü bu şekilde ilerliyor. Tıpkı para verip bir şeyler satın almak gibi. Sınırsız bir döngü
Bi film görmüştüm. İnsanlar bi işte çalışıyor ve galiba karşılığında yaşamak için zaman alıyordu. Kahve almak için bile hayatından dakikalar ile ödeme yapıyordu. Sence bu nasıl?
Şu an kahve alınca ömrün kısalmıyor ama😁 dolaylı yoldan bakarsak kahveyi almak için para kazanman lazım bunun içinde vaktini harcıyosun yine sen haklı çıktın 🤣kendi örneğimde haksız oldum
Hâlâ oturdum düşünüyorum nasıl haksız çıkarım diye. O kadar örnek verdim kendime inandım vs vs sonuç bi büyü ile yıkıldım😁
E iyi bari sırf bu yüzden seni takip edicem her sorunu yanıtlayıp kanıt toplayacağım 🤣
Benim işime yarar zaten ama onun dışında bir sürü hashtah oluşturdum sırf sorularıma ulaşabilesiniz diye ey KS halkı 😅
#MomentoPerso
#HerYerBizeTerraIncognita
#HerkesKayıp
Yaaa 🤣 sen çıldırmışsın aşmışsın artık.
Deneyeceğim ama çok fazla vaktim yok (işten dolayı) o yüzden darılma yalancı çıkmam istemem
Hangi duyguya kapı açarsak diğer duyguları da eşiğe davet etmiş, kapıyı aralamış oluyoruz. Sevgi, ihaneti. Saygı, menfaati. Muhabbet, yalanı doğurur.
Sabah kalkmak akşam yatmak işte.
Kısır döngüler içindeyiz
yaşa ve öl
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?