Kuran yaklaşık 23 yılda ayet ayet indirilmiştir.Yani küllen tek bir seferde değil.Dolayısıyla ilk ayetten itibaren inmeye başladığı anda, yüzlerce "hafız" harfi harfine ezberlemiş aynı zamanda kağıt üzerine geçirmiştir. Kuran'ın yapısını ve anlatım şeklini bilmeyen bir insan için zor olduğu düşünülebilir, ancak bugün 7-8 yaşlarında (hatta daha da küçük) bir "çocuk" bile harfi harfine onu ezberlemektedir..Yine bugün bir tek şiiri bile ezberden bilemeyen, okuyamayan bir insan, onlarca sureyi ezbere bilmektedir, bir de bu işi "hafız" olan çok kuvvetli bir hafıza ve ezbere sahip insanların yaptığını düşünürseniz (ki zaten yazılı olarak da bulunmaktaydı) sonuç ortadadır.
Gelelim "ağaç yaprakları" mevzuna.. İslamiyetin tebliğ olunduğu zamanda kağıt vardı.Bir kez bunu tespit edelim kağıt icat edileli 500 yıldan fazla olmuştu(çinliler-araplar-endülüs emevileri ile 700lü yıllarda avrupaya geçiyor zaten). Buradaki husus ilk müslümanların ellerinde yeteri kadar kağıt yoktu.Dolayısı ile bazı ayetlerin "bez parşömen" yahut "kil tabletlerin" üzerine yazıldığı görülmüştür.Yine biraz zihin alıştırması yapılırsa binlerce müslamandan bir çoğu ezbere biliyor,bazısı bez üzerine yazıyor, bazısı bir ayeti alıyor ceylan derisi üzerine yazıyor,bazısı da kağıda.. Yani bir ayet biryere "bir kez" yazılmış değil ki zaten.
Peygamber efendimizden sonra Hz.Ebubekir ve Hz Ömer zamanında (ki her zaman yanında ve akrabası ve halifesi olan insanlardır), bilenen en güvenilir hafızlar toplanıyor ve tüm insanların ellerindeki yukarıda anlattığım kağıt,tablet,bez,deri ... hepsi toplatılıyor. Ve bütün halinde sayfa sayfa, tek bir kitap haline getiriliyor ve çoğaltılıyor ki insanlar tek ve en güvenilir metin üzerinden Kuran'ı okuyup anlayabilsin . Kağıt dışında örneklerini verdiğimiz zaten az sayıda şey de imha ediliyor.Bugün hala ilk el yazması Kuran' ı Kerim örnekleri bir çok müzede sergilenmektedir.(topkapı sarayı hırka-ı şerif'te de var mesela ilginizi çekerse) Okumayı da 5-6 yaşında bir çocuk yaklaşık 3 ay da öğrenebiliyor. Dolayısı ile harfi harfine kesin olması konusunda en ufak bir şüphemiz bile yok.saygılar.21 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılArkadaşlar;Bilimsel düşünerek ve kuran bilgilerini anlamaya çalışarak, geçirdiğim zaman içisinde ilahi kitap ve akıl sahiplerine öğüt alması kulluk bilinci ile yaşaması gerektiği, bize eğer akıllı isen iyilik kapısının en akıllıca yol olduğu, diğer bireyler ve canlılar üzerinde eksikleri tamamlayıcı olmamız gerektiği, apaçık iletilmekte. insan bu yaşam içerisinde çok acizdir. Evrende sadece madde ve enerji vardır. Madde enerjiye dönüşerek insanlığa hizmet ederken, enerjiden madde meydana getirememekteyiz, yani bingbang patlaması evreni oluşturmuşken nasıl sorusu cevap bulamamıştır. Rab ol demiş ve olmuştur, evren dediğimiz içinde ve üstünde olanlar, dahası toprak ve suda olan her şey aynen canlılarda, insanda olması fakat canlı olarak cansızlarda bilinçli olarak değişiklik yapabilmesi , ve en önemlisi olmasanda olurdu be...
11 Yorumla- 1 yıl
Sonsuz. Buyuklukteki kainati. Yoktan. OL deyip. Yaratmistir.. insanlarin ona dua etmesi. onu onurlandirir? Yalnizca sonsuz evrende insanlarin buyuklugu. Mik RT optan bile kucuk? Bir gariplik var ortada
+1 yılKur’ân ayetleri Hz. Ebubekir’in halifeliği zamanında bir araya toplandı ve bir cilt hâline getirildi. Sahabelerin ellerinde bulunan ayetler, sayfalar toplandı. Onları getiren sahabelerden, o ayetlerin Peygamber Efendimizin huzurunda yazıldığına dair iki şahit gösterilmesi şart koşuldu. Şahit getiremeyenlerinki kabul edilmedi. Hafızların okuduğu yazılı olmayan ayetler de kabul edilmedi. Peygamberimizin kontrolü altında yazılı olan sayfalar ve ayetler toplandı ve bir cilt hâline getirildi.
Bir rivayette şöyle geçer: “Resulüllah, Hz. Ali’ye şöyle demiştir: ‘Yâ Ali, Kur’ân, sahifelerde, ipek ve kağıtlarda yazılı olarak benim yatağımın arkasındadır. Onu oradan alın, toplayın, Yahudiler Tevrat’ı zayi ettikleri gibi siz de onu zayi etmeyin.” Hz. Ali de gidip Kur’ân’ı bir sarı beze topladı ve üzerini mühürledi.” Bunun da, Kur’ân’ın bir araya toplanmasında önemi büyüktü.
Toplama işinin başına Peygamberimizin hususi katibi olan Hz. Zeyd’i (r.a.) getirdiler. Birkaç dili okuyup yazıyordu ve aynı zamanda da vahiy kâtibiydi. Ona Hz. Ali, Hz. Ömer, Hz. Osman (r. Anhüm) gibi Sahabeler büyük yardımda bulundular.
Suyûtî ve diğer eski kaynakların naklettiğine göre Kur’ân-ı Kerim şu malzemeler üzerinde yazılıydı: Bez, varak, kağıt, hurma dalı, yufka taş, deri, kürek kemiği, kaburga kemiği, ağaç kabuğu.22 Yorumla- +1 yıl
peki cidden bir hafız geldi ezberlediği ayetlerden gerçekten doğru olupta elinde yazılı bir metni olmayan bir hafız olamaz mı ? yazılı belgesi kaybolmuş ama gerçektende ayet o şekilde, yani bu anlattığın şeylerin %100 olarak tam yapılamayacak şeyler, illaki unutulan, ispatlanamayan, bir ayet olmuştur. yada kitap haline getirildiğinde ayet eklenebilir, yada arapça biliyorsun şuan süryani alfabesi eski arapça karışımı birşey, daha öncesinde esre ötre yoktu, bu kadar ihtimallere karşı %100 değişmediğini söylemek 100 defa atılan bozuk paranın 100 kere dik gelmesi olasılığına denk bence
- +1 yıl
Arkadaşım ben değişmediğine inanıyorum sen öyle düşünüyorsundur saygı duyarım. Ben bildiğimi yazdım soruna cevap olarak artık sana mantıklı mı gelir mantıksız mı bilememm..
Kişilik & Karakter konusunda 304 cevap paylaştı. Bence değişti. Bunu ancak okuyanlar bilir. Allah'ın yazdığı kitapta çelişki olmaması gerek. Bir ayet "Karıncayı bile incitme." derken diğer bir ayet "Kafirleri öldürün." der mi? Okuma yazma bilmeyen bir peygamber ayetleri ezberliyor, başkaları ceylan derilerine yazıyor ve 23 sene sonra toplatılıp kitap haline getiriliyor. Günümüz teknolojisinde bile mümkün olmayan bir şey değişmemiş olması. Eksik ve fazla... Mutlaka bir değişim var. O yüzden iyi okuyun, iyi anlayın...
49 Yorumla- +1 yıl
Tam olarak öyle değil hristiyanlığı kitaba geçenler pagan, yahudiliyi kitaba geçenlerde zaten peygamberleri ne derse karşı çıkan israiloğullarıydı...
Kur an ise hz. muhammedin arkasından kalan ve toplantılarında söylenen peygamberin allahtan olduğunu söylediği şeylerin tanıklarla tasdiklendiklendikten sonra onun en sıkı takipçilerinden hz. ömer tarafından derlenmiştir - +1 yıl
Yahu siz binlerce yıllık insanlık tarihinden hiç ders çıkarmadınız mı? Allah koruyacak olsa İncil'i de korurdu, Tevrat'ı da... İnsanoğlunun şahitliğine inanıyor musunuz? Namaz kılıp oruç tutan, dindar geçinen sözde Müslümanlar az mı dolandırdı milleti? (Bkz. Deniz Feneri davası) Allah size durup durup din ve peygamber yollamaz. Siz de her dini imanı bütün kişiye güvenemezsiniz. Doğru ve yanlış size defalarca gösterildi. Artık neyin ne olduğunu siz bileceksiniz...
- +1 yıl
Evet kafirleri oldurun ayeti vardir bakara 191. Ayet fakat onu oncesinde yani 190. ayete bakman gerek orada savas alanini kasteder yolda kafir gordunuz gidin oldurun demiyor Allah. Ayrica savas meydaninda bile asiriya gitmemiz gerektigi ve asiriya gidenleri Allah sevmedigini soyluyor. Sahabe efendilerimiz savas meydaninda bile baslamadan dumanini imana islama davet ederdi yani son ana kadar savasin olmamasi kan dokulmemesi icin her sarti zorlarlardi tek ayeti buraya koyarak insanlari yaniltmayiniz onun oncesindekiay etlere bakiniz ki dogru yoldan sapmayasiniz. Kuranin 1370 yil oncesinden bir ornegi ingiltere bulunmustur isterseniz arastirin bulun ve kuraninda biz o yillarda indigini iddia ederi yani bilimsel olarakta bir kanidida budur. Akli bir delili ise bunca evreni hayvanlar insanlari kom yaratti kendi kendine mi oldu sizce eger ona inaniyorsaniz onun da muhal oldugunu aciklayabilirim.
- +1 yıl
@delee. Hz. Muhammed okuma bilmiyordu.. Cebrail gelince ona oku... dedi.. Oda " Ama Ben okuma bilmiyorum" dedi. O zaman Cebrail Ona. " Oku"... Seni yaradan. Askina. " Oku"... demistir. ve hz. Muhammed. o an okumaya baslamistir.. Yani bir iki yilda. ogrenilecek okumayi... Bir saniyede ogrenmistir..
- +1 yıl
@delee. Ben Hristiyan birine gercegi acikladim.. " Sizin Kitap degistirilmis ve siz buna inaniyorsunuz.. dedim. Oda.. Hayir bizimki Degil. Sizinki degisti dedi... Adamlar degistirildigine inanmiyorlar.. gorusleri farkli.. dogruyu soyleyince inanmiyorlar. ve nereden biliyorsun. dogru oldugunu? bla bla.. yapiyorlar aydinlatmayacaksin bunlari..
- 1 yıl
@qaz85. Digger gonderdigi kitaplari. Allah. Niye korumadi? Allahin. Korumasi nasil oluyor? niye digger kitaplari korumadi ve 124.000 peygamber gonderdi? Sorular cok
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
11Cevap
evet mısırda 800 yıllık bir kuran açılmıştı bundan 50 yıl önce galiba tıpa tıp aynıymış şimdikiyle nerede okudum hatırlamıyorum
Ayrıca içinde bu kitap değiştirilmez yazıyor olması o yazının sonradan eklenmediği anlamına gelmez, belki aksini yazıyordu da(ön uyarı bir yerden sonra takılmayın burda yazanlara bağabında :D) değiştiren adam daha inandırıcı olsun diye öyle yazdı :D
Yok 1200 e kadar değişmemişse artık hiç değişmez gittikçede zorlaşan birşey bu...
Bakınız: Hristiyanlık tam hatırlamıyorum ama çıkışından 200 yada onun gibi çok kısa bir süre sonra değişmiştir ama 600 ile 1200 arası ne oldu bilemem20 Yorumlakitap haline getirilirken tek kişinin ezberinden değil çok kişiden faydalanılmış ve asla unutulma durumu olmamıştır.
Kendilerine Kitap geldiğinde onu inkâr edenler (şüphesiz bunun sonucuna katlanacaklardır). Halbuki o, eşsiz bir kitaptır. Ona önünden de ardından da bâtıl gelemez. O, hikmet sahibi, çok övülen Allah'tan indirilmiştir. (41/Fussilet suresi 41-42. ayetler)
Yani ilahi kelam, ne ekleme veya çıkarma yoluyla değiştirilemez. Sağdan soldan batıl ona yaklaşamaz. Örnek olarak herhangi bazı ayetlerin ona ilave edildiği iddiası da o ayetlerin/batılın ona yanaşması anlamına gelir ki, bu ayetlerin açık hükümlerine göre mümkün değildir.
"Şüphesiz o Zikr’i (Kur’an’ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz." (Hicr,9)
yani Kur'an-ı Kerim'i Allah koruyor ve bu kıyamete kadar sürecek...10 Yorumla
+1 yıl(Rabbinin sözü doğruluk ve adaletle tamamlandı. Onun sözlerini [Kur'anı] değiştirebilecek [hiçbir şey, hiçbir kuvvet] yoktur.) [Enam 115]
(Kur'anı biz indirdik, elbette yine onu biz koruyacağız.) [Hicr 9]
(Kur’an, eşi benzeri olmayan bir kitaptır. Ona önünden, ardından [hiçbir yönden, hiçbir şekilde] bâtıl gelemez [hiçbir ilave ve çıkarma yapılamaz. Çünkü] O, kâinatın hamd ettiği hüküm ve hikmet sahibi Allah tarafından indirilmiştir.) [Fussilet 41-42]
Ayetler yeterince açıklayıcı.36 Yorumla- +1 yıl
+1
- +1 yıl
Kur'an-ı Kerim'den sonra gelen başka kitap yoktur ve olmayacaktır.Aslının korunması da bundandır.Şu düz mantığımızla bile cevap verebiliriz bu soruya.Başka kitap gönderilmeyeceği için son kitap Kur'an-ı Kerim korunacaktır ve Allah bunu özellikle belirtmiştir.Kur'an-ı Kerim'den daha yüce bir kitap olmadığı için başka bir yerde yazılmasını beklemek yanlış.Tüm zenginliği kendinde olan bir kitaptır.
- +1 yıl
O kitabın Kur'an-ı Kerim olduğunu nerden biliyormuş? Kesin delilleri var mıymış?Video da diyor kio parçaların 1000 adet farklı kitaba ait olduğunu keşfetti.Başı ve sonu uyuşuyor diye Bir kitabın Kur'an-ı Kerim olduğundan emin olunamaz.Sonrasını da tefsir farklılıklarına dil farklılıklarına bağlamış.Bu belgeseli ben bile yapardım.Çok basit bir mantığı var ve karalamak üzerine kurulmuş.
- +1 yıl
Birde Emevi döneminde yazılmış bir Kur'an deniliyor.Emeviler İslam da ilk kargaşayı çıkaran devlettir.Hz.Ali'nin halifeliğini tanımamışlar.Hz.Hasan veHz. Hüseyin'i Kerbela'da öldürmüşlerdir.Ve bu ilk mezheplerin ortaya çıkmasına İslam'ın bölünmesine neden olmuştur.Halifeliği kendi ellerine alma çabasıyla İslam'ı kirletmişlerdir.
- 1 yıl
Tamamda. Diger kitaplara. inananlar benim kitab degismemis diyor?
+1 yılsen ub soryuyu sorabilecekkadar cahilmisin
acıp 1 kıuran okumadinmi
orda yazıyorku
Kuran değiştirilmemeiştir ve değiştirelemeyecektir.
yada kurana inanmıorsun
secimini yap
A:cahilsin.
B:KURAN ' da yazana inanmıyorsun62 YorumlaBenim mantığım almıyor...İncilde , Tevratta Rabbin bir kitabıydı ama değiştirildi o yüzden asılları bozulmuş olarak görülüyor.Rab niye bunların değişmesine izin verdi? Veya niye Kuran değişmeden kaldı? Tek Rab yok mu?
05 Yorumla- +1 yıl
çok basit kuran değiştirildi aslında, değiştirilmiş halinde değiştirilemez yazdığı için değiştirilmedi zannedilir ama gerçekte öyle değil, bu olaya rasyonel açıdan bakan her birey değiştirilmiş olduğunu görebilir, diyelim ki değiştirilmedi, kitap haline getirilirken illaki eksiklik olmuştur.
Kuranın ilk orijinali: Küçük taşlar, deri, ağaç parçası, kemik gibi çeşitli nesnelere yazılıydı. Yakıldı.
Kuranın ikinci orijinali: Ebubekir döneminde yapılan derleme. Yakıldı.
Kuranın üçüncü orijinali:Osman döneminde oluşturulan “azmalar”. Bunlar da dünyanın hiç bir tarafında yok. - +1 yıl
şimdi soru üzerine soru çıkıyor, incil tevrat neden değiştirildi ? 3 5 adama tanrının gücü yetmezmiydi ? sonuçta ortada sonsuz güçten bahsediyoruz. geleceği görüyor tanrı ileridede incil ve tevratın değiştirildiğini bilmeli, değiştirileceğini bildiği kitabı neden indirmiştir ? insanlar din olarak ayrılsın kafaları karışsın diye mi ? bir tane kitap indir gücünüde ortaya koy kimse değiştiremesin, insanlar inanmak ile inanmamak arasında sına. çok yazdım kbakma :))
- +1 yıl
Bende çok düşündüm bu konuda..Madem tek tanrı var neden bu kadar bir şeyleri düzen içinde yapmadı? Birden çok tanrı olsa biri tevratın bozulmasını istese, diğeri incilin bozulmasını istese hadi biraz anlayacağım da tek tanrı varken bunun olmasının mantıklı bir tarafını göremiyorum...Evet sana da katılıyorum bu konuda neden değiştirileceğini bile bile indiriyor...Yoksa Tanrı evreni yarattı ve bıraktı mı? veya başak bir şey mi...Bilinmiyor hiçbir şey.
- +1 yıl
öncelikle birden çok tanrı olsa kim cennete gidecek ? kim cehenneme gidecek ? kaos çıkar :D müslümana göre hristiyan yahudi cehenneme gitmeli, müslüman cennete, hristiyanlar içinde aynı yahudilerde. yaratma yoktan var olmaktır. bir defa fizik kurallarına göre hiçbirşey yoktan var olamaz, var olan birşeyde yok edilemez. yaratma bana ters bu ve bunun gibi birçok safsatadan dolayı ateistim ben :))
+1 yılDeğiştirilmedi. Hafızlar oldu çünkü hep. Dünyada milyonlarca hafız var. KEsinlikle indirildiği gibi aynen duruyor ..
23 Yorumla- +1 yıl
dostum dünyadaki hafızlardan bahsetmiyor arkadaş...tasma yapraklarına yazıldığı zamanki hafızlar kaç taneydi
milyonlarca mı? - +1 yıl
Noolmuş burda. Nese "KESSİNLİKLE" değiştirilmedi . burda İncil'den Tevrat'tan Zebur'dan bahsetmiyoruz. Kur'an-ıKerimin içinde bu konuyla ilgili ayetler olduğunu biliyorum şüphe etmeyin şeklinde bişeydi. ben çok dindar biri değilim hacı hocada değilim ama biliyorum emin olduğum şeylerden biri budur Bir Allah'ın varlığına ve birliğine Bir Peygambnerlere ve sünnetlerine Birde Kuran-ı Kerimin KESSİNLİKLE değişmediğini biliyorum ok ..
+1 yılBilgimizin yetersiz geldiği konular da..
doğru yerde doğru insanlara sormazsak..alacağımız cevaplar şüpheye düşürür..bu cevap bence burda aranmaz dostum..imanda zedelenme bile olur..Allah korusun.10 Yorumla
+1 yılİnanıyorum,çünkü kuran-ı kerim'de yazıyor kıyamet'e kadar bozulmacagı kitab'ın...
49 Yorumla- +1 yıl
Allah izin vermez hanımefendi,onun içinde kıyamete kadar değiştirilmeyecek yazıyor...siz müslümansanız zaten değiştirilmediğine inanırsınız...
- +1 yıl
Pardon erkekmişsin ::)...
- +1 yıl
Sen müslümanmısın ?
- +1 yıl
Belli zaten sürekli konuyu sapıtmalar filan...
- +1 yıl
Mantık çerçevesinde konuşsan bu dünyanın,herşeyin şansdan ibaret oldugunu ve kendinizin madde olduguna inanmazdınız...
Saf haliyle kalsa, mezhep ayrımı olur muydu? İnancı olan arkadaşlar beni yanlış anlamasın. İnacımı paylaşıyorum. Tüm dün kitapları insan elinden çıkmıştır.
01 Yorumla- +1 yıl
Peki madem bu iddianda doğru isen bir benzeri süre ve Ayet getirebilir misin? Getiremezsin çünkü o Allah’ın kelamıdır. Kuran’ın indiği devirde Araplar edebiyatta çok önde idiler ama o dönemin en önemli şairleri bile onun benzerini getirememişler ve sonraki dönemde de kimse onun benzerini getiremeyecektir. Elhamdulillah!
Mezhepler neden olduğu konusuna gelirsek de Resulullah efendimizin bir gün eli kanamış. Hz Aişe annemiz de eliyle sargı sarmış ve Resulullah tekrar abdest almış. Şafiler, kadın eli değdiğinden dolayı abdest aldığını söylüyor. Hanefiler ise Kan aktığından dolayı abdest aldığını söylüyor. Yani İslam, hak dindir!
+1 yıl17 Yorumla- +1 yıl
iyide Kuran-ı Kerim kendi kendini yazıp sözler veren bir kitap değilki Allah ın kelamı ve bu sözü verende Allah..ayetlere paradoks gözüyle bakıyorsan o farklı bir boyut inancın farklı demekki..
- +1 yıl
@günc. yahu ne belgesi Allah ın sözüne inanmayıp bu belgeseli dikkate almak ne akıl anlamadım ben neyse..umarım doğru cevaba birgün kavuşursun
- +1 yıl
bende müslümanım:)ozmn konuşmamız manasız(bu konu hakkında)..cünkü ne sen beni nede ben seni anlarım.by
islamdan sonra başka bir semavi din gelmediğine göre bozulmamış ve değişmemiştir.
11 Yorumla
+1 yılçok derin bir soru, bozulup bozulmadığını bilmiyorum ama bozulmadığına inanıyorum
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılsüpheye bie düşmen hata. aksini söylesem inancım sarsılır
00 Yorumla
+1 yılBabam telefonda isterseniz sorayım
33 Yorumla- +1 yıl
he birden çok babam var yani
ulan yoksa benim annem Meryem değil de Fatmagül mü ? :/
+1 yılİnanmasak zaten müslüman olmayız.
10 Yorumlaeklemeler yapılıyor nasılsa
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 385 cevap paylaştı. inanıyorum
10 Yorumla
+1 yılTeredütsüz evet.