Bazı düşünceler hatalı, saçma ya da çevresindekilere zarar verecek cinste olabiliyor. Bu tarz düşüncelere gerçekten saygı gösterilmeli midir?
Sizin için saygıyı hak etmeyen fikirler var mı yoksa her fikre saygı duyar mısınız?

Bazı düşünceler hatalı, saçma ya da çevresindekilere zarar verecek cinste olabiliyor. Bu tarz düşüncelere gerçekten saygı gösterilmeli midir?
Sizin için saygıyı hak etmeyen fikirler var mı yoksa her fikre saygı duyar mısınız?
Saygıyı hak eden insanlardır, tabii bir yere kadar; bunu kaybetmek de onların elinde. Ama herhangi bir fikri en az bir insan düşündü ve dile getirildi diye o görüşe saygı göstermek gerekmez. Acımasızca eleştirilebir ve ya bu yüzden yargılanabilir bunlar doğal şeyler.
Yargilamak yerine tartismayi tercih ederim.👍
Bazı şeyler tartışılmaya bile değer değil. Tartışılmaya değer fikirlerin çoğuysa zaten iyi kötü saygıyı hak eder. Kazançsız, pirüs zaferlerine gebe yeraltı tartışmalarla üstümü başımı kirletmeyi hiç istemem. Güzel bir konu vardır, önemlidir, üstüne düşünülmeyi hak eder: Saatlerce tartışırım.
Tartismalarda kazanmaktan ziyade karsidaki insanin korukorune dayanaksiz tutundugu dallarini sarsmayi severim.
Ben sarsmayı da severim sarsılmayı da. Ama sarsılmayı ölümüne reddeden dogmatik zihinlerle girilen tartışma daaa; zaferden söz edilemez, mutlaka kayıptır zaman ve mücadele.
"zaferden söz edilemez, mutlaka kayıptır zaman ve mücadele."
Ya yanlis olan bizsek? insan tartismalarda kazanmaya odaklandiysa dogrulari gorebilir mi?
Kendimizi bu kadar sorgulamak tehlikeli. Kendinden şüphe duydukça bu bir alışkanlık haline geliyor. Fazla mütevazilik de vasattan öğüt dinletir. Toplum buna çok müsait herkes ders almaktan ziyade ders verme arzusunda. Mesele kesinlikle kazanmak değil, mesele şu; kaybetmenin bir şey kazandırmayacağı yerler ayırt edip bunlardan uzak durmak.
Kendimizi bu kadar sorgulamak tehlikeli. Kendinden şüphe duydukça bu bir alışkanlık haline geliyor.
Bunu cokca yaparim, aksine cok faydasini gordum.
O faydalardan bir kaç örneği ben de görebilir miyim?
Kontrolunuzu kolay kolay kaybetmiyorsunuz. Duzeltilmesi gerekenleri, cilalanmasi gerekenleri ve vedalasilmasi gerekenleri de gorme firsatiniz doguyor.
Olabilir ikna oldum. Fakat bunlar dış öneri ve nasihatlarla ya da girilen tartışmalardan ziyade bireyin kendi içine yönelmesi olumlu eleştirileri ışığında kazanılabilecek şeyler. Yapıcı eleştiride zayıf olan biri için aynı kazanımlar elde edilemeyebilir.
Saygı anlayışımız ne önce bu tartışılmalı. Kimine göre saygı hak edilir, kimine göre her düşünceye saygı duymak gerekir. Eğer ki saygı karşı tarafı kesmeden, can kulağıyla dinlemekse sadece herkese saygı duyabiliriz. Ama olmadık düşüncelere bile hak vermek, desteklemek ve normalleştirmekse hahır her fikir saygıyı hak etmez.
Zarar verici türden olan düşüncelere "bu zararlı bir düşünce" diye yaklaşır belirtirim muhakkak. Ama karşımdaki insan inatla bu düşünceden vagzecmezse elimden geleni yaptığım halde diretirse yapacak en güzel şey o insandan vagzecmektir; saygısızlık yapıp kalp kırmaktansa bağımı keserim.
Saygı gösterilecek fikirler olduğu gibi, saygı gösterilemeyecek fikirler de vardır. Mesela, suçsuz birini idam etmek gibi fikri olanı saygı ile karşılayamayız.
Cevap
18Cevap
Her fikre saygım yok açıkçası her fikir de saygıyı hak etmez
Kimsenin hiç bir konuda fikirlerini merak etmiyorum, kendisine saklasın herkes.
Bence hayır. çünkü bazı fikirler sapıkça ve canice olabiliyor.
Hayır her fikre saygı göstermem...
Her düşünce saygıyi haketmez ama dusuncenin saygiyi haketmiyor olması saygısızlık yapacağımız anlamına gelmemeli. Cunku bu durumda saygiyi süreç olarak hakeden düşünceye de saygısızlık yapanlar çıkacaktır. Bir nevi bunun tedbirini almak gerekir kanaatindeyim.
Ilk cumlenizde hemfikiriz.
Sonrasına katılmama sebebiniz öğrenebilir miyim? Fikir almak adına soruyorum
Tedbiirini almak kismi tam olarak zihnime oturmadi sanirim. Ilk cumleniz daha net mesaj iceriyor bu sebeple sanirim.😊
:)) aciklama icin tesekkur ederim. Saygıyi haketsin ya da haketmesin bir dusunceye saygısızlık yapilirsa hakeden düşünceye daha kolay saygısızlık yapılır gibi geliyor
Saygiyi hakeden dusunuceye*
Ben tesekkur ederim.😊
Rica ederim :))
Saygı göstermek zorunda değilim. Ama sırf bana uymuyor diye, tepki göstermeye hakkım yok.
Sukut etmek de bazen yanlisi kabullenmektir.
Hayır bana kalırsa öyle her fikri saygı gösterilmez. İnsanların "yaşam tercihlerine" sonuna kadar saygı duyarım ama uç noktalarda fikirleri olan ve başkalarına zarar verici eylemleri destekeleyen düşünceleri varsa uzak olsun.
Bence hayır çünkü saygı duyulmayacak tonla fikir var saygıyı aşabilen
Örnek vermek ister misiniz?
Nerede giyecegini hesap edebiliyorsa elbette ancak okulda ogretmense bizahmet okul kulturune uygun gyinsin.
Bu da senin fikrin mesela senin düşüncen ama laik bir toplumda böyle bir şey yok isteyen insan istediğini istediği yerde giymekte özgür mesela ben burada bir taraf değilim sadece düzeni olması gerekeni söylüyorum laik bir toplum içinde yaşıyorsan kimse kimseye bu tür fikir bile veremez şöyle böyle yap diye çünkü bunu hakkı yok özgürsün çünkü
Ozgurluk nedir, ben bu soruyu da sormustum. Ulkemizde ozgurluk kavrami ciddi yanlis anlasiliyor.😊
Her düşünce saygıyı hak etmez.. Kişinin düşünmesine saygı duyabilirim ama düşündüklerine değil..
Fikirlere degil insana saygi duymak gibi. Gerci ben her insanin da saygiyi hak ettigini dusunmuyorum
Saygı kazanılması gereken bir unsurdur.. Sadece var olması, hak etmesini sağlamaz..
Guzel cumle.👍
Akıl mantık çerçevesinde olanlara gösterilmeli sadece
Ben saçma gördüğüm fikirde saçma derim. Benim görüşüm kimse karışamaz.
Bence herkes birbirinin fikrine saygı göstermelidir.
Tabii ki her fikre sahibi gösterilmelidir ama saygısızca olanlara değil tabii ki
Saygınlık insanın halidir … saygın bir insan olarak çoğu fikrin yanlış oldu fikrin saçma olduğunu söylenir…
Her fikrede saygı gösterilmez
Dine ve bayrağa irklara saygı göstermeyen benden saygı göremez dinim kırmızı çizgi insanlar kusurlu din kusursuzdur
Bir baskasini tehlikeye atmıyor, kotu hissettirmiyor ise evet
Taviz tavizi doğurur. Her fikre saygı göstermem.
Hayır. Dine saygısızlık kabul edilemez.
Bazı durumlar hariç evet.
Fikir vardır fikir vardır...
Hayır her fikre saygım yok
bazı fikirler saygı duymayı hak etmiyor
Hayır her fikre saygı gösterilmez
her fikir, fikir değildir
Her fikire değil
Ben göstermem
bence hayır
Hayır
Yani birinin fikri hoşuma gitmiyorsa uzatmam