Çocukluktan beri okb hastasıyım. İnsanlarla temasim hep çok düşük. El sıkışmam, sarılmam, dış nesnelere çok sık temas etmem. Dışarıdan sipariş ettiğim şeyleri eldivenle alırım. İlaç kullandım, psikologa gittim asla düzelme sağlanmadı. Tüm doktorlar, psikologlar bunu kendi beynimde yenmem gerektiğini söylüyorlar.
Dışarıdan eve geldiğimde veya bir şeye zorunlu olarak temas etmek durumunda kaldığımda ellerimi 10/15 kez sabunlamadan, ellerime neredeyse her gün 150-200 ml kolonya dökmeden temizlendiğini düşünmüyorum.
Mikrop veya bakterilerden korkmuyorum, hastalanmaktan korkmuyorum. Kendi haricimdeki insanların temiz olmadığını düşünüyorum. Onlarla temas etmekten igreniyorum. Doktorlar düşüncelerin değişmesinin zor olduğunu ama eylemleri azaltabilecegimi söylüyorlar.
Yani insanlara karşı yine temiz değil diye düşünebilirsiniz ama eve geldiğinizde temas ettiğiniz insanların temaslarını az kolonya veya az sabun ile temizlemeye inandırın kendinizi diyorlar. Bunu nasıl başaracağım? Ne önerirsiniz?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Senin yaşadığın bir obsesyon. Bence bir psikiyatrik tedavi görmek ihtiyacım var
Ellerinizi temizlerken sabun ve su kullanmak, sağlıklı hijyen için önerilen en etkili yol olup, özellikle su ve sabun kullanıldığında mikropları ve kirleri etkili bir şekilde uzaklaştırır. Kolonya kullanmak da bir alternatif olarak düşünülebilir, ancak su ve sabunun yerini tam olarak tutmaz.
Ellerinizi sabun ve su kullanarak yıkadığınızda, mikropları ve kirleri fiziksel olarak yüzeyden uzaklaştırırsınız. Kolonya ise daha çok mikropları öldürebilir, ancak fiziksel kirleri uzaklaştırmaz. Bu nedenle, ellerinizi temizlediğinizi hissetmek için su ve sabun kullanmanız daha sağlıklı bir seçenektir.
Kendinizi ellerinizi su ve sabunla yıkamadan temizlendiğine ikna etmenin birkaç yolu olabilir:
Bilimsel Bilgiye Odaklanın: Ellerinizi su ve sabunla yıkamanın mikropları ve virüsleri en etkili şekilde temizlediğini anlamak için bilimsel araştırmalara ve sağlık otoritelerinin önerilerine odaklanabilirsiniz.
El Hijyeninin Önemini Anlayın: Ellerinizi temiz tutmak, enfeksiyonları ve hastalıkları önlemenin önemli bir yolu olarak kabul edilir. Bu nedenle el hijyenine odaklanmak sağlığınızı korumak açısından önemlidir.
Alışkanlık Haline Getirin: Ellerini yıkamak, günlük bir alışkanlık haline gelmelidir. Her tuvalet sonrası, yemeklerden önce ve temizlik işleri sonrası ellerinizi yıkamayı unutmayın.
Kolonya Kullanımını Sınırlayın: Kolonya kullanımını ellerinizi yıkamanın yerine geçiren bir alışkanlık olarak kullanmaktan kaçının. Kolonya daha çok el yıkama ile destekleyici bir ölçü olarak kullanılmalıdır.
El Yıkama Süresine Dikkat Edin: Ellerinizi yıkarken önerilen en az 20 saniye boyunca yıkamanız gerektiğini unutmayın. Ellerinizi tüm yüzeylerine ve parmak aralarına dikkatlice temizlemeye çalışın.
El yıkama alışkanlığınızı sıklaştırarak ve bilimsel bilgilere odaklanarak, ellerinizi su ve sabun kullanarak yıkadığınızda kendinizi temizlendiğinize daha rahat ikna edebilirsiniz. Bu, hem kişisel hijyeninizi artırmanıza hem de sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
Selam, öncelikle, temizlik ve hijyen önemli olsa da, bunu biraz aşırıya götürmek, vücudunuza zarar verebilir. Belki kendinizi ikna etmek için daha az temizlik ve hijyen kullanmaya çalışın. Ellerini uzun süre sabunlamak ve bol miktarda kolonya dökmek, derine zarar verebilir. Bu nedenle, ellerini fazla sabunlama ve bol miktarda kolonya kullanma isteğinizi azaltmak için ellerini 20 saniye sabunlıyarak, daha az sabun ve kolonya kullanarak, ellerini zarar vermeden temizleyecek şekilde hafifletebilirsin. Ayrıca, ellerini defalarca sabunlamak ve bol miktarda kolona dökmekten kaçındığınız takdirde, el yıkamada başarı sağlamış olacaksınız ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Bu tekniklerin yanında, bir psikolog veya terapistten yardım isteyin. Bu şekilde, takıntılarınızdan kurtulmanız için yardım alabilirsiniz