Vicdanın sesini dinlemek, vicdan muhasebesi yapmak.. bunlar hepimizin yüreğinin feryadı aslında. Herkesin vicdanı aynı mı çalışır?

Bir şu videoya da bakıverin hele https://tr.pinterest.com/pin/638737159675619443/
Vicdanın sesini dinlemek, vicdan muhasebesi yapmak.. bunlar hepimizin yüreğinin feryadı aslında. Herkesin vicdanı aynı mı çalışır?

Bir şu videoya da bakıverin hele https://tr.pinterest.com/pin/638737159675619443/
Victor Hugo zamanında "Vicdan insanın içindeki tanrıdır." demiş.
Bir müddet hep bunu düşündüm. Vicdan adı altında ortaya koyduğumuz eylemleri... Kafam çok karışıyordu. Her şey kayıtsız kalamadığım bir olayla başladı. Uzun uzun anlatmayacağım. Bu bir dilenciye sadaka vermek gibi basit bir şey bile olabilirdi... Sadece olay boyunca-siz inanır mısınız bilmem ama ben inanırım, "Allah'ım beni vicdanımla sınama" diye dua ettim. Olaydan bir gün önce ise bir arkadaşımla eylemler ve niyetler hakkında konuşmuştuk. Sonuçta niyet görülebilen bir şey değil ama eylem ve sonucu apaçık ortada duruyor... Nihayetinde "vicdan" başlığı altında bir eylem sergiledim. Her adımında daha büyük sorgulamaların içine düştüğümü fark ettim. Ve son olarak, vicdan nedir? sorusunda takıldım kaldım. Ben Hugo'ya katılmadığım sonucuna vardım. Tanrı - ya da karma, Krişna, Yahve, Allah, God, enerji, evrim vs - kendi içinde sonsuz bir bilgi barındırıyor. Biz insanlar ise bu bilginin sadece çok küçük bir kısmına sahibiz. İçimizde bir tanrı parçası taşımakla tanrıyı oynamak arasında çok ince bir sınır var. Bu sınırı geçtiğimizde kibir kapısını aşmış olma ihtimalimiz çok yüksek gibi geliyor. Ben bu sınırı aştığım sonucuna vardım. Ve "içimizdeki vicdanın" her an bunu sınadığı ihtimalini çok canım acıyarak fark ettim. Vicdanımız galiba her an sınandığımız bir insan olma becerisi. İnsansı yetersizliklerimizi, muhtaciyetimizi, acizliğimizi kabul etmemiz gereken, tüm bilir ve tüm güçlü fantezilerle karşılaştığımız bir savaş alanı belki. Çetin bir sınavdı. Ben geçtim mi bilmiyorum. Umudum, eylemimin sonuçlarını yaşayanların, eylemimle değil niyetimle karşılaşması.
Enfes bir yorum teşekkürler 🤌
Vicdan tabi ki de insanın içinde ki iyiliktir İçsel ses olarak vicdan, kişinin kendi içindeki ahlaki değerlerini temsil eder. Bu değerler, kişinin ailede, toplumda ve din gibi kurumlarda edindiği değerlerdir. Vicdan, kişinin bu değerleri göz önünde bulundurarak yaptığı veya yapacağı eylemleri değerlendirir. Vicdan, kişinin ahlaki gelişiminde önemli bir rol oynar. Vicdan, kişinin doğru ve yanlışı ayırt etmesini, iyi ve kötüyü seçmesini sağlar. Vicdan sayesinde, insanlar kendi davranışlarından sorumlu olur ve toplumda uyumlu bir şekilde yaşarlar. Vicdan azabı, kişinin davranışlarını değiştirmesine yardımcı olabilir. Vicdan azabı çeken bir kişi, yaptığı veya yapacağı eylemden dolayı pişman olur ve bu davranışını tekrarlamamaya çalışır.
Cevap
8Cevap
Vicdan bazen birine yanlış yaptığında geriye bakıp pişman olmaktır, yüreğinin sızlamasıdır.
Bazen kötü durumda olan insanları görüp hiçbir şey yapamadığın için hissettiğin çaresizliktir.
Bazen birine kötülük yapmak için eline geçen fırsatı elinin tersiyle itmektir.
Vicdan insanin icindeki duygudur
Merhametliktir
Korkudur
Bir insan basini yastiga koydugu zaman rahat uyuya biliyorsa bu insanin vicdani kalbi temizdir demek
Suçluluk duydugu bir şeyi yapmamistir demek
Vicdani rahat olmayan yani suçlu duygusu olan insanlar rahat uyuyamaz bunada vicdan denilir.
Herkesin kendi ruhunun polisidir diyebilirim. ama herkeste iyilik görevi olarak çalışmıyor işte..
Ruhun polisi mii çok iyi tanım 🤌
💕 💕
Vicdan, merhamettir iyiniyettir, karşındaki kişiye ne olursa olsun iyimser davranmaktir karşındaki kişiyi kendin gibi görmektir vicdan, yardımsever olmaktır vicdan
Kötü şeyi yapmaya firsatin ve vaktin varken karşındakinin yerine koyup o gözden bakınca hayata; vazgeçmektir kötülükten...
Hani yanlış bir şey yaptığında özünden bir ses duyarsın ya. İşte vicdan o özündeki çocuğun sesidir
Köpüş çok şirinn bence vicdan her insan da olmayan bir şeydir
Aynı değil nasıl aynı resime baktığımızda aynı şeyleri göremiyorsak vicdan da buna benzer
Yanlışı önleyen bir duvardır…. Kötü olmanı engelleyen kırmızı ışıktır…
vicdanlı olmak temel olması gereken bir durumdur… kuramızı ışıkta durmak gibi
Karşındaki kişiye kötülük yapmayı da bildiğim halde yapmamayı seçtiren bir duygudur.
Bildiğin*
Vicdan içindeki insandır. Bazen yaptığını onaylarsın bazen de ona hesap sorarsın.
herkesin vicdanının aynı olmasını bırak vicdanı olmayan umursamaz insanlar da var
En sevmediğin insana bile adaletli davranabilmek
İnsanın kendi içindeki mahkemesi
İnsanın yargılandığı en büyük mahkemedir
Herkesin vicdanı aynı çalışmaz
Kendi halinde biridir
İçimizdeki ilahtır.
Benim bundanim olsa hiçbir derdim kalmaz
he yaa
İnsanına göre değişir
Merhamett
Semt adı?
hayır tabii ki