♾️ Sizce günümüzde insanlar birbirlerini neden anlamıyor ya da birbirlerine anlayış göstermiyor, empati yapmıyorlar?

♾️ Sizce günümüzde insanlar birbirlerini neden anlamıyor ya da birbirlerine anlayış göstermiyor, empati yapmıyorlar?

Birbirini anlamamak değil. İnsanlar çıkarları menfaatleri için birbirleriyle ilişki kuruyorlar. Sonra özel paylaşımlar sonrası doğal olarak haliyle bağlanıyorlar. Çünkü dokunmak önemli bir olay hafife alınacak bir şey değil. Amaç çıkarlar olduğu için zamanla birbirlerine katlanamaz duruma geliyorlar ve uzaklaşmak istiyorlar. O kız senin bu kız benim yahut o adam senin bu adam benim gezip tozup geri gelip ben unutamadım seni yaaa ühü ühüü diyorlar. Saçma kısır bir döngü bu. Samimiyet sıfır. Halbuki menfaatlerle yaklaşmasalar birbirlerinden sıkılmayacaklar da çünkü sevgi zeminli bir ilişki kurulabilecek. Bu şekilde zeminde sadece arzu oluyor. O da sağlam temelli olmıyor, yıkılıyor bir süre sonra. Ama insan doğası olarak duygusal bir varlık olduğundan dokunma sonrası bağlanıldığı için toksik bir hâl alıyor ilişki.
İnsanların birbirine anlayışlı ve anlayarak davranmaları en başta birbirine önyargıları bir kenara koyup, dikkatle, sevgiyle birbirine kulak vermekten geçiyor. İnsanlar okumayı bıraktıkları kadar dinlemeyi de bıraktılar. Herşeyden önce anlayarak dinlemek zekâ gerektiriyor sabrın yanısıra. Sakince birbirini dinlemek zekâ gerektiriyor. Normalde iki insan konuşmaya başladığında amaçları ve dikkatleri tam olarak söyleneni anlamak olmuyor. Konuşmaya en üstün karşı sözü söyleyen taraf olma rekabeti başlatıyorlar. Bir muhalefet, bir üstünlük sağlamak için dinler gibi yapıyorlar. Bunu farkettiğimden beri ben de daha da az konuşuyorum. İnsanlardan topluca bıktım!
Çünkü anlamak istemiyorlar. O'nlar hayata sadece kendi pencerelerinden bakmak istiyorlar, sadece kendi istedikleri olsun istiyorlar. O yüzden anlamamak işlerine geliyor. Kısaca benciller..
Rica ederim ☺️🦋
Bence insanlar önce kendilerini anlamalı sonra başkalarını. Konuşarak çözmek yerine farklı şekilde çare aranıyorsa o zaman karşılıklı empati yoksunluğu var demektir.
Teşekkürler
Rica ederim.
Cevap
13Cevap
Herkes işine geldiği gibi anlamak istediği için...
İnsanların birbirlerini anlamamalarının birçok farklı nedeni olabilir bence. Mesela farklı yaşam deneyimleri/herkesin farklı bir hayatının olması, iletişim becerilerinde eksiklik, duygusal engeller, önyargılar ya da kültürel farklılıklar anlaşmazlıklara sebep olabilir
Bence toplumun geldiği nokta ve içinde bulunduğumuz çağ ile çok alakası var. Yaşadığımız çağ insanları bencil ve ben merkezci olmaya teşvik ediyor hal böyle olunca tüm reklamlar ve algı operasyonlarını bunun çevresinden dönüyor. Örneğin en basitinden internetteki motivasyon konuşmaları hep kendini sev sen mükemmelsin sen şöylesin sen böylesin vs vs. Halbuki motivasyon konuşmalarının odağı toplumun ortak yararı olmalı. Diğer insanlara faydalı olmak için bunu yapmalısın ya da işte doğaya zarar vermemelisin gibi uyarıları hayatın hiçbir alanında görmezsiniz çünkü kapital düzen bunu istemez. Tıpkı piyasaların birbiri ile rekabet ettiği gibi insanlar birbiri rekabet ediyor en iyisi olmak için ya da en çok takdiri toplamak için. Tabii bana göre bunlar yalnızca bahane iyi insan özüne iyiydir. *Çevre insanı değiştirmez özü iyiyse eğer*
Çok basit.
1. Kendilerini önceliyorlar. Bu yüzden empati kuramıyorlar.
2. Kendilerini doğru dürüst tanıyıp anlayabilmiş değiller. O yüzden de bir başkasını anlamaları söz konusu değil
3. Bazıları da (çok küçük bir azınlık) karşısındakini anlasa bile ancak ona çıkarları ölçüsünde sevgi/saygı/anlayış gösteriyor.
Çünkü anlamak için çaba göstermiyorlar işlerine gelmiyor herkes sadece kendini düşünmeye başladı bireyselleşme fazlalaştı gerçekteki ilişkiler sanala taşındı buda beraberinde iletişim sorununu getirdi
Çünkü böyleyiz. Çünkü herkesin kendi dertleri var bu adaletsiz dünyada. Ben bile anlayışsız olabilirim çünkü herkesin derdi var. Belki sende Baris, anlayışsız olabilirsin. Yani bizde de suç var. Çünkü böyle.
Kimi insanın ön lobu geliştiğinden dolayı sürüngen beyniyle düşünen ve davranan insanlarla bir türlü ilişki kuramıyorlar. mevzu tamamen bu. İnsanlığın gidecek daha çok yolu var.
Çünkü herkes kendisi dünyayı ben yarattım havasında yaşıyor hep kendini haklı görüyor çevresindeki insanların sorunlarına eğilmeden hareket ediyor dinlemiyor
Çünkü hem anlamak hemde dinlemek istemiyorlar.. sadece ben ben ne istiyorum havasındalar.. anlayacağın her kes herşeyi anlasada bile işlerine gelmiyor
Daha kendilerini anlayamıyorlar, başkasını anlamaları saçma olacak. Birbirlerini anlamak için ilk önce dinlemeyi bilmesi gerekiyor, kimse dinlemek istemiyor sadece anlatmak istiyor.
İnternette izleyip geçmeye alışmaktan olabilir, acımasızca yorum yapmaktan... Bunlar günlük hayata ve gerçeğe de yansıyor. Sonra kitap okumuyorlar..
Çünkü gerçekten dinlemeyi bilmiyorlar. Anlamaya çalışmıyorlar. Empati desen zaten yok. Çoğu insan dinlemiş olmak için dinliyor sadece
Aslında anlıyorlarda dinleyecek değerli zamanı vermiyorlar.. işlerine gelmiyor yanii
Kimse kimseyi anlamaya çalışmıyor kimse kimseye tahammül edemiyor bende dahil tahammül seviyem sıfır
Her şeyi bilirim ben havası var çünkü bilsek bile dinlemek teşekkür etmek erdemlik gerektirir 🍭
Her kese kendini insanlar anlamasını istiyor ama kimse dinlemeyi bilmiyor
Anlayış kıtlığı var. İdrak yolları enfeksiyonu da diyebiliriz
her şey işine geldiği gibi yaşamaya alıştığı için
Birbirlerini dinlemiyorlar anlamak istemiyorlar
Burçlar uyuşmadığı için. Ve insanların talebi çoğaldığı için.
Herkes bencil kendi sorunlarını ön planda tutup dikkatleri kendilerine çekmek istiyorlar. Herkes bir yarış halinde dert yarıştırıyorlar. Herkes kendini anlatmaya çalışıyor ama kimse kimseyi merak edip dinlemiyor
çünkü herkesin kafasında başka bir şeyler var ve karşısındakı ınsanların bu düşüncelerden ıbaret olduklarını 'sanıyorlar' !!!
Dinlemediği için xd
Sanırım empati duygularını giderek kaybediyorlar :/
Ne değişti de türk insanı bugün , dünden daha zeki , objektif , empati kurabilen bir birey olsun.
Yargılamak kolay geliyordu ondan empati için kafanı kulanıcaksın her insanda yok bu meziyet
Sanki eskiden anlıyodu😅
😂.
Anlayan anlar anlamayan anlamaz
Yapmacık olduğu için olabilir ciddiyetsizlik
herkesin her şeyi Farklı anlaşılması zor oluyo
Kut beyinli insanlar öyle oluyor genelde
Anlayıştan yoksun oldukları için.
Empati yeteneğinimizi kaybettik
tahammül seviyemiz o kadar düştü ki
Bence kimse kimseyi anlamak istemiyor
Bencil oldukları için anlamak işlerine gelmiyor
Birbirlerini anlamq gayreti göstermiyorlar