“Allah'a dua eden herkese Allah icâbet eder. Bu icâbet, ya dünyada peşin olur, ya da ahirete saklanır, yahut da dua ettiği miktarca günahından hafifletilmek suretiyle olur, yeter ki günah talep etmemiş veya sıla-ı rahmin kopmasını istememiş olsun, ya da acele etmemiş olsun.” Buhari Sıla-i rahîm: Akrabalık bağı Dipnot: "Cevap vermek ayrıdır, kabul etmek ayrıdır. Her dua için cevap vermek var; fakat kabul etmek, hem ayn-ı matlubu vermek Cenab-ı Hakk'ın hikmetine tâbidir" Üstad Bediüzzaman Hazretleri
Dualarınız kabul oluyor mu ya da neden kabul olmuyor?
Müslüman değilim dinimde ise duaya başvurmadan önce her yolu deneyip amacıma ulaşmam gerektiği söyleniyor. bir şey istediğim zaman çabalarım direkt duaya başvurmam olmuyorsa ise dinime uygun bir şekilde gerekli duayı edip yardım isterim o kadar.
Tedbir kuldan Taktir Allah'tan. Elinden geleni yapacaksın eğerki acizliğin o konuda fazlaysa (her konuda aciziz. Anlık yetkinlik sağlayamadıkarımızı söylüyorum) Allah'tan isteme söz konusu. Müslüman Allah'ın çalışmayan kulunu sevmediğini bilir.
Elhamdülillah sizin düşüncenizin doğru olduğunu benim inançlarım doğrultusunda örtüştüğü için bilgi paylaşımı yaptım. Dileyen dilediğine inanır zaten. :)
Evet kardeşim kulaktan duyma bilgiler ve gökten inildiği sanılan bir kitaptaki masala inanıyorsun, görmediğin duymadığın bir şeyden umutlanıyorsun, ona dua ediyorsun. Arap uydurmasına iman ediyorsun, araplaştırılıyorsun, beynini köreltiyorlar haberin yok. Senin fikrine karşıt bir insana cahil diyorsun. Biz eşşeğiz biz öküzüz bizim kafamız yok biz sorgulayamıyoruz allaha iman etmiyoruz ama sen çok zekisin hayatında 100 kitap okumamışsın iman ettiğin kitabın içinde ne yazdığını dahi bilmiyorsun, dini siyasete alet eden hoca adlı kişilere katılıyorsun ama günün sonunda cahil olan biziz öyle mi? Asıl senin gibi cahiller oldukca bizim toplumumuz ileriye gidemez. Hem bir şey bilmiyorsun hem de bilene cahil diyorsun. Senle ne tartışılır ne de muhattap olunur. Sadece yazık kafana
Bak işte gafletin ta kendisi olarak isnadda bulunuyorsun. Ege üniversitesinde Tarih okudum. Hızını alamadım radyo televizyon sinema okudum. Kitapları sevdim radyo programı yaptım insanlara anlattım. Yetmedi yazarlarla birçok kitabı uzerine söyleşide bulundum. Hayatım boyunca öğretmenlerim tarafından araştırmacı gazeteci olmaya teşvik edildim sırf her türden okuyor ve objektif yaklaşıyorum diye. Türkiye turnesine çıktım her şehirde insanların her türlü derdini devasini nasıl bulduğunu gördüm. İslam'ı taklid ederek değil araştırarak kanıtlarla bulup öğrendim ve iman ettim. Şimdi gelmiş burada arama motoruna yaratıcı yok ispatları yazarak Allah haşa ve Kella yok deme gafletinle hiçbir araştırmada bulunmamış okuduğunu hemen kabullenmiş tenkiti yapmamış Okur cahilin dediklerine mi inanayım ne yapayım? Söyle bakalım ne kadar tefekkür de bulundunda Allah'ı bulamadın?
İslamı araştırarak bulmamışsın sen, çocukluktan beri anne baba ve akraba çevresiyle zihnine yerleşmiş artık islam ideolojisi ve sen ne yapsan artık dinden çıkamazsin, bilinç altında yer edinmiş. Yani araştırıp bilinçli bir müslüman oldugunu sanma, simdi bir yahudi ülkesinde doğsaydın aynı şeyleri yahudilik üzerinde konuşurduk ve yahudiliği araştırıp iman ettiğini söylerdin. Ayrıca o kadar şey yapmışsın fakat allahın varlığı bilimsel olarak kanıtlandı demen zaten senin geriliğini gösteriyor, yaptıkların hiçbir şeye yaramamış anlaşılan. Nasıl bir cümle ya bu allahın varlıgı bilimsel olarak kanıtlanmıs? Eğer kanıtlandıysa şu dünyada neden bu kadar dinsiz var? Onların hepsi cahil eşşek ama sen çok mu zekisin? Şu ben doğru yoldayım onlar yanlış yolda zihniyetinden çık artık. Adamlarım hayatı bu konular üzerinden heçiyor adam hayatı boyunca o kadar araştırma yapiyor kitaplar yazıyor felsefede bulunuyor ateizm ya da agnostizm gibi konular üzerinde, sen burada allah bilimsel olaral kanıtlandı diyorsun. Dalga mı geçiyprsun kardeşim?
Yıllarca İslamiyet'i kabullenmeyere bu dayatmayı reddererek yaşadım. Kafandaki ben bilirim egonu kaldırırsan sana bir iki ipucu vereceğim uzun uzadıya olacak. Mahiyetini anlayarak okumanı isterim. Einstein’ın ifade ettiği, “Hayatınızı yalnızca iki şekilde yaşayabilirsiniz; birincisi, her şeyin sıradan olduğunu düşünerek; ikincisi, her şeyin olağanüstü veya mucize olduğunu görerek.” Newton ise "Yaratıcı kâinattaki delilleriyle bulunabilir" der. Fizik kurallarından bahsedecek olacak olursak ortada bir iş varsa bunun sorumlusu yani faili vardır. Bu da Fail muktedirdir dedirtiyor. Yani kâinatta gördüğün her şeyin bir faili var bu da bunların hepsini yapacak kudrete sahip olmalı. Sen dersen yok atom falan çarpıştı ondan biz böyle olduk geldik dünyaya falan. Bende sana sorarım atomda kudret irade yaşam tekvin akıl var mıdır? Ki bunlar atomlarda bulunmuyor. Buradan şu anlaşılmış ki her daim şunu söylüyoruz sanatçı sanatından olamaz. Bir ressam boyalardan tuvalden kâğıttan olamaz. Çünki muktedir kavramında yaşamdan bahsettik. Cansız varlık bana yaşam veremez. İradesi olmayan sana nasıl irade verebilir ya da? Fail muktedirse eğer bu kâinatta her şey onundur ve onun sorumluluğundadır. Mesela sen Allah yok diyorsan haşa ve Kella bana bunu kanıtla benim gibi. İslamiyette delil olarak sunulmuş muhtelif kanıtlara daha girmedim bile.
Allah Allah. Elin ayağın tutuyorsa etmediğin duanın bile mükâfatını veren Rabbim senin istediklerini acaba neden kabul etmedi ki? Acaba açıklama kısmında bahsedilen hayrı mı istemedin yahut mukafatin daha büyük bir şekilde ileride mi senin nasiokendirecek? Şükür gözüyle bakmaya çalışalım belki Allah'ın hikmetini ve rızık nimetlerini görebiliriz.
Vallahi profilinizi görünce çok sevinç duydum. Hele ki bilinçli bir müslüman olmanız beni daha da mesut etti. Risale-i Nur'la Kur'an'ı Kerim'i ve İslam'ı daha iyi anlayacağız İnşaAllah
Evet Risale-i Nur da bütün sorunlarımın cevabını buldum ama ben sadece Risale-i Nur'a bağlı kalan biri değilim. Mesela Said Nursi hazretleri de İman Gazali'den etkilenmiş biridir. O yüzden her alimin kitabı kıymetlidir. İmam Rabbani Mektubat almayı düşünüyorum bu aralar
İmam-ı Gazali'nin mükaşefetül kulüb kitabını da öneririm ben ondan istifade ediyorum sık sık. Hadisi şeriflerle ve kıssaları kalplerin özüne dönmesinde çok yararlı.
Bir yerde okumuştum: hayırlısı olsun demek âlimlerin duasıymış. Çünki âlimler muhtelif musibetleri hayır şer demeden Allah'tan geldi der ve isyanda bulunmazlarmış. Bunu öğrendiğimden beri "Allah'ım beni nasiplendirirken hayırlısı ve başedebileceğimin kolaylıktakiler sına" derim.
Allah sana âlimlerin ilminden daha fazla ihlâslı olmayı nasip etsin. Amin :)