Bunun alışverişten farkı nedir? Belirli bir davranışı işliyoruz ki cenneti kazanalim cehennemden korunalim. O halde buna iyilik diyebilir miyiz? Aynu zamanda yaratıcıyı alaya almak anlamına gelmez mı? "Bak iyilik yaptım ama cennetin icin"
Oo güzel sorular soruyorsun ne mezunusun merak ettim. Alışverişten farkı şu alışveriş kullar arasındadır ama senin yaptığın iyiliğe haşa Allah’ın bir ihtiyacı yoktur. Biz aciziz Allah’ın merhametine muhtacız. Bu niye alaya almak olsun ki sonsuz merhamete sahip olan Allahtan tecellisini istiyoruz çünkü biz muhtacız. İnsan bir dakika sonrasını bile bilemeyen başına türlü işler açabilen bir varlık. Ama geçmişi geleceği her şeyi bilen Allahtan yardım dilemek ve onun rızasını istemek bence kulun en büyük nimeti.😊
Hiç alakasız bir bölümün mezunuyum. sadece sorgulamayı seviyorum. Dua etmek ayrı bir dava Ama iyiliği allah rızası için yapıyorsan Ondan korktuğundan dolayı yapıyor olmuyor musun? Eğer rızasını kazanamazsan cehenneme gideceksin O halde rızasını kazanmak için yaptığın iyiliğin alışverişte farkı ne Alışverişte belirli bir ödeme yaparsın ve hizmet alırsin Burada da cehenneme gitmemek için Onun dediğini yaparak haraç ödemiyor musun?
Kul Allah’tan korkmalı ve onun rızası için yaşamalı zaten. insan umut ve korku arasında olmalı. Ama iyilik hep bu korkudan dolayı yapılmaz ki sana bunca nimeti veren Allah’a kendini göstermek ben de burdayım diyebilmektir. Evet kazanamazsam cehenneme giderim. Ama kazanamama sebebim iyilik yapmamak vs den ziyade kendi yaptıklarımdır. Allah kula haşa zulm etmez ancak kul kendine zulmeder ve cehenneme gidecek potansiyelini açığa çıkarır.
Peki o zaman kul iyiliği korkudan ve kendini allaha göstermek yani reklam amaçlı yapmıştır... Allah kuluna neden zulmetmez ki Kul öyle istediği için mı zulmetmez Kul istediği şekilde bir tanrı mı tasarlıyor
Aynene dediğin gibi vicdanından dolayı yapmıştır. o halde bu iyiliği yapmasaydı vicdani rahatlamiyacakti, Yanı vicdanini rahatlatmak icin yapti. Vicdanını rahatlatmak için yapılan iyiliğe, iyilik denir mi? Gerçek iyilik mıdır?
Insan tanımadığı birisine karşı vicdan yapmaz mı? Mesela yolda birisini bıçaklanmış olarak gördün canin yanmaz mı Yolda susamış birisine karşı, seni harekete geçiren vicdan değil midir? Çünkü onu susamış olarak gördün ve empati yaptın. O halde seni burada harekete geçiren vicdandır. Peki yoldan insanlar geçiyor ve şu arıyorlar. Sende de bolca su var Ve versen eksilmez. Sen onlara "bende su yok " desen onlar da o perişan haliyle yalvar yakar su arasalar. Vicdan yapmaz, canın sızlamazmıydı? O halde suyu vermeye zorlayan vicdan değil midir
Ama böyle sen sorunca zevkli olmuyoooor Soruları sokrates sorar... Ehm, ehm. Neyse cevap veriyim. Once Vicdani iyilikten başlayalım. Vicdani iyilik; kendimizi başkasının yerine koyarak yani empati yapılarak, yapilan iyiliktir. Kışı bu iyiliği yapmazsa vicdan azabı duyabilir. Bu yüzden kendisini yapmak zorunda hisseder Geleneksek iyilik ise;
Geleneksek iyilik ise; Toplumdan, aileden görerek oturmuş davranış kalınıdır. Insanda yapmazsa ayıplanırim korkusu oluşabilir. Ornek vermek gerekirse Otobüste büyüklere yer vermek. Kurban bayramında gelen misafire et ikram etmek vb. Ya da insan sırf anne babasının geleneğini devam ettirmek ister. Mesela diyelim ki elma bahçen var Her hasattan sonra anne baban Topladığı elmanın bir kısmını o mahalledeki insana dağıtıyor. Sende herhangi bir vicdan duygusu ya da ayıplanma korkusu hissetmeden Sırf gelenek devam etsin diye dağıtıyorsun. Mesela önceden kandillerde postanelerden bakkalardan bir şey alıp dağıtırdı millet...
Ee ben de bunu kast ettim işte. Geleneksel, öğrenilmiş aile ve çevreden olan. O zaman karşılık beklemezsin, düşünmeden sırf öğrendiğin için yaparsın. O en "günahsız" iyilik bana göre.
Hayır iyiliklerin çoğu vicdanidir Empati yaparak vücuda getirirsin Gelenekcilikte hiç bir duygu yok Sırf annen baban yaptı diye yapıyorsun Ne bir acima ne bir korku Yapmasan vicdan azabı duymuyorsun Belki bir adet kayboldu diye üzülür ya da annen babandan bir hatıra gitti diye üzülürsün
Öğrenilmiş iyilik, vicdanı da etkiler ve duygu barındırır bana göre. Öğrendiğin bir şey de olsa yaptığın, yapmadan önce bir mantık süzgeçinden geçirirsin.
Tamam o vicdanı iyilik Geneksel iyilikde Yapıp yapmamanın yaptırımları Ya ayıplanmaktan duyulan korku Ya da anne babadan gelen adet. Anne babadan gelen adet yapılıp yapılmamasının hiç bir yararı ya da zararı yok Sırf anne baba için yapilir
Net olarak var Vicdanı iyiliklerde genetik ( empati yeteneği ) etkisi oldugu kadar telkin etkisi çok yüksektir zaten. Senin dediğin telkin etkisi ve empatinin karışımı. Senin dediğin telkin etkisi...
Telkinle belirli bir vicdan duygusu oluşturuyorsun. Bu durumda acima duygusu sağlıyor Geneleksel iyilikde ise ; telkin bu seferde ya ayiiplanma etkisi bırakıyor Ya da anne babaya karşı bir sorumluluk duygusu bırakıyor
O zaman son sözü söyleyerek mevzuyu kapatıyorum. Her öğrendiğim bilgide, aslında ne kadar çok şey bilmedigimi, ne kadar çok cahil olduğumu öğreniyorum. Bildigim bir şey varsa o da; hiç bir şey bilmediğimdir.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
Karşılık beklemeden birine merhem olmak, umut aşılamaktır~ ℳ
Peki bir insan birine karşılık beklemeden neden yardımcı olur?
Ya acıdığı için ya da Allah rızası için
Kul için değil yaratan yani Allah için yapılan her şey iyiliktir.
Peki bir insan ne için allah için iyilik yapar
Çünkü kendini var edenin kendinden razı olmasını ister.
Bunun alışverişten farkı nedir? Belirli bir davranışı işliyoruz ki cenneti kazanalim cehennemden korunalim. O halde buna iyilik diyebilir miyiz? Aynu zamanda yaratıcıyı alaya almak anlamına gelmez mı? "Bak iyilik yaptım ama cennetin icin"
Oo güzel sorular soruyorsun ne mezunusun merak ettim. Alışverişten farkı şu alışveriş kullar arasındadır ama senin yaptığın iyiliğe haşa Allah’ın bir ihtiyacı yoktur. Biz aciziz Allah’ın merhametine muhtacız. Bu niye alaya almak olsun ki sonsuz merhamete sahip olan Allahtan tecellisini istiyoruz çünkü biz muhtacız. İnsan bir dakika sonrasını bile bilemeyen başına türlü işler açabilen bir varlık. Ama geçmişi geleceği her şeyi bilen Allahtan yardım dilemek ve onun rızasını istemek bence kulun en büyük nimeti.😊
Hiç alakasız bir bölümün mezunuyum. sadece sorgulamayı seviyorum. Dua etmek ayrı bir dava
Ama iyiliği allah rızası için yapıyorsan
Ondan korktuğundan dolayı yapıyor olmuyor musun? Eğer rızasını kazanamazsan cehenneme gideceksin
O halde rızasını kazanmak için yaptığın iyiliğin alışverişte farkı ne
Alışverişte belirli bir ödeme yaparsın ve hizmet alırsin
Burada da cehenneme gitmemek için
Onun dediğini yaparak haraç ödemiyor musun?
Kul Allah’tan korkmalı ve onun rızası için yaşamalı zaten. insan umut ve korku arasında olmalı. Ama iyilik hep bu korkudan dolayı yapılmaz ki sana bunca nimeti veren Allah’a kendini göstermek ben de burdayım diyebilmektir. Evet kazanamazsam cehenneme giderim. Ama kazanamama sebebim iyilik yapmamak vs den ziyade kendi yaptıklarımdır. Allah kula haşa zulm etmez ancak kul kendine zulmeder ve cehenneme gidecek potansiyelini açığa çıkarır.
Peki o zaman kul iyiliği korkudan ve kendini allaha göstermek yani reklam amaçlı yapmıştır...
Allah kuluna neden zulmetmez ki
Kul öyle istediği için mı zulmetmez
Kul istediği şekilde bir tanrı mı tasarlıyor
Karşılık beklemeden, birini yardımcı olmaktır.
Peki bir insan birine karşılık beklemeden neden yardımcı olur?
Çünkü empati yapmıştır, aynı durumda olmuştur belki. Saf duygularla iyilik yapmak ruhsal olarak pozitif etkiler.
Aynene dediğin gibi vicdanından dolayı yapmıştır. o halde bu iyiliği yapmasaydı vicdani rahatlamiyacakti, Yanı vicdanini rahatlatmak icin yapti. Vicdanını rahatlatmak için yapılan iyiliğe, iyilik denir mi? Gerçek iyilik mıdır?
Tanımadığı biri için neden vicdan yapsın? O an düşünmeden yapmıştır, çok susamış birine su vermek de iyiliktir.
Insan tanımadığı birisine karşı vicdan yapmaz mı?
Mesela yolda birisini bıçaklanmış olarak gördün canin yanmaz mı
Yolda susamış birisine karşı, seni harekete geçiren vicdan değil midir? Çünkü onu susamış olarak gördün ve empati yaptın. O halde seni burada harekete geçiren vicdandır. Peki yoldan insanlar geçiyor ve şu arıyorlar.
Sende de bolca su var Ve versen eksilmez. Sen onlara "bende su yok " desen onlar da o perişan haliyle yalvar yakar su arasalar. Vicdan yapmaz, canın sızlamazmıydı? O halde suyu vermeye zorlayan vicdan değil midir
İyilik ne demek o halde? Vicdan yapmak karşılık beklemek değil çünkü bana göre.
Evet vicdan yapmak karşılık beklemek değil. Burada zaten vicdanını tatmin ediyor kendini rahatlatoyorsun.
Azîz dostum sorunun cevabına gelirsek
Bildiğim tek şey, hiç bir şey bilmediğimdir. - Sokrates
Belirli dogmaların ardına saklanmakla, sorulara cevap bulunmaz 😏olmaz yani
Belirli dogmalardan kastın nedir?
Sorgulamak gerekir diyorum, Sokratesin sözünü sunup cavap vermemek olmamalı. Merak ettim düşünceni, sorgulattığın kadar sorguladığın bir cevap bekliyorum
Tamam tamam sokratesin milletti delirtigini gibi seni delirtmiyecem.
Yazı yazdigimdan dolayı kısa ve öz anlatıcam.
Bu arada sokrates bu sözü inanarak soyluyordu.
Bekliyorum
Ben sözü tartışmıyorum, her soruya cavap olamazı tartışıyorum.
Neyse kısaca anlatayım
Bana göre iyiliğin kaynağı 3 e ayrılır;
-Riyakarlık
- Vicdan zorlaması
- Geleneksel
Yanı iyilik mümkün değildir.
Istesende yapamazsin
Çünkü o isteği veren kaynaktır
Katılıyorum. Saf iyilikti benim düşündüğüm, yani geleneksel-öğrenilmiş iyilik kategorisinden.
Bir sorunun tonla cevabı var felsefe de
O yüzden tek bir doğru vardır sözü
Çok iddialı gelmez mı?
Senin dediğin vicdanı iyilikti
Geleneksel iyilik çok farklı
Benim anlayşıma göre, geleneksel. Farkları nedir?
Ama böyle sen sorunca zevkli olmuyoooor
Soruları sokrates sorar...
Ehm, ehm.
Neyse cevap veriyim.
Once Vicdani iyilikten başlayalım.
Vicdani iyilik; kendimizi başkasının yerine koyarak yani empati yapılarak, yapilan iyiliktir. Kışı bu iyiliği yapmazsa vicdan azabı duyabilir. Bu yüzden kendisini yapmak zorunda hisseder
Geleneksek iyilik ise;
Geleneksek iyilik ise;
Toplumdan, aileden görerek oturmuş davranış kalınıdır. Insanda yapmazsa ayıplanırim korkusu oluşabilir.
Ornek vermek gerekirse
Otobüste büyüklere yer vermek.
Kurban bayramında gelen misafire et ikram etmek vb.
Ya da insan sırf anne babasının geleneğini devam ettirmek ister.
Mesela diyelim ki elma bahçen var
Her hasattan sonra anne baban
Topladığı elmanın bir kısmını o mahalledeki insana dağıtıyor. Sende herhangi bir vicdan duygusu ya da ayıplanma korkusu hissetmeden
Sırf gelenek devam etsin diye dağıtıyorsun. Mesela önceden kandillerde postanelerden bakkalardan bir şey alıp dağıtırdı millet...
Ee ben de bunu kast ettim işte. Geleneksel, öğrenilmiş aile ve çevreden olan. O zaman karşılık beklemezsin, düşünmeden sırf öğrendiğin için yaparsın. O en "günahsız" iyilik bana göre.
Hayır iyiliklerin çoğu vicdanidir
Empati yaparak vücuda getirirsin
Gelenekcilikte hiç bir duygu yok
Sırf annen baban yaptı diye yapıyorsun
Ne bir acima ne bir korku
Yapmasan vicdan azabı duymuyorsun
Belki bir adet kayboldu diye üzülür ya da annen babandan bir hatıra gitti diye üzülürsün
Öğrenilmiş iyilik, vicdanı da etkiler ve duygu barındırır bana göre. Öğrendiğin bir şey de olsa yaptığın, yapmadan önce bir mantık süzgeçinden geçirirsin.
Tamam o vicdanı iyilik
Geneksel iyilikde
Yapıp yapmamanın yaptırımları
Ya ayıplanmaktan duyulan korku
Ya da anne babadan gelen adet. Anne babadan gelen adet yapılıp yapılmamasının hiç bir yararı ya da zararı yok
Sırf anne baba için yapilir
Bu ikisinin her konuda net bir ayrımı yok bence.
Net olarak var
Vicdanı iyiliklerde genetik ( empati yeteneği ) etkisi oldugu kadar
telkin etkisi çok yüksektir zaten.
Senin dediğin telkin etkisi ve empatinin karışımı.
Senin dediğin telkin etkisi...
Telkinle belirli bir vicdan duygusu oluşturuyorsun. Bu durumda acima duygusu sağlıyor
Geneleksel iyilikde ise ; telkin bu seferde ya ayiiplanma etkisi bırakıyor
Ya da anne babaya karşı bir sorumluluk duygusu bırakıyor
Uh peki..
O zaman son sözü söyleyerek mevzuyu kapatıyorum. Her öğrendiğim bilgide, aslında ne kadar çok şey bilmedigimi, ne kadar çok cahil olduğumu öğreniyorum. Bildigim bir şey varsa o da; hiç bir şey bilmediğimdir.
Ben de, beni farklı açılardan bakmaya yönlendirdiğin için teşekkür ederim.
Rica ederim sayın atinalı
Bende sokrates okuyup
Kendimi delirtmeye devam adice.
Başka, keyifli sorularda görüşmek üzere