"Bir insanı ahlâken eğilmeden, yalnızca zihnen eğitmek; topluma bir bela kazandırmak demektir"
İnsanların aldığı eğitim, karakterini etkiler mi?
"Bir insanı ahlâken eğilmeden, yalnızca zihnen eğitmek; topluma bir bela kazandırmak demektir"
Merhabalar Herkese 🌸
Sizce bir insanın aldığı eğitimler, kişikik özelliklerini değiştirir mi?
Yoksa kaba tabirle "okumak cahilliği alır, eşeklik baki kalır" mı diyorsunuz?
Karakter bana göre bir insanın genetiğine kodlanmış bir durumdur. Eğer insanın karakteri gelişmemişse. İsterse prof olsun yine de çok fazla bir etki olacağını düşünmüyorum.
Eğitimin ailede başladığını düşünüyorum... mesela dunyanın 1 numaralı unıversıtesınde okuyan bırı olsun bu kişi dime ve babası sorumsuz cocukları doven ayyas işsiz, annesi gecımsız , psıkolojık sorunları olan , cocukları arasında ayrım yapan bırısı olsun.. Bu ikisinin ortamında buyuyen bır cocuktan nasl karakterlı bırı cıkmasını beklersın?
bosuna demıyorlar agac yasken egılır dıye... insanın bazı huyları bellı yastan sonra degısmıyor. nasıl ogretıldıyse oyle gıdıyor.
Eğitim kalıte katarmı mutlaka katar... ilim insanı yuceltır. Allah'ın Kuran da ki ilk ayeti dahi ''oku '' . Ama tek basına yeterlı degıl... Aile nın yerını hıcbırsey tutmuyor @DorothyBabe o ınsanın ıcınde eksıklık kaldı mı heryerde karsısında.
teskkurler
Evet etkiler tabi ki de. ama eğitim almayan biri kesin karaktersiz ya da kişiliksiz olacak demek de çok yanlış bir şeydir okul okumayan ama çoğu okul okuyandan daha medeni ve bilgili insanlar da vardır. Eğitim, empati ve hoşgörü gibi sosyal becerilerin gelişmesini teşvik eder. Eğitim, bireylere farklı perspektifleri anlamayı ve başkalarının duygularını göz önünde bulundurmayı öğretir bu sayede de zaten insan kendi kişiliğini belirler.
Aslında eğitim güzel bir yol gösterici olur diyorsun
Evet.
Teşekkürler 🌸
Cevap
32Cevap
Okumak eşekliği değiştirmiyor. Ne insanlar gördüm okumamış ama kendini yetiştirmiş ne insanlar gördüm yüksek okul mezunu ve mevki sahibi olmuş ama bilinçsiz cahil.. Yani okumak kesinlikle çok gerekli ve geliştirici bir unsur. Fakat kendi başına yeterli değil asla. Keyifli akşamlar.
Nadir insanlar hariç aldığı eğitimin her türlüsü bireyin karakterine artı puan olarak işlenir. Ama kimi insana dünyanın en iyi eğitimini de versen kendini geliştirmeyi başaramayabiliyor..
diplomalı cahil bir sürü insan var
kendisini yetiştiremiyorsa bence bir anlamı yok aldığı eğitimin diye düşünüyorum ben
Şekillendirici olur. Ama bütünüyle etkilemez
Ülkede bir çok diplomalı cahil var bence çok büyük etkisi olacağını düşünmüyorum.
maalesef ki etkiliyor zamanında üniversite de beraber okurken. En iyi arkadaşım dediğim ben 2 senesinden sonra devam etmemiştim. O okumuş hemşire olmuştu. Bir gün evine yemeğe gittiğimde, Bana hastane de ki olayları bebeklerle ilgili birşeyler anlatıyordu. Başka konulardan da konuşuyorduk. Fakat o yükseldikçe, çok başka bir karaktere, çok başka bir insana dönüşmüştü. Bu kadar değişebileceği hiç aklıma gelmemişti. Öyle birisi değildi. Anladım ki para insanı çok hızlı değiştiriyormuş. Üzülmüştüm. Sonra dan arkadaşlığımızda bitmişti.
Sana da merhaba.
Hayır. Karakterle alınan eğitimin pek alakası yok. Doktor olan ama karakterini hala bir sandalyeye oturamamış o kadar insan gördüm ki.. Ya da akademisyen olmuş ama ne karakteri, ne kişiliği olgunlaşmamış.. Ne yazık ki meslekle de, kariyerle de alakasız kişisel gelişi₥
Maalesef her zaman etkilemiyor, insan kendini geliştirmeye açık değilse işe yaramıyor. Daha yakın zamanda şirketçe aldığımız bir kişisel gelişim eğitimi vardı. Ve üst düzey yönetici olan insanların bariz şekilde yanlış yaptığı durumlarla ilgili konular işlendi. Eğitim sözde verimli geçti ama etkisi olmadı. Bu sanırım en net verebileceğim örnek olabilir.
Hiç değiştirdiğini düşünmüyorum çünkü karakter oturmuş bir şey öğrenilen bir hal değil. kişi essek ise okumuş olmak onu sadece altın semer vurulmuş eşek yapar esseklikten çıkarmıyor essek her halükarda essek
Okuyan birinin çevresiyle okumayanınki bir olmuyor, hayatta yaşadığı şeyleri insanların etkileşimini kısacası her şeyi etkiliyor bu yüzden karakteri de farklı şekilleniyor bence.
Bazı insanların etkilemiyor ama hala sığ bi bakış açısıyla dünyaya bakıyorlar ama aydınlananlarda oluyor
Tabi ki etkiliyor. Özellikle ilk yaşlarda düzgün bir öğretmen tarafından eğitim öğretim almış olmak insanın hayata bakışını öyle bir değiştiriyor ki..
Etkilenmesini isterseniz etkiler. Ben adaleti severim. Ama hukuk okumadım.
Evet etkiler kesinlikle.. ne kadar çok tecrübe bilgi o kadar farklı görüş ve yasanmisliklar
Bazıları hala cahil kalabiliyor
Kendini bir şey zanneden egolu olan vs.
Kişiliğini değil ama bakış açısını düşüncelerini değiştirebilir
İnsanı karakterini etkileyen çevresidir ve kendisidir
Bence değiştirir, güzel bir yerde eğitim alırsan iyi insanlarla takılırsan "boş, sana bir şey katamayacak tiplerden" uzak durursan etkiler. Fakat bu her güzel eğitim alana karakterli olacak diyemeyiz. Güzel bir karakterin olması dileğiyle...
Içten gelen neyse o bazen eğitim okul hepsi boş bazı insanda
Aile eğitimi yön verir bence
Valla bazı insanlara anca haddini verip yön verirsin
Zaten karakter 15 16 li yaşlarda kısmen oturur aile eğitimi biter o saate kadar adam olmadıysa anca haddini bildirmek gerekir
Aynen bak şimdi oldu anlaştık istediğini söyleyen istemediğini işitir ki itina ile bozarım mis gibi
Hımmm tarzına bayıldım adını öğrenebilir miyim
?
Emsal
Emsal ilginç ama güzel bir isim sende ismin gibi bir kadınsın
Teşekkür ederim hayırlı akşamlar diliyorum size
İyi akşamlar
🤗❤🤗
Ama öyle kalp falan atarsan ben susamamki zaten resmin başımı döndürdü
Susma sende belki elektrik aldım
Hımmm böyle uluorta mi söyleyeyim içimden gelenleri profilini gizliden cikarsanda rahatca konuşsak
Sen benden elektrik alırsan ben sana trafo kurarım
Doktorasını tamamlamış, yurt dışı eğitim görmüş, mesleki ve teknik birçok eğitim geçirmiş nice insanlar gördüm ve çoğu karakter olarak tam anlamıyla birer ÇÖP!
Kesinlikle etkiler eğitim vizyon getirir kültür geitirir.
Etkiler. Bircok bolum okuyup sekilden sekile giren insanlar taniyorum. Psikolog olunca bi tuhaf oluyorlar. Itici
Tuhaf ekseri bir durum.. eğitimlilerin hepsi olmasada çoğu psikolojik ve fiziksel şiddet yanlısı çıkıyor.. çoğunlukla psikolojik şiddete yatkın oluyorlar.. Haksız mıyım? bilemedim ama düşüncem bu yönde kesin..
Akademik eğitim dersen çok az etkisi olur esas olan sosyal hayatında gördüklerinden yaptığı sentezdir.
Ailesinden aldığı eğitim, çevresinden aldığı eğitim, okulda aldığı eğitim bunların hepsinin etkisi var.
Eee yani saatlerce birine laf anlatmak diye bir şey var
Hayır etkilemez. Eşeğe altın semer vursalar ne yani eşek eşektir yine
Evet etkiler. Aynı eğitim 2 kişide farklı karakterlerde yapabilir.
Hayır etkilemez.
Karakter eğitimle değil aile ve çevre ve gen ile edinilen bir şey
O kadar başka şeyler ki karakter yoksunu ne tahsilli insanlar tanıdım
Aldığı eğitimler etkiler ama yaşadıkları daha çok etkiler.
Mecliste diplomalı eşekler de var.
Eğitim önce ailede başlar
Karakteri komple değiştirmez ama etki eder mutlaka
Evet çünkü sorumluluk yüklüyor, sorumluluk değiştirii
Başka etkileyen bir şey mi var. her şey eğitim zaten. Ancak eğitim çeşitleri çok. Okul eğitimi aile eğitimi çevresel etkileşim. Kişinin karakteri bütün bunların ortalamasıdır. Nasıl yetiştiysen sen o sun.
Eğitimi ile karakterini bağdaştırmak sığ bir yaklaşım olur..
Etkiler tabi ortama giriyorsun insan icine giriyorsun sonucta
Etkiler diye düşünüyorum
Etkilediğini düşünüyorum.
Etkiler öyle olmasa niye okula gidelim
Kimisinin etkiler kimisinin de etkilemez.
Valla etkilenmeyeni etkilemiyor karaktersiz öyle kalıyor
Bazılarının kibir seviyesi yükseliyor
Kesinlikle etkiler
Karakter bağımsızdır!
Hayır etkilemez , karaktersizse ortaya çıkmış olur
değişkenlik gösterir de ana de armas yaa
Kismen
Evet etkiler
Etkileyebilir.
Çoğunlukla.
Etkiler bencede
etkiler