İnsanları kategorize etmeniz gerekirse, bunu neye göre yaparsınız?
İyi-kötü, dürüst-samimiyetsiz, dil, din, ırk, kadın, erkek vs..

İnsanları kategorize etmeniz gerekirse, bunu neye göre yaparsınız?
İyi-kötü, dürüst-samimiyetsiz, dil, din, ırk, kadın, erkek vs..

İnsanları sınıflandırma konusuna iki açıdan yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. Birincisi bilişsel açıdan sınıflandırma. Bu sınıflandırma kişileri hep belirli özelliklerine göre sınıflandırırız. İyi, kötü, yardımsever, anlayışlı, nazik, dışa dönük, içe dönük, ya da kaba, öfkeli, kinci, bencil, kibirli şeklinde davranışlarına göre belirli kararlar veririz. Bu kararlarımız bilişsel açıdan bizlere kolaylık sağlar çünkü her seferinde karşımızdaki kişiyi yeniden değerlendirmeye almamız bizi içinden çıkılmaz bir hale sokar ve zihnimiz yorulur...
Şimdi diğer açıdan sınıflandırmaya bakalım. Bu sınıflandırma şeklide insanları maddesel olarak, varlıklarına, statülerine göredir. Nedir bizi sınıflaştıran ya da kategorize eden? Sosyal sınıf ayrımcılığı, işte başa bela olan, insanları karanlığa sürükleyen bir konu. Hepimiz yaşantılarımızda, çevremizde çok defa karşılaşmışızdır bu durumlarla. insanları dilleri, dinleri, ırkları, varlık durumları gözetmeden eşit olarak görmek gerektiğini onları bu şekilde sınıflandırmanın yanlış ve acımasız bir davranış olduğunu düşünüyorum ki çoğumuz “ben böyle bir ayrım yapmam herkes eşittir” der ancak iş sosyal hayatlarda uygulamaya geldiğinde iş değişmektedir. Şimdi konuyu bu noktadan alalım ve örneklerle, durumlarla hatta toplumsal yaklaşımlarla değerlendirelim. Tıpkı matematikte ki sayıların çözümlenmesi gibi toplumsal sınıflar, çeşitli biçimlerde tanımlanmışlardır. Üst sınıf; toplumdaki ekonomik kaynakların büyük bir kısmının sahibi olanlardır. Orta sınıf; nitelikli işçi ve serbest meslek sahipleri. Alt sınıf ise; ücretli sanayi işçileri, köylüleri kapsar. Aslında bir nevi insanların kültür seviyesi, ten rengi ve ekonomik durumları sosyal sınıflandırmayı doğurmuş ve beslemiştir... İnsanları sınıflandırmadan sevemez miyiz?
Sevmenin şivesi mi olurmuş?
Ne olmuş ki…İstanbul’lu seni seviyorum... Trabzon’lu seni seveyrum da... Egeli seni sevip durum... Elazığ’lı ele Sevim... Van'lı Ez ji te hezdıkım... Ha birde üş beş Trakya’lı seviyom beya dediyse hangi şivede olursa olsun insanları sınıflandırmamalıyız..
😅😄
İnsanları karakterlerine göre sınıflandırıyorum, karakterliler ve karaktersizler olarak...😄
Teşekkür ederim bay somurtkan.😄
Rica ederim Mss uğursuz.. ❌
Sende bi tuhafsın fener iyi oynamıyorsa benim suçum ne...😄
Tam gülmekten bahsediyorduk ki içimde kaldı.. Nazar değdirdin gülmeme.. 😏
Gülesin yoktu besbelli zoraki olunca.😄
90+3'e kadar gayet sırıtkandım oysa.. 😕
Fenere çemkir o zmn.😄
O an eic vermek de bana kalmıştı sanki.. 😄
İşte demek istediğim benim nazarım değmez renkli gözüm olsada fenerin beceriksizliği.😄
Renkli gözlüsün demek ki..
Engellendin.. !! 😄
Valla mı haddi.😄
Üşeniyorum.. 😄
Allah taş eder taş işin gücün rast gitmez. 😄
Her türlü rast gitmiyor zaten.. Bir de böyle gitmesin ne olacak.. 😄
Kurşun döktür birde öylesini dene hiçte inanmam şu kurşun dökme işine.😄
Yahu o kurşun domdom olur yine bana saplanır. Dur şimdi.. 😄
O derece mi bahtsızsın vaa.😄
Anlatırsam sen bana kurşun atarsın, o derece.. 😄
Görüldü atarım kurşun atmam ben.😄😄
Oldu o zaman.. Tanışmadığımıza memnun oldum.. 😄
Neyse güldük eğlendik gidiyim de zıbarıyım gari hadi gecen güzel olsun...😄😊
Teşekkür ederim.. :))
İyi zıbarmalar.. 😄
Ben insanları genel olarak sınıflandırmam bunu yanlış bulurum. ama karakter olarak sınıflandırabilirim. bir insanın benim için iyi olup olmaması önemlidir aslında. yani bir insan dürüst güvenilir karakter sahibi birisi ise ve temiz bir kalbi varsa o insana iyi derim. ama bunların dışında İnsanları sınıflandırma çabaları, insanlar arasında ayrım yapmak ve grupları tanımlamak için yapılmış olsa da, sınıflandırmalar genellikle yanlış anlaşılmaya neden olur ve insanlar arasında ayrımcılık yapılmasına yol açabilir. Sınıflandırmalar, insanların kişisel özelliklerine, kültürlerine, ırklarına ve diğer özelliklerine dayandığı için, bu tür ayrımlar insanlar arasındaki ayrılıkların artmasına ve olumsuz duyguların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, sınıflandırmalar insanlar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları abartmaya ve hatta uydurmaya da neden olabilir.
Vicdanına göre
Bana göre bir insan vicdanı kadar insandır
Cevap
23Cevap
insan. bütün insanların aynı yapıya sahip olduğunu düşünüyorum hepsinin içinde doğuştan aynı özellikler yatıyor herkes aynı tür olaylara aynı tepkiyi verdiği gibi insanların birbirine verdiği değer de aynı ölçülerle belirleniyor iyi kötü şeklinde değerlendirmek çok aptalca bence önemli olan sebebi de değil her koşullara bağlı olarak çok kötü veya çok iyi olabilir insan herkesin doğasında olan ve temelinde birbirinin aynısı davranışlara sahip olduğumuzu aynı düşünme şekline dahip olduğumuzu düşünüyorum sadece kimimiz daha farklı yansıtıyor
Insanları sınıflandırmam gerekiyorsa davranışlarına göre daha doğrusu karakterlerine göre sınıflandırıyorum Benim konuşabileceğim muhatap olabileceğim zamanımı harcayabileceğim bir karakteri sahip mi değil mi ona bakıyorum Düşünceleri de benim için oldukça önemli boş konuşan kişilerle işim olmaz
Konuşma tarzı önemli, en önemlisi de saygılı kibar dürüst karakteri temiz ve iyi kalpli olması. İyi kalpli birini 2-3 cümlesinde tanır ısınırım. Kendini öven, kendini beğenmiş ve her şeyi doğru bildiğini zannedip sürekli kendini haklı görüp empati kurmayı öğrenememiş insanları sevmem. Her şeyin üstünde saygı gelir benim için dediğim gibi, saygı, dürüstlük, karakter.
kimse kendini burada kandırmasın şimdi. herkes önce dış güzelliğe giyim kuşama ve kokuya bakıyor. giyimi kötü ve eski olan bir kişi hele birde kokuyorsa bakışlar anında değişir. bunu bende yapıyorum farkında olmadan. sonradan o kişiyi farklı şekilde tanıyınca karakterini görüyorum ama başta olan şey bu. hastanelere gittiğinizde doktor bile giyimi iyi ve temiz olan hastaya daha farklı yaklaşır. doğru değil elbette ama durum bu.
Dil, din ve ırk gibi ayrım gözetmem kimse gözetmemeli, duyarını kasmak için değil gerçekten bunun ayrımı çok yanlış. Ben karakterlerine göre kategorize ederim insanları. Karakterli yani kaliteli bireyler vs karakter eksikliğine sahipler diye.
İnsanları sınıflandırmayı sevmiyorum, yakışmıyor ama velev ki sınıflandırmam gerekiyor o zaman Allah'tan korkan ve korkmayanlar olarak söyleyebilirim.
İnsanların yaptığı seçimlere göre sınıflandırırım kadın veya zenci olmak insanın elinde olan bir şey değil aslında kadın olmanın birşeyi yokta erkekler yüzünden hayat zor yaşanılıyor.
Benim için insan olması önemli.. Karakter sahibi adam gibi adam olsun dil, din, ırk farketmez.. Her yerin iyisi de var kötüsü de önemli olan iyi insanlarla karşılaşmak..
İnsan ve insansı olarak. Çünkü bazıları var ki insan bile diyemiyorsun. Bazıları var ki meleksi diyesim geliyor. Bazı insanları da sevmesem bile insan kategorisine dahil ediyorum ‽
Pek sınıflandırma yapmıyorum. Din, dil, ırk umrumda değil, insan olması yeterlidir. Ben herkesle konuşurum, anlatabilirim. Yeter ki, karşımdaki çok bilmişlik taslamasın
Önce merhametli ve merhametsiz diye sınıflandırıyorum. Sonra onları da kendi içlerinde ayırt ediyorum.
Kotu insan yok desem yalan olur var ama iyi insanlar daha cok var buna eminim
Siniflandirma yapmayi sevmem
İnsanları karakterine, kalitesine, saygısına göre sınıflandırıyorum.
iyi niyet, kötü niyet, ve ne kadar dürüst?
Kültürlü ve kültürsüz olup olmadıklarına bakarak sınıflandırıyorum. Bu kelimenin benim için anlamı çok derin.
Alt tabakada olan insanlara bakış açısından alçak gönüllü olup olmadığından. Maddiyata verdiği önemden, şımarık egolu tavrından. 😌
Omurgalı ve omurgasız olmak üzere iki ayrı kategoride sınıflandırıyorum. Mesleki deformasyon benimkisi 😁😁
Tamamen ama tamamen kafa yapılarına ve zihniyetine göre uzak ya da yakın dururum. Başka hiçbir etken yoktur benim için.
İnsanları dil, din, ırk olarak ayırmam. İnsan insan olduğundan mütevellit değerlidir zaten, yaradılandan ötürü.
İnsanları Sınıflandırmak çok yanlış bi düşünce. Ama sevdiğim ve sevmediğim olarak ayırıyorum sanırım farkında olmadan
Namuslular ve namussuzlar olarak sınıflandırıyorum.
karakterli ya da karaktersiz
yalancı ya da dürüst
Samimi, iyi insan, verici ve bunların tam zıttı insan... q
Yalnızca iyi yürekli oluşuna bakıyorum gerisi pek mühim değil 😊
İyi bir insan olup olmamasına göre sınıflandıririm. Herkes insan ama herkes iyi bir insan değil.
Bir çok şey var çünkü bir çok şey insanın karakterini ortaya çıkarır
Bana karşı samimiyetlerine göre sınıflandırırım en fazla. Diğer türlü kategoriler pek haddim değil.
iyi insanlar / kötü karaktersiz şerefsiz adi aşağılık yalancı insanlar olarak
Kültür seviyesine göre, sonra etkin köken din dil ırk
Sınıflandırmam. Bu insanları ürün olarak görmeye girer bence.
İyi mi kötü mü ona göre sınıflandıriyorum zaten bunu bilmek yetiyor geri kalanını anlamak için
Entelektüel bilgi birikimlerine göre sınıflandırıyorum çoğunlukla. Eğer karşımdaki insan bilgiliyse, hele de bildikleri hakkında tartışmaya açıksa tadından yenmez! Sabaha kadar sohbet ederim.
Gerekli gereksiz olarak 😂
Ben uyanık ve saf olarak yani iyi kötü de diyebiliriz
mütevazilik olabilir... zengın dahı olsa mutevazi biri hep dıkkatımı cekıyor. Bırde capkın ınsanları agzıyla kus tutsa dahi karakter olarak kotu buluyorum. Bir insanı sevıpte ona aıt olana her zaman saygım var..
Müthiş biri-iyi de değil kötü de değil-zaman geçirmeye bile değmez olarak 3 e ayırıyorum
Zeka ve merhamet önce kendisine öz saygısı var mı en büyük kıstas benim için
Birilerini sınıflandırmak bana göre değil, herkes eşittir benim için!
Bilemiyorum, sınıflandırıpda kötü insanmı olayım
Uyuz olduklarım , olmadıklarım
Bi insan vardır bide minsan
Kişilik , karakter ve ırk
Karakterine göre
Medeni ve medeniyetsiz olarak
Temizliğine, karakterine ve kültürüne
Davranış, tarz, konuşma...
İyi ve ya kötü olarak siniflandiriyorum yalnızca
AKP'li mi, değil mi?
Artık bu kıstasa göre.
Ahlaki değerlerine göre