Arkadaşlar aşırı düşünme sorunum var. Birşeyi kafaya takmak gibi değil. Sürekli bişeyleri düşünüyorum. Elektronik bir arıza söylendiğinde başka bir işim bile olsa işimi yaparken sürekli diğer arızanın kaynağı ne olabilir diye kafamda seçenkeleri elemeye başlıyorum. Doğal olarak elimdeki işe odaklanamıyorum. Bu sebeple birden fazla arıza olduğunda sinirlenmeye başlıyorum çünkü her birini aynı anda düşünmeye başlıyorum. Namaz kılarken sürekli dikkatim dağılıyor namazın ortasında öyle kaldığım oluyor çok alakasız birşeyi düşünmeye başlıyorum. Aynı zamanda bu durum geceleri uykuya dalmamıda engelliyor. Yani kısaca hayatım altüst olmuş durumda. Beynim hiç durmuyor. Ne yapabilirim. Bu işi bilen psikolojiden falan anlayan biri var mı?
Aşırı Düşünme (Overthinking) Nasıl Kurtulabilirim?
eskiden böyleydim sonra düşünmenin aslında beni aşırı derece tükettiğini fark edince kafaya takmamaya başladım yani bir anda zorlanıyor insan ama başarınca ne kadar saçma sapan şeyleri kafama takıp kendimi yorduğumu fark ettim
Odak sorunun var iste ben bir odak noktasi buldum ne olsa olacak olan oluyor dedim Sende bir odak noktasi bulursan bu durum kirilma yaratiyor icinde bir seye odaklaniyorsun
Örnegin Gece yatmadan önce 10dk boyunca sadece ayağına odaklan aklina baska seyler gelirse de ayagina odaklanmaya devam et. 1 hafta boyle devam et sonra sureyi 20dk ya falan çıkar.
Kahvalti yaparken sadece yemek yemeye odaklan. Baska bir düşünce gelirse hic umursamadan yemek yemeye odaklanmaya devam et.
Zamanla bu süreleri uzatacaksın. Bunlara beynin alıştıkça odaklamma gücün de ortacak. Yani aklina gelen yan düşünceleri görmezden gelerek onların senin uzerindeki etkisini 0a indireceksin
Durdurmayi deneme çünkü durduramazsin. Kimse durduramaz. Ogrenmen gereken tek sey aklina gelen seyleri umursamamak. Aklina gelmesini engelleyemezsin , umursamamayi öğrenebilirsin. Bu yuzden de odaklanma egzersizleri cok önemli. Yatmadan önce 10dk ayagina odaklan oteki gun eline odaklan oteki gun nasil nefes alip verdigine odaklan. "Aklima baska bi sey gelmesin" diye zorlama. Zorlasan daha cok gelir zaten. Sen gelse de odaklandigin seye odaklanmaya devam et
Günlük hayatta yaptığın şeyler neler ne olduda ne zamandan beri bunlar oldu ve ne zaman bu dereceye geldi temelleri önemli gelen fikirler temelini bilmeden yapılmış yorumlar ve hedeflerinden tut hayallerini günlük hayatında neler yaptığını bunları bilmek gerekir
Günlük hayatım şu an işe git işten gel yemek ye odanda oyalan uyumaya çalış uyuyama sinirlen dahada uyuyama sonra uykusuzluktan bayıl alınamayan uykuyla yeniden işe git.
Ne oldu dersen ağır depresyon yaşadım ve hala atlatamadım arada böyle 1-2 hafta çok iyi oluyor psikolojim sonra aylarca yine bozuk bağlantısı var mı bilmiyorum.
Zamanını kestirmek gerçekten zor. Ama minimum 1-1.5 sene oldu ve son 1.5 yıldır bu halde.
Mesleğim elektrik elektronik teknisyeni ancak aynı zamanda birşeyleri tamir etmek hobim olduğundan herşeyi tamir ediyorum elimden de geliyor ancak bu durum iş yerimde suistimal edilmeye başlandı. Aşırı iş talepleri bitmeyen istekler ve baskılar. Yani otursam saatlerce anlatırım
Ayrıca insanlara hayır diyemiyorum. Biri benden bir şey istediğinde yapamam diyemiyorum. Ve sonra kendime kızıyorum. O kadar birikmiş işim var ki hepsi üzerime yük. Aylardır hatta senelerdir bende kalan cihazlar. Ve bunlar yüzünden helallik almam gerektiği ama aramaya cesaret edememem. Tabi birde telefonla konuşamama fobim var. İnsanların benle alay etme korkusu rezil olurum korkusu var bu yüzden fikirlerimi açıkça söyleyemiyorum.
Bunları yenebilirsin ama her şey senin elinde tabi demesi kolay diceksin belki ama tek başına değil de seni anlayabilen yanında olabilen biri gerekli zaman geçtikçe hayatındaki değişikliklerin farkında olursun tabi öyle biri varsa veya olursa
maalesef öyle biri yok, olacağına inancımıds kaybettim zaten. Destek olacak birine ihtiyacım olduğunun farkındayım. Hatta maalesef ki kendimi buna sanırım şartladım. Biri beni sever değer verirse elimden tutup yaralarımı sararsa hiç birşeyim kalmayacak fikrine körü körüne bağlanmış durumdayım. Bir yanımda diyorki sosyal medya hayatımıza girdikten sonra insanların kafasında zaten seçenek çok diyerek hep en iyisini aradığı, sevmenin değer vermenin eskide kaldığı bir dönemde kim böyle bir harabeyi toparlamaya uğraşırki.
Sorunun cevabını vermişsin seven kişi toparlar ve evet birçok şey eskide kaldı ama şu zamanda da az bile olsa öyle insanlar var zamanı geldiğinde çıkar elbet karşına ve kendini şartlaman vs bir çok konuda düşüncelerin karamsar peki ya konuşma terapistine gittin mi en azından kendini biraz açabilmek açısından
Dinleyip kaçmak değilde dışarıda durup insanların telaşını yüzlerindeki üzüntüyü stresi izledin mi hiç? Herkesin içine attıkları olduğu için artık insan birine derdini açtığında ya kendi dertleriyle alakalı bir ders çıkartır sonra gerisini dinlemeye tenezzül etmez ya da zaten derdim var bide daha fazlasını dinlemek istemez bu yüzden terapist dedim
Gerçekten yardımcı olmak isterdim konuşarak adım adım düşüncelerini iyileştirebilirsin biliyorsun. Terapiste bütçen yoksa gerçekten seni anlayabilecek bir arkadaş çıkar karşına umarım..
Yardımcı olabileceğim bir durum olursa konuşmak veya bir destek öneri vs yazabilirsin ben öyle bir yerden sonra sıkılmam taa ki faydası olduğunu görene kadar.. her şey gönlünce olsun 🙏
bende aynı şeyleri bire bir yaşıyorum bu yüzden devamsızlığım çok artmıştı ve derslere falan asla çalışamıyordum şimdi de yakın zamanda işe başlıcam uyuyamazsam işte bütün gün yorgun olcam çok sinir bozucu
varsayalım ki bir parkta oturuyorsunuz beyniniz sizi düşünceler arasında sörfe çıkardı hemen kendinize gelin ve bulunduğunuz parktaki ağacı fark edin ya da salıncağın rengini aslında var olduğunuz yerin orası olduğunu. detayı çok okumadım ama namaz kılarkende Allah'ın huzurunda olduğunuzu kendinize hatırlatin aklıniza gelen düşünceler olduğunda anı fark edin