Nasıl alçak gönüllü, tevazu sahibi bir insan olunur?
Ne yemek ne içmek nasıl giyinmek gerekir?
Nasıl alçak gönüllü, tevazu sahibi bir insan olunur?
Ne yemek ne içmek nasıl giyinmek gerekir?
Kibir çok geniş bir kavram herkeste farklı farklı tezahur eder. Kimisi çok bildiğini söyler, kimisi çok iyi yaşadığını, kimisi çok güzel olduğunu vs vs. Kibiri yenmek için çeşitli nefs terbiyeleri mevcuttur. Bunlardan en güzeli oruçtur. Hep görmüşüzdür. 24 saat aşk acısı çekenler gerçek manada oruç tuttuğu zaman nefsi köreliyor ve kendi acziyetinin farkına varıyor. Peygamber (sav) 'ın çok güzel bir sünneti var. Bu konu hakkında imam gazalide değinmiştir. Büyük bir acıyla, umutsuzluğa sevk edecek şeyle karşılaştığında gökyüzüne bakar. Kibrini kamçılayacak birşeyle karşılaştığında aşağı bakardı. Bu olayı metafor gibide düşünebiliriz. Eskilerden evliyalarda nefs terbiyesi yapılırken. Bazı kişilere hocaları ben bilmem zikrini çektirirdi.
Bence kibirden gerçekten isterse arınabilir ama bunun için istemesi lazım yani sadece denedim olmadı demek ile olmaz. ama bu daha çok yaşadığı hayat dersleri ile olur. yani kibir ile ego yanı sayılır bu yüzden de kişi bunu isterse bence başarabilir. ama gerçekten istemediği için de pek başaramıyor genelde. yani çünkü kibiri her zaman için daha güçlü geliyor bu yüzden de başarısız oluyor
Yemeyle giymeyle olmuyor. Bol bol şükür etmek gerekiyor. Her gün en az 3 şey için şükrederek başlamak lazım. Benim için bunlar: 1 sağlıklı uyanabildim, 2 bugün de karnım doydu, 3 sokakta açıkta değilim. Bu şekilde 3 madde ile başlamalı
Evet gerçekten çok hoş.
1 tane hurma sabahları öğlen 2 adet ceviz akşama Allah ne verdiyse yumulacaksın..
Sabahları şort, öğlen kot, gece çırılçıplak soyunacaksın işte o zaman tavazuyu elden bırakmayan harika bir insan olacaksın :)))
Cevap
4Cevap
Arınamaz ya, kibir sahibi insan farkında değil nasıl göründüğünün.
Evet haklısın 🙏
bana kalırsa kalpten gelen bırsey ve yaratılıştan gelen bır özellık sonradan kazanılmaz. ama yuregındekı seyı ortaya cıkarmaktır. bunuda kuranı araştırıp bır cok meal okuyup namaza başladıgımda anladığım herşeyı.. ozaman kendınıze gelıp ve kıbırden dunya ısınden ayrılıyorsunuz
Yemeyle gitmeyle olunuyor çok güzel bir din kitabı okudum tasavvuftan bahseder tasavvuf da nefs den bahseder ölümün rengi vardır der yamalı kıyafet giymek ve kıyameti giymekten gocunmamalı insan der az yemeli çok düşünmeli gösterişli kıyafetten uzak durmalı ve çok şükretmeli der
Başına kötü bir olay gelmeden olmuyor o iş şahsen ben buna inanıyorum.
Zamanında gözlerimle şahit oldum...
Sade bir giyim ve yüksek bir dava sahibiyseniz bunu idrak edebilirsiniz.
Nefsimizin her dediğibi yapmazsak onu engellersek sanırım oluruz
Başkalarının yaptığı güzel şeyleri överek
Bilgili oldukça.
Oruç ile. Secde ile.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?