Ve görüldüğü zulüm yüzünden isyan edenler neden günahkar oluyor?
İvit günün mütüş sorusu bu 😌
Ve görüldüğü zulüm yüzünden isyan edenler neden günahkar oluyor?
İvit günün mütüş sorusu bu 😌
bak isin en temeli bu.
melek : akli var nefsi yok.
hayvan : akli yok nefsi var.
insan : hem akli hem nefsi var.
akil ve nefsi bulunan birinin imtihana tabi tutulmasi gerekir yoksa luzumsuz yaratilmis olur. dunya da imtihan sahasi. zalimde olsan masumda olsan mudahale yok burada olsa imtihan olmaz zaten.
Aşığıda gizli pembeliye yaptığım yoruma bakabilirsin
baktim pompacı, senin mantigin klasik "benim sucum neydi de basima bu geldi" mantigi. burada kotulugu yapani suclamak varken sen suçu Allaha yikmaya calisiyorsun. niye Allah istemezse olmazdi. dedigim gibi masumda olsan zalimde olsan mudahale yok. o masum kisininde imtihani sabir ve sebat demekki. ayrica hangi imtihanda mudahale var? sinavda hocan dur oglum yanlis sikki isaretliyorsun A degil o B mi diyor. mudahale olacaksa imtihan niye var? imtihan olmayacaksa insan niye var?
O köyü kişi Allah bile isteye yarattı sonuçta niye suçlamıyayım :d Başına gelmeyen şeye onun imtihanı sabretmek demek çok kolay. Madem hiç müdahale olamaycak 120.000 peygamber ne diye geldi?
Yani kısaca sen de bilmiyorsun zalimlerin neden yaratıldığını
Yioo Allah onun gelecekte ne yapacağını bilmiyor mu?
biliyor ve yani biliyorsa yaratmasin o zaman mantigi mi? ogretmende hangi ogrenci sinavdan gececek veya kalacak az cok bilir. napsin kalacaklari hic sinava sokmasin biraksin mi. bak senin insan niye yaratilmis onun mantigini oturtman lazim once. cunku sordugun sorularin hep ana cikis noktasi orasi.
Öğretmen-öğrenci örneği saçma:d Sınavdan kalan öğrencinin zararı kendinedir. burada öyle değil ben sınav olmasın da demedim neyse anlaşmıcaz
Çünkü Müslümanlar tembel sadece dua ediyor her şeyi allahtan bekliyor keşke bide aklını kullanıp üzerine düşeni yapıp sonra dua etsek işte o zaman zalimlere fırsat doğmazdı
Cevap
2Cevap
Tanrı yok çünkü
Şimdi ben yazacaktım da eksik olur. Bunu okumanı tavsiye ederim 😕
Biliyorum bunu tatmin edici değil
İyi ya da kötü her şeye Allah'ın bizi imtihan etmek için görevlendirilmiş memuru nazarıyla bakarsak biraz içimiz soğur sanırım.😕Bu zalimin de mazlumun da imtihanı... Kim içinden sabirla çıkabilirse cenneti kazanacak..
Ee sorun da orada hem zulme müsade var hem isyana cehennem. İki dünya da yanmıyor mu?
Zulme müsade var evet Allah seni sinayip ölçmek için zalimle imtihan ediyor. Bakalim kulum verdiğim musibet karşısında sabredip cenneti kazanabilecek mi diye.. Sen zalimin zulmü karşısında bunun Allah tan geldiğini bilip sabredersen cenneti kazanacaksın. Yok eğer isyan edersen de cehennemi. Zalim zaten ebedi bir cehennemi garantilemiş. Dünya iki günlük ve devamli mutlu olma yeri değil. Burada tâbi tutulacağın imtihanlari geçersen cennet var. Düşün mesela;Kpss ye çalışmak senin için eziyet, lanet gibi bir şey ama sen bu eziyete katlanip sabredip çalışırsan seni bir ömür rahat ettirecek bir işe kavuşacaksın.. Hem dünyada zulme sabredenin ahirette mükafatı kat kat olacak. Allah ayrıca ödüllendirecek.. Peygamberlerin hayatına bakarsak onlarda ne kadar zalimle imtihan olmuşlar.. Zulme uğramışlar ama sabretmisler. Onlar ki Allah'in en sevgili kulları mesela🤓
Zaten linkde olanı yazmışsın dediğim gibi tatmin edici değil. Acımasızca katledilen , 15 kişi tarafından tacavüze uğruyan birine sabret diyemezsin
Acımasızca katledilyse zaten cennete gider. Tecavuze uğradiysa tecavüz edene isyan edebilir. Ama Allah'a isyan etmek ne haddimize. O zaman bu dünyayı sen kalıcı bir yer sanıyorsun, dünyanın gelip geçici ve imtihan yeri olduğunu idrak edemmissin demektir bu 🙄
Bunları yaşayanlar müslüman ya da iman etmiş olmak zorunda değil ki. Allah o insanları yaratmasa tecavüz ya da kötülük olacak mıydı? Suriye'de 14 yaşındaki kız 15 militanın tecavüzüne uğradı belki de yakınları katledildi neden Alllah suçkamasın? Sadece onlar değil aileleri de isyan edebilir. Daha farklı konuya çekersem Allah çift cinsiyetli insanları neden yarattı? Allah zalimle sınacayacaksa merhametlidir diyenilir miyiz? Bu gün çoğu psikolog tecavüzcülerin ve eşcinsellerin küçük yaşta istismar edildiğini bu yüzden travma yaşayıp bu yola girdiklerini söylüyor. O halde Allah eşcinsleri lanerlemek yerine neden ıstismarcılara engel olmauyor? Tonla soru sorabilirim.
Ama senin diyeceğin tek şey bunlar imtihan :d
Sen inancını kaybetmek üzeresin bir Müslüman asla böyle konuşmaz. Dünyanin yaşanılan her şeyin bir imtihan olduğunu bilir. Allah hidayet versin bazı şeyleri idrak etme konusunda sıkıntı yaşıyorsun.
İşte sorun orada her şeye imtihan diyip çekilmek:d İstismara uğrayan çocukların nasıl bir imtihanı varmış. Ya da çift cinsiyetle yaratılanların. Hiç hayatlarına baktın mı mesela onları ucube gibi yaratan , hayatlarına zulum eden bir yaratıcıya niye inansınlar?
Ben ucube gibi yaratılmadım ama benim de pek çok imtihanım var. Yani o, şu, bu hikaye. Gecenler de doğuştan kör biriyle tanıştık bir kurumda. Ona istediğiniz soruları sorabilirsiniz denildi. Adam benden mutlu yemin ederim. Orada bir birime memur olmuş evlenmiş yuva kurmuş. Ben sordum ki;görüyorum ki çok neşelisiniz ama artık gençler tırnağı kırılsa bunalıma giriyor, neşenizi neye borçlusunuz dedim. O da dedi ki;gençler teknolojiyle kafasını bulandırdı, sabahtan akşama ellerinde telefon maneviyatı göremez oldu. Adam maneviyattan aldığı güçle benden mutluydu yemin ederim. Oradaki herkes de bunu çok iyi hissetti. Allah kuluna zulmetmez. O adami kör etmiş ama kalp gözüyle bakıp mutlu olmayı da nasip etmiş. Olaylara, yaşananlara gönül gözüyle bakmayı dene biraz. Kiz tecavüz uğramış da uğramış diyorsun.. Orada küçük çocuklar öyle bir iman gücüne sahip ki her şeyin Allah tan geldiğini ve bu dünyanın geçici olduğunun idrakindeler. Allah dağına göre kar yağdırıyor. Kucuk bi çocuk savaşta ailesini kaybetmiş;Allah onları yanına aldı diye olaya bakıyor. Yani senin benim gibi veryansın etmiyor. Iki günlük dünyada aman şu niye başıma geldi aman niye bu başıma geldi diye ağlamıyor. Bunu yapanlar dünyanın geçici bir sınav meydanı olduğunu idrak edemeyenler her olaya ağlıyor, isyan ediyor. Evet dünyada hep kalacak olsak isyan belki hakkın olur. Ama bizim yarına çıkma garantimiz bile yok.
. Hangi yaşta öleceğimiz meçhul. Allah in gevuru dediğimize İslam ilham oluyor da Müslüman oluyor. Bızim Müslümanlarımiz ise hâlâ dünyanın yalan, yaşadığı her şeyin imtihan olduğunu algilayamiyor. Bu neden biliyor musun;dünyayı geçici bir yer olarak görememekten. Arkasinda cennet, cehennem olduğunu bilmemekten. Allah tecavüze uğrayanın da eksik yarattığının da hakkını verir merak etme.. Sen içine düştüğün şüpheden kurtarmaya bak kendini. Cunku senin durumun onlardan daha kötü. Onlar dünyada çektiği sıkıntıyla cenneti kazanır. Sen başkaları adına ettiğin isyanla maazallah hem dünyanı hem ahiretini kaybedersin maazallah
Sen benim sorularıma cevap veremiyorsun ki klâsik imtihan , cennet-cehennem diyorsun vsfsf Neyse
Senin inancın tam olsa "imtihanın"bir Müslüman için neler ifade ettiğini anlardın. Daha da sorgulamazdin. Bunda anlamayacak ne var. Basina musibet gelen bile anlamışken.. Çok örnekler var da bununla ilgili uzar uzar gider. Benim de vaktim yok. Kafana takılan soruları sağlam ilahiyatçılardan dinle you tubeden
Sormadığımı nerden biliyorsun zaten aynı şeyi diyip duruyorlar :d Başına musibet gelen kişini anladığını nerden biliyorsun , o kız işkence görüp, tecavüze uğrarken orada mıydın? Ha doğru gerçi sabretmekten başka seçeneği yok ağzını açsa dünya da çektiği azap yetmediği gibi cehennemde de yanacak. Allah dağına göre kar vermiyor. Da neyse uzatmıcam seninle anlaşmamız mümkün değil zaten
“biz ona hayır ve şer olmak üzere iki yol gösterdik” (beled/10)
E ona diyor ailesi ölüdürülüp 15 kişi tarafından tecavüze uğrayanın ne suçu varmış? :d
Artık buna cevap verecek kadar bildiğim ayet bile yok
Sence neden olabilir?
Neden
Yok işte ondan soruyorum
Çünkü yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?