Kesinliği su götürmez bir ahlak anlayışı (ulaşmak zorunda olunan) yoktur bana göre. Ahlak zamana, kişiye, eğitime, ortama vs değişkenlik gösterir. Bu nedenle tüm insanlığa ve tüm zamanlarda uyabilecek bir ahlakın varolamayışı ona ulaşılacak yolları çeşitlendirir. Asker sınıfı insanların ahlaki yapısı daha disiplin ve mantık odaklı iken dindar insanların ahlakı daha tinsel ve akla uygun olma zorunluluğu olmayan türden olabilmekte. Bir sanatçının ahlaki değerleri kendine has iken, siyasetçilerin ki bambaşka olabilmekte.
Böylelikle ahlaka giden yolda seçenekler değişkendir bana göre. Sadece akıl ve duygu gibi iki kavramla ulaşılacak ahlak yaratabilseydik dünya da bu denli çok kültür, toplum, soy ve kabile varolamazdı sanırım.
Bir başka açıdan da bakarsak sadece akıl ile ulaşılan ahlak kanunvari disipline dönüşür ki ahlak olmaktan çıkar dı, sadece duyguyla ulaşılacak ahlak ise görece kırılgan kurallar bütünü vareder ki bu da toplumları birarada tutan unsur olmaktan çıkarırdı ahlakı.
Ahlak denilen değişkenliğe etki eden unsurların daha fazla olabileceğine inanmaktayım. Akıl ahlakın üzerine konulduğu zemin olabilir aksi halde ona ulaşmak için bir araç olarak yetersiz kalır kanısındayım.(ahlakın gerekliliği bambaşka bir tartışma konusu)
Ego, Süper ego ve id bu üçü kişiliği oluşturur. En azından Freud a göre 🙃 ego Süper ego ile id arasındaki dengeyi sağlar. id tamamen zevk temelli arzulardan oluşur. Yeme içme cinsellik vb. Bu dengeyi ego sağlayabilirse kişinin ahlaklı olduğunu söyleyebiliriz ama sağlayamaz ise ahlaklı değildir diyebiliriz. Buradaki olay içgüdülerini kontrol edebilme gücü bu da sadece mantıkla olabilir mi bence hayır mantık bilincin bir parçası sadece 🙃
"Akıl olmayınca neylesin fikir çalsın abdurrahman oynasın bekir" demişler. Bunların hepsi bence bir bütündür. Çevrenin etkisi, yetişme tarzı, yetiştirilme tarzı gibi faktörlerde başlı başına önemlidir. Bence sadece akıl ve duygu diyerek değerlendiremeyiz.
Kişilik & Karakter konusunda 204,2b cevap paylaştı.
Ben her zaman için mantığımı tercih ediyorum. çünkü kalp insanı yanıltıyor sürekli. tabi ki mantık demek tamamen kötü olacaksınız demek değil tam tersi insan zekası ile doğruyu yanlışı daha iyi ayırt edebilir. bazen iyi niyetli yapılan şeyler de kötülüğe dönüşebiliyor çünkü. mantık olmazsa olmaz
Şimdi şöyle zaten bütün duygular beyinde yaşandığı için yani aslında biz duygusal bir karar verirken bile beyin ile son kararı vermiş oluyoruz. burada önemli olan insanın içine yatması yani eğer vicdan azabı duymuyorsan ve kimseye zarar vermiyorsan o verdiğin karar neyse devam edebilirsin.
Yetersiz. Çünkü akıl denilen şeye nefs, şeytan ve çevresinden gördükleri ile şekillenebiliyor. Misalen burdaki şehvet perestlere sorsak evlilik olmadan cinsellik yaşanır bunda ne var bla bla bla diye sıralarlar. Üstüne alınan alınsın