Paracı olmak yahut paracı olmamak işte bütün mesele bu mu?

Sizce pek çok insanın (bunu okuyan pek çok kişi de muhtemelen) böyle paracıl olmasını, paraya kıymet vermesini nasıl izah edebiliriz?

Yanlış anlamayın, para kazanması, biriktirmesi, ihtiyacı olması vs. değil bunları demiyorum. Parayı kalbine koyması ve sevmesinden bahsediyorum.

İnsanlardan daha çok ve yeri gelince para için ilişkileri bozulanlar, psikolojisi bozulanlardan bahsediyorum. En lüzümsuz yerlere (başkasının parasını) balya balya harcayıp, yoluuna çıkan bir dilenciye bir kaç lira vermeye tenezzül etmeyecek cimrilikte olanlardan bahsediyorum.

Aldığı eşyanın, elbisenin, cihazın vs. markasını gözünüze sokmaya çalışan, sürekli yediği sofrasını ifşa eden görgüsüzler, Instagram da devamlı arabasının direksiyonunu canlı yayın yapan veya profil fotoğrafında arabasının önünde poz verenler, iphone marka telefon hastalığı olan teşhirciler, gösteriş manyaklarından bahsediyorum.

Evet sizce nedir sebebi?

Benim iki tane. Birisi kadınlarda, kızlarda çoğunlukla daha fazla olduğu (genele oranlarsak).

İkincisi ise yaşı 30-40ı geçenlerde gittikçe daha şiddetlenerek fazla mal, mülk, para, biriktirme sevgisi olduğu.

İstisnaları elbette tenzih ederim.

Paracı olmak yahut paracı olmamak işte bütün mesele bu mu?
Cevapla