Asıl konuya girmek yerine lafı uzatmanın sebebi nedir iletişim kurulurken? İnsan ilişkilerinde kişiler birbirinden ne istiyorsa direkt yazmalı ve ifade etmeli. Saçmasapan zırvalara ne gerek var? Bugüne kadar gördüğüm insan tiplemeleri öncelikle benim kişisel özelliklerimi, yüce değerlerimi efendime söyleyeyim muhteşemliğimi! Bilmem neyimi şuyumu buyumu övüp durur. İyi de aslında onu dinleyen ya da gerçekten söylediklerini sallayan kim?
Gerçek bir insanın söylenilenler karşısında etkilenmeyeceğini pek çok kişi bilmez dönüp dolaşıp laf salatası yapar.
Senin asıl sorunun ne?
Sen aslında ne demek istiyorsun?
Sen bu kişiden ne istiyorsun?
Ne istediğini açıkça yazsan belki de istediğini alacaksın ama g. erizekalılaştığın için asıl derdin havada kalıyor.
Neden insanlar iletişimde yetersiz?
İnsanlar neden tam olarak ne istediğini söylemek yerine lafı uzatır?
Görseldeki sahne çok güzeldi yaa 🤩 Orada gerçekten masal anlatmasını istemişti, ona hiç masal anlatmamış babasından... Tabi konumuz bu değil 😀
Sebebi eğer gerçek düşüncesini, isteğini söylerse olumsuz bir tepki veya reddedilme, istediğini alamama düşüncesi. Yani stratejik davranılıyor.
Seni överek iletişim kurması da bu sebeple, çünkü ortak bir dil kullanmaya çalışıyor özgüveni yüksek birisini överek.
İletişim konusunda en sıkıntılı ülkelerden biriyiz çünkü kısa zaman öncesine kadar aile içinde bile çok konuşulmayan bir kültür hakimdi bu topraklarda, devam da ediyor azalsa da. Üzerine iletişim konusunda eksikliği de eklersek sonuç bu oluyor.
Burada denk geldiğim bir soru ibretlik.
"Bir bayan ile nasıl konuşulur?"
Sanki uzaylı ile iletişim kurmayı soruyor, sözün bittiği yer...
Her insanin kendine göre bir tarzı var. Aslında bu durum biraz özgüven noksanlığı ile ilgili. Çocukluğundan itibaren çocuğa karşı baskı , ayıp gibi kavramlar ile büyüyünce ister istemez soru sorma , isteme cesaretini azaltıyor. İstediğini soyleyememe acaba ne düşünüyor ben böyle dersem gibi? Sorular oluşuyor. Bazı insanda nedense bir türlü soyleyemez derdini , istediğini anlatamaz. Biraz zeka, biraz kapasite ile ilgili bir durum. Ne istediğini bilen , ne yapacağını söyleme cesaretini gösteren insan makbuldür.
Metropolde yaşayan insanların köy hayatı yaşayan insanlara göre nezaket gelişiminin nedeni bireyselliğin daha fazla gerek duyumudur. Köydeki adam çay kat der metropoldeki adam lütfederseniz zahmet olmazsa çay koyabilirmisiniz der. Aslında nezaket dolaylamadır. Birisi bireysel zeminden baktığı için seninle böyle konuştuğu zaman hedefe varılacağını sanır. İstanbul beyefendisi kalıbı işin özünde cok sıkıcıdır mesela, sebebide bundan olabilir.
insanlar iletişimde net olmalı, kafasındakileri beyninden süzgeçten geçirip yalın anlatmalı , ben öyle olmayınca açıkça dinlemiyorum. bir an önce konuşmasını bitirmesini bekliyorum