Rivayet edilir ki, Cenab-ı Hak kendi nurundan aklı yaratır, ona “Gel” der, akıl gelir, “Git” der, gider. “Ben kimim, sen kimsin?” diye sorar. Akıl “Sen benim Rabb-i Rahimimsin, ben ise Senin aciz kulunum” diye cevap verir. Cenab-ı Hak akla hitaben der: “Senden daha aziz bir mahlûk yaratmadım. Seninle verir seninle alırım.”
Sonra, ateşten nefsi yaratır. Ona “Gel” der, nefis gelmez. “Ben kimim, sen kimsin?” diye sorar. Nefis “Ben benim, sen sensin” der. Bunun üzerine onu ateşe atar. Nefis hâlâ “Ben benim, Sen sensin” demektedir. Cenab-ı Hak ardından nefsi aç bırakır. “Ben kimim, sen kimsin?” diye sorduğunda, nefis “Sen benim Rabb-i Rahimimsin, bense Senin aciz kulunum” cevabını verir.[18]
Bu rivayet sembolik bir anlatımla akıl ve nefsin konumlarını çok güzel bir şekilde ortaya koymaktadır. Akıl Allah’a itaatkârdır, haddini bilir, aczini itiraf eder. Nefis ise isyankârdır, haddini aşar, aczini kabul etmek istemez. Ancak rivayette görüldüğü üzere, aç bırakılması gibi durumlarda haddini bilir, Allah’ı tanır, aklın dediğini o da demeye başlar.
Bediüzzaman’ın şu ifadesinde nefsin akla ve kalbe tabi olmasını görmekteyiz:
“…Nefis de, akıl ve kalbe tâbi’ olup merakını bırakmış diye anladım."[19] Şüphesiz bu, uzun bir nefis terbiyesinin neticesinde meydana gelir. Yoksa nefis normal şartlar altında kolay kolay akla ve kalbe tabi olmaz.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer