Tanımlaması en zor duygu nedir sizce?

Duygular görünmeyen ama hissedilen, hissedildiği de zaten kanıtlanamayan olgulardır.

Tüm dünya duygu üzerine konuşur, ama detaylandırılması, anlamlandırılması, izahati ve insanlardaki yansımaları binlerce yıldır devam etmektedir. Ki insanlar, aşk duygusu üzerine bile hala yeni şeyler öğrenmektedir.

Peki tanımlamaya kalkasanız, tanımlamakta en çok zorlanacağınız duygu ne olacaktır?

Gayba iman, dünyanın bugüne dek üzerinde en çok düşündüğü, en çok ihtilafa düştüğü, yeri geldiğinde birbirini kırdığı, öldürdüğü, cinayet ve suç işlediği, farklı farklı gruplara ayrılıp birbirine düşman olduğu bir olgudur. Çünkü birileri teslim olur, birileri direnir, birileri de direnenlere saygı duymaz. Sakın yanlış anlaşılmasın, noktan imanda değil, iman eden gönüllere olan tavırdadır.

İman, gönülden gelen bir mertebedir. O mertebenin de gayba dair oluşundan mütevellit kanıtı olmaz. Kanıtı olsa idi, inanmayan kalır mıydı? Kimin kimden farkı kalırdı?

İnancın da, kalbe değdiği huşu çizgisinde bir nahif, tarifsiz lezzet tılsımı vardır. Gönüldeki bu teslim oluş tebessümünü, kalplerdeki '' hiç '' olmaya yanma gayretini, O'nu (C. C.) ve Rasululü'nü (S. A. V.)'i koşulsuz, sınırsız ve çıkarsız sevmekteki güzellin getirdiği o muhteşem duyguyu izah, bana göre dünyanın tanımlaması en zor duygudur. Çünkü bırakın izahı, hissedileni dahi dünyaya dair hiçbir kelime, hiçbir tavır asla anlatamaz. Ne bugün, ne dün, ne de yarın izah edebilecek bu duyguyu herhangi bir şey. Neden bilir misiniz? Zira dünya, bizlerin değildir, bizler buraya ait değiliz. Ruhlar burayı doğduğunda yadırgar, yaşarken yadırgar, ölürken dahi yadırgar. Zira bizler aslen benliğimizi ancak ahirette bulacağız inşaAllah.

Zaten var olanların dinlediğimin açığa çıkarttığı bir bölümünü yazmak istedim ben de...