İnsanları, konuştukları ve muhatap oldukları kişiler seviyesinde değerlendirir misiniz?

Bu biraz karmaşık bir konu, tekrar izah edeyim.

İnsanlar çevrelerine, kendi istedikleri ve koydukları sınırları mertebesinde insanları barındırır, onlarla muhatap olur ve çevrelerini kendileri inşaa eder. Yani biri toplum içerisinde muhabbet ediyorsa, yorumlaşıyorsa, mention'laşıyorsa, güle eğlene sohbet edebiliyorsa iki tarafın da pek tabii rızası vardır, gönlü vardır ve '' keyif alıyorlardır ''.

Tam bu esnada bir ayırıma gidiyor zihnim.

Mesela, benim zerrece haz etmediğim bir karakter ile, bir mekan yahut bir durum ile haşır neşir olabiliyorsa biri, benim muhatabım olmamalıdır, şeklinde düşünüyorum. Yani mesela benim ile iletişimde olabilecek birisi, benimle konuşurken benim kıstaslarıma ve muhabbet örgüme göre hareket ederken, benimle hiç alakası olmayan (tamamen olumsuz manada) bir başkası ile nasıl yine harika bir sohbette bulunabilir?

Bu noktada karşımdaki kişilere dair zihnimde oluşan şema, karakter oluşumu farklılaşabiliyor benim nedense. Bunu, bir halk düşmanı, bir din düşmanı, ahlaki değerlere düşman ve tamamen illegal bir kişiyi destekleyip, sonrasında yanınıza gelip ahlak, edep ve vatan milletten dem vuran sohbetinize katılmasına benzetiyorum, uç bir örnek olarak da. Kim bilir? Belki de yanılıyorumdur, çok sanmasam da.

(Hayır, istisnalar kaideyi bozabilir, onlar belki de sızıntılardır gerçeğin içinden gelen.)

İnsanları, konuştukları ve muhatap oldukları kişiler seviyesinde değerlendirir misiniz?