Zorlu süreçleri yaşamak elbet ders çıkartır peki bu zorlukları görmek empati kurmak ders Almak için yeterli değilmidir?
✨🫶✨

Zorlu süreçleri yaşamak elbet ders çıkartır peki bu zorlukları görmek empati kurmak ders Almak için yeterli değilmidir?
✨🫶✨

İnsanlar büyürler.. Büyümek yaşadığı şeylerin ne kadar acı olduğunu fark etmektir aslında.. Çocukken acıyı yaşamak zorunda olan başkalarıdır.. Büyüdükten sonra ise acıyı doğrudan kendimiz tecrübe ederiz.. Ders çıkarır mıyız çıkarmaz mıyız bilmem ama sonuç olarak acı acıdır ve acı acıtır.. Keyifli geceler..
Bu tamamen fıtri bir durumdur...
Kimi insan vardır, bin bir türlü örneğin tek bir konu üzerinde sürekli aynı hataları yapar ama asla ders almaz. Ders almaya meyletmez çünkü, karakteri budur.
Kimi insan vardır, bırakın başına gelmesini, civarında olanlardan ders alır kendine de, düşmez o hatalara. Bu da yine karaktere binaen bir durumdur.
Pişman, od olmak adına yanmak yahut bir şeylerden bilerek sakınmak tamamen kişide biten olaylardır. Ama yaşanılan zorlukların, engebelerin, kritik virajların insanlara olgunluk katıp hayatını da şekillendirdiği aşikardır.
Yorum için teşekkürler 🌸
Empati evet önemli ve güzel bir şey ancak yaşamadan ders çıkarmak çok zor. Nasıldı o söz, "Hayat öyle bir öğretmendir ki önce sınav yapar sonra ders verir." Sanırım böyleydi. Bir de "ders sen öğrenene kadar devam eder" diyor. Yani yaşamak şart.
Yani bazıları görüyorum. Kendi yaşadıklarından bile ders çıkarmıyor ki. Aynı hatayı defalarca yapıyorlar.
"Başkalarının hayatından ders alın. İnsan, bütün hataları kendi yapacak kadar uzun yaşamıyor."
Bu soz hayatım boyunca uyguladığım bir söz. Bu konuda iyi gözlem yapıyorum , dikkat ediyorum. Aynısı benim başıma gelirse o kisinin yaptığı hataya düşmemek için. Gecmiste yaşamıyorum ama insanların geçmişinden ders çıkarıyorum. Bu da bizi çoğu hatadan koruyor bence 💜💜🌻🌻
Cevap
22Cevap
Evet, zorlukları yaşamalıyız, hayatın diğer yüzünü görmeliyiz. Hepimiz zor süreçlerden geçtik, geçiyoruz. Sınanıyoruz bi yerde. Önemli olan ders çıkarabilmek, kendini bir daha o duruma sokmamak.. Herkesin derdi “çok büyük” başkasının derdi “ufacık”; hani bi laf var ya “benim derdimin yanında, seninki ne ola ki” aynı şey insanların başına gelmeden, empati yapamıyorlar.
Sanmıyorum en iyi öğretmen hayatın kendisidir
Kesinlikle çalışmayana
ekmek olmadığı Gibi
hayatı yaşamayana da
Bedava mutluluk yok 💎
Yaşamak gerekiyor kesinlikle..
Bilmekle birebir o olayın içinde bulunmak çok farklı..
Ateşin yaktığını, yağmurun ıslattığını, gecenin karanlık olduğunu biliyoruz fakat dilimiz yanmadan, sırılsıklam olmadan, ay ışığını izlemeden hiçbirinin hissettirdiğini anlayamayız..
Her zorlu ve kolaylı şeylerin başımızdan geçmiş olması birer deneyim kazandırır, belli başlı şeyleri yaşayarak ve görerek ilerlersek hayat bizi daha güçlü ve bilinçli kılacaktır diye düşünüyorum.. İnsana Olgunluk kazandıran şey deneyimlerdir ve bunlardan çıkardığımız çıkaracağımız derslerdir diye düşünüyorum..🙂
Yeterli aklı olana düzgün empati kurabilen yaşamadan da hissedebiliyor zorlukları ve ders çıkarabiliyor iyiyi ve kötüyü ayırt edebiliyor. Kimisi ise nekadar duysa görsede yaşamadan ders çıkaramıyor o hissi anlayamıyor. Yazık ki kimileri de ne yaşarsa yaşasın ders çıkarmıyor ve ayni hatalara tekrar tekrar batıyor pişmanlıklarla dolu bir hayat sürdürüyor
yaşayamaz öğrenemez sözü bile var bir musibet bin nasihattan iyidir diye.. düştüm her düşüşümde bişeyler öğrendim
Gerçekten öyle ✨
Bana göre yumurta mı tavuktan çıkar yoksa tavuk mu yumurtadan gibisinden bir soru.. isterim ki kimse üzülmesin kimsenin canı yanmasın.. amma cevabını bilemedim🤷🏼♀️
Toplum olarak zoru seviyoruz illa ezileceğiz daha çok ezileceğiz ama asla rahatı aramayacağız. Haliyle derste çıkaran olmuyor bana göre ki dediğin imkansız sayılır
"Bir musibet kırk nasihatten yeğdir" demişler..
O zorluğu görmeden, yanlışın sonucunu görmeden ders çıkarmıyoruz, illa o zorluklardan geçeceğiz.
Yaptığım hataları defalarca yaptım akillanmadım yine de işimden bile oldum ama bu sefer farklı olacak ders çıkardım
Yeterli değildir. Mesela hiç ömründe inek sağmayan biri kitapta okuyarak veya bir yerde izleyerek yapamaz.
Bence zorluklar insanı daha güçlü kılıyor, hayata bakış açısı insanlara karşı tahammülü ve dediğin gibi empati duygusunu geliştiriyor
Genelde öyle oluyor. Ders almak için ciddi anlamda başına bir şey gelmesi gerekiyor
Bizim insanlar anlamaz.
İlla başına bir iş gelmesi lazım.
Geçipte ders çıkaramayanlar var hep karşıya suç atma huyları olduğu için
Çıkramaz bence adı üstünde ders. Öğrenmeden bilmezsin.
Gözlem yeteneği varsa empati duygusu gelişmişse gayet çıkarır
şart değil başka insanların hayatlarını gözlemleyerek de ders çıkarabilir insan
Bazı duyguların izahı mümkün değil yaşanmadan anlaşılmıyor. Diğer türlüsü ezberden konuşmak.
Çıkaramaz, insanoğlu aynı yerden vurulmayınca o yaşantıdan hiç ders çıkaramaz.
Çıkarabilir. Bunun için illa zorluk yaşamaya gerek yok.
“Başkalarının hatalarından ders alın. İnsan bütün hataları kendisi yapacak kadar uzun yaşamıyor.”
Oyunlardaki zorluk seviyesi değilse dersi bırak kalem alamazlar silgi tutamazlar
Biraz zor iş o olmadan
Zorluklar tecrübe getirir kesinlikle..
Çıkarabilir bence.
Atalarımız boşuna dememiş bir musibet bin nasihatten iyidir diye buna çok inanıyorum bana bazen bir şeyi defalarca anlatsalar işlemez ama yaşayınca ders alıyorum
Çevresinde ki zorlukları görerekte ders çıkarabilir
Zorluklar görmesine rağmen hala altal sapta yaşayan insanlar var
Eşekten düşeni bir başka eşekten düşen kişi anlar onun harici boş nasihat olur.
filmlerden bile çıkabilir ders
Bir musibet bin nasihatten iyidir diye söz var.
Hayır değil akılda kalıcı kalmaz bende öyle
Çıkaramaz
Zannetmiyorum deneyimlemek gerekiyor.
Acıyla yoğrulmadan ders çıkaramıyor insanoğlu.
Acı çekersek olgunlaşırız
zorluk çekildikçe ders alınır
gercektende 1 nusibet 1000 nasiyattan iyi
Çıkarır
Sanırım hayır
Ders çıkarılacak bisey yok insan belasını istiyor
Cikaramaz
Evet
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?