Çogu insanin gerçekten bilmeden önyargılı cevaplar verdiği evrim hakkında ne düşünüyorsunuz?
Cevabın nedir?
Kişilik & Karakter konusunda 9,2b cevap paylaştı. En kısa tanımıyla evrim, canlı türlerinin popülasyonlarının nesiller içerisindeki değişimi sürecidir. Evrim, genellikle kısa vadede genotipteki (genlerdeki), genellikle uzun vadede ise bu gen değişimlerine bağlı olarak fenotipteki (fiziksel özelliklerdeki) değişimdir.
Ancak bu sürecin tanımlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken çok önemli iki nokta bulunmaktadır:
Evrim, tekil bireylerin değişimi demek değildir! Evrimsel süreçlerde değişen, popülasyon içerisindeki özelliklerin genel dağılımıdır.
Örnek: Bir bireyin, bir mutasyon sonucu 6 parmaklı doğması evrim değildir! Ancak bir türün popülasyonundaki bireylerin parmak sayılarındaki genel dağılımın değişimi, evrimsel değişimlere örnektir. Benzer bir şekilde, bir türün tek bir bireyinin önceden yemediği bir besini zorla yemesi evrim değildir. Ancak yeni bir beslenme tipinin, popülasyon içerisinde genel olarak yerleşmesi evrimsel bir değişimdir.
Evrim, bireyin ömrü içerisinde geçirdiği değişimler değildir! Evrimsel süreçlerde, nesiller içerisinde olan değişimden bahsedilir.
Örnek: Bir insanın ömrü içerisindeki boy uzunluğu değişimi evrim değil, gelişimdir. Ancak bir popülasyonun boy uzunluğundaki dağılımın, uzun yıllar ve nesiller içerisindeki genel değişimi (dağılımın değişimi) evrimsel bir değişimdir.
Fakat her zaman bilim ile din bu konuda ters kutup göstermekte veya dinci kesimler bunu kasten saptırmakta.. Yaşayan tüm canlılar C karbon formu olduğuna göre..01 Yorumla- +1 yıl
Teşekkür ederim bilginizi paylastiginiz icin
En İyi Cevaplar
Bilmemek de mutluluktur :) biz maymundan gelmedik yaklasik 5 milyon yil once insan ve sempanzeye kök veren bir ortak ata vardi! Bunu idrak etmek bu kadar mi zor! Yani biz sempanzeden gelmedik onunla kuzeniz.. Yahu siz yari cahillerin sordugu bu klişe soru suna benziyo: kuzenimle benim gecmisde yasamis bir ortak atamiz varsa kuzenim neden ben olmadi? Son derece gülünçsünüz..
16 Yorumla- +1 yıl
Bnce de :) tesekkler bilgi için
- +1 yıl
Bu konuda cok bilgilisindir eminim
- +1 yıl
Güzel hobi :) size mesaj atamiyorm rica etsem yazar msnz
Gizli Üye(30-35)+1 yıl'biz maymundan geldiysek şimdi ki maymunlar neden insan olmuyor'düşüncesiyle hareket ediyor çoğu insan ne yazık ki. bence burada kimseyle evrimi tartışma. burdaki herkes Allah din kitap diyip sonra bir kız gördüğü zaman öyle laflar yazan insanlar ki. ne yazsan ne anlatmaya çalışsan boş. Kuran'ı dahi sorgulamaktan ölesiye korkan, Allah'ın en uafk bir şeyde onları cayır cayır yakacağını düşünecek kadar korkak düşünmeyen insanlar evrimi anlamazlar. ben çok tartıştım ve vazgeçtim. onlar için evrimi okumak onun hakkında bilgi sahibi olmak bile ateşler içinde yanma sebebi. yok diyen insanlar tek bir cümle bile bilmiyorlar bu konuda. halbu ki okusalar anlatılan şeyin ne demek istediğini anlayacaklar ama okumazlar. Ben evrime sonuna kadar inanıyorum.
24 Yorumla- +1 yıl
Haklısın kardesim Teşekkürler
- +1 yıl
Kuran'da nerden geldigini ne oldugjnu arastirma diye birsey yazmiyor. Aksine arastir ki yaradanin ne kadar buyuk oldugunu anla diyor. Ayetini vs soyleyemem sana ama bilen varsa paylasirsa sevinirim. Cok arastirdigin belli. Bilmiyosun bari bilmedigin konuda iddali olma.
- +1 yıl
Sen daha inandigin seyi bilmiyorsun kndin soyluyorsun inanmadgn seye nasl yorum yapiyorsun?
Gizli Üye(36-45)+1 yılkıçının ortasında körelmiş kuyruk sokumu hakkında ne düşünüyorsun? ya da kılların neden üşüyünce kalkar? yoksa önceden postun vardı da soguklarda vücut postu kaldırarak mı koruyodu kendini? ve daha sonra posta ihtiyaç kalmayıp hayvan postları kullanmaya başlayınca post körelip kıllar mı kaldı geriye? evrim vardır ve hala devam ediyo...
44 Yorumla- +1 yıl
Onlara gore bunlar dinlere saldiri icin söylenen masallar :))
- +1 yıl
Evet bir sonraki surumumuz karınca olacak demi. Evrimi kanitlayamazsiniz sadece tahminler yürütebilirsiniz. Çünkü yapabileceğiniz bir deney çalışma yok.
- +1 yıl
Hala evrimi kanıtlayamazsnz diyo ya kardeşim bilim ortaminda o kdr kanit vsr ki emin artik bilim bu bilim anladin mi hersey evrim temeli uzerinde gelisiyor
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
40
Cevap
232Cevap
Şöyle bir yorumlara baktım da hala daha evrimin insanların maymundan geldiğini savunduğunu sanıyorlar. Daha acı olanı evrim teorisinin çöktüğünü sananlar var. Öncelikle evrim "teorisi" halen dünyanın en seçkin üniversitelerinin biyoloji bölümlerinde yine dünyanın en saygın bilim adamları tarafından öğretilen bir gerçektir. Gerçektir diyorum çünkü teori olabilmesi için hiç bir kanıt olmadan ileri sürülmesi gerekir. Ancak arkeolojik kazılarda ortaya çikan kanıtlar vardır ve sergilenmektedir. Evrim teorisi %60-70 oranlarında kanıtlanmış ve artık teori olmaktan çıkmıştır. Bunun yanında yaradılış teorisinin hiç bir kanıtı yoktur ve halen teoridir. Sanırım %70 de % 0 dan büyüktür. Ayrıca günümüzün en büyük fizikçi ve kozmoloğu Hawking evrenin oluşması için illaki bir yaratıcıya ihtiyaç olmadığını, en büyük kozmologlardan biri olan Sagan neden canlı yaşamın dünya da olduğunu ve en büyük biyologlarından biri olan Dawkins canlı yaşamın başlaması için illaki bir tanrıya ihtiyaç olmadığını göstermişlerdir. Bu 3 bilim adamının da bu konudaki bilimsel açıklamalarını Türkçe alt yazılı olarak YouTube dan izleyebilirsiniz. Bize hakaret etmemize de gerek yok. Biz sadece dogmatik hikayeler ve efsaneler yerine, bilimsel verilere ve kanıtlara inanmayı seçtik hepsi bu.
35 Yorumla- +1 yıl
Cok saol yorumun icin gerçekleri görebilen insanlarin yorumlarını okumak guzel
- +1 yıl
Evet ben de telefondayim ve her yoruma yetişemiyorum size de gec cevap vermek zorunda kaldım. burada amacım evrim hakkndaki bilgi seviyesine bakmakti ama nerdeyse kimse bilmiyor ya da tm bilmiyor dinle bir bütün saniyor bazıları din de yok diyor bir kısim da sacma sapan diyor ogretm en bile bunu söylüyor
- +1 yıl
https://m.youtube.com/watch?v=QjuLqcOEcH8
Bu video Bilal e anlatır gibi anlatıyor. Yine de şimdiki maymunlar neden insan olmuyor diye soran olursa yapacak birşey yok :)
bilim izlenebilirdir, bir şeyin teori olabilmesi için üzerinde deney yapılabilir olması gereklidir. Bugün evrimin teori noktasına geçtiğini söyleyebilmemiz için bugün de evrim geçiren canlıların olması ve bunu gözlüyor olmamız gerekir. Evrim şu an bilimsel bakıldığında Sav noktasından öteye geçememekte bana göre. Bazı genetik bilimciler ve biyologlar genetik benzerliğin olması bile evrimin var olduğunun kanıtı olarak görüyorlar. Fakat ortak protein için ortak dizilimin olması gerçeğini de nedendir bilmem göz ardı ediyorlar. Komplike kolonilere bakıldığında her hücre bireysel olarak bir görev üstlenmiştir doğru fakat üst amaçları yok. Yani Bugün canlılardaki bütün hücreler birleşip tek canlıya tek iradeye hizmet ediyorlar. Bu iradenin tam ortasında olan canlı var mı yok. Ayrıca bilinçsiz bir değişimin bu kadar mantıklı sonuçlar doğuracağına da inanmıyorum. Örnek vermek gerekirse çoğalmak isteyen bir insanın cinsel birliktelik sonucunda seratonin salgılayarak mutlu olmasının aşamalarını düşündüğümde adım adım bu noktaya gelmesi için bir hücrenin bu kadar mantıklı dizilimi bulabileceğine inanmıyorum. Bilinci olmayan bir hücrenin her aşamada bu kadar şanslı de olabileceğine inanmıyorum. Bir insanın oluşabilmesi için binlerce şanslı mutasyon olması gerekiyor ama bugün kanıt olarak sunabileceğimiz bir tane bile olumlu sonuç vermiş mutasyon yok. Oluşan mutasyonlar sadece kanserleşip tüm metabolizmanın ölmesine yol açıyor. Düşündüğümüzde evrimi sadece insana indirgersek evrimi daha mümkün kılmış oluruz. Evrime göre bütün canlılar evrim sonucunda oluşmuştur. Tek hücrelisinden çok hücrelisine kadar. Yani trilyarlarca olumlu mutasyon gerekiyor ki bir mutasyonun olumlu sonuç verdiği bile matematiksel olarak nerdeyse imkansızken bunun trilyarlarca katı olumlu mutasyon matematik biliminde imkansız olarak kabul edilir. Ben bilimin sadece biyoloji ve arkeoloji olduğuna inanmadığım için ve mantık temel olarak matematik biliminin konusu olduğu için benim görüşüme göre evrim imkansız
13 Yorumla- +1 yıl
1) Canlıların vücut boylarını küçültmeleri. Günümüzde yaşayan hayvanların çoğu atalarına oranla çok daha küçük vücut ölçülerine sahipler. Bunun onlara sağladığı yararsa daha kolay barınak bulabilme, daha az besine ve daha az suya ihtiyaç duyma, su kaybının azalması, rahat hareket edebilme ve buna bağlı olarak düşmandan daha rahat kaçma ve saklanma…2) Mongoloid ırkın gözlerinin çekik olması. Eskimolarda buzdan veya kardan yansıyan ışıktan korunmada ve dolayısıyla kar körlüğünün engellenmesinde çekik gözün önemi çok büyük. Moğollarda da çekik gözler hem çöl kumlarından, hem de çölün yansıttığı ışıktan korunabilmeyi sağlıyor.3) Çöl bitkilerinde görülen bütün uyumlar mutasyonlar sonucu ortaya çıkmıştır. Örneğin yaprakların küçülmesi ve dikensi yapılar halini alması çöl bitkilerinde su kaybını en aza indirger.
Daha bir cok örnek var - +1 yıl
Yarali mutasyon yok dedin ve ilber ortaylinin dedigi yari cahil sinifina girdin :) yari sifatini da uzun uzun yazdigin icin veriyorum :) şimdi bak şu an vucudunda bagisiklik sisteminde antijenlere (mikrop) karsi katrilyonlarca cesit anikor uretiliyor neden sence? Tipki anahtar kilit iliski gibi antijenin (mikrobun) yuzeyine baglanabilecek formu tutturmak icin. Yani canli organizmada bir mukemmellik ya da ilahi bir bilinç olsaydi bosuna katrilyonlarca savunma hucresi olusturmaz nokta atisi yapardi.. İşte bu evrimdeki raslantısal mutasyonlara örnektir. Evrim bir nevi deneme yanilma sürecidir.
- +1 yıl
Soran arkadaşa diyorum ilk önce. Dediklerin biyolojik olarak mutasyon değil hepsi adaptasyondur. Bu oluşum sonunda hiçbir canlı tür değiştirmez olduğu ortama uyum sağlar. Bugün beyaz tenli birinin sıcak iklime gittiğinde derisinin o ortama uyum sağlayıp esmerleşmesi buna en basit örnek olarak verilebilir. Bu bir proteinin mutasyona uğraması sonucunda oluşmaz pasif durumda hazır olan asitler dış etkenlerin tetiklemesi sonucunda statik durumdan dinamik duruma geçer. Verdiğin örnekler çeşitliliği değil uyumu sağlar.
Diğer cevabım da alttaki entel magandaya gelsin; herhangi bir dinde hastalık yoktur insan hastalıklara karşı mükemmeldir gibi bir bilgi yok zaten. İşin dini boyutunu geçiyorum mutasyon kavramını tekrardan bir okumanı tavsiye ediyorum. bir patojene karşı oluşan antikorun etkisi akyuvarlara kolaylık sağlamak içindir. Burada deneme sürecinde bir mutasyonla değil savunma mekanizmasında bulunan yani çekirdekten gelen genlerle yapılır. Her denemede mutasyona uğramaz hücre fark bu
Türkiye bir "açıkhava Flash TV'si", dünyada ne olursa olsun Türkiye'de hiçbir şey umursanmaz, abuksabuk eğlencelerle yaşanır.
Bir sürü bilim insanının 150 yıldır kafa yorduğu bir teorinin "Şimdiki maymunlar niye insan olmuyo ya?" cümlesiyle dalgaya alınması dahil... Sonra da "Ülkemiz bilimde sanatta niye geri?" mızmızlıkları... Kendi dışkısından rahatsız olan insanlar...
Evrim teorisi insanın günümüz maymunlarından geldiğini söylemez, ortak bir atadan dallandıklarını söyler sadece.
İnsanın atası şempanzeler değildir, insanla şempanze genetik olarak %98 aynıdır, kalan %2 de onları şempanze bizi insan yapar.
İnsanın atası 3-4 milyon yıl önce belirmiş "Australopithecus" denen iki ayağı üstünde yürüyebilen bir cinstir, bu cins ile günümüz şempanze-goril-orangutanlarının yolu da çok daha önceden ayrılmış. Rift Vadisinin ikiye ayrılması maymun evrimini yönlendirmiş.
Ayrıca evrim sadece insana odaklanmıyor, Darwin'in çalışmaları doğanın mantığını anlamak odaklı. Mutasyonlar, göçler ve doğal seçilim, doğayı mükemmel açıklıyor. Açıklamasa unutulur gidilirdi zaten. Binlerce kitap, tez, makale olmazdı.
İnsanda döllenme sonucu genetik açıdan (2 üzeri 46) 70 trilyon kombinasyon olasılığı mevcut ve hepimiz 70 trilyon kombinasyonun birisi olarak doğarız. Hayvanlarda da kromozom sayıları kadar olasılıklar mevcut. Her birey, yani "kombinasyon", doğada yaşam savaşına girer, kimisi elenir, kimisi neslini sürdürür.
Aşırı duygusal ve de metafizik seven Türkiye'de hayat formülleştirmeye yanaşılmaz ama mantık bu13 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler :)
- +1 yıl
Yorumun cok net oldugu içindi evet onlar tum insanlik icin uğraşırken hatta tüm dunya icin bu yaptıkları ayıptır
+1 yılEvrime inanıyorum ancak Şu şekilde. Tür olarak değil yani A Primatından Maymunlar ve insanlar olarak geldiğimize inanmıyourm. benım inandığım evrim Bilim adamını unuttum şuanda Bakteriler üzerinde bir deney yapıyordu. buda darwinin teorisine uyuyordu ''Güçlüler hayatta kalır türün devamlılığını sağlar'' bir grup bakteri üzerinde antibiyotik verilerek bakteriler den 4 ila 5 i hayatta kalıyordu. sonra bu bakterileri bir kültürde tekrardan çoğaltıp aynı antibiyotik işlem tekrar uygulanıyordu aynı dozda. akabinde bu bakterilerden %20 si hayatta kalıyordu ve bu yapılan sıralı deneyler sonucunda bakteriler den antibiyotikten etkilenen kısım sadece %5 lik bir kısımdı. bu bakterilerin bu durumu evrimin olduğuna delalettir. ancak benım düşündüğüm bu evrende kesinlikle bir yaratıcı var. ve ben buna ALLAH diyorum diğer yaratıklardaki benzerliğimizide bakıp görüp fikir yürütelim diye yaratmıştır. eğer yaratının yarattıklarının hiç biri birbirine benzememiş olsaydı kesinlikle şu an günümüzdeki TIP Olmazdı insana bir fayda sağlamazdı. şu an görüldüğü üzere bütün memelilerde birer kalp akciğer ve dolaşım sistemi var. organları birbirine benziyor hatta ve hatta inekten ve domuzdan organ nakli yapılan hastalar var. bunlar insana Allahu tealanın vermiş olduğu birer nimettir gözü ile görüyorum değilse atamızı biliyoruz elhamdülillah adı belli. Adem. kendiside primat felan değil topraktan yaratılmış ve bizler onun kaburga kemiğinden meydana gelmiş havva anamız dan meydana geldik isteyen bunu kabul ediyor isteyen etmiyor ben burada bunu tartışmak için bulunmuyorum. öncelikle bunu belirteyim aksini idda edenlerede saygı duymuyor tahammül ediyorum ve sesimi çıkartmıyorum herkes neyin ne olduğunu daha bu dünya da iken görecek azrail aleyhisselamın elçileri bizi ziyarete geldiğinde.
03 Yorumla- +1 yıl
Yorum icin tesekkurler ancak bir ksim canlı icin evrim vsr bir kisim icin yok demek evrim olmaz cnku evrim tum canlilari kapsar geçmişten günümüze.
- +1 yıl
neden 300 milyon yıldır yusufçuk böceği değişmediği halde 60 yılda hapsedilmiş 8 kurt belirli bir çoğalmadan sonra verimsiz oluyor? sonra bu gördüğümüz bakterilerinkisi daha da kısa? şimdi bulunan en eski yusufçuk böceği 300 milyon yıllık ve değişmemiş insan ne kadar yıldan beri dünya üzerinde? bana bunu açıklarsan sevineceğim. neden insana ile maymuna ortak bir ata oluşturmaya çalışıyorsunuz anlamıyorum elinizdeki veriler ile konuşmuyorsunuz malesef.
- +1 yıl
@Busesezgin niçin bir yanıt vermiyorsun?
+1 yılallah katında zaman ve mekan yoktur. ol der ve olur. şimdi evrim teorisi için şunları söyleyebiliriz dini açıdan böyle birşeyin olmadığı kuranda açıkça yazılmıştır. fen bilimleri açısından ise böyle birşeyin olamayacağı da kanıtlanmıştır şöyleki.
Bunlar kısaca:
1)-Maddenin basite indirgenemez kompleks yapılar olduğunun kanıtlanması,
2)-Evrenin bir sınırının dolaysıyla başlangıcının olduğu; ezelden gelip, ebede gitmediği, zamanında bir başlangıcı olduğunun kanıtlanması,
3)-Evrende bir bütünlük gösteren ve basite indirgenemez kompleks sistemlere benzeyen düzenler bulunduğunun ve rastlantılarla oluşamayacağının kanıtlanması,
4)-Bir canlı hücresinin rastlantılarla oluşmasının mümkün olmadığının kanıtlanması,
5)-Bir canlı hücresinin insanoğlunun şimdiye kadar karşılaştığı basite indirgenemez kompleks sistemlerin bütünselliğindeki yapılar olduğunun kanıtlanması,
6)-Basite indirgenemez kompleks sistemlerin bütünsel kurgusunda olan canlıların mükemmel olarak ve aniden ortaya çıktıklarının dolaysıyla kademeli evrimin gerçek olmadığının kanıtlanması,
7)-Kademeli evrim gereği bulunması gereken ara format canlılarının yaşadığına ait herhangi bir kanıtın bulunmaması,
8-Doğal seleksiyon, eşeysel seçim, mutasyonlar gibi mekanizmaların evrimsel etkilerinin olmadığının kanıtlanması,
Bunların evrimin değil tersinimin mekanizmaları olduğunun gösterilmesi,
9)-Canlıların var edilişlerindeki mükemmelliği koruma çabalarının doğal seleksiyon zannedilerek yanlış yorumlanması,
gerçek doğal seleksiyonun canlılardaki yaşamsal avantajlarını koruma çabaları olduğunun gösterilmesi,
10)-Canlıların zaman içinde gelişme bir yana bazı avantajlarını kaybettiği ya da zayıflattıklarının, zaman içinde gerilediklerinin kanıtlanması,
11)-İlk yaratılan canlıların (arı ırkların) günümüzde yaşayan canlılardan çok daha mükemmel yapılarda olduklarının kanıtlanması,03 Yorumla- +1 yıl
Dedigin seyler evrim demek zaten de senin kompleks yapılar dedigin ne madde kompleks yapidir dahs küçük msddeye indirgenemz ne demek ki her maddedn her seyin en kucuk yapitasi atomlardir onlarinda kuartlsri vardır herseyn en kuuk yapisi atomlardr dunya maddelesmeden once enerjiydi enerji maddeyi oluşturdu Einstein da enerjinin maddeyi olusturignu kanitlamstr atom bombası bile bu mantikla üretilen bisey araforara ornek binlerce fosil vardir her canlinin dunyada bir anda olustugunj söylemek ancak kutsal kitaplarla evrimi birlestirme çabasıdir
- +1 yıl
atomlar komplex değildir. dünya ile ilahi zamanlar birbirinin eşiti değildir. faraza dünyada 100 milyon yılda oluşan bir madde, mana dünyasında bir anda olur. evrim bir teoridir yani kanıtlanamıştır. Einstein ın izafiyet ile ilgili görüşleride teroidir yani tam manası ile kanıtlanamıştır. Einstein a göre ışık hızına yaklaşıldıkça zaman yavaşlar, enerji artar. eğer tam ışık hızına bir cisim ulaşırsa zaman sıfır olur ve enerji max seviyeye ulaşır. zaman sadece allah katında sıfırdır. bu da demek oluyorki herşeyin bir yaratıcısı var.
- +1 yıl
Bir sistem içinde kompleks şeylerin üretilebilmesi için dört şartın sağlanması gerekir.
1- Sisteme sürekli enerji girdisi ve çıktısı olmalıdır.
2- Uygun dış enerji kaynağı olmalıdır.
3- Sistem enerji dönüşüm mekanizmalarına sahip olmalıdır.
4- Sistem içinde bu enerji dönüşüm mekanizmalarını yönlendiren, devam ettiren, çoğaltan bir kontrol mekanizması var olmalıdır.
+1 yılEn kısa tanımıyla evrim, canlı türlerinin popülasyonlarının nesiller içerisindeki değişimi sürecidir. Evrim, genellikle kısa vadede genotipteki (genlerdeki), genellikle uzun vadede ise bu gen değişimlerine bağlı olarak fenotipteki (fiziksel özelliklerdeki) değişimdir.
Ancak bu sürecin tanımlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken çok önemli iki nokta bulunmaktadır:
Evrim, tekil bireylerin değişimi demek değildir! Evrimsel süreçlerde değişen, popülasyon içerisindeki özelliklerin genel dağılımıdır.
Örnek: Bir bireyin, bir mutasyon sonucu 6 parmaklı doğması evrim değildir! Ancak bir türün popülasyonundaki bireylerin parmak sayılarındaki genel dağılımın değişimi, evrimsel değişimlere örnektir. Benzer bir şekilde, bir türün tek bir bireyinin önceden yemediği bir besini zorla yemesi evrim değildir. Ancak yeni bir beslenme tipinin, popülasyon içerisinde genel olarak yerleşmesi evrimsel bir değişimdir.
Evrim, bireyin ömrü içerisinde geçirdiği değişimler değildir! Evrimsel süreçlerde, nesiller içerisinde olan değişimden bahsedilir.
Örnek: Bir insanın ömrü içerisindeki boy uzunluğu değişimi evrim değil, gelişimdir. Ancak bir popülasyonun boy uzunluğundaki dağılımın, uzun yıllar ve nesiller içerisindeki genel değişimi (dağılımın değişimi) evrimsel bir değişimdir.00 YorumlaWe know that hundreds of millions of years ago that fish left the water and eventually evolved into land animals. But what if we could see it happen right now? We sort of can. Scientists are raising fish to survive outside of water and to walk on land and they're changing right before our eyes.
Nature published a study showing Senegal bichirs or dinosaur eels being raised for the past 8 months "on land" and it's absolutely fascinating. The dinosaur eels typically live in water but have lungs to breathe air (as well as gills) and can sort of walk (if stepping and slithering count as walking) which makes them the perfect fish to study.
The idea is that by understanding how these dinosaur eels begin to walk, we can better understand how the first fish walked so many years ago. The results were revealing: the dinosaur eels raised on land lifted their heads higher, planted their fins better, slipped less and walked more consistently compared to those raised normally in water. The environment they lived in changed their abilities.
Even more, the scientists found that the muscles and bones of land raised dinosaur eels also changed as they adapted to walking.02 Yorumla- +1 yıl
Türkçe yazarsan okuruz
+1 yılAdaptasyon olabilir fakat evrime inanmıyorum. Tümden gelim yapıldığında herşeyin sonu ilahi bir güce dayandığı açık. Beslenme şekilleri, yaşam koşulları ve genetik kalıtım gelişmede etken. Zayıf canlının doğada yer bulamadığı da ortada. Genetik bozukluğu nedeniyle doğada insan eli deymeden hayatta kalmış bir canlıya örnekte bulamıyoruz. Fakat mikro organizmadan hayvana olan gelişim, Maymundan insana geçiş Teori dahi değil. Karbon testinin doğruluğu dahi kanıtlanamadı henüz. Nasıl bu teste dayanarak bir hipotez üretilebilir? Sonra teori olur anlamış değilim. Bulunan kemiklerin bir ırka dahil olduğuna inanmamız isteniyor fakat burada da tekrar eden, Kendini kanıtlayan bir süreç oluşmadı.
Açıkçası cahil dönem bilim adamlarının oturup biz buna inanalım. Daha mantıklısı yaratıcı bir gücü işaret ediyor. Bize Ters dediğine inanıyorum. Darwin' in kemikleri sızlasın diyorum :)
Benim bu konudaki bilgilerim eskimiş yatta değişmiş olabilir. Eğer mantıklı örnekler var ise paylaşılmasını rica ediyorum.
İyi bayramlar00 Yorumla
+1 yılŞimdi basit sorularım olacak cevaplaya bilen olursa sevinirim
Evrime göre bir canlı evrimleşmesi için milyonlarca yıl geçmesi gerek peki bir balığı sudan çıkarsan kaç saat yaşar? toprakta yaşaması gerek ki kolu bacağı çıksın en fazla yaşasa yaşasa 1 hafta diyelim
İkinci soru evrime göre bir canlı bulunduğu ortama en iyi şekilde uyum sağlar peki ilk canlılar suda türedi ise ve balıklar kusursuz bir yüzücü ve deniz ile tam uyumlu ise neden karaya çıkmaya çalıştı ve uyum sağladı
Üçüncü sorum uçmak aerodinamik hareketlere dayanır bütün canlılar yerde uzmanlaştı ise neden bir ırk çıktı da ortaya tüylendi kuş oldu uçmayı öğrendi bu fikri düşünüp taşınan canlandıran hangi hayvan? maymun kertenkele? ya da bilinmeyen bir canlı mı? peki kendisi mi türedi diyelim nasıl üredi? yoksa hem erkek hem dişimiydi bunları geçtim tek cinsiyet desek peki diğer kankasımı evrimleşip eşi oldu?
Şimdi bunlar çok uzun zamanda oluyor diyenlere ısrarla soruyorum ilk canlı sudan ise hangi canlı milyonlarca yıl hayatta kalabilir de kara hayatına uyum saglayacak uzuvları oluşsun hadi onun olmadı yavrularına aktarıldı peki yüzmekten başka fikri olmayan balık bunları nasıl düşündü de karaya çıkma fikri geldi aklına
Gibi bir sürü soru sorarım sorularımda bile ne kadar olduğunu cevaplamış olurum...04 Yorumla- +1 yıl
Bunlari aratrp öğrenebilirsin aciklamasi var hepsinin burada su anki canlılardan bahsedip evrimle ilgili sorular soruyorsun Adnn oktarin yaratilis kitabini okudun sanırım
- +1 yıl
Hiç kitaplarını okumadım kendisinin
araştırıp okudum evrim kadar saçma bir hikaye duymadım =) sonuçta adı üstünde teori bende uzayda canlılar var milyonlarca desem nasıl ıspatlanmadığı için doğruluğu olmayacagı gibi şu an da ki evrim teorisinin kanıtları var saçma olduğu ıspatlı peki sana bir soru daha ağaçlar canlı değil mi? peki neden hiç bir değişikliğe uğramamış? - +1 yıl
@uzman87 konuşman dahi edebinle zekanı belli ediyor iken bence başkalarının zekasına laf etme...
Bu evrim anlayışına bağlı. Evet ilk insanlar yaratıldı ama görüntüleri bizden farklıydı. Zaman geçtikçe iklim değiştikçe bizde evrim geçirdik tıpkı tüm canlılar gibi. Daha az yaşamak için savaşmamıza gerek kaldı ve kas gücümüz düştü, Matematik, Fizik ve bilimler hayatımıza girdi bu zekamızın artmasını sağladı. Ve şu an ortaya atılan en büyük yalanlardan biri kadının erkekten daha zayıf yaratıldığıdır. Evet belki öyle ama zaman içinde avcılık ve ağır iş yapan kadınların kuvveti artış gösterdi. Şöyle anlatmak gerekirse ilk çağ da kadın-erkek avcılar avlarını yorgunluktan ölene kadar kovalayabilirdi. Bu onlar için sıradandı. ama bilim ve teknoloji geliştikçe kadına duyulan gereksinim azaldı b da onun zaman içinde tekrar zayıflamasına ve ağır iş yapmaması nedediyle narin ve kadınsı bir vücuda kavuşmasına sebep oldu. Bu benim teorim. Doğruluğunu kesinlikle kanıtlayamam. Ama bence bilim ve din iç içedir. Dinde mucize olarak anılan olaylar zaten bilimseldir. Sadece bizim bugün ki zekamız bunu mucize olarak algılar. Yaratıcı içinse bu suyu kaynatmak kadar kolay bir iştir
03 Yorumla- +1 yıl
Kardesim bak evrimi bilen herkes su an bunlari istemsiz gülümseyerek okuyordur nolur biraz arastrma yapin bak insanlık adina nolur ya
- +1 yıl
Ya sen ne kadar egoist ne kadar kibirli birisin. Sana kendi düşüncemi sunuyorum ve sen beni cahillikle suçluyorsun. Yaptığın şey kendine gösteriş alanı yaratmaktan başka bir şey değil. O kadar zavallısın ki sen kendine ait en ufak bir fikrin yok. Bu yüzden de başkalarını aşağılamaktan zevk alan birisin. Eğer bu kadar araştırmaya meyilli bir yapın varsa Evrim teorisinin halen daja bilim damları tarafından tartışıldığını bilmem gerekirdi. Ama bilemezsin çünkü zavallısın. En az aşağıladığın beni suçladığın kadar.
Evet tatlım, evrim vardır, ama bu öyle maymundan insan olma, ya da türler arasında değişim olma anlamında değildir. Evren varolduğundan beri değişir. Bu değişimin bir yönü ve amacı vardır. Ama değişim sadece gelişme şeklinde olmaz. Bu biraz karmaşıktır. Bazen gelişim yavaşlar hatta geriye bile döner. Neyse, asıl konu evrimin nasıl ve ne şekilde olduğunu anlamaya çalışmaktır. Evrim deyince türlerin başka bir türe dönüşmesi değilde aynı tür içerisinde doğadaki ve çevre koşullarındaki değişime ayak uydurararak, oluşan yeni koşullara ayak uydurmak ve yaşamanı devam ettirmek üzere, asli özellikleri ve türleri aynı kalmak üzere fiziksel bir takım değişiklikler yaşanabilir. Asıl konu maymunun insan olamayacağıdır. Eğer öyle olmuş olsaydı bugün maymun türünün yok olması gerekirdi. Çünkü o tür bu evrim teorisi sonucu değişip gelişmiş, şartlara uyum sağlamış ve üst aşamaya geçip insan olmuş olurdu. O halde evrim geçiren bir tür nasıl hala ilk haliyle varolabilir. Bununu yanında bunun birçok biyolojik ve bilimsel imkansızlıkları da vardır. Gen ve koromozon sayısından tut ta binlerce şey nedeniyle bu imkansızdır. Bu sadece bir teoridir. Sadece maymunun görüntüsünün insana benzemesinden dolayı ileri atılmış bir teori. Bırak bilimsel ıspatı, bu konu hakkında en ufak bir menkıbe, destan, tarihi kayıt, yazıt, söylence, resim veya bir kayıt bile yoktur. Yani tarihi kayıtlarda bile böyle bir kayıt yoktur. Aksine bunu tersini ıspatlayan, maymunlarla insanların bir arada yaşadığını, yani iki türün birbirinden bağımsız ve ayrı olduğunu gösteren kayıtlara rastlamak mümkündür.
11 Yorumla- +1 yıl
Beni yazma zahmetinden kurtardin sağol
En eski bulanan insan fosilinin en eski bulunan maymun fosilinden daha eski olması sebebiyle sadece bir görüş olarak kalacak teoridir. Örneğin 1) darwin der ki; canlinin kullanmadigi uzuvlari kisalir kullandigi uzuvlari gelisir ayrica " yilanin onceden ayagi varmis kullanmadigi icin gelismemis ve kaybolmus" be adam yilanin ayagi olsa hic surunurmu hayvanin ayagi olupta kosacagi yerde niye surunsun
2) sözde bizim en yakin olan akrabamiz olan kangrular kulagini az kullandigi icin kuculmus ve bizim kulagimiz haline gelmistir. Arkadasim kangru kulagini bizden dahami iyi kullaniyo? Bizim duydugumuz onca degisik farkli sesler varken tv, araba, ucak, sehir gurultusu, doga sesleri, deniz sesleri, cesit cesit muzik sesleri varken kangrunun ne anlama geldigini bilmedigi sesler sayesinde kulak boyunun bizden uzun olmasi sacma degilmi hadi onu anladim kangrudan onceki nesil olan kurbaganin niye nokta kadar ozaman?
3) diyorki zurafa uzun agaclar oldugu icin yemek yemeye calisirken boynu uzamistir. Ulen saf kecilerde boynunu uzatarak yuksektekini yiyo onun niye kisa kaldi ozaman, devenin ne sucu var yerdeki dikenleri yiyo sirtlanin arka ayaklari niye kisa kaldi? Yani arkadasim asli astari olmadan bir gorus belirtmis yok efendim biz ilk solucandik evrile evrile insan olduk yok oyle bisey. Yakin zamanda bir hayvanat bahcesinde kendini gidiklayip kahkaha atan bir maymun vardi ve insanin kendini gidiklayarak gulmesi imkansizdir sirf benzerlik vardir diye bunu kabul edemezsin. Sence bir maymun durup duruken ates yakabilirmi okadar doğaçlama zekasi varmi? Ama cok eski cag insanlari atesi bulmustur cunku insan zekasina sahiptir. Adaptasyonla evrimi karistirmayalim lutfen 20lik dislerin yeni insanlarda cikmamasi evrim degil, artik cig et yemedigimiz icin gecirilen bir adaptasyondur.. boz ayi kutup ayisina evrim gecirmemistir sadece soguga adapte olmustur. Lutfen boyle bilimsellik susu verilen seylere kanmayin saygilar..24 Yorumla- +1 yıl
Yaziosunda pek bir gerceklik payi yok yilanin evrimlesmeye basladigi dönemin sartlariyla dusuneceksin onu insanin en yakin kuzeni sempanzedir kangruyu nerdenn cikardn anlamadm zurafa ve keci tur olarak cok farkli kollardadir o yuzden boyle seyler evrimi curutmek icin yeterli değil maymundan gelmek diye bişey de yok zaten maymun fosili insan fosili falan demek komik yani
- +1 yıl
Dediklerini biraz arastr
- +1 yıl
Cig et yememe olayina da bisey deyim cig et yerken insanjn dis yapisi da cok farkli olacaktr ve bu beyin yapisni da vücut yapisida etkiler yasayisi da etkiler dogal olarak yine evrimi isaret ediyorsunz
- +1 yıl
Darwin araştırmalarında (okuduysan eğer) insanin en yakin akrabasinin kangru oldugunu soyler. Ayrıca bkz: www.yaklasansaat.com/dunyamiz/canlilar/evrim.asp umarim anlayarak tam bir sekilde okursun..
Kişilik & Karakter konusunda 308 cevap paylaştı. Evrim hakkındaki düşüncelerimi söylemeden önce insanlarımız hakkında birkaç kelam etmek isterim. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insnaların oranı azımsanmayacak kadar çoktur. İnsanlarımızın ön yargılı olmalarının nedenlerinin başında "Evrim=Tanrıyoktur" ile bağdaştırılmasıdır. Aslında evrim yanlışlarla doludur Charles Darwin'in söylediklerinin çoğu da yanlıştır bunu ispatladılar ki zaten bilimin en güzel yani kesin doğrularının olmamasıdır. Bunun dışında evrim vardır ve gerçektir. Fosil kayırlarına bakılırsa bunun gerçek olduğu anlaşılır ama bizim ülkemizde biyoloji dersleri dahi düzgün şekilde verilmediğinden bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için ekstra bir çabaya ihtiyaç vardır. İnsanlar tıpkı diğer tüm canlılar gibi gelişmilerdir ve gelişmeye devam etmektedirler ve son olarak evrimi kabul etmek Tanrıyı yok saymak demek değildir.
32 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler yorumunuz için dediginiz gibi ders kitaplarinda bilimin yaknzca sonuclari yazıyor mesela ozon tabakasi. Sadece 3 oksijen diye anlatiliyor ama ne zmn olstgu ne icin olustugu değil insanlar bunlsrin hepsini tanrinin kndilrri icin varettigini dusunuyor ve sebebini ogrenmiyor cunku sebebi onlara hizmet etmek iicn yaratlmalari bu cogu sey iicn boyle.
- +1 yıl
Kesinlikle dediğiniz gibi. Bilim bakanı bir ara bilimi fazla kurcalamayın icat edilmiş kullanın kafayı sıyırırsınız demişti. Obama ile kıyaslanan bir video oluşturulmuştur sosyal paylaşım sitelerinde bu mantıktaki bir insan bilim bakanı çok fazla irdelememek lazım. Sorgulamayan benim gözümde sadece bedeni olup beyni olmayan insanlardır. Akıl arsa sorgulayacaksın ben buna inanıyorum.
+1 yılgaleri2.uludagsozluk.com/.../...%C3%BCr_348642.jpg Bu teoriden bahsediyorsun değilmi? :)
3316 Yorumla- +1 yıl
Cahilce bir yaklaşımini sermis oldun ortaya saol
- +1 yıl
Bilimsel olarak hala tartışılan bir teoriye gözü kapalı inananların mizah karşısında bile makul olmasını beklemek bile hataymış. Mizahı cahilce diye sınıflandırıyorsan sorunu kendinde ara.
- +1 yıl
Evrim üzeri kim tartisiyor? Lütfen? Bu sacmaliklari nerden buluyorsunuz? Nasil Dünyanin yuvarlak oldugunu bildigimiz gibi, Evriminde dogru oldugunu biliyoruz, Canlilarin onlarda önce yasayan farkli canli türlerinden ürediklerini biliyoruz.
Evrim gecirdiklerini biliyoruz. Bunun üzeri ancak Cahiler tartisir. - +1 yıl
Bide bilimsel olarak tartışılıyor demiş :D evrim kanıtlandı ve evrim yasasına dönüştü, hala gözü kapalı inanıyorsunuz diyor.
- +1 yıl
Hikaye okumayın şu sorulara cevabınız var mı?
aktı üstü teori bizim yerli cahiller kadar bu işe bu kadar sarılan da yok:)))
1. Faydalı mutasyona örnek verir misin?
2. Tür değişimine örnek verir misin?
3. Aynı kromozom olmayan canlıların aynı türdenolma ihtimali var mı?
4. Bilim gözlem, deney ve ıspat ister sence evrimde bunlar var mı?
5. Evrim varsa "araform" okmalı hiç bunlara ait fosiller var mı? - +1 yıl
Sorduğun sorulari cevaplamaya çalışıcam evrim tek temeli mutasyon deildir neyse faydali mutasyona örnek coktur eskimolar ve mogollardaki göz cekikligi mesela sebebini arastir bu sayede yeni seyler de öğrenebilirsin.. tur deisimi evrimsel surecin icinde olan sey zaten
- +1 yıl
3. Erkek ve kadında ayni kromozom deildir farklı kromozmlsrs sahiptir bu onları iki fsrkli tür yapmaz.
4. evrim ispatlarla doludur bilimsel bisey ispatsiz olmaz zaten evrim bir cok bilim dalinin temelidir altinda bilim adamlarinin büyük cogunlugunun imzası vardir evrimi curutecek bir tez ortaya atan olsada kndi kndini curutmstur evrim su an kabul goren bir gerçektir. 5. Her canli aslinda bir araformdr gecmiste olnalrda su an olanlarda ama buna dair fosiller coktur binlerce kanit vardr - +1 yıl
Yani düşüncelerimi söyleyecektim ama sen tartışmanın başladığı ilk kişiyle kendini sınırladığın için, burada dakikalardır bekledikten sonra fikrimi belirtmekten vazgeçtim. Hadi sen bu tek kişinin yorumunda sıkışmaya ve diğerlerini görmezden gelmeye devam et bayan entellektüel.
- +1 yıl
kutsal kitabımız Kurandada birsürü saymakla bitmeyen kıssalar mucizeler vardır ama siz bunları değilde ateist bir bilim adamının görüşüne sahip çıkıyorsunuz sizin için mucizelerde olsa siz yinede iman edemeyeceksiniz Allah cc. sizin iman etmenizi istemiyor çünki ondan bu haldesiniz küçücük bir çocuğun beyenmediğiniz yaşlı cahil dediğiniz bir nine bunu anlayabiliyor ama entellketüel denilen bilgili araştıran kişi olan siz bunu anlayamıyorsunuz bunun alameti Allahın sizi sevmemesidir bunu bilin
- +1 yıl
Sevmesin napalım yani :P
- +1 yıl
Mizah sacma olmus cidden ya
Evrim konusu gerçek. Kuran da evrimi destekliyor. Hz Adem için ilk insan demiyor.. Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım diyor Allah. Hz adem ilk insan değildir ilk akilli insandir. Var olan insanlardan değişik olarak yaratılmış yani akli nefsi vicdani ile ve düşünebilen ilk insan olarak yeryüzündeki canlilara halife kılınmıştır. Hz adem ilk insan olsaydı Allah ben bir halife yaratacağım demezdi. Çünkü halife zaten var olanlarin başına geçendir. Ayrıca hz ademin hayatini afrikada yaşadığını daha yenilerde bir bilim dergisinde mantıklı bir şekilde yazmışlar okumuştum.
115 Yorumla- +1 yıl
Boyle birseyi ilahiyatcilar desteklemiyor. Allahn dunya hayatini 7 gunde yarattigini ve insanlara uyumlu hale gelen dunyaya da Adem ve Havvayi yarattigi.
- +1 yıl
O desteklemeyen ilahiyatcilarin sorunu. Ayrıca önüne gelen ilahiyatçı bu ülkede. Gerçek bir tanedir emin ol ben bu konuyu çok araştırdım vakti zamaninda.. 7 gün 7 gece diyor ama ayni kuranda sizin 1000 gununuz 1 gün ya da 1 sn gibi kavramlar geçiyor. Zaman kuranda izafi anlatılmış. Tabi bunları anlamak için bütününe bakmak lazim kuranın. Her sakallıya dede denirse boyle sığ olur herşey.
- +1 yıl
Kuranin her insnjn anlayacagi gibi oldugunu tanri söylüyor o yuzden zaman kavrami da herkesn farkli çıkarımlar yapamayacagi sekilde olmalidir
- +1 yıl
Kur'an'ı herkes kendi seviyesi nispetinde kavrar. 6 gün meselesi de insan kaynaklı bir hatadan ileri gelmektedir.
https://www.youtube.com/watch?v=lu7X6riC4hU - +1 yıl
Zaten farklı çıkarım yok izafi olduğu net. Akli başında olan biri izafi olduğunu bilir zaten. Benim demek istediğim tek ayeti okuduğunda bir şey anlarsın. Ama bütününü okuduğunda o ayet artik farklı gelir. Asil anlatılmak istenilen bütününü okuduğunda ortaya çıkıyor. Sende şu an sana bagnazca cevap verenlerden farksizsin evrimi destekliyosun ama bunu galiba ateist ya da deist olduğun için kuranda olabileceğine ihtimal vermek istemiyosun. Ya da ben öyle algiladim.
- +1 yıl
Ihtimal vermemek degil yok zaten varsa anlat ayetlerle
- +1 yıl
Âdem'in hak edilmesi ile ilgili Kur'an ayetlerinin birinde yaratılış anlatılırken Allah'ın melekelere hitaben yeryüzünde bir halife yaratacağını söylemesinin ardından meleklerin:
"Yeryüzünde fesat yapacak, kan dökecek kimseleri mi yaratacaksın?" dedikleri görülür. İslam literatüründe kalın çizgilerle belirlenmiş düsturlardan birisi "Allah dışında hiç kimsenin gaybı bilememesidir.''
Ama ayette anlatıldığına göre, melekler Allah'ın yeryüzünde bir halife yaratacağını öğrendikten sonra "Yeryüzünde fesat yapacak, kan dökecek kimseleri mi yaratacaksın?" derler. Peki melekler gaybı (geleceği) bilemeyeceklerine göre Adem ve soyunun yeryüzünde fesat yapıp kan dökeceklerini nereden biliyorlardı? Bu bizi Adem'den öncede insan veya insansı canlıların varolduğu sonucuna götürür. - +1 yıl
Yine aynı surenin aynı ayetinde (Bakara-32) Allah ".. Yeryüzünde bir halife var edeceğim." diyor. Kur'an'da "var etmek" anlamında " ceale" kelimesi kullanılır. Burada yine Arap diline dikkatinizi çekmek istiyorum. "ceale" kelimesi Arapça'da "tayin etmek, birinin yerine diğerini atamak" gibi anlamlara gelir. Yani Allah ''İnni cailun fil erdi halifeh'' derken yeryüzünde başka bir halife yaratacağım der. Bu da yine bizi Allah'ın Adem'den öncede bir halifeye sahip olduğunu sonucuna götürüyor. Bu sonuçları Evrimsel süreçle harmanlamaya çalışırsak, Adem'den öncede insanlar vardı fakat zihinsel olarak gelişkin değillerdi. Evrim devam ederken, artık insanlar belirli bir bilinç düzeyine vardıklarında, Allah Adem'e ruhundan üfledi ve onu halife tayin edip (ceale) bir takım kurallar verdi. Kur'an iyi analiz edilip yaratılış ve Evrim uzlaştırıldığında her iki kuramdan daha sağlam bir fikre erişiyoruz; Allah insanları evrimle yarattı.
- +1 yıl
Size ne oluyor ki, Allah'tan bir vakarı ummursuyorsunuz? Oysa O, sizi gerçekten tavır tavır yaratmıştır." (Nuh, 13-14)
Türkçe'ye "tavır tavır" olarak çevrilen kelime, Kur'an'ın Arapça aslında "Etvaren" kelimesine karşılıktır. "Etvar" kelimesi "durum, aşama" anlamlarına gelen "tavru" kelimesinin çoğuludur. Yani "etvaren", "aşamalı" anlamına gelip, bu ayet Allah'ın insanları "aşamalı" yarattığını bildirir.
"Gerçek şu ki, insanın üzerinden daha kendisi anılmaya değer bir şey değilken uzun zamanlardan bir süre gelip-geçerdi." (İnsan, 1)
Burada anlatılan, insanın henüz bir insan olmadan önce başka bir durumda olduğu ve bu halin adına insan denemeyeceğidir. Adem'den önce de pek gelişkin olmayan insansı canlıların varlığından daha önce ayet göstererek bahsetmiştim. Yukarıda da belirttiğim üzere, Adem halife tayin edilmeden önce insansı varlıklar bulunuyordu. Bu ayette o varlıklara atıf yapılmış, ve o varlıkların belirli bir bilinç düzeyine varana dek (Adem) çok uzun zaman geçtiği - +1 yıl
Seni topraktan, sonra bir damla sudan yaratan, sonra da seni düzgün bir adam kılan Allah'ı inkar mı edersin?'' (Kehf,37)
Modern biyoloji günümüzde Evrim Kuramı'nın temelini bir su birikintisinde oluşmaya başlayan ilkin basit yapılı hücrelere dayandırmaktadır. (Abiyogenez Kuramı). Bu ayette yine topraktan oluşmaya başlayıp zamanla düzgün bir adam haline Adem (insan) den bahsedilir.
"Şüphesiz biz insanı, karmaşık olan bir damla sudan yarattık. Onu deniyoruz. Bundan dolayı onu işiten ve gören yaptık." (İnsan, 2)
Bu ayetin iyi anlaşılabilmesi için tekrar dikkatinizi Abiyogenez Kuramı'na çekiyorum. Kuram'a göre cansızlıktan canlılığa geçiş olarak kabul edilen ilkin basit yapılı hücresel varlıklar (koaservat) su birikintisinde oluştu. Ayette ki "sudan yaratma'' ifadesi Evrim'le birebir örtüşmektedir. - +1 yıl
Müslümanların evrime karşı olması durumuna gelirsek kuranı çoğu zaten okumuyor. Okuyanlarda yorumlamaktan cekiniyor. Ya da peşine takıldığı tarikatın başındaki eleman darvine kufrettigi için direk duyar duymaz o da basıyor küfrü. Bu sadece evrim için değil her şey için geçerli şuursuz bir müslüman toplulugu var. Kafaya turban gecirdin mi ya da eşini kızını kapatın mi hop oluyosun dindar. Bilim geliştikçe kuran daha iyi anlaşılacak gidişat onu gösteriyor. Önce yılların getirdiği yoz kafaların düzelmesi gerekiyor tabi.
- +1 yıl
Ben onları yadirgamiyorum. Çünkü kafada soru işareti olması güzeldir. Bu soru işaretleri insani rahat bırakmaz ve bir gün bir Bakmışsın yaradılışın güzelliğini görmeye başlarsın. Körü körüne inanirsan az önce anlattığım yoz topluluktan bir farkin kalmaz. Çünkü zaten o defteri kapatmissindir coktan ve aklına soru takıldığında ya vardır allahın bir bildiği der gecersin ya da kendini fıkralar anlatan nihat hatip oğluyla gecistirirsin. Ama ilk emirdir oku sözcüğü.
Şimdi sonuç olarak biz maymundan mı geldik?
İnsanların maymundan geldiğine dair en büyük kanıt "Neanderthal" ırkımıdır?
Gerçi o konuda Human ve Neanderthaller evlene evlene NEanderthal yokolmuştur deniyor ama?
Evrimleşmenin bir şekilde olduğuna bende inanabilirim ama, insanın maymundan gelme olasılığını kabul edemem..
Yazanlardan birinin kanıt istiyorum dediğide bu olsa gerek..
Ayrıca bazı canlılar 200 küsür milyon yıldır hiç bir değişiklik olmadan yayında..
Ha evrimleşmenin en büyük dayanağıda zaten canlıların zaman içerisinde yaşadıkları ortama uyum sağlaması...
Ama dediğim gibi 200 milyon yıldır zıkkım değişmemiş yaratıklarda var okyanusta..
O zaman bu evrim adam mı seçiyor?
İnsanların Maymundan gelme tezi gözle bile aralarında ki benzerlik ise. O zaman DNA olarak ta %50 Muzla aynıymışız.. Muzdan gelenlerimizde olabilir.
Neyse.. Sonuçta hep insandık anasını satim, Tipimiz yaşam şartlarına göre değişmiş olabilir ama asla maymundan gelmedik.03 Yorumla- +1 yıl
Deismeme durumu yok belli oranda deismstr o da ortaminin degismeyi tetiklememesidir. Senin turun savanlarda kosan bir türlü kitalar arasi goclere sahne oldu tarihin degismin kacinilmazdi degismesen turun devam edemezdi. Maymun su andaki modern canlıdır ayni dier canlilsr gibi gecmisteki canli maymun deildr. Biz aslnda her canli tek bir noktadan başladık. Ama insansilasmaya baslanilan donemde ortak primat atamz vsr daaha dnra turlerin ayrılması var türler ayrildktan snra farkli kosullarda evrilmeye devam ettiler
- +1 yıl
@graywolf ona itirazım yok zaten..
@busesezgin Bahsettiğin Ata primat evrende sadece Dünya yı mı seçti? Evrimleşmek dünya üzerinde düşündüğünüz zaman hadi haklısın diyelim.. HAdi evren kocaman illa ki başka evrenlerde de bizim gibi canlılar var diyelim...
Peki ama neden Güneş sisteminde bir b*k yok, Mesela bu evrimleşme canlanma vs neden Marsta, üranüste, Satürnde vs yok? Evrimleşmek ortama uymak ise mesela neden Diğer gezegenlerin havasına suyuna Uyum sağlayabilen primat yok?
Evrim hala bir teoridir ayrıca, Evrim yasası diye bir şey yoktur.
Yaratan Rabbinin adıyla oku! (96/1)
O, insanı bir alekadan (embriyodan) yarattı.(96/2)
RUM 27. Ayet
Hem yaratmayı ilkin yapan O'dur. Sonra onu çevirip yeniden yapacak olan da O'dur ki, bu O'na çok kolaydır. Göklerde ve yerde en yüksek şan ve şeref O'nundur. O çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.
HİCR 26...42 . Ayet
Andolsun ki biz insanı kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık.
Cinleri de daha önce insan vücudunun gözeneklerinden geçebilen güçlü bir ateşten yarattık.35 Yorumla- +1 yıl
Eic budur
- +1 yıl
Mısır mitolojisinde çamurdan yaratılış
“Elephantine’ nin -Nil nehrine bir ada- en muhteşem ilahi simgesi, koç başlı Chnumu’dur -ya da Chnuphis, Kneph, Neph, Chem, Kemu, Khem, Khnum, Khneme- ki insanı biçimlendirmiş, Tanrıları yaratmış, elleri ile Dünya’yı şekillendirmiş, kendi kendini yaratmış (yaratanı olmayan) ilk yaratıcı güçtür ve ilkel çağlarda her şeyin tek kaynağı olarak bilinir”. İlerleyen bölümlerde Khnemu’dan “Tanrı Nun” olarak bahseder ki “ilahi göğe ait ve dünyevi her şeyi oluşturmuştur” der.“Khnemu, mevcut olanların yapımcısı, oluşacakların yaratıcısı, var olan her şeyin kaynağı, babaların babası ve annelerin annesidir. Güneşi yaratan, Tanrıları yaratandır. İlk insanı çamurdan, çömlekçi tezgâhında elleri ile şekil vererek yaratan ve yaşamlarında geçim verendir.”(3) - +1 yıl
Yunan mitolojisinde ;
Bu arada Zeus, kendisini hiçe sayan insanlara da bir ders vermek için, Hephaistos’a su ve balçıktan ilk bakirenin heykelini yaptırdı ve kalbine ruh yerine Prometheus’un ateşi çaldığı yerden aldığı bir kıvılcımı koydu ona Pandora ismini verdi. Onu insanlara yollarken eline verdiği kutuda ise tüm kötülük ve ızdıraplar vardı. Zeus böylece insanlardan da intikamını aldı. (4) - +1 yıl
bir süru mit var kurandakinden pek farklari yok
Bak şimdi.. Senin gözüne göre şurda evrimi reddeden herkes cahil.. Neden çünkü sen evrime inanıyorsun şu anda sana inanıp evrime inanan üye de çıkmaz burdan gel inat etme milyarlarda olan bir olasılıktan bahsediyoruz.. Yok güneş patladı dünya döndü sonra söndü sonra yuvarlak oldu.. Lastik patladı , şoför atladı.. Anasının gözü.. Ben maymundan gelmedim arkadaş inkar edip hayyıııııırrrr ben meymundan geldim ben eskiden meymundum diyen arkadaş varsa bilemem.. Çıkarsa da şu anda ki maymunların neden evrim geçirmediğini bir zahmet şurda bizede açıklayıversin..
23 Yorumla- +1 yıl
Sen bence cahilligi seviyorsun sana bilgi vermeye gerek yok
Evrim var zaten evrim olmasa olumcul hastaliklara karsi asilar ilaclar uretmek mumkun olamazdi. Ama insanlar evrim ile maymundan gelmeyi karistiriyor. Maymundan gelmedigine inanabilirsinde sen maymundan gelmedin diye evrim yok mu. Bende maymundan gelmedigimize inaniyorum. Ne bir aratür fosili var nede evrim gecirilen sure yetersiz geliyor. Okadar kisa zamanda evrim gecirdik diyelim bu ustun zekaya neden baska hicbir canlida rastlanmiyor. Bunu demek ayri evrim yok hersey yalan demek ayri bunu anlamalari lazim ama nerde :d
22 Yorumla- +1 yıl
Evrinde herseyin cevabi var kardeşim üzerinde durup araştırmani oneririm
Nat. Geo'da bir belgesel izlemiştim. Orada evrimlerden bahsediyordu. Mesela Timsah'ın ilk evresi bir balık. Daha sona kuyruk ve ayakları ve kalın bir derisi oluşuyor. Solucanlar 2 metre boyunda. Helikopter böcekleri kartal kadar. Anlatıyordu bu şekilde oraya kadar doğru mu diye de sorgulamamıştım ancak en sonunda maymundan insana bir evrim olduğunu söyleyince öncekilere de şüpheyle baktım. Sonuçta ilk insanlar Hz. Adem ve Hz. Havva. Öyle maymundan gelme durumu falan yok. Buna inanırsak dine inanmamamız gerekir diye düşünüyorum ben.
02 Yorumla- +1 yıl
Evet doğru söylüyosun en azindan dinde evrim. vardir demedin teşekkürler görüşün için
+1 yılaam.s1205.t3isp.de/.../...larla-ilgili-seyler.html
aam.s1205.t3isp.de/.../...uesuenueyorsunuz-tr.html
şöyle cevapları okudumda bazıları evrime inanmışalrda o yüzden ateist falan olmuşlar evrim var diye ateist olanlar boşa ateist olmuşsunuz :D12 Yorumla- +1 yıl
Evrim var diye ataist olmak ne alaka ya ataist oldugumu nerden biliyorsun evrim var zaten yaknda okursn ayetlerde yan anlamlarla çıkarırlar çaktırmadan size o zmn inanirsinz
- +1 yıl
:))) biz ateistler için evrime inanmıyoruz ayrıca cevap sana koymuş olacak ki ayet vs diyerek kendi çapında laf sokmaya çalışıyorsun tam bir komedisin
hristiyanlıgı bilmedğin için islamla aynı sanman normal neyse senin sayende pek çok insan bilgileri yazıyı okur...
Kusura bakma soran hanım evrim teorisine kadar bicok dinimizde dusunmen gerekn sey var evrim cok sacmadir evrimide okudum komple butun teorileri Ha bana islam sacma geliyor diyosan diger dinleride arastirdim incil ve tevrati bastan sona okudum Kuranı kerimede yazilanlarida okudum en guzel din bizim dinimiz ki kurandada inen ayetleri oku o zamanda olan seyler anlatilmistir fakat oyledirki gunumuzede isik tutuyor gunumuzdede ayni zalimliklerin baska sekilleri var benden sana tavsiye Bakara suresinin mealini bir oku sonra yaradilis ayetlerini oku okurkende soyle bir soru gelicek aklina eee bir yerde camurdan yarattim bir yerde bir damla sudan biyerde baska bisey ama oyle degil oralardada yaradılışın basamaklarini anlatiyor tabi akil nefis meselesi once Kurani oku ve sonra evrim teorisini oku bakalim hangisi mantikli gelicek Saygılar
01 Yorumla- +1 yıl
Kurani okudum dinler tarihi hkkna arastrmalrm var. Evrimi de gnl olarak biliyorum ve hla arastryrum
+1 yılTamamen saçma tesadüflere dayandırılan ve ateyizmi destekleyen bir kavram olarak görüyorum dünyada milyonlarca canlı türü var evrende mülemmel bir nizam var bence bunlar balık denizdn çıktı kurba oldu yok o zıpladı tavşan oldu ağaca çıktı maymun oldu gibisinden şeyler bana saçma geliyor Allah her canlıyı özenle ve bir görevi gerçekleştirmek üzere yaratmıştır bence bir insanın maymundan geldiğini idda etmek saçma :)
(Bunlar benim görüşüm yanlış gördüğün eklemek istediğin bir şey varsa belirt lütfen )02 Yorumla- +1 yıl
Bana gore komple yanls. Ateistligi desteklemek icin ya da dine karsi bulunan bisey diil bu buna Metafiziksel acidan bakmaman gerekir. Bunun diisnda da evrimi arastrman i oneririm
- +1 yıl
Tamam
maymundan gelmedık. evrım var. ve hayla evrım devam edıyor dunyanın sonu gelene kadarda evrım devam edıcek. cunku ınsanlar hayvanlar ve yasayan her canlı bulundugu ortama ayak uydurmaya calısır. ve dunya her gecen gun degısıyor
11 Yorumla- +1 yıl
Haklısın
+1 yılIlk canlinin olusumunu ispat edemiyorlar. Lab ortamda canli uretemiyorlar. Herhangi bir canli huctenin mytasyon sonucu baska bir canlinin hucresine donusebilecigini kanitlayamiyorlar (insan kok hucreyi jullansinlar hadi maymun kalbi yapsinlar ya da olusumu kanitladinlar sadece). Bilgi birikimiyle birlikte gelerek insanligin gelismesini evrim zannediyorlar ne kadarda komik milyon yillik fosiller bulunuyor bugunku canlilarla ayni sisteme sahip nie onlarda evrimlesme olmamis evrimle gelistiysek eger kalitsal olrk maymunlara coolk benzememiz gerekirken sicanlara daha cok benziyoz. yarayisli mutasyona cekik gozu vermissin buda komik geldi baya bir kahverengi goz yesilden ela cikiyor mavi cikiyor aaaa bunlardami mutasyon?
05 Yorumla- +1 yıl
Hepsi evrim istesen de istemesende canli deri üretiyor bilim adamlari doku yazıcı yapmislar yaknda organ olustrrlsr hersey pat diye olmaz senden snraki nesiller bunlsri gorür bilim hizla ilerliyor
- +1 yıl
nasıl okuyon anlamıyorum bilim adamlar o hücreleri kendilerimi yaptı sanıyorsun yaptırdılar embriyolojik hücreleri kullanıyorlar ve istediği doku oluşturmasını sağlattırıyorlar o hücrenin görevi o o onun için yaratıldı zaten. dokunun devamlılıgını saglıyor. burada bilim adamların payı onu labaratuar ortamında istedikleri dokunun oluşmasını sağlıyorlar bunun neresinde evrim var bu çevre şartlarına baglı hücrenin değişimi sadece
- +1 yıl
O hucrenin içerdigi seyler de biliniyor bir gun o da yapilir merak etme.
- +1 yıl
Evrimi savunan insanin cahil olmasindan nefret ediyorum bir sure sonra vercek cevaplari kalmiyor. Basit bir orrnek verem youtubedan bir kalemj ele al onun dizayni olsun ic kisimdaki elemanlari olsun yayi murekkep tupu usttedeki bastimiz piston kismi bunlari tek tek dusunen yapan birisi var demi eee bu dunyayida bir kalemden daha komplex yapilmasi icin daha zeki bir canliya ihtiyac yok mu kendiliginden bir kalem olusabiliyormu ne yapti atomlar geldiler kol kola canlilar beslensin die agacimj olusturak deddiler onlarda insan olaymis ya nie yenmek istesinlerki
çoğu dinci evrimi insanlar maymundan gelmıstir kanısı sanıyorlar ama evrimciler böyle birsey solemez dedıklerı sey ınsanlar ve sempanzeler kuzen dırler yanı aynı famılyadandırlar ama bunu kabul etmıyorsunz
ama gidip aslan kaplan çita ve kediyi aynı turden oldugunu kabul edıyorlar aynı famılyadan oldugunu kabul edıyorlarr21 Yorumla- +1 yıl
Kendileri uzaydan geldiler çünkü dunya dışılar :)
+1 yılsonuçta bir teori doğruluğu ya da yanlışlığı kanıtlanmış bir şey değil olabilir de olmayabilir de dinsel açıdan yaklaşırsak konuya yeryüzüne insan bir yaratıcı tarafından konulmuştur ilk insanlar adem ve havvadır islam dininde, diğer dinlerden bahsetmeme gerek yok umarım. bilimsel olarak konuya yaklaşırsak charles darwin ortaya bir teori sunmuştur ve gayette mantıklıdır aslında dnalar, insan ve diğer canlıların ki özellikle de darwinin bahsettiği insan ve maymunun ortak atası sayılan prototip geninde ortak diyebileceğimiz çok şey var ama bunun kesinliği yok. o yüzden evrim vardır veya yoktur diyemiyoruz çünkü şimdilik sadece bir teori..
04 Yorumla- +1 yıl
Yorum için teşekkürler öncelile evrim kanitlanms bir eydir yani evrim var bilim
adamalri su an yaptığı arastrmakarda evrimin ustune surekli yeni bikgiler ekliyorlar bazi seyler cikiyor yeni bilgiler geliyor sonra yeni bulunsan bir bilgi bazi bilgileri deistiriyor ama evrim temelli uzerinde evrimin curuten bir tez yok. - +1 yıl
evet evrim var kanıtlanamayan şey insanın nasıl evrimleştiği
- +1 yıl
ben insan evriminden bahsetmişitim ilk prototiplerden
- +1 yıl
Bazi seyler netlik kazanmamstr ama eldeki bilgiler evrimi dogruluyor bunlarda zaman içerisinde yerine oturucaktir
+1 yılAdnan Oktar'ı veya nam-ı diğer Harun Yahya'yı bile dinlemek evrim teorisine inanmamaya yetiyor. Herşeyi de doğal-seleksiyona bağlamak hakkaten mantıksız birşey. Bir yaratıcının varlığı çok daha rasyonel birşey. Ve de Allah'ın yoktan var etmesi mümkün iken, neden yarattığını sonradan "geliştirme" ihtiyacı duysun ki? Bence bu davaya inanmak, Allah'ı tanımamaktan kaynaklanıyor.
26 Yorumla- +1 yıl
Adnan oktarin yaratilis adli kitabini öneririm al da oku biraz da inanirsin adam dünyaya resil etti turkiye adini ya da direk müslümanlikdaki bilimi sen hala ne diyosun ya ama al oku sen görüşün genislesin sevgin artsin onlara ama hic arastrma tamm mi dedikleri dogru mu adam Müslüan zaten ne dese doğruddur ne dese Allaha cikiyor nasl olsa di mi harun yahya da ayni sekilde bak bilime objektif bakmazsan hic bisey katamssn son yuzyilda senin o cok bilen din adamlarının ne katkisi olmus bilime madem. hersey var kuranda çıkıp soylesinler de begenmedikleri kafirler ugrasmasn inlsrin buldugu herseye gore ayetleri egip büküp sokmak uzmanlık alanlari bir bukustan önceki ve sonraki tesfirleri okursan anlarsin. Dunynin yuvarlak oldugu kuranda deve kusu yumurtasna benzetikir diyerek de hayal güçlerinn ne asamda oldugunu gormus olduk. Ne diyim bilmiyorum ki ben
- +1 yıl
Ablacım sakin biraz. :)
Ben ne Adnan hocayı severim ne de savunurum. Ama evrim teorisini çürütmeye o bile yeter diyorum. Neyse bu faslı geçersek eğer, evrenin yaratılmış olması felsefi açıdan da bilimsel açıdan da daha makuldür eğer dini işin içine katmazsak. Ayrıca bilimin seni mutlak doğruya götürmesi gibi bir durum da pek mümkün değildir. Çünkü bunun için bilimin gelişmesinin mümkün olmaması gerekir. Yani bilim ancak doyma noktasına geldiği zaman biz herşeyi biliyoruz diyebiliriz.
Ayrıca bilimin seni "doğru" veya "yanlış" yola götürmesi gibi birşey de kesin olan birşey değildir. Bilimi hangi pencereden yorumlarsan seni o noktaya götürür. Kaldı ki ateist düşünce hala termodinamiğin 2. kanununa bir kulp uydurma çabasıyla meşgul. - +1 yıl
Bak kardesim bilimsel seyler temeli olan seylerdir yani bir bikgi deisebilir ama bu yeni birsey katar temele daha ileri götürür. Bilim her zmn degiskendir ama bu deisknlik bilimn hep basa donmesi deildir bilim hep ilerler ve bulunan seylerle kanitlarla destekleniyorsa ve curutmeye calisan tezler de kndi kndini curutuyorsa o bilimi deistrmez. Bilim her bakan iicn farkli deildir bilim gerçekliktir hayata dair herseydir. Öbür taraf deildir ilgi alani. Bilim seni mutlak dogruya goturmez mutlak dogru yoktur ama her zmn bilinen gerckler vardr bu da evrim evrimi curiten hic bisey yoktur. Bilimsel dusunce herkesi farkli yere yonlendrr dusuncesi dogrudur ama her dusunce bilim olmaz dusnceni kanitlarla desteklemen hep arastrmann gerekir biseyi curtmeye yönelik yapilan dusunce bilim olmaz
- +1 yıl
Seninilk cumlende adann oktari ve harun yahayi evrim karsisinda ikna edici buldugunu görüyorum evrim karsisinda eger bu kadar eminlerse evrime bilimle gelirler yazsinlar bir tezde bilim dunyasi aydınlansın o ladar bilim adami madem bisuna ugrasiyor o kadar eminlerse madem yardimci olsunlar da bir katkilari olsun oyle boş kitaplar yazinca bilim olmuyor bilim curumuyor
- +1 yıl
Rönesans sonrası bilim aslında tanrı olgusunu çürütmeye yönelik olarak gelişmiştir. Şimdi sırf öyle olduğu için o zamandan günümüze bilimde olan gelişmeleri yok mu sayacağız?
- +1 yıl
Şahsen evrimin olası olduğunu hem dini hem de bilimsel açıdan mümkün görmesem de Caner Taslaman'ın dedikleri dikkate almaya değer bana göre:
https://www.youtube.com/watch?v=sKAmRJALcR8
https://www.youtube.com/watch?v=I6Sb14SGl_I
Genellikle evrim bir türün bulunduğu ortama ayak uyduracak hale gelmesi ve değişik özelliklere sahip olmasına türünden farklı hale gelmesine denir. Biz maymunların evrimiysek eğer neden hala yüzlerce çeşit maymun türü bizimle beraber yaşıyor? neden evrimi yarım kalmış maymun türü yok? yad neden maymun görünümlü ama insani konuşma yazışma gibi özellikler taşıyan maymunlar yok. herkes bir anda insan görünümündemi evrimleşti? Birazda bunlara cevap alayım :)
13 Yorumla- +1 yıl
Maymunda gelme diye bir sey yok lutfen biraz arastrma yapin teşekkürler
- +1 yıl
Onun dışında zaten evrim var. ancak sanılanın aksine sadece bulunduğu koşullara uyum sağlamaktan ibaret. İnsanlar içinde geçerli. Her ülke ve kıtada insanların farklı görüntülerde ve özelliklerde olmasının sebebide bu zaten. Aslında sözkonusu evrim değil canlıların bulunulan ortama sağlanan uyumudur.
- +1 yıl
Evet ama bunun sonucu da evrime çıkıyor bunun nedenini aciklayan da evrim farklı bisey soylemediniz
- Kişilik & Karakter konusunda 521 cevap paylaştı.
+1 yılOkumak lazım, bir şeyi reddedebilmek için okuyup, dinleyip, anlayıp muhakeme edip, bilmek lazım aynı şekilde bir şeyi kabul etmek içinde okuyup, dinleyip, anlayıp, muhakeme edip, bilmek lazım.
13 Yorumla- +1 yıl
Cok doğru bilmeden konuşanin çokluğu şaşırtıcı derecede fazla ne yazik ki
- +1 yıl
Bunun nedeni halk arasında dolaşan söylenti. Sen darwin ve evrim hakkında birşey bilmesen sana deseler ki bu darwin diyor ki insanlar maymundan evrildi. Yani biz maymundan geldik diyor. Demez misin hadi oradan :)
- +1 yıl
Bunun neden dedndigini merak edip arastririm ama insanlar bunu neden yapmıyor bilmiyorm
+1 yıldini inancın yok glb ya da sorgulamaya baslamıssın ya da çoktan sorgulamış ve arasttmıssın yorumlarından bunu çıkardım felsefe okuyorum evrım hakkında bıyolojı felsefesı dersı goruyoruz açıkçası ınanclara ve ınsanların dusuncelerıne objektıf bakıyorum ama pek de olumlu bır düşüncem yok bu konuda maymundan geldıgımıze ınanıp bır tanrının varlığına ınanmamak basıt geliyor bana
34 Yorumla- +1 yıl
Tanri olmasi bunu deistrmez ki ama ilahi dinlerden bahsediyorsan evet onlarda evrim yoktur
- +1 yıl
Bilmemek de mutluluktur :) maymundan gelmedik yaklasik 6milyon yil once insan ve sempanzeye kök veren bir ortak ata vardi! Bunu idrak etmek bu kadar mi zor! Yani biz sempanzeden gelmedik onunla kuzeniz.. Ama sınıflandirmayi biz yaptigimiz icin ve kibirle diger canlilarla aramiza mesafe koyuyoruz, onlarla akrabaliğı kendimize yediremiyoruz.. Maymundan gelmeyle ilgili siz yari okumuşların sordugu bu klişe soru suna benziyo: kuzenimle benim gecmisde yasamis bir ortak atamiz varsa kuzenim neden ben olmadi? Bu kadar sığ olmayın artik.. Kaldiki bugun dunyadaki tum seckin universitelerde, science, nature gibi bilimsel dergilerde vs evrimin olmadigina dair bir tane yayin bulamazsiniz. Ha bitek adnan oktar ve kedileri ve onlarin zehirlediği "yari okumuşlar" haric.. Ayrica evrim Allahin varligina alternatif degildir bu evrimi avamlastirmaktir. Evrim tanrının yaratma yöntemi olamazmi birde böyle düşün.. Cunku evrendeki canli-cansiz hicbir sistem hokuspokusla oluşmuş gibi görünmüyor ha ne dersin?
- +1 yıl
evrimi senden daha iyi bildiğim kesın felsefe okuyorum bırak da bunla ben ugsayım herkes kendıekmegını kovalasın :)
- +1 yıl
Eğer evrimciler bu iddialarında samimiyseler, o zaman onların iddiasına göre bu sözde evrimin tekrar yaşanmaması için hiçbir sebep olmaması gerekir. Örneğin dünyanın en büyük bataklığına gidip, milyarlarca yıl sonra burada bir sarayın inşa edilmesini, birbirlerine vasiyet ederek bekleyebilirler. Bu bataklıkta oturup beklesinler, bakalım oradaki kayaların, taşların, çamurun içinde, sarayları inşa edecek bir insan oluşacak mı? Değil bir insan, çamurun içinde tek bir canlı hücresi meydana gelecek mi? Hatta, tesadüflere yardım etmek için bataklığın içini alabildiğince karbon, fosfor, azot, demir, magnezyum, oksijen gibi canlı hücresi için gereken elementlerle doldursunlar.
+1 yılDairesel harekette kuvvet neden merkezden dışa doğrudur, neden içe doğru değildir? Zıt yüklü parçacıklar neden birbirini çeker , neden itmezler? 2 kütlenin birbirine uyguladığı kuvvet neden çekme kuvvetidir , neden itme kuvveti değildir? Bu sorularıma cevap verir misin? Cevaplarına göre devam edicem.
08 Yorumla- +1 yıl
Iyi de ben evrim hakknda başlık açtım bunlari siz cevaplayin ogrenmis oluruz kesin olarak benim tam bilgim yok
- +1 yıl
Ben de zaten konu dışına çıkmadım. İnançsız insanlar herşeyi teorilerle açıklar. Ben de açıkladıkları şeylerin ihtimalini düşünüyorum. Bu teorilere göre önce madde denen şey olmalıdır ve bunun için kararlılık gerekmektedir. Kararlılıktan kastım ne peki? Atom yapısını incelersek muazzam hızda çekirdeğin etrafında dönen elektronlar ve çekirdekte proton ve nötronları görürüz. Atomun kararlı yapısı kısaca elektronların hızından dolayı sahip olduğu merkezkaç kuvvetiyle zıt yüklerin çekim kuvvetinin dengelenmesiyle açıklanabilir. Aynı şekilde güneş sisteminin kararlılığını açıklayabiliriz. Dünya yörüngesel hızından kaynaklı merkez kaç kuvvetine sahiptir ve bu kuvveti kütle çekim kuvveti dengeler.
- +1 yıl
Bu 2 örnekte gördüğümüz üzere 2 kütlenin birbirine uyguladığı kuvvetin çekme, zıt yükle yüklü parçacıkların birbirlerine uyguladıkları kuvvetin çekme ve yörüngesel kuvvetin dışa doğru olması dışındaki ihtimallerde atomdan tut da bütün yıldız sistemleri kararsızdır ve bırak canlıyı maddenin oluşması mümkün değildir. Sadece 3 kuvvete baktığımızda madde denen şeyin olabilmesi 1/8 = %12.5 gibi bir ihtimale sahipken bu teorilere inanmak ve canlıların tesadüf sonucu oluştuğunu söylemek ne kadar doğrudur?
- +1 yıl
Sadece 3 kuvvetten bahsettim ve ihtimal %12.5'e düştü. Düşünülecek kaç tane ihtimal olduğunu tek tek örneklemeye devam edeyim mi yoksa sen inandığın teorilerin gerçekleşme ihtimalini anlayabildin mi?
- +1 yıl
Verdiginiz bilgiler icin tesekkurler bu konuda pek aratrmam yok size cevap veremem ama enerjinin maddeye donustugunu Einstein ispatlamisti
- +1 yıl
Anlatmaya çalıştığım şey bilim dediğimiz şey genel itibariyle kabullenmelerden oluşur ve bu kabullenmelerin açıkklamaları yoktur. Zıt yükler birbirini çeker ama nedeni yok. Yörüngesel harekette kuvvet dışa doğrudur fakat nedeni yok. Kütleler birbirine çekim kuvveti uygular fakat bunun da nedeni yok. Bunlar yanlış mıdır peki? Hayır. Doğruluğu bir şekilde ispatlanıp kabul edilmiştir. Bilim sadece evreni açıklamaya yetebilir. Nasıl oluştuğunu açıklayamaz. Sadece evrim teorisi değil, bütün evrenin oluşumu ve mükemmel dengeler üzerine kurulumunu tesadüf olarak açıklamak mantıksızdır. Biri size kullandığınız bilgisayarın tesadüf sonucu meydana geldiğini söylese ne cevap verirsiniz? Kaldı ki canlılar bilgisayardan çok daha komplekstir. Hadi bilgisayar çok ileri düey bir örnek olmuş olsun. Sıradan bişey düşünün. Doğada sadece bir DNA molekülünün oluşma ihtimalini hesaplayın. Çok düşük değil mi?
- +1 yıl
bir DNA molekülünün bile oluşma ihtimali sıfıra çok yakınken, yoğun bir maddenin patlayarak tüm evreni oluşturması, sayısız gökcismi arasından bizim sistemimizin oluşumundan 5 milyar yıl sonra gerekli şartların sağlanması, atomların tesadüfen çarpışarak DNA molekülünü oluşturması, sonra bu DNA molekülünün bozulmadan önce ve yine tesadüfen oluşan farklı yapıdaki bir zarla çevrelenmesi, daha sonra olmazsa olmaz dediğimiz hücre yapılarının tamamlanarak ilk hücreyi oluşturması ve bu hücrenin üreme yeteneğine sahip olması, üredikçe sayısız mutasyon geçirerek önce çok hücreli formlara, daha sonra sistemleri olan aşırı kompleks canlılara dönüşmesi ne kadar da komik bir ihtimale bağlıdır :) Kaldı ki arada biçok şeyi atladım özet olsun diye. Bahsettiğim bütün adımların gerçekleşme ihtimali sıfıra yakınken, bütün bu adımların birbirlerini başarıyla takip etme ihtimallerinin sıfır olmadığını söylemek ne kadar mantığa yatkındır?
- +1 yıl
Daha tek bir hücrenin bile aydınlatılamayan o kadar bölümü varken bu ihtimallere "bilim adı altında" inanmak gerçekten çok zor. Bütün bir evrenin ve canlıların tesadüf sonucu oluştuğuna inanabilmem için fizik , kimya, biyoloji ve matematik bilmiyor olmam gerekir. Bu arada maddenin enerjiye dönüşümü örneğini neden verdiğini anlamadım :) Sanırım yanlış anladığın bişey oldu. Ama dediğin doğru. Enerji maddeye, madde de enerjiye dönüşür.
cahillik başa bela dünyada tüm canlıların evrimi kanıtlndı evt insanda kopuk halkalar var ama işte bir anda böyle belirdik dünyada bizde bunan inanan çok insan var ve ben kesinlikle primatdan geldiğimize inanıyorum akşı kadar mantıksızca bişeyde yok
14 Yorumla- +1 yıl
Zekasini kullanan her insan bunun doğruluğunu kabul eder Teşekkürler
- +1 yıl
Arkadasm siz kndinizi ne olarak görüyorsunuz merak ediyorum dier canlılardan ustun zekan var diye dunyanin senin icin yaratildigini sanman kadar mantıksz bisey olabilir mi zekasi daha ustun olmak zorunda olan bir primatsin arkadaşım tur adin da homo sapiens bu kadar basit ya topraksin deyince daha mi mantikli gelecek sna
Cosmos serisini baştan sona izlemeni tavsiye ederim. Onlar önyargılı değil babadan öyle görmüşler. Çocukluktan beri içinde bulundukları topluluk onları sorgulamadan biyat etmeye meyletmiş zaten, bunu tartışarak değiştiremezsin, o sorgulayan bir bünyeye sahip olma meselesi, biyat edeni değiştiremezsin.
11 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler öneriniz icin izlicem.
merhaba
Evrim tamamen bir uydurmadan ibarettir, soyle dusunursen ; bir bahcede tugla kum ve tahtalar duruyor, tesadufen birlesip ev oluyor. Darvinin teorisi tamda budur, 1. Dunya savasindan sonra muslumanlarin aklina suphe sokmak icin ortaya atilmis bir yaklasimdir.
Ayrica darvin suursuz bir kisilikdir.
Umarim tatmin edici olmustur15 Yorumla- +1 yıl
Olmadi teşekkürler yine de
- +1 yıl
Açılın ben uzman biyoloğum :) O dediğin ihtimal bir sempanzenin klavyenin basina gecip rastgele tuşlara basip şekspırın eserini yazmasina eşdeğerdir.. Evrime göre şempanze uygun koşullarda ve yeterince süre varsa o şekspır eserini yazar!! Bu evrimi anlatmak icin anolojik bir önektir.. Adnan Oktar kafasını yaşamadan önce araştir ve mekanizmasini öğren :D
+1 yılAçıkçası yorum yazmaya çekindim, zira fikirlerini belirtenleri cahillikle suçlamışsın ama cevap yazmadan da yapamayacağım.. Sonsuz ömrün olsa, hiç ölüm olmasa sana. Dünyada senden ve tek hücrelilerden başka yaşayan olmasa, bir kaç milyon ya da milyar yıl sonra tek hücrelilerin evrim geçirip bir erkek bedenine bürünmüş olmaları ve bir sabah uyandığında o erkeği yanında görmen... Bu senaryonun olabilitesi, inanılabilirliği ne ise evrim de o dur benim için...
00 YorumlaNe hakkında evrim. İnsan hakkındaki evrim tabikide saçmalık. Hayvanların evrim geçirdiği zaten bilinen birşey. Ama insana maymundan geldi demek obezce. Bir insan sırf farkım olsun diye insana hayvan derse hakikaten komiklikten öteye gitmez. Artık deliliğin son örneği.
04 Yorumla- +1 yıl
Sen insani ne saniyosun uzaydan gelen her acidan farkli bir yaratik mi? Insanin ne fsrki vsr zekasi dışında? Ben söyliyim zekasi olmasa hic bir üstünlüğü yok ;) o yüzden bu bencillikten çık cunku bencil insan doğayi onun saniyor hersey onun icin saniyor o yuzden de dunyanin evrimini mahvediyor dengeyi bozuyor.
- +1 yıl
Hee o zeka sana boşuna düşünme diye verildi yani. Allah vermiş işte değerini bil ne diye beynimin olmadığını düşünüp kendimi bir köpek hayvan gibi hissedim. Aptalmıyım ben. Bencil insan doğayı kendisini falanda sanmıyor boşuna sallama akıl insan iyi bilirki doğa tüm canlılarındır. Evrimi mahfediyormuş o nasıl bir evrimmişki herşeye çözüm bulmuşta insana bir çözüm bulamamış. Nasıl bir evrim olduda hayvanlar aç susuz vahşi kalırken insan gelişti güçlendi. Evrim herşeyi öngördüde buna çözüm bulamadımı?
- +1 yıl
Ya senle tartiscak kadar bile bilgin yok görünen o ki biraz ogrende konusalm tamm mi iyi akşamlar
+1 yılKutsal olduğuna inanılan o kitaplarda yazanlara bakılırsa, evrim daha mantıklı geliyor. Ayın 2'ye bölünmesi durumu mu daha mantıklı %98 aynı genlere sahip olduğumuz maymun ırkı ile aynı ataya sahip olduğumuz teorisi mi?
İnsanlar maymundan gelmemiştir ayrıca, insanların ve maymunların atası aynıdır. Kimin kimden geldiği ile ilgili bir tartışma değil yani bu02 Yorumla- +1 yıl
Bütün bir evrenin tek bir noktadan patlayarak oluştuğuna inandın da ayın ikiye bölündüğüne inanmak mı zor geldi?
- +1 yıl
Milyonlarca canlının sığdığı ama hala bulunamayan gemi, denizin 2'ye bölünmesi ki bu aya da uyarlanmış sanırım, ateşin güle dönüşmesi gibi bir çok mantığın asla kavrayamayacağı şeyler dinlere mensuptur. Ama bilim sana gelip de Darwin dünyayı 2'ye böldü demez.
Düşünme yetisine sahip her insanın inandığı teoridir. Teori demek ne kadar doğru bilmiyorum çünkü bir çok alanda kanıtlanmıştır.
22 Yorumla- +1 yıl
Bir gerçekliktir bulunan yeni bilgiler sadece bazi seyleri duzeltir ama evrimi hic bisey curutememektedir
- +1 yıl
Teknik anlamda teori demekte hicbir sıkıntı yoktur çünkü sanildigi gibi teori öyle ayaklari yere basmayan birsey degildir, icinde ispatlanmış birçok hipotez bulunan genel bir aciklama bicimidir ve bilimin geldigi son noktadir. Mesela kuantum teorisi dedigimizde kuantum henüz ispatlanmamis birsey degildir. Evrim de kuantum da birer "teoridir" ve ikisi de gerçektir.
- Kişilik & Karakter konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılRealitedir. Kanundur. Varlığını tartışılmamaktadır artık. ( bilim dünyası için)
Yoktur diyen insanlar bilim hakkında bilgisi olmayanlardır. Cahil kişilerdir. Çoğu tartışmayı dinlemeyi bile bilmez. .21 Yorumla- +1 yıl
Cok dogru tespit teşekkürler
evrim mantıklı birşey ama o mantığı öldürecek çok fazla detay var canlılarda düzende çok ince detaylar var evrim ile kendisi oluşabileceğini sanmıyorum ama olabilirde sonuç olarak kimse bilmiyor nereden geldiğimizi herkesin teorisine hak vermek lazım belki hepsi yanlış belki 1 tanesidoğuru
02 Yorumla- +1 yıl
Evrim delillere dayanir tabiki deisebilir ama curumezyeni seyler eklenir bazi bilinen ler çıkarılir. Darwin evrimi su an oldugu gibi açıklamamstr yaptigi arastirmalar ve keşif gezileri sonucu bu teoriyi sunmuştur ve yapilan Arastrmalarin hepsi evrimi isaret eder deisen tek sey tarihler ya da ince detaylar olabilir ama evrim bir gercektir
- +1 yıl
yani olabilir olamaz demiyorum ama benim kendi mantığıma bazı şeyler yatmıyor çünkü dünyada milyonlarca çeşit canlı var yaşam tarzı var bu milyonlarca çeşit canlının her birinin kendine özgü bir yaşam stili kendi yaşantılarını karşılayacak bir organ düzeni yaşama düzeni var yani baktığın zaman boşa olan hiçbirşey yok herşeyin bir karşılığı var doğada yani evrim ile gelmiş olabilir insanlar v. s falan ama bu uyum sağlama işi zorlukların üstesinden geleck özelliklere sahip olma işi nereden geldi beni düşündüren ozaten
+1 yılEvrimi dinsel yargilarla dusunmemek gerek tum dinleri kenara koyar ve evrimi bilimsel olarak dusunursen zaten evrimin oldugunu fark edersin ornegin balina gecmise gidildiginde ayakli oldugu incelemelerde ortaya cikmistir... ama sunuda soylemek gerekki her konu heryerde konusulmaz...
04 Yorumla- +1 yıl
Evet objektif bakmak gerekiyor En azndan insanlari arastrmaya merak etmeye yöneltmek istedim.
- +1 yıl
Boyle konularda bazi yobazlar küfre vs basvurur fazlada yoneltmemek gerek o yuzden ama ozetlersek evrim vardir
- +1 yıl
Teşekkürler :)
- +1 yıl
Mutlu geceler/sabahlar
+1 yılevrim konusu islamiyetle çelişmez islamiyette evrim olmadığına dair ibare yoktur ancak hristiyanlıkla çelişen yanları vardır.. evrim mümkündür ancak ispatlanamamıştır bilimsel birşey değildir bu yüzdende, insan maymundan gelmiştir diyemeyiz ispatlanmadan ama islamda bir kavmin maymuna dönüştüğü hikayesi vardır belki maymun insandan gelmiştir :D
05 Yorumla- +1 yıl
eger sen biyolojiye kimyaya genetik bilimine ve bir cok bilime bunlara ve buldugu şeyleri biliyorsan ve anlıyorsan evrimi reddedemezsin evrimin kanitlari heryerde var binlerce kanit var
yaratılış evrime tamamen terstir sen bu yorumu yaparak bana ne dinini ne de evrimi tam. olarak bilmedigini gostermis oldun senn de dediğin gibi hikaye. Bunlara bu kadar gerçek demeden önce biraz nerden geldigini dinler tarihini araştırmanizi öneririm. Teşekkür ederim - +1 yıl
neden gerildin gerilmenin nedeni cehaletin olabilirmi acep :D senin gibiler okumadan bilmeden popüler görünmek için ya da tamamen dine ters düşmek için bu zırvalara inanır,, islam insanın kan pıhtısından oluştuğunu söyler ademle havvadan geldiğini söyler ancak nasıl oluştuğu hakkında yorum yapmaz.. darvinin evrim teorisiyle ilgisi yoktur,, darvinin teorisi ise ispatlanamamıştır yani bilimsel birşey değildir o düzeye çıkamamıştır sadece bir tahmindir,,, sen az buçuk biyoloji kimya genetik bilsen kapanır secde edersin asıl :D evrim tabiki vardır ancak senin bildiğin gibi değildir bitkiler evrilir madenler evrilir dünya evrilir ancak insanın evrilerek başka canlıdan insana dönüştüğüne kanıt yoktur bilim ıspatlanabilir olmalıdır, eğer maymundan evrilme söz konusu olsa idi bugünde aynı şeyi yapmak mümkün olurdu,,, ayrıca bilime göre dünya büyük patlama sonucu oluşmuştur dünya büyük bir ateş küresi idi başta ve bilime göre o sıcaklıkta canlı organizma yaşaması münkün değildir,
- +1 yıl
dünyayada uzaydan canlı bir organizmanın girişi mümkün değildir bu da sonuç olarak insanın başta dünyada bulunmadığı sonradan dünyadaki canlıların gönderilmiş olduğunu ispatlar yani bilim dini destekler
- +1 yıl
ve bilime göre bunca dengenin tesadü olması imkansızdır, bir sineğin kanadında bile binlerce mucize bulunur ve her canlının ayrı görevi vardır bir canlının tek başına oluşsa bile dünyada yaşaması mümkün değildir. bilim tesadüflere inanmaz ve bugüne kadar dinin söylediklerinide yalanlayabilmiş değildir.. gezegenlerin dengesinden en ufak bir böceğin yaşaması insanın vucudundaki dengeler üreyebilmeleri herşey hassas şekilde kurulmuştur tesadüfen oluşmasına inanmak ahmaklıktır :D
- +1 yıl
son olarak yaratılışın evrime ters olduğunu söylemende tam bir saçmalık, evrim ilk maddenin nereden geldiğini açıklıyormu? evrilen ilk madde nasıl oluşmuştur bunu söylüyormu :D demirin kılıca dönüşmesi bir evrilmedir ancak bir ustanın elinde evrilir kendi başına kılıç olmaz heleki birşey kendi kendine bir canlıya dönüşmez
Muslumanların inanmaması gerektiği bir teoridir. çoğunlukla ateistlerin inandığı teorinin temeli tesadüfen oluştuğumuzu savunmaktır. Paul abimizinde söylediği gibi artık tesadüflük bir ilah gibi algılanıyor. Teori'nin özeti Allah yerine zaman falan filan ve tesadüflüğe inanmak buda müslümanlığa aykırı
00 YorumlaBir bilimsel gercek üzeri ne düsünelim? Soru bana sacma geldi. Dünyanin yuvarlak olmasi ya da Atesin sicak olmasi üzeri ne düsünüyorsunuz gibi sacma bir Soru.
Evrim, inkari gittikce zorlasan bir gercektir. Dindar insanlar özelikle Müslümanlar gittikce Evrim gercegini Inkar edemiyorlar.
Islam bu gercek karsisinda 1400 seneden beri yaptigini yapacak. Evrim zaten Kuranda yaziyordu deyip, kendi Bilimsel celiskilerini örtmeye calisacak.
Müslümanlarin son caresi budur.01 Yorumla- +1 yıl
Senin inandığın kitabı kim yazdı acaba :-) İnsan eli değmiş sakın birşeyler eksik olmasın.
+1 yılEvrim teorisi ile sonradan türemiş sosyal darwinizmi birbirinden ayırt etmek gerek. Evrim teorisi dünyada yaşayan tüm canlıların kökenlerini doğal seçilim ile açıklayan bilimsel bir kuramdır. Bana göre Hitler bile bu olguya göre hareket etmiştir. Yani sonradan türeyen Elitizm akımı etkisinde kalmıştır diye düşünüyorum.
Survival of the fittest...01 Yorumla- +1 yıl
Tamam saol
+1 yılEvrim teorisi bilimsel anlamda bakildiginda insanin ilgisini fazlasiyla cekiyor kuantum fizigi dedikleri seyle insanlar hayatlarina yon vermeye basladi dunyanin milyarlarca yol once olusumunu sagladigi ve Allah in var olmadigi bioe iddia ediliyor ki elhamdulillah muslumanim ve Allah in varligina inanan biriyim ateistlerin bir cogu da bu evrim teorileri ile inanclarini yitirdiler iki yani keskin bicak olan bir bilimsel konu ;)
09 Yorumla- +1 yıl
Evet ama bu da bir gerçek napalım :)
- +1 yıl
Tabiiki oyle bilimin guzellikleri uzerimizden eksik olmasin insallah ;))
- +1 yıl
:) evet olmamalı
- +1 yıl
Ateist misin sende yoksa deist mi ;))
- +1 yıl
Deist :)
- +1 yıl
Dinlere inanmiosun yani peki neden?
- +1 yıl
Dinler insan ürünudur. Tanrinin boyle seyler gondermk uyarmak cezalandirmk gibi insansal istekleri yoktur dinlerde gecen mitler ibadetler eski medeniyetlerle olan etkilesimler sonucu innaistan inanisa aktarilmistr bunlar kanitli bir sekilde sergileniyor. Dinlerde gecen ibadetlerde boyledir sagan gelenekleri özellikle islamda islamiyet oncesi araplarin tum ibadetleri mevcuttur. Namaz oruc hac vb. Onlar bunlari ici put dolu kabe etrafnda yaparken su an Müslümanlar ici put dolu olmayan bir kabe etrafnda yapıyor. Eger bilincli bir tanri olsaydi putlara yapılan ibadetleri kendine istemezdi ayni sekilde put mekaninda ibadeti de istemezdi. Tum bunlardan ve çok daha fszlasndan goruyorski islam dinide dier dinler gibidir.
- +1 yıl
Aslinda bakis acisi olrak evet dinimizde birden fazla anlam verilemeyen durumlar var bende sana katilmiyor degilim bilgilerinde gayet mantikli ve aciklayici lakin musluman bir aileden gelip musluman bir toplumda bu isleri sanal alem disinda dile getirmek zor tesekkur ederim usenmeden yazdigin icin senin gibi entellektuel insanlarla fikir alisverisi almak her zaman guzeldir tekrar tesekkur ederim
- +1 yıl
Bu konuda bilincsiz olan insanlara bu durumu anlatmaya calisiosun ya bravo :)))
Eğer ki sorularıma cevap verebilirsen tartışmak isterim.
1. Faydalı mutasyona örnek verir misin?
2. Tür değişimine örnek verir misin?
3. Aynı kromozom olmayan canlıların aynı türdenolma ihtimali var mı?
4. Bilim gözlem, deney ve ıspat ister sence evrimde bunlar var mı?
5. Evrim varsa "araform" okmalı hiç bunlara ait fosiller var mı?
Ayrı ayrı cevaplarsan sevinirim.012 Yorumla- +1 yıl
Cevap verdim bunlara sen mi sormustun bilmiyorum bunlara cevap verdim
- +1 yıl
Arkadaşım yukarda bir yerde bu sorularin hepsine cevap verdim
- +1 yıl
Kadın erkek mutasyon sayısı aynıdır daha bu temel bilgiye bile sahip. değilsin.
Mutasyonun kelime anlamını bilsen o örneği vermezdin.
Tür değişimi neyin içinde demedim!!! Örnek ver dedim.
Her canlı araformdur değil. Araform olan fosil var mı?
Evrim bir "teoridir" asla mesela yerçekimi gibi "kanun" değildir.
Sadece teori. olan bir şeye grçekmiş gibi böyle sarılman çok komik.
Eğer bilimsel cevabın varsa sorularıma devam edeceğim.
Eğer yoksa ben senin nasıl savunduğunu götrdüm tartışmayı devam ettirmenin bir anlamı ypk.
Bilgi bilgi ile çarpışır. Boş laflarla değil.
+1 yılBence cok guclu ve etkili bir teori.
Ama evrim teorisine inanilmaz. Ya kabul edersin, ya etmezsin11 Yorumla- +1 yıl
Cok dogru
Evrim tamamiyle maymundan geldiğimizi savunmuyor. İnsanoğlunun yüz yıllar içinde belli değişimlere uğradığını söylüyor. Bence evrimi inkar etmek spermin yumurtayı dölleyerek zigotu oluşturmasını zamanla bebeğe dönüşmesine kadar gelişimini inkar etmekle eş değer. Sonuç olarak bizi gene Allah'ın yarattığı gerçeğini değiştirmiyor. Kısacası evrimi inkar etmek de güç ispatlamakta, Allah bilir.
00 Yorumla
+1 yılOzaman asyadaki maymunlar neden cekik gozlu diil.. şaka şaka :D dogrulugu Tartisilir aslinda yapilan kazilarda insan bedeninde maymuna benzer insan kafatasi ve iskeleti cikariliyor hem zeka disinda pekte farkimiz yok ogretildiginde onlarda bizim yaptimiz cogu seyi yapiyo bilimsel veriler bunu goteriyo
00 Yorumla
+1 yılGerçekten bu sitede sayılı ciddi sorulardan biri ama burada nasıl açıklama yapayım ki :) evrim teorisi adı üstünde bir teoriden ibaret gerçekliği kanıtlanmamış bir şeydir. Ama bugün savunucuları inanılmaz çoğunluktadır fakat gerçekler göz ardı edilemez ki bugün bilimsel verilerde kanıtlamıştır ki tesadüfen oluşabileceği imkansız olan kusursuz bir evrende yaşıyoruz.
02 Yorumla- +1 yıl
Evrim kanitlanstr curuten hic bir sey yoktur buna yönelik bir bilginiz varsa paylasursanz sevinirim
- +1 yıl
Gmail verryim mailleselim ya da daha pratik yazabilecrgimiz bir yere gecelim rahatca anlatabilirim o kanitlanmis dediğin sahte delilleri :) twitter : chnrzgr
Gizli Üye(30-35)+1 yılhttps://i.hizliresim.com/ynEal9.jpg ben inanıyorum.
21 Yorumla- +1 yıl
Hahah bir de ugrasms ya saol yine de :)
Mahallemizin sessiz guzel mutavazi bir kızı dır evrim :D biz maymundan geldiysek maymunlar kimden geldi yaow :) ataistsin değilmi :) evrim tabikide vardır hayvanlar kuculmus ve böylelikle barınak olayları kolylasmıstorki insanlarda da bu olay vardır. nesil kuçuluyor. önceden insanlar çok aşırı bıyukmıs dev gibi. el arabasına sığmuan kafatasları var ya korkudan urperirsin.
10 Yorumla
+1 yılMaymunlarla aynı ataya sahibiz dogru.
Bu soruyu yanlis yerde sormussun türkler evrimi bilmez. Maymuna inanmaz ama topraktan gelmeyi daha mantikli bulur.38 Yorumla- +1 yıl
maymundan gelme dahamı mantıklı :D dünya bir ateş topu iken canlı organizma yaşaması bilime göre mümkün değildir dünya soğuduğunda ise atmosferden giriş mümkün değildir peki haydi maymundan geldin diyelim maymun nerden geldi ilk evrilen madde nerden geldi :D ispatlanamamış tahminden öteye gitmeyen bir fikre bilim demek ancak sizin gibilerin sığınacağı ergen saçmalığıdır :D
- +1 yıl
büyük patlamada dünya ateş topundan ibaretti ve dünya soğuduğunda dünyada olan tek şey taş topraktı bu durumda topraktan gelmek daha mantıklı değilmi :D
- +1 yıl
Ya sen ne saf bir adamsin ya
- +1 yıl
Hadi evrimi kanıta inanacagim. Herkes kendi atasını savunur Mrs. Goril
- +1 yıl
İnsan ister istemez kurduğun cümlelere saygı duyuyor. Tebrik ediyorum.
- +1 yıl
iyide yivrim biz zaten toprağın içindeki bakterilerin suya salınımı ve ardından oluşan tek hücreli eşey üreyen bakterilerden gelmeyiz diye çıkış yapıyoruz evrim teorisinde. sen şimdi iyice bizi kör cahil diye rezil edicen bu kur-an okumuş, kültürlü ve bilgili insan topluluğuna. okudunuz l*n dimi?
Hayvanların çoğu evrim geçirmiştir bu bir gerçek ve bende bunu kabul ediyorum fakat insanların evrim geçirmesi --maymundan gelmek-- saçmalıktan öte değil bence
13 Yorumla- +1 yıl
Sen insani ne saniyorsun insan zekasi dierleri ne oranla ustun olan bir hayvandır. Neden bu kadar bencilsin sen de dogada yaşıyorsun neden kendini herseyin efendisi zannediyorsun. Su andaki sempanzeler insanim en yakin akrabasidir bu soz sna neden ağır geliyor halbuki genetik yapimiz nerdeyse ayni. Ama bu size hic bisey dusndurmuyor. Maymundan gekmek değildir evrim maymunlar primat cinsidir ayni bizim. gibi ortak atadan ayrilan bir turdur maymunlar ve maymun su anki modern canldir su anda grdgnn hic bir canli evrimsel surecte ayni deildir sadece bazilari az bazilari çok deismistir bu da doğal seciliminin gerekliligiyle alakali dir. Evrim binlrce yili kapsar o yuzden 100 yil once de maymjn maymundu insan insandi dersen bana cok yanls olur
- +1 yıl
genetik olarak insana en çok benzeyen faredir ama sen şekil olarak şempanze ile akraba oldun baştan yanlış :D
- +1 yıl
Ben primatlarlsrdan bahsediyorum nerenle. okuyorsun en yakin akrabasidir dedim ne anladin?
Hem soru soruyorsunuz hem de milletin görüşlerine laf ediyorsunuz. Herkes ayni görüşte olacak diye birşey yok. Gidin biraz Darwin teorilerine baktiginiz kadar dogaya ve insan anatomisine bakin bu kadar mucize mumkunmu ikisinide eşit değerlendirin.
011 Yorumla- +1 yıl
Bakıyorum merak etmeyin
- +1 yıl
İnancinizi bilmiyorum ama herhangi bir 4 büyük dinden birine mensupsaniz hepsinde Hz. Adem ve Havvadan geldiğimiz yaziyor. Kuran-i Kerimin 1-2 yil önce 1400 yildan fazla zaman önce yazilanla karsilastirdilar ve tek harf değişmemiş.
Tabi bu Hz. Adem ve Havva dan önce yeryüzünde ne kadar insanoğlu olmadan yasam oldugunu ve orada nelerin yasadigina cevap veremiyor.
Görüşünüze saygi duyuyorum ve her yorumu bende inceliyorum. Darwinin hayatini da incelediyseniz akil sagliginin pek yerinde olduğunu kimse iddia edemez.
E tabi bu iddiayi ortaya atan ilk ve tek kişi o değil tabi; Miskeveyh, Aristoteles, hatta en eskisi m. o. 600 lu yillarda ortaya atilmisti. Sonuçta sizde biliyorsunuz ayni düşünceye sahip insanlarin bigbang teorileride var ve bir deney yapmislardi 1 veya 2 yil önce karsit maddeyi bulduklarini iddaa etmişlerdi şuana kadar ben birşey duymadim yeni bir gezegen yaratildida bizim haberimiz mi yok ;) Onlara göre de hersey tozlardan geliyor.
Yunanlilarinda mitolojisi var :) - +1 yıl
Inanmama sebebim islamdki mitlerin gecmisteki medeniyetlerde de olmasi ve araplarin saganlarin ibadetlerinin islamda da olmasi bu bana yeterince aciklama yapıyor
- +1 yıl
:) olması gayet normal, Kur'an da yanilmiyorsam 28 peygamberin adi geçiyor. Bunun dişinda Rivayete gore 100 binden fazla peygamber geldiği söylenir. Ayrıca Allah c. c. Kur'an da "Biz elçi (peygamber) göndermeden kimseye azap edecek değiliz" der. Buda rivayetin doğru olma ihtimalini güçlendirir.
Ne alaka derseniz bizdeki bazi ibadetlerin başka ummetlerede farz kilindigi Kur'an da yazmaktadır. Ornegin "Ey imân edenler! Oruç, sizden evvelki ümmetlere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Tâ ki, günahtan sakınıp takvaya eresiniz" bunun gibi çok ornek var yani MİT mi dersiniz, mitoloji mi dersiniz, inanç ve ibadet mi dersiniz bunlarin islamdada ve islam oncesi medeniyetlerde olmasi son derece normal. Sonuçta ilk peygamber olduğunu iddia etmiyor, dinimiz veya biz. - +1 yıl
Dier peygamberler nerde hani bildiklerimzn her seyini nerdeyse bilirkn 100.000 ki bazilsari da 200.000 diyor sallamak cok kolay. bu kdr peygamber hakknda en ufak bir kaynak olmamasi yeterince açık
- +1 yıl
Zaten oyle bir iddia icinde degilim degismemis tek buyuk kitap Kur'an oldugundan sadece ondan ornek verdim. Ha yok sizin bu sozde iddialariniz gibi olan binlerce kaynak bulabilirsin peygamber sayilari hakkinda. Uzayin en uzak notasi 13 milyar isik yili uzakta, evrende 200 kusur bin gezegen var, hepsi doğru nede olsa NASA kagitla belgeledi. Ne diyelim iyi siz maymunun akrabasi olmayi uygun goruyorsunuz veya inaniyorsunuz saygi duyuyorum iyi aksamlar.
- +1 yıl
Bunlar bilgi inanc değil inancsa o zmn biz de ışık yılına tapalim jupitere tapalim böyle bisey yok inanc la karstrmayn bnlari bilgi deisebkr ama temel de ki seyler deismez yani sen temelsiz knsyrsun herkes ayni seye siginiyor bilmedgmz cok peygamber var neden bilmedigmizi sorgulayan yok
- +1 yıl
Kur'anı hiç okudunuz mu? Türkçe meali tabiki, orada genelde ismi geçen 25 peygamber (+3 tanede peygamberliği konusunda tam emin olunamayan varıdr) Kitapta sıksık bu peygamberler ve onların kavimleri hakkında bilgiler yer almaktadır.
23 yıla yakın sürede tamamladı. Sizin dediğiniz gibi kitapta açık olarak sayısı sayısına gönderilen peygamber toplamı yazılsaydı ne derdiniz? Ben söyleyeyim isimlerini sonra oda yetmezdi ne zaman gönderildikleri sonra o da yetmezdi nereye gönderildiklerini falan diye devam ederdiniz.
Diyelimki ortalama 100.000 peygamber gönderilmiş ve hepsinin sadece isminin bir kitapta geçtiğini düşünürsek (uzun isimleri değil tek isim olarak) Kur'an da 80 bine yakın kelime var (saydım desem yalan olur araştırdığımda buna yakındı sanırım) sadece isimlerinin geçmesi 1 kitaptan fazla yapar, 28 le 100.000 i oranlayın birde 3500 kitap :)
Okumadıysanız okuyun derim, ben çok farklı yayınlar (komist, ateist, materyalist, budist vs) okudum. Başka önerin varsa bakarım. - +1 yıl
Okudum teşekkürler ama ben ilahi oldgnu düşünmüyorum
- +1 yıl
Sanrm. hissetmekle alakali
vrim entropi yönünde ilerler yani maymundan insan olmaz ama insan ırkı uzun vadede daha alt bir seviyeye dönüşebilir. Bunun dışında Allah sadece enerjiyi yaratıp onu evrimleştirerek madde ve canlıyı da yaratabilir mesela kuranı kerimde biz insanı 3 evrede yarattık diyor, anne karnında bir sperm-yumurtadan insan olması sonuçta evet evrimdir.
01 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler
+1 yılEvrim zannedildiği gibi değil ama kısmi bir değişim var. Hamd olsun müslümanım ama zamanın getirdiği coğrafyaya göre iklime göre canlı yapılarının vucutlarının değişimine inanıyorum. Canlılar bulukdukları ortama uyum sağlarlar. Ama o mikroptan gelme maymumdan türeme olayı hikaye.
02 Yorumla- +1 yıl
Ortamaa uyum saglayan canli deismez mi sence milyarlarca yil önceki ortamda sun anla ayni deilse vücudunun da su anda oldugu gibi olmasi cok mantiksizdr. Aslnda senin dedigin sey adaptasyon ama her canli adapte olamaz dogal seleksiyon sonucu kalanlar adapte olurlar eger boyle bisey olmasaydi tum türler yaşıyor olurdu doğal seleksiyon da evrimsel mutasyon ve bir cok etmen daha snucu olusan canlılar dan dogaya uyum saglayaninin seçilmesi dir. Yani demek istedigin seyaaslnda yine evrim
- +1 yıl
Tamam bende aynısını diyorum evrim = değişim. Bunu belgesellerde de izliyoruz. Örnek olarak söylüyorum anlasılsın diye. İlk insanlar çıplaktı. Teknoloji yokki kazak yapılsın. Soğuktan vucutta kıllanmalar olması vücüdun kendini koruyacak tedbirler alması gayet normal.
- 13 Yorumla
- +1 yıl
Komik değil
- +1 yıl
bence komik puhahaha :D
- +1 yıl
Gulmek istiyosan dinindeki mitlere gül bence daha musait
- Devamını Gör (212)
Devamını Gör(257)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı