Psikiyatrik ilaçlar, psikiyatristler ve psikologlar hakkında neler düşünüyorsunuz? Mesela aldığınız terapiler hakkında ya da kullandığınız ilaçlar hakkında neler söylersiniz?
Psikoloji okumaya hazırlanan ve ruh sağlığı ve bilimi hakkında araştırmalar yapan biri olarak şunu söyleyebilirim kişi eğer ki kendine ya da başkalarına karşı saldırgan değil ve tamamıyla kendi akli dengesini kaybetmemiş ise ilaçlara tamamen karşıyım. Bunun nedeni şu; ilaçlar belli derecede sinir sistemini baskılar ve yapay olarak kişinin düşüncelerine yön verir belli bir tedaviden sonra o kişinin tamamen iyileşeceginin hiç kimse garantisini veremez. Düşünsenize ciddi bir akli sağlık bozukluğunuz yok ama siz sizi kontrol eden sistemin dengesini bozabilecek bir ilaç kullanıyorsunuz ne kadar doğru olabilir ki? Tabi burada psikoz hastalıkları es geçiyorum şizofren, bipolar hastası ise kişinin tabiki ilaç kullanması gerekir ama ne olursa olsun başta başvurulması gereken ve tedavinin asıl kaynağını oluşturan terapidir. Eğer hastaya iyi bir terapi verilemez ise verilen ilaçlar çok iyi etki gösterecek olsada kişi tamamen iyilesemez. Her şey aslında sözlü iletişimle başlayıp bununla bitiyor o yuzden psikologlarin yeri de apayrı.
İlaçlar uyuşturmaktan bazen de duyarsızlıktan başka bir şey yapmıyor, psikiyatristler en ufak ah desen ilaç yazıyor, psikologlar ise daha çok para almak için 2 seansta çözülecek olayı 10 seansa yayıyor. Hepsi boş.
Elbette her meslekte olduğu gibi ; psikiyatristlik, psikologluk mesleklerinde de, birtakım hatalar, eksiklikler olabilir. Ben, Bakırköy RSHH'de 1 ay yattım. Amatörce birçok şeyi de araştırdım. Çoğu psikiyatrik hastalığın sebebi de tam olarak bilinmiyor. Ve tedavi de yetersiz. Aylarca ilaç tedavisi gördüğü halde, halüsinasyon yaşayan kişiler vardı, Bakırköy de. Elektroşok, EMDR tedavisi olup, birkaç ay sonra yine eski rahatsızlığı yaşayanlara da konuştum. Sorun tam olarak bilinmeze, çözüm üretilemez. Psikiyatri, Psikoloji bilimi manevi unsurları göz ardı ettikçe, asla % 100 çözüme ulaşamaz, bence.
Psikiyatrik ilaclar beyni kucultur zeka gerilgi yapar noronlara zarar verir uzun sureli kullanimda Ben ila verilmesine tamamen karsiyim ama komisyon aliyor psikiyatristler bu ilaclardan