Yapmak istemediğiniz ama yapmak zorunda olduğunuz bir şey sizi strese soksa ne yaparsınız?Yapmak istemiyorsunuz ve böyle ara ara aklınıza geliyor strese giriyorsunuz ama yapmakta zorundasınız, yapmazsanız üzülen çok olacak ve kırmakta istemiyorsunuz yani, ne yapardınız bu durum da?
Yapmak istemediğiniz ama yapmak zorunda olduğunuz bir şey sizi strese soksa ne yaparsınız?
Seni çok iyi anlıyorum. Benim de yapmaktan pişmanlık duyduğum deneyimlerim oldu. O kırılmasın, bu kırılmasın, ona ayıp olur, buna ayıp olur. Aslında ne oluyor biliyor musun? En çok bize ayıp oluyor. Kendimize geç kalıyoruz, kendimizi erteliyoruz, kendimize kızıyoruz kimseyi kırmamak için. Kendimizden çalıyoruz. Sırf kırılmasınlar diye öyle çok saçmaladım ki, halbuki yapmak istediklerim bunlar değildi benim. Ama ne yapayım ben saçmalayışlarımla da benim, hayır diyemeyişlerimle de benim, boş yapışlarımla da benim. İnsanlara hayır demeyi bilmeliyiz. Aslında bunun birçok yolu var. Kısa ve öz cevaplarla da hayır kelimesini kullanmadan hayır diyebiliriz, karşıdaki biraz kırılır ama istemediğimiz bir şeyi yaparken bulmayız kendimizi. Nazik, sakin ve kısa cevaplarla da bizden talep edilen isteği geri çevirebiliriz. Mesela ben yalnız takılmayı seven bir insanım. Yalnız hareket etmeyi, bireysel olmayı seviyorum. Çat pat devamli arayan bir arkadaşa zamanımı vermek istemiyorum. Sürekli dert dinlemek istemiyorum. Çünkü kendimi erteliyorum, dinlemek dışında bir faydam da dokunmaz ki. Bazı insanlar bizim kibarlığımızdan faydalanıyor. Benimle konuşmak isteyen arkadaşın telefonunu açmam, açarsam da işim var, musait değilim derim. Benimle konuşmak istemiyor musun derse "pek zamanım olmuyor, iyi günler"diyip kapatılım. Konuşurken telefonda görüşmeyelim derse de "seninle ilgisi yok, ben bireysel hareket etmeyi seviyorum, seni kırmak istemiyorum. Allah'a emanet ol''derim. O olumsuz konuşsa da ben olumsuz konuşmam. Bazen burdan da konuşmak isteyen kişiler oluyor, sohbeti ilerletince hayır demek de mümkün olmuyor. Kısa cevaplar vermek en doğrusu. Seninle görüşmek istemiyorum demek olmaz. Aslında hayır demek o kadar zor değil, mesafe koymak her zaman gerekli. Şimdi kendine şu soruyu sormalisin. Gerçekten yapmakzorunda misin yoksa kendini yapmak zorunda mı hissediyorsun? Yapmak zorunda hissediyorsan hiç öyle hissetme, sınır çiz, olumsuz kelime kullanmadan ve hayır kelimesini kullanmadan istemediğin bir şeyi yapmazsın. Ama yerine getirmen gereken bir sorumluluğun varsa bu senin geleceğin için yapman gereken, sana faydası olan bir şeyse tabiki yapmalısın. Sanırım sen yapmak zorunda hissediyorsun, hayır diyemiyorsun, kendinden önce başkalarını düşünüyorsun. Önce kendimizi düşünmeliyiz