Lütfen bilimsel temelli, düzeyli cevaplar gelsin.. Ego mu degil, merakı mı doyurmak istiyorum. Hakaret edenleri de, öte dünyada özel istek yapıp, yanıma huri kadrosuyla atanmasını cenab-ı haktan niyaz edeceğim 😏
Karıya, karı demek, karı milletini neden rahatsız ediyor?
Kelimeler den çok, onların nasıl kullanıldığı önemli sanki. Evlilikte ilan edilen "Karı" gurur ve mutluluk hissettirirken, küçümsemek amaçlı, hadsiz der gibi "karıya bak lan" tarzı söylemlerde ki "Karı" insanın gururunu kırmakta ve üzmekte. Meselâ "kızılbaş" değer vermek, övmek için ortaya çıkmış gurur verici bir kelime ama sırf cehaletin getirdiği tanımaşlığın verdiği öteki korkusu ile maalesef farklı anlamlar yüklemek için kullanıldığı için, insanlar bu kelimeyi de duymayı istemez oldular. Bu algısal hasssiyete saygı duymayı anlarım ama bu ara çıkarılan "iş insanı", "bilim insanı" gibi saçmalıklara da karşıyım. "İş adamı", "iş kadını" dediğimizde cinsiyet düşmanı olunulmaz. Birilerinin bunları tepeden inme bir şekildde insanlara dayatmasına tahammülüm yok. İş kadını çalışan bir kadın olarak kendisi ile gurur duyması gerekirken, bunun vurgulanmasına, bilinmeyen birilerinin, özellikle medyada bu tahammülsüzlüğü yayma çabası bence çok yapay ve kadınlara hakaret. Kadın kadın dır, erkek erkek. Kadın sadece kocanın karısı dır, kocasına karı ama elaleme değil. Tıpkı kadınların başkalarının kocasına seslenirken "kocaya bak" demedikleri gibi, erkeklerde başkalarının karısına "karıya bak" dememeli.
Hanım daha yumuşak bir kelime. Ama Hanım diyince de kadınız biz diyen bir tür bu. Kadınlar neye itiraz ettiğini biliyor mu ki buna da mantıklı bir açıklama getirsin.
Karı kelimesi bir sıfattır. Eski Türkçe'de olgun, ermiş, bilge, pîr anlamına gelen onur verici bir sıfattır. Her iki cins için de kullanılsa da genelde kadınlar için kullanılır. Aynı şekilde koca kelimesi de olgun, ermiş, yaş almış anlamındadır. Her iki cins için kullanılsa da genelde erkekler için kullanılır.
Avrat kelimesi arapça olup kadın eş manasındadır.
Öte yandan Hanım kelimesi de eski Türkçe'den gelir ve Han kelimesinden gelir.
Kadın kelimesi ise Hakan'ın eşi ve/veya kızı için kullanılan bir sıfattır.
Bayan kelimesi ise Moğolca kökenli olup üst tabaka, zengin, dokunulmaz kişi manasındadır
Netice olarak bu güzel sıfatların herhangi birine tepki göstermek cehalet gösterisinden başka bir şey değildir.
Eskiler ne güzel manalar yükleyip kullanmış karı kocayı, şimdikiler karıyı çok çirkin cümlelerde kullandığı için artık duyduğumuzda küfür gibi algılıyoruz.
Aslında küfür ve hakarette kullanildigi için o kelimeleri dışlamak ne kadar doğru bilemiyorum. Yabancılar f*ck diyor ama biz zkişmek/zikmek diyemiyoruz. Garip geliyor bana..
Algı gerçeği ezip geçer. İstedikleri kadar karı kocanın ( dağın) süsüdür desinler günümüzdeki anlamına bakıp yorumlariz. Bizim toplumda "karıya" bile tahammül yok zikiş dersen kardeşim damgası yersin. Toplumumuzda kelimelerin bile bir ahlaki var:)
Sen söylerken ne amaçla kullanıyorsun "karı"kelimesini onu düşün, niyetin ne? Ya da birisinin annene veyahutta kardeşine bu şekilde hitap etmesi hoşuna gider mi? Ona göre cevabını kendin ver.
Allah neden öbür dünyada erkeğe ödül olarak kadın değil de huri veriyor? Biliyor ki kadın denilen şey öbür dünyada bile huzursuzluk çıkaracak bir şey bulur... Amaç huzursuzluk çıkarmak...
Her kadın kendi dışındaki kadınlara karı denemesinde bir mahsur görmez, onu biliyorum sadece. Fakat başka bir kadın da ona karı diyor, onu ne yapacağız?
Niçin karı deniyor bilmedikleri için çoğunlukla yoksa koca demek dağ demektir ve karı da o dağı saran örten saklayan kar demektir yani birbirini tamamlamış oluyor ama tabi kaba geliyor millete de
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bana kaba tabir geldiği için sevmiyorum o kelimeyi. Saygısızca geliyor
Atalarımızdan bahsediyorsun yanlız. Yani cooook geçmiş zaman. Dilde o zamandan bu zamana kelimeler cok değişti. Günümüz türkçesiyle konuşuyoruz ve yorumluyoruz şu an.
Ama merak etme , ben hala kadına “karılar” diyen, kendimden yaşça büyük , üstelik okumuş “kadın” gördüm 😂 kadın bile karı diyorsa erkeklere şaşırmamak lazım
Misal bayan dedin , simdiki kadınlar “bayan” kelimesini bile hazmetmiyor. Üstelik bayan kelimesinde kötü bir şey yok. İlla kadın demek sorunda değil ama dediğim gibi “karı” bana kaba geliyor. Bu arada evli bireyler icin konusmuyorum cünkü belki aralarında anlaşmışlardır , kadın kendisine karı denmesinden hoşlanıyordur, adamda karısına karı diyodur o zaman sorun olmaz.