Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- Kişilik & Karakter konusunda 3,9b cevap paylaştı.
+1 yılCennet ve cehennem kavramı aslında kelime anlamı yeteriz gibi ya da içinin biraz açılması gerekir diye düşünüyorum. Belki yanılabilirim bu düşüncemde üstün körü yazıyorum.
Hem hadislerden ve özellikle okuduğum dünya dışı kaynaklar ile iletişim kurulduğu iddia edilen kitaplarda bu konulardan söz etmişler.
1. konu sorduğun sorudan bağımsız olarak kıyamet denilen süreç. Sözü edilen kitaplarda “ hasat” süreci diyorlar buna. Hem o kitaplarda hem hadislere göre 100-700 yıl arası geleceği beklenen süreç. Dünyanın artık bir değişime, dönüşüme geçip zamanlanmış bir çağın sona ermesi.
Sözü edilen kitaplarda 3600, 25000 ve 309000 yıllık devirler anlatılıyor.
Ve yaşadığımız bu süreç artık 309 bin yıllık bir devirin sonuna geldiğimiz. Eğer doğruysa bu sürecin başlangıcı Hz. Adem ve Hz. Havva’nın cennetten düştüğü tarih olarak söyleniyor ( 309bin yıllık tarihin başlangıcı). Her ne kadar İslam ve Yahudi kaynakları Hz. Adem devrinin başlangıcı olarak 7000 yıllık tarih verselerde yine hadislerde söylentiye göre yer yüzüne 124bin başka söylentiye göre 224bin Peygamberin geldiği söylenmiş. Kuran’da 25 Peygamberin adı geçmekte. İslam ve Yahudi kaynaklarının cennetten düşme olayını 7bin yıllık tarihi göstermeleri mantıksal olarak da ıygun değil gibi. Ama ben sadece okuyucu, araştırmacıyım kendi çapımda. Yanılabilirim.
Her neyse sorunun özüne gelirsek bu devirler sona erdiğinde ölüm sonrası artık herkes cennet, cehennem denilen yerlerde ruhsal gelişimlerine devam edecekler.
Fizik ötesi kaynaklar bu adları daha çok “ başkalarına hizmet” ve “ kendine hizmet” diye adlandırıyorlar.
Başkalarına hizmet aslında dinlerde öğretildiği gibi insanları, canlıları, doğayı sevmek, iyilik yapmak vs gibi olumlu düşünceler ve eylemler. Müslüman coğrafyada yaşadığımız, büyüdüğümüz dolayısı ile Müslüman olduğumuz için İslam öğretileri, Hz. Peygamberin sünneti, uyarıları aslında büyük nimet. Hatta bir hadiste “ yoldaki bir taşı kaldırmak imanın en küçük belirtisidir “ vs şeklinde çok güzel öğretileri var. Gerçekten başkalarına hizmet ya da cennetlik olabilme yolunda İslam ( İslam’ın özü anlamında İslam) büyük yol göstericidir.
Yine metafizik kaynaklardan gidersek birde yoğunluk dereceleri olduğundan söz edilmekte. Biz şu an 3. yoğunluk derecesini deneyimliyoruz. 4. 5. 6. ve 7. yoğunluk dereceleri var. Bu yoğrunluklardaki gelişim süreçleri döngüleri dünyadaki 309bin yıl yerine milyon yollar sürdüğü söylenmekte. Her yoğunluk derecesinin kendine özgü dersleri, sınavları, yaşayışları, bedenleri vs var. 6. yoğunluk derecesinde bedenler ışıktanmış.
Burada sözü edilen aslında dinlerin içinde anlatılan 7 kat göğ, nurlu varlıklar vs olanlar ile birebir örtüşüyor.
Hz. Peygamberin anlattığı, Kuran’da yazılanlar gerçekten inanan insanlara büyük yol gösterici, uyarıcı, öğüt verici aslında.
Fizik ötesi kaynaklarda bu yoğunluk dereceleri ile daha da başka anlatılanlar var. Ve heyecan verici bilgilerde var. Dileyen Gogıl’dan araştırabilir.
Yine hadisin birinde şöyle bir şey anımsıyorum “ Allah’ın rahmeti yüz adettir sadece bir tanesini yer yüzüne bırakmıştır “ diye. Şu an dünya da tatmadığımız duygular, enerjiler hisler var bilmediğimiz. Bunu başka kaynaklarda da okudum.
Yine fizik ötesi kaynaklarda “ kendine hizmet “ denilen dinlerde cehennem olarak adlandırılan mekanlarda var. Hatta sözünü ettiğim bu kaynaklar ya kainattaki ya da sanırım sadece Samanyolu galaksisindeki kendine hizmet ve başkalarına hizmet eden ve hangi yoğunluk derecelerinde oldukları Yıldız sistemlerinin oranlarını da vermişlerdi.
Yeryüzünde halen yaşayan ve farklı yoğunluk derecelerine sahip ruhlarda bulunmakta.
Kendine hizmet eden ruhlar, varlıklar, mekanlar, boyutlar bunlarında kendine göre bir sistemleri yapıları var. Burada dinlerin öğretilerinden gidersek bencillik, çıkarcılık, olumsuz düşünceler ve eylemler, niyetin kötü olması, başkalarına ya da herşeye zarar vermek, katletmek vs gibi bir çok şeyde “ kendine hizmet”e giden yolun bilindik öğretileridir.
Aslında bu konu çok uzun, derin araştırmalar, bilgiler içeren bir süreç gerektiriyor.
Bütün bunların dışında mantıksal olarak da akıl yoluyla hakikate yani gerçeğe götürüyor, inandırıyor.
Ve yaşadığımız bu gerçeklikte bence dinler özellikle İslam ( İslam’ın özü ) çok güzel yol gösteriyor diye düşünüyorum.
🍀😇12 Yorumla- +1 yıl
Okuyabildiğim kadarıyla 🙏
En İyi Cevaplar
- Kişilik & Karakter konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılCehennem olmasa suçlar cezasız kalır, tecavüzcüler hapis de yeme, içme, yatak barınak bedevaya yaşar yaptıkları yanına kâr kalırdı. Bu da Allah'ın adaletine sığmazdı. Dünya sınav yeri birileri bu sınavdan geçip Cennete, birileri kalıp cehenneme gitmek zorunda. Herkesin adaleti şaşar Allah'ın adaleti şaşmaz. Amel defterimize saniye saniye yazılıyor tüm günahlar. Hatta peygamber efendimiz insanların kendi günahları ile yüzleşince öyle bir yerin dibine girecekler ki Allah'ım ne olur bitsin. Cennetse Cennet, Cehennemse Cehemem ne olur bitsin bu yüzleşme diyecek. İnsanlar tüm günahını, herkesin önünde sergilenirken görünce kaçacak delik arayacak ama hiç bir yere gidemeyecek. Cehennemlikler zincirlere vurulmuş olarak getirilecek çünkü. “Günahlarını açıklayanlar hariç bütün (samimi tövbe eden) insanlar affedilmiştir. İnsanlardan birisi geceleyin bir günah işler, Allah Teâlâ günahını örtmüştür. Ancak, sabaha çıkınca Allah Teâlâ’nın örttüğü perdeyi açar ve günahını insanlara anlatırsa, işte bu affedilmez." (Buharî, Edeb, 60; Müslim, Zühd, 52 yani Tevbe etmeden imansız ölenler ve günahı ile övünen, örneğin kanka geçen bir kız attım eve
Bu kız bi' afet bi' afetAh felaket felaket😀 Kadınlar da kanka geçen bir falcıya gittim vb. Böyle kişilerin sonu ahirette Fe la ket 😀 o yüzden Allah ölmeden önce hidayet nasip etsin inşeAllah herkese. Yoksa hesap günü çok zor olacak çok. Hz. Osman cennetle müjdelendiği halde ağlıyor namaz sonrası ne oldu diyorlar. Ahiret de hesap günü çok zor olacak ona ağlıyorum diyor.22 Yorumla- +1 yıl
Umarım herkes ettiğini bulur
- +1 yıl
Benim güvenirim tam. Bu dünya çile yeri. Dünya ile işim olmaz. Bu bendenler ruhlarımıza giydirilmiş kiralık elbiseler. Zaten ölünce çıkaracağız bu beden giysisini. O yüzden ahir zaman da Allah'ın adaleti gibi bir adalet beklemek mantık hatası olur. Tek dileğim bu dünyadan ölümün en hayırlısından biri olan şehitlik mertebesine ererek hayırlı bir şekilde ölüm acısı ile canım yanmadan ruhumun kabzedilmesi ve Rabbimin senden razı oldum ey kulum. Senin günahlarını meleklere hatta sana bile unutturdum dediğini duyabilimek. Başka hiçbir amacım yok bu yalan dünya da. Zulüm çeken de eninde sonunda ölecek , çektiren de. Ölümden kaçış yok. O yüzden dünyada olup bitenler pek ilgimi çekmiyor artık. Çünkü Allah'ın adaletine güveniyorum. İğne kadar bile kimsenin kimse de hakkı kalmayacak diye vaadi var. Herkes sözünde döner Rahman ve Rahim olan Allah (cc) dinmez
Bu sorunun bana göre iki yanıtı var.
Bir Müslüman olarak yanıtlamam gerekirse EVET. Cennet ve Cehennem kavramlarına inanıyorum. Genel olarak çok tanrılı veya tek tanrılı kısacası inanmanın temelinde bir doğru ve yanlış/ günah ve sevap / evet ve hayır (vs liste çoğaltılabilir.) kavramlar bulunması nedeniyle biz insan olarak yaptığımız iyiliklerin bir karşılığı ve tabi ki bize yapılan veya kendi yaptığımız kötülüklerin bir karşılığının olmasını beklememiz çok insani bir davranış.
Eski çağ dilleri ve kültürleri eğitimi almış biri olarak yanıtım ise HAYIR. Bu dünya pek çok araştırmanın da dediği gibi bir başka gezegenin sonunun başlangıcı o nedenle bizler bir döngü içinde yer alan yaratıklarız. Dinler ve inanışların hemen hemen hepsi insan elinden çıkmadır. Eminim bu cümleme bir sürü karşı fikir oluşacaktır ama düşünün mağarada yaşayan adam dışarı çıkıyor yağmur yağıyor kendi elinde olan bir şey değil ve hemen sonrasında şimşek çakıyor ve korkuyor veyahut o şimşeğin bir ağacı ikiye yardığını görüyor. Korktuğumuz şeye borçlanır ve inanırız aslında. Sevdiğimiz şeyleri zaten kendi yedeğimizde sayarız bu nedenle korktuğu şimşeği bir otorite olarak görür ve kendisini çarpmasın diye ona tapınmaya başlar, adaklar adar vs. Tekli veya çoklu tanrılı inanışlar da aynı mantıkla ilerliyor. Ceza da ödül aslına bakarsanız bu dünyada. Kötülük yapan birinin içten içe karmasının ona gereken yanıtı vermesini bekliyoruz ve aslında buna şahit olmak istiyoruz. Cidden o kişi her ne ise layığını bulduğunda garip ve hastalıklı bir tatmin yaşıyoruz. Biz insan olarak diğerlerinden pek de farklı yaratılmadık ki kimin neyi hak edip etmediğine karar verecek donanımı ve adalet kavramını kendimizde buluyoruz?21 Yorumla
u +1 yılİnanıyorum. Günahlar cezasız, Sevaplar karşılıksız kalmamalı.. onca şeye susuyoruz, bazı suçlar cezasız kalıyor, olsun zaten.. herkes yaptığının bedelini ödesin.
1012 Yorumla- +1 yıl
Bu ''Ben aslında adalet arayışından doğan bir beklentiyle böyle olacağını umuyorum'' demek yalnız.
Gerçekte böyle bir konseptin var olduğuna delalet değil. - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok diyelim ki öyle, problem nedir 🙄
- +1 yıl
Çünkü bu sadece bir temenni oluyor ve altı dolu bir fikre dayanmıyor.
- +1 yıl
Tamam diyelimki öyle, eee?
- +1 yıl
Yani kendi kendini avutuyorsun. Yok cehennem falan. Bir cehennem varsa, şu anda içerisindeyiz zaten.
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok :D arkadaşım, diyelim ki kendi kendimi avutuyorum, bundan sanane ya sa na ne :D
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok :D bundan aynı şekilde sanane ilerizeka, bak ben böylesine bayılıyorum niye zoruna gidiyo
- +1 yıl
Ben de öyle olmama ihtimali daha yüksek diyorum, niye zoruna gidiyooooo?
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok valla ben senin yorumuna salça olmadım, sen oldun :D
- +1 yıl
Yoruma salça olmak diye bir şey yok. Anonim ortamda bir şey yazıyorsun ve karşıt fikir gelmesine tepki gösteriyorsun.
Eleştirilmesini istemiyorsan niye fikir beyan ediyorsun? - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok Brehh günlerce seninle bu konuyu tartışamam. herkes eleştirebilir ama sen eleştirme. Salça olduğun başka görüşlerde, başarılar :D
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
69
Cevap
46Cevap
- Kişilik & Karakter konusunda 4,1b cevap paylaştı.
+1 yılBunu sadece Müslümanlık olarak düşünmemek lazım. Hemen hemen her inançta ahiret kavramı var bazı inançlarla reenkarnasyon var. Ahiret kavramı olan dinlerde zaten cennet cehennem de var ancak renkarnasyonda da yine bir ödül ve ceza sistemi var. Öldükten sonra yeniden dünyaya gelmek, iyi şeyler yaptıysak güzel şekilde dünyaya gelmek, kötü şeyler yaptıysak kötü şekilde dünyaya gelme gibi.
31 Yorumla
+1 yılDünyada da mümkün olan bir adalet sistemi var ve buna karma diyoruz. İyilik eden iyilik, kötülük eden de kötülük bulur. Bunu o şekilde tanımlamıyorum, cennet ve cehennem diye.
21 Yorumla- +1 yıl
Katılıyorum
+1 yılİnanıyorum da ne kadar inancını yerine getiriyorsun diye sor cumadan cumaya olanı da bıraktım. Zaten cennete gidemicem bari cehennemi hak ediyim
11 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 204,2b cevap paylaştı.
u +1 yılAteist olduğum için inanmıyorum
10 Yorumla
+1 yılİnanıyorum, bu hayatında verilen kararlar ve seçimler doğrultusunda insana cennet ya da cehennem olabileceğine de inanıyorum ben. Bazı şeyler elimizde olmasa dahi, isteyerek ya da farketmeden yaptığımız çoğu şeyin geri dönüşünü yaşıyoruz bir çoğumuz...
31 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılİnanca '' adım atsam kul hakkı var, böyle Allah olabilir mi?'' şeklinde bakan kişinin yanıbaşında şeytan eksik olmaz ve 7/24 vesvese verir, inanç denen şeyin '' emaresi '' kalmaz o mekanda... Mekan da insandır, karıştırılmasın.
İnanca '' Şeytan'ın dahi affedilmeyi umut ettiği bir kudret varsa, ona bile af gelebilecek duruma geliyorsa, ben O'nun yoluna neden girmiyorum ki?'' şeklinde bakan kimsenin ruhunda vallahi umut hiç eksilmez, o umudun ne kadar büyüyor oluşuna göre de takva seviyesi edinilir.
Yol çok, varılan tek, görebilene...
Elhamdülillah.22 Yorumla- +1 yıl
Estağfurullah, soru ve karşılık için ben teşekkür ederim ^^
+1 yılYine derin sorgulamalardasın bakıyorum Narcos kardeşim. :) Şaka bir yana gayet iyi gidiyorsun. Hep demişimdir değerler önemlidir ama gereken önemi de araştırıp bilmek istemek bizim görevimizdir. Cennet-Cehennem kavramları dört kutsal kitapta da geçer. Keza kendi kutsal kitabımız olan Kur' an-ı Kerimde de bir çok ayette geçmektedir. Dünyaya geldiysek bir amacımız ve bu amaç sonunda da kazanacağımız bir ödül ya da cezanın olması hem mantık hem de vicdan muhakemesinde değerlendirilebilir seviyede geçerlidir. İllaki öbür dünyaya göre bakmamak lazım yaşadığımız dünyada da cennet ve cehennemi yaşadığımız dönemler var hala da var olmaya devam ediyor. Antrenmanlıyız aslında öyle düşünelim. İnşallah bir nebze yardımcı olabilmişimdir. Saygılar...
13 Yorumla- +1 yıl
Sormak ve sorgulamak aslında insanın doğasında olan bir şey. Bu arada önemli olan bu cesareti gösterebilmek. Ben sadece sebep sonuç ilişkisine bakıyorum. Kör körüne bir şey inanmak bana mantıklı gelmiyor. Sorular sorup ona göre de cevaplar bekliyorum. Ellerine sağlık çok teşekkür ederim 😊
- +1 yıl
Estağfurullah inşallah yanlış anlamamışsındır beni gerçekten bu soruları sormak iyidir güzeldir hepimizin eksik ya da bilmediği şeyler illaki var. Bunlara ön ayak olduğun içinde kendi adıma teşekkür ediyorum sana Narcos kardeşim. 🙏😊
+1 yılYani mantıksal baktiginda zaten cehennemi de cennetide burada yaşıyoruz neden uzun yıl yaşayip belli şeyler elde edip öldükten sonra yaptiklarimizdan dolayi cehenneme veya cennete gidelim? Zaten ben zorlugu şu an göruyorum neden tekrarliyacak bu neden acı çekmemizi istiyo? Elhamdülillah müslümanım ama garib geliyo bi yaratici var ama neden hep ona itaat etmemizi istiyo? Ego deilmi bu mantiksal olarak asla inançli deilim ama namazimi da kılıyorum kuranimi da okuyorum islama da uygun şekilde yaşamaya calisiyorum fakat asla bu sorularima yanit bulamadim
14 Yorumla- +1 yıl
Hiç bir kitapta bunun açıklamasi yok sadece herseye körü körüne inanalim istiyolar din eleştirilmez dogmatik bi yapiya sahip eleştirdigin anda herkes bişey diyo ben dinsiz deilim ama biride bunun açiklamasini yapmiyo cami hocasina da sordum adam bana yaratilistan bahsediyor ne alaka ben sana bisey sormusum hemen konuyu başka yere çekiyolar çünkü açiklamasi yok
- +1 yıl
Aynen öyle
Kişilik & Karakter konusunda 350 cevap paylaştı. Tam anlamıyla inanıyorum denemez sonuçta kimse gidip görmedi. Görenlerse şu an aramızda değiller ama inanmak istiyorum. Çünkü böyle bir düzen kendiliğinden Varolamaz bence. Ne kadar dünya da adalet sistemi var desekte insanların kendince koyduğu adalet tam olarak yerini bulmuyor. Her şeyin bir karşılığı olduğuna inanıyorum veya inanmak istiyorum (nasıl anlamak isterseniz artık). Yani karıncadan fillere kadar bir yaratılış söz konusu. Hayvanlar alemi, insanlar alemi bunlar kendiliğiyle ortaya çıkmış olamaz bence. Her eserin bir sanatçısı olduğu gibi bizlerin de sanatçısı var olduğuna inanıyorum ve başıboş olduğumuzu da düşünmüyorum.
12 Yorumla- +1 yıl
Metnin başıyla sonunun çelişmesi peki? “ Tam anlamıyla inanıyorum denemez” diyerek ahirete iman hususunda şüpheniz var demek ki bu da imanın şartlarına ters bir durum. İlginç
- +1 yıl
@cayadabekleriz metnin başında da belirttiğim gibi "gidip görmediğim için TAM ANLAMIYLA inanıyorum denemez" dedim ztn. Parantez içinde de "nasıl anlamak isterseniz" demişim yani inanıyorum veya inanmak istiyorum bunu nasıl anlarsanız artık dedim. burada bi çelişki göremiyorum
+1 yılCennet ve cehenneme inananlar olmasaydı inan kimse dışarda yuruyemezdi rahatlıkla iyi ki cehennem ve güvenlik var ki sorun çıkmıyor. Bazıları Allah'tan korkuyor bazıları cezaevinden korktuğu için birşeyler yapamıyor yoksa dışarda kötülerde var iyilerde ama iyi ki cehennem ve cennet var 😎👍
21 Yorumla
+1 yılAslında ırkımız ve kökenimizin altında Sidhe varlıkları yatıyormuş. Bunun için Cennet ve Cehenneme inanıyorum.
Çünkü Sidhe cinleri kötü cinlerden kaçıyorlardı. Köle olmak yerine ormanlarda saklanıp erkekleri kendilerine aşık etmeyi severlerdi.
Erkeklere çocuklar verirlerdi. Bu çocuklarda Dejin olarak adlandırılırdı.21 Yorumla- +1 yıl
İlk kez duydum, merak ettim
- Kişilik & Karakter konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılInaniyorum. Ahirete, dunyanin sinav yeri olduguna öldukten sonra dirilmeye inaniyorum.
Bundan yillar once sorgulayan, inanmayan öldukten sonra yok olmaya inanan biriydim. Sonra hristiyanken musluman olmus ogretmenimle yaptigimiz sacma sapan bir tartisma ile gozume perde indigini ve boslukta oldugumu fark ettim. Dunyada sebepsiz var olduguma inanmiyorum iyi kotu insan olmamizin diger tarafa hazirlik olduguna inaniyorum.21 Yorumla
+1 yılTabiki inanıyorum
Nasıl dünyada yaşattıklarımızı yaşıyorsak orada da günahlarımızdan ve sevaplarımızdan anırılacağız 🔥34 Yorumla- +1 yıl
Arınılacağız ❥
- +1 yıl
😅😅😂
- Kişilik & Karakter konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılTamamiyle mazdaizm kökenli, hatta Hinduizm kökenli bir konseptin Semavi dinler tarafından ''ebedi bir azap, ebedi mutluluk'' mantığına indirgenip toplumu yönlendirme amacıyla kurgulanışı.
Son derece karmaşık bir toplum olan Hintlerden alınan fikirlerin, çok daha primitif sami topluluklarınca değerlendirilmesi hadisesine biz cennet-cehennem diyoruz.
Ahura Mazda ile Ahriman arasındaki dualizmden daha fazla etkileniyor tabii sami dinler.22 Yorumla- +1 yıl
Mesela eski Türklerde Erlik Han var yeraltı tanrısı. Ama orada cennet- cehennem benzeri bir konsept yok. Erlik'in Tamusunda bir süre kalıp, sonra yeniden uçmağa varıyor ruhlar. Yani tamamen pür olmakla alakalı
Böyle mutlak bir cezalandırma, psikopatça bir hınç alma fikrine dayalı bir cehennem ilkin Hıristiyanlıkla ortaya çıktı aslında Yahudilerde de o kadar da ön planda değil bu.
Kesinlikle inanmıyorum cennet ve cehennem diye birsey olduğunu düşünmüyorum bu dünyadaki adaletsizliği meşrulaştirmak için uydurulmuş bir yalan birileri tüm günahlarına rağmen bu dünyada cenneti yaşıyor diğerleride olsun bizde ölünce cennete gidicez diye avunuyor
22 Yorumla- +1 yıl
Semavi dinlerin hepsi halkı susturmak için gözle görülmeyen elle tutulmayan vaatler verir ve insanları cehennem ile korkutup susturur bu dünyada başlsrina gelen tüm kötülükler ve kötü yaşam için şükretmeyi ögretir şükredenlere de cennet vaad eder ve bu dünuadaki güzellikleri günah olarak empoze eder bunu yapanlarda en çok bu güzellikleri yaşayan kesimdir hani derlerya hocanın dediğini yap yaptığını yapma o misal.
+1 yılEn antik dinlerde bile cennet ve cehennem inancı vardır. Tabi hepsi farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Ben cehennemin ateş vs olduğunu düşünmüyorum.
evrende Etki tepki vardır. Enerjiye inananlar karmaya inanır vs.. bu bile kötülüğün veya iyiliğin bir karşılığının olacağını bize gösterir.10 Yorumla
+1 yılBu dünya da yeterince yaşadık cenneti ve cehennemi. Vakti gelince, öbür dünya da yine yaşarız.
20 Yorumla
+1 yılCennet cehenneme inanıyorum. Ancak denilene göre mi gideriz o biraz şüphe doğruyor içimde. Ama ilahi adalet diyorsak cennet cehennem de var diyebiliriz
14 Yorumla- +1 yıl
Umarım yoktur demek isterdim cehennem de yanmak korkutucu geliyor bana çünkü :)
- +1 yıl
😂😂😂😂
+1 yılEvet her ikisini biz şekillendiriyoruz. En sevdğimiz yer cennetimiz olacak. Ait olmadığımız yerler ise cehennem
21 Yorumla- +1 yıl
Ne güzel açıkladın
Kişilik & Karakter konusunda 8,2b cevap paylaştı. Bununla ilgili şarkıları biliyorum. Gerisi için pas diyorum.
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 3,8b cevap paylaştı.
+1 yılNe olur ne olmaz diyip inanıyorum. İnanmanın bir zararı yok 😂
21 Yorumla
+1 yılHer şeyin bir bedelinin mutlaka olacağına inanıyorum.
50 Yorumla
+1 yılCennet ve cehennemi bu dünyada yaşadığımızı düşünüyorum.
Dinlerdeki gibi cennet ve cehennemi haketmek için bir ömür yeterli gelmiyor bana. Allah da sadist değil, manipülatör hiç değil. Reenkarnasyona inanıyorum.10 Yorumla
+1 yılEvet inanıyorum elbette ama yine de gerektiği gibi yaşamıyorum
12 Yorumla- +1 yıl
🤷🏻♀️
İnanıyorum ama kimse ne olup biteceğini bilemez mesela ben hiç içki, kumar, evlilik olmadan cinsellik vs. Bunları hiç yapmadım yaşayamadım da 😄 yani bir hatam bile olsa Allah bilir bir tek ne tarafa gideceğimi 😇
10 YorumlaHepsi arap masalları, kişi cenneti de, cehennemi de hayattayken yaşar
70-80 yıl gibi kısa bir ömür karşılığında, sonsuz ceza veya sonsuz ödül olamaz10 YorumlaBuralarda her şey yarım
Umutlar
Hevesler
Neşeler
Hesaplar...
Ve bu yarımlarin "tam" olacağı bir gün...
Hesap günü
Kıyam günü...
Elbette var.10 YorumlaBu dünyada.. yalanlar günahlar.. ve acılar olmasa. Öbür dünyanın ne anlamı olurdu. . herkes hak ettiğini yaşıyacak er ya da geç
10 Yorumlaİnanıyorum ama coğrafya bir insanın kaderidir bunada inanıyorum insanlar yaşadığı hayata göre işledikleri günah, sevap, suç değişebiliyor.
10 Yorumla
+1 yılnikola tesla :evrenin gizemini anlamak istiyorsanız enerji frekans ve titreşime bakın
çakra
vb. dünya bi düzende10 Yorumla
+1 yılBilemiyorum. Emin değilim. Kalbime ruhuma iyi gelen herşeyi seviyorum 🫶 evrenin inanılmaz düzenine Tanrıya inanıyorum. O kadar işte.
10 YorumlaElbette vardır. Hayatta yaşarken bile yaptığımız şeylerin bedelini elbet birgün iyi ya da kötü alıyorsak ahiret inancı da olmalı.
10 Yorumla
+1 yıltabi ki inanıyorum sence bu kadar ş3refsizin yaptıklarına kar kalırken onca iyi ve masum insanın iyilikleri karşılıksız mı kalacak
10 YorumlaElhamdülillah Müslümanın ve İslam Dininde imanın şartlarında ahirete inanmak da yer alır. inanıyorum tabii ki
10 YorumlaBazen aklıma belki de hiç bir şey yoktur diye düşünceler gelse de normalde inanıyorum.
10 YorumlaElhamdülillah Müslümanım tabi ki inancımız tam Allah'a şükür ki
10 Yorumla
+1 yılEvet. Ben islam dinine iman ettim ve kuranda yer alan şeylere de inandım.
10 YorumlaBurçlara inanmaktan daha mantıklı geliyor bana. İnancım tam.
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 419 cevap paylaştı.
+1 yılHayır tabiki. ateistim, cennet ve cehennem gibi bir şeyin olması mümkün değil. hayal ürünü sadece
11 Yorumla- +1 yıl
El alemin gavuru bile inanıyor sen inanmıyorsun garip sensin hayal ürünü
Evet inanıyorum.. herkes gerçeği görecek mutlaka bir gün
10 Yorumla
+1 yılMutlu aile hayatı, erken cennet yaşantısı. Ben bu söze inanıyorum 😊
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 4b cevap paylaştı.
+1 yıltabi ki evet;
bu dünyaya başıboş ve amaçsız gönderildiğimizi ve bunca sınavın başımıza öylesine geldiğini falan düşünmüyorum.10 Yorumla elbette ki inanıyorum inanmıyorum demek imansizlik demek Allah sığınırım o düşünceden... insan kendini başı boş bırakılacağınımi sanıyor diye ayet var. hic Bir şey sebebiz ya da boşa değil.. rabbim bunu anlayaardan eylesin
10 YorumlaBu dünyada hem cenneti yaşıyoruz hem cehennemi artık gerisinide oraya gidince anlicaz
00 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 9,6b cevap paylaştı.
+1 yılEvet inancım tam...
60 Yorumla İnanıyorum. Yanacağımmmm 🔥🔥🔥
15 Yorumla- +1 yıl
İnşallah
- +1 yıl
@Akrep-Bir_Adam seni de bekliyorum
Kişilik & Karakter konusunda 12,5b cevap paylaştı. Elhamdülillah inanıyorum. Her şey huriler için
11 YorumlaEvet inanıyorum iyi amelleriniz sizi cennete kötü amelleriniz sizi cehenneme götürür
10 Yorumla
+1 yılCennet ve Cehennem kavram değil. Gerçek varlıklardır.
10 Yorumla
+1 yılBence hepsi bu dünyada zaten gerisi de ölünce artık
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 6,8b cevap paylaştı. Evet inanıyorum.
40 Yorumla
+1 yılbazen inanıyorum bazen degil dfgdcf
30 Yorumla
+1 yılİnanıyorum 😊
20 Yorumla
+1 yılBenim kendi vicdanım var o bana yeter aga
20 YorumlaTam kanka yoksa sıkıntı büyük olurdu dimi
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 32,5b cevap paylaştı.
+1 yılİnanıyorum
10 Yorumla
+1 yılHayır, 16 yaşımda bıraktım böyle şeylere inanmayı
10 YorumlaEvet
Sevap on katı günah birebir10 Yorumla
+1 yılTabii ki de inanıyorum.
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 2,8b cevap paylaştı. Ahirette inanıyorum, evet.
10 Yorumla- Devamını Gör (55)
Devamını Gör(100)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem