Ben sanırım merhamet duygumu daha çok geliştirdiğimi, adalet duygumu da aynı şekilde geliştirmem hatta ona biraz daha yoğunlaşmam gerektiğini düşünüyorum. :)
Peki siz içinizde hangi duygunun daha güçlü olduğunu hissediyorsunuz? Ben denge insanıyım ikisini de doğru yer ve zamanda kullanabiliyorum diyebiliyor musunuz?Etkilendiğim bir görsel daha... 📍
Adaletiniz mi yoksa Merhametiniz mi daha baskındır?
Adalet zor bir duygudur. Adaletle menfaat, adaletle merhamet, adaletle sevgi, adaletle sadakat, adaletle dostluk, adaletle siyaset, adaletle cemaat konuları sık sık karşı karşıya gelir hayatımızda. Ben 48 yaşındayım, şimdiye kadar çevremdeki insanların kırılması, küsmesi pahasına da olsa bu durumların hepsinde adaletten yana olmayı başardım. Ama herkes bunu başaramaz.
İkisi de eşit olabilir. Çünkü asla tahammül edemediğim bir kavramdır, haksızlık. Bu yüzden de her nerede olursam olayım adaletli davranmaya çalışırım. Karşımdaki ki en yakınım dahi olsa haksızsa yanında olmam. Merhametli olduğumu da düşünüyorum. Çünkü beni zorlayacak şeyler olsa bile bir canlıya yardım etmekten vazgeçmem.
Geçenlerde bir yavru kedi buldum mesela. Alerjim var kedi tüyüne de ama orada bırakamadım. Etrafta köpekler vs olduğu için ve insanlar basabileceği için. Neredeyse bütün gün onunlaydım ve alerjim yüzünden sürekli hapşurup durdum. Yine de onu bırakmadım, bırakamadım. Çünkü gönlüm el vermedi. Günün sonuna doğru bırakmak zorunda kaldım o ayrı mesele ☾
Merhaba Soru çok güzel öncelikle. Hangisi daha ağır diye cidden düşündüm soruyu okuduktan sonra ve galiba merhamet duygum atağa geçti. Belki dünyada adalet gerçekten sağlanamadığı için biz bunu merhametle kapatmaya çalışıyoruz tam olarak bilmiyorum ancak çok zor. İnanıyorum ki merhameti ile evreni güzel edenler adaleti ivedilik ile çağıranlar olacak 🙏
Adalet ve merhamet birbirinden farklı kavramlar tabii ki. Ben daha çok merhametli olduğumu düşünüyorum ve bu yüzden de Adalet konusunda dengeyi şaşırabiliyorum.
Merhamet dediğin zaten adaletli olmalı Her olaya merhametli olamayız haksızken merhametli olmamalıyız Doğru kararlarla adaletli olup duyguların esiri olmamalıyız ❥
merhamet duygumu vicdan duygum olarak yeniden vaftiz ettim. merhamet çok hastalıklı bir duygu. bundan kurtulmam zaman aldı. vicdanı da dozunda ayarlamak gerekiyor. aksi halde kem göz gibi insana yapışır
Terazinin bir kısmında kendim varsam merhametim, iki tarafında da başka kişiler varsa adaletim... Sonuçta benim müdahil olmadığım bir şeyde merhamet göstermem doğru olmaz.