Yaşıyorum. Bu beyinde oluşan bir kısa devre durumuyla alakalı. Normalde göz algıladığı sinyalleri beyne aktarır ve beyin bunu görüntüye dönüştürür yani anlamlandirir ve daha sonra bu görüntü kaydeder. Dejavu olayında bu anlamlandirma kısmı olmadan görüntü beyi tarafından kaydediliyor ve anlamlandırma daha sonra gerçekleşiyor. Öyle olunca da beyin görüntü orada saklı olduğu için daha önce aynı şeyi görmüş, yaşamış zannediyor.
Deja vu hissi nörolojik bir durumdan kaynaklanıyor aslında. Halüsinasyonlar üzerine okuduğum bir kitapta deja vu ve jamais vu kavramları açıklanıyordu. Jamais vu, deja vu hissinin tam tersi olarak daha önce deneyimlenmiş bir durumun o anda tamamen yabancı gelmesiyle açıklanıyor. Ben daha önce jamais vu tarzı bir olay yaşadığımı hatırlamıyorum ama bir iki defa deja vu anım olmuştu :)
Evet çok oluyor bende ama o neden oluyormuş biliyor musun beynin bir lobu diğerinden 1-2 saniye daha çabuk düşününce beyin o anı daha önce yaşadığını sanıyormuş
Çok başıma geliyor bu. Hatta bir ara dejavu yaşadığımı sandığım şey oldu. Yıllar önce bir iş yapmışım aynı işi tekrar yapmaya gittiğimde önce ki yaptığımı unuttuğumdan dolayı, ulan ben buraya daha önce geldim sanki gibi hissettim dejavu sandım. Sonradan ev sahibi tanıdı da yine sen gelmiştin diyince rahatladım hahah