Din
Ahlak
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç

Ahlak ile din bir tutuluyor aslında hatta öyle ki, herhangi bir dine inanmayan insanlara ahlaksız diyorlar. Bunun sebebi dinin insanların nasıl düşünmesi gerektiğini bile kısıtlaması, inananlara ekstra sorumluluklar yüklemesi. Kısaca, insanı mantık ve critical thinking dediğimiz şeyden meneder din. Peki, belirli bir Tanrı'nın şartlarını kabul etmedikleri için insanları ebedi cehennem ile tehdit etmenin ahlakı nedir?:)
Ahlak insan doğasının bir parçasıdır ve büyüdükçe şekillenir. Büyüdükce bir sistem oluştururuz ve buna gore neyin yanlış, neyin doğru olduğuna karar veririz. Ben aşırı iyi olduğumu iddia etmiyorum. Legal olmayan şeyleri yapmıyorsam sebebi aileme karşı sorumlu hissediyor olmam. Sokakta yardıma ihtiyacı olan engelli bir birey gordugum zaman yardım ederim, ama bence bu iyi insan olmak için yeterli değil çünkü ne bana yapılanı affetme erdemine sahibim, ne de bilerek ucuruma sürüklenmek isteyen bir insanı ısrarla doğru yola çekmeye çalışırım. Bu benim kendi oluşturduğum ahlak sistemim ve ben bu sistemi kurarken vicdanımı, mantığımı, eleştrel düşüncemi ve sosyal zekamı kılavuz edindim. İslam 'ahlakıyla' büyüsem de benim üzerimde etkisi olmadığını rahatlıkla soyleyebilirim çünkü İslam bize surekli affedici olmamızı emreder ve yolunu kaybedenlere yol gosterme sorumluluğunu yukler.. Son olarak bir şey daha eklemek istiyorum. Bana gore sırf dini inançları yüzünden iyi olmaya çalışan insan iyi biri değildir. Cehennem korkusuyla yapılan iyilikleri samimi bulmuyorum.
Benim iyi insan olmamin sebebi vicdanim, utanc duygusu ve aileme olan sorumlulugumla alakali. Atacagim her adim onemli ve bu adimlar yuzumu kizartmama sebep olmuyorsa dogru yoldayim demektir. Insan bir seyleri yaptigi zaman ailesine hesap verebilmeli. Ben dedemden ve babamdan ogrendim haram yememeyi. Onlarin en hassas oldugu konu buydu. Namaz kilma, oruc tutma istersen ama haram yeme. Bir daldan erik alirken bile sahibinin iznini al, bogazindan bir kere haram gecen iflah olmaz derdi dedem. Guleryuzlu olmayi babaannemden ogrendim insanin gulusu sadakasidir der her zaman. Yuzunu asmis insan bile gulusunu gordugu zaman gulumser sen gul ki digerleride gulsun derdi. Annem icin en onemli sey vicdandir. Sokakta gordugun kopegin bile basini oksamalisin ki sevgiyi hissetsin. Aileden alinan terbiye, sevgi, egitim insani insan yapan seydir.
Kendim için iyi bir insan olmaya çalışıyorum.
İnsanlara yardım ve mutlu etmenin bana kendimi ne kadar iyi hissettirdiğini fark ettiğimden beri böyle.
Yapmak zorunda hissettiren kavramlardan uzak sadece içsel bir istekle yapıyorum bunu.
Ama bebeğim bunun kötülük yapmıyorsaniz seklindesini ben soracaktım ((
Ahlakim. Din olmasa, inancım olmasa bile yine böyle olurdum.
Cevap
37Cevap
Ahlak, merhamet bu unsurları bana ailem empoze etti ve benim iyi insan olmamda en büyük pay annemden ve babamdan kaynaklıdır.
Ahlak. Onun yolunda ilerlemeye çalışıyorum. Elbette ahlaksızlık yaptığım durumlar olmuştur fakat yeterince dersimi aldım.
İkisi de değil. Vicdanımı rehber alıyorum. Vicdanıma sığmayan şeyleri yapmamaya özen gösteriyorum Bu kadar
Din, Ahlak, vicdan üçü bir bütün.
Ailemin beni yetiştirme tarzından.
Dinin içinde ahlakın en iyisi var.
Dini düzgün olanın ahlakîda güzeldir. Ahlakı düzgün olmayanın dinide düzgün degildir.
Hem neye göre ahlak?
Mesla Hristiyan bir kaç arkadaşım var. Çalmıyor, içki, kumar yok.
Yalan söylemiyor fakat nikahsız yaşıyor. Yanımda yelleniyor, domuz gibi gegiriyor. Her ikinci kelimesinde küfür var.
Bu islama göre ahlak degil.
En başta din yani bence diyecektim ama bu işe bence denmez yani olan bu ki bir insaninan sevilmesi için ahlaklı olması lazım ki ahlak ve din ikisi bir aradadır bizim ilkokullardaki dersimiz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi gibi.. bence insanlara bu ikisinin ayrı bir şey ayri bir kavram olduğu düşüncesini empoze etmeyelim 😊
İkisi de farklı şeyler değil, birbiriyle bağlantılı. Müslüman olduğunu söyleyen insanların hataları yüzünden dinden soğuyan insanlara da söylemek bir şey var: İslamdır kusursuz olan, müslümanlar değil.
Benim iyi bir insan olmam da da dediğim gibi hem dinim, hem de edebim etkili. Elbette bunları sağlayan da yine aile kavramı. Hatta direkt ailede diyebiliriz. Çünkü bunları aşılamayan bir ailede dinden de, ahlaktan da bahsedemeyiz ☾
burcun ne
Dinin açıkcası pek bir işe yaradığını, insanları adaletli yaptığı, iyi yaptığını düşünmüyorum. Ne çıkarsa, ne zarar gelirse müslümanım/dinime düşkünüm diyenden geliyor şahsen. Bunu farkettiğim zaman dinden epeyce uzaklaştım ve ilgilendiğim tek şey etik değerler ve ahlak oldu; gerek kişisel gerekse toplumsal ahlak.
Dini konularda bilgim çoktur, özellikle tarihinde ama dindar birisi değilim, kendi ahlak kavramımı da kendim oluşturdum. Aslında o kadar iyi bir insanda değilim. Ne kötüyüm ne iyiyim.
Ahlakım, yetiştiriliş şeklim bir de içimden gelen karakter yapım.
Ahlak. Bir insanı ahlakı ve insanlığı iyi biri yapar.
Ahlak. Dindar bir insan değilim, ailem de dindar değil.
Bana sadece iyi insan olmamı söylediler, öğrettiler ben de uyguladım vs.
Din ile ilgisi yok. Tamamen benim vicdanıma, merhametime ve ahlakıma kalmış bir olay.
Dine dayalı iyi olmak ne kadar samimi? Bir şeyi cehennemde yanmaktan korktuğun için yapmıyorsan ben sana iyisin diyemem. Hiç bir korkuya dayalı olmadan iyi olmak gerekiyor. Vicdan bu noktada çok önemli
Yetiştirilme ve fıtrat olarak iyi bir insanım birde;
https://www.youtube.com/embed/exzu18cU_EEGereksiz kötü duygularla ruhumu yoramam uykum gelir bir kere))
Dünyada milyonlarca dil, din, mezhep olabilir
ama sadece iki çeşit insan var.. Vicdanı olan ve vicdanı olmayan..
Kişinin iyi bir insan olmasına neden olan kavram ahlak ve vicdandır.
Vicdanen iyi insan olmaya çabalıyorum.
Bugüne kadar yaptığım şeylerin günah boyutunu düşünmedim ama insani boyutunu vicdanen neler hissedeceğimi düşündüm.
İkiside değil benimki ailem ona ayıpnolmasın bunu kırma sunu uzme dediler bu hale geldik memnun degilim ama bir tane faydasını gormedim iyi niyetim hep kullanıldı ama akıllandım mı hayır yine safım
şimdi ikisi de önemli ama dinin yeri de önemsiz diyemem. eğer cennet cehennem inancım olmasaydı normalde yapmadığım şeyleri belki daha rahat ve korkusuzca yapabilirdim Allah korusun
Geçem gün bir program izledim iyi bir insan olmak için din olmasada olur diyordu evet çok doğru Ateist insanların iyi olmasi gibi dusunulebilir.
Dogrulugun iyiligin pusulasi vicdandir.
Vicdan ya da insaniyet..
Ben iyiliği dine bağlayamıyorum..
Ahlak da biraz askıda kalıyor bence..
Yine de ahlak olabilir ama dinle bir ilgi göremiyorum..
Ahlak arapçada khalak kökünden gelir yaratılış anlamında. Yani fıtrat. Yani insanın iyi veya kötü olması ahlakla ilgilidir. Din ise ahlakı emredebiliyor.
Din beni iyi bir insan yapamaz. Aslında ahlâkta öyle.
Az da olsa iyi bir insanım. İyi bir insan olduğum için ahlâklıyım.
Dinim zaten var müslüman olupta tam yaşamayan çok ama ahlak temelleri oluşturur insanı bir kalıba sokar
Insan hayatın içinde kaybolabilir, din referans olmalı, dini referansları olmayan ahlakını vicdanını kendine göre yontar
Ahlak dinden bağımsız! Her dindar ahlaklı değil
Benim ahlakım vicdanımdan gelir o da beni iyi bir insan olmaya yönlendirir
İyi bir insan olmanın hangi dine mensup olduğunla alakası yoktur din konusuna girersek ohooo olay başka yerlere gider😅
İki şık birbirine karşı olamaz ahlakı zaten din ile temellendiririm
Büyük oranda din diyebilirim, ahlâk da katkıda bulunuyor ancak bazı şeylere sahip olabilmek için eğer günâh olmasaydı birkaç şeyi yapabilirdim bir süreliğine.
Ahlak, dinden beslenir.
Dinin beslediği vicdandan ve akıldan...
Dinini gerçekten yaşıyorsan zaten arkasından ahlâk geliyor...
Dinden iyi insan çıksa Türkiye şu an bu halde olmazdı
Öncelik aile.
Sonra ise ahlak, kişilik, karakter
Her ikiside fakat dinim olma dahi yine kurallara uygun yaşamayı seçerdim
Ahlak zaten dinimizden gelen bisey ve ahlak en onemli seylerden biri dinimizde
İkisi bir bütün benim için biri olmadan diğeri olmuyor..
Âhlak kavramı önemli benim için..
Zaten âhlak olmayan yerde din ne gezer.
Dini yasaklar olmasaydı bu kadar iyi olmazdım heralde Ahiret hesabı yapıyorum çoğu işte
Din zaten güzel ahlaklı olun diye buyuruyor. Ahlak olmadan biri olamazsın, hiç olursun.
Ahlak, vicdan ve günah.. yoksa çok can yapabilirdim !
Ahlakım…
Din kalbimizde şekillenir…
Karakterimin bana sündüğü merhametim…
hiçbiri değil karakterim, insan iyilikle doğar sonradan değişir.
Çok iyi bir insan olduğum söylenemez o yüzden ne ahlak ne din
Dini inanç, bir insanı ahlaklı yapmaz bunu biliyoruz görüyoruz da ama ahlak, insanı insan yapar çok şükür az da olsa bunu da görüyoruz.
Çünkü seni ailem büyütür. Saygı onlar verir. Birde büyüklerin saygı ve ahlak büyüklerinden gelir. Dininde bir yardımı vardır ama insanın elinde olan bir şey bu.
din diyenler biraz haberlere baksın şeytana uydum lafını söyliyenlere ya da dünyada olanlara baksın
İkiside, ahlaklı olmak zaten dinin istediği bir şey
Zaten bizim dinimiz güzel ahlak üzerine Kurulu
Ahlaki düzgün olanın vicdanı dili güzel olur
Bence vicdan ama bu kavramda ahlakın dallarına girer onu da din öğretir bize ve sorgular.
dine inandığım zamandan çok daha iyi bir insanım şu an :D
2si de değil kendi isteğim
Annem.
Dinim, ahlakım ve vicdanım.
Dinim ve Peygamberimin yaşantısı.
İyi bir insan olduğumu düşünmüyorum..
Ikisi yan yana yakışıyor
İkiside.
İyi insan değilim ki. O yüzden hiçbirisi be.
Ahlak dinin bir parçasıdır ayırmak ne mümkün
eğer ki iyiysem ahlak
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?